ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Οι γνωστοί σου Άσοι

Έφυγε ο Δάσκαλος… (pics)

Σε ηλικία 87 ετών ο μεγάλος, Γιάννης Παπαντωνίου, γνωστός ως «δάσκαλος» έφυγε από τη ζωή. Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ο Παναθηναϊκός.

Έφυγε ο Δάσκαλος… (pics)

Ένας παίκτης που αγαπήθηκε όσο λίγοι, με τεράστια προσόντα και εντυπωσιακό παιχνίδι, ο Γιάννης Παπαντωνίου αποτέλεσε ίσως τον καλύτερο «ντριμπλέρ» στην ιστορία του «τριφυλλιού».

papantoniou.jpg2

Ο Παπαντωνίου αγωνιζόταν στο κέντρο (μέσα δεξιά) και με τη φανέλα του «τριφυλλιού» κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα Ελλάδος. Αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό από το 1945 έως το 1958 κατακτώντας το πρωτάθλημα τις σεζόν ’48-’49 και ’52-’53, έχοντας επίσης κατακτήσει και επτά φορές τον τίτλο του πρωταθλητή Αθηνών (’48-’49 και ’51-’57). Υπήρξε συμπαίκτης μεταξύ άλλων των Λινοξυλάκη, Πανάκη και Πετρόπουλου.

Με τη «γαλανόλευκη» αγωνίστηκε 15 φορές, κάνοντας ντεμπούτο στο περίφημο φιλικό της Ελλάδας με την Τουρκία στις 23 Απριλίου 1948, στην κατάμεστη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Πολυνίκης απέναντι στον αιώνιο

Ο Γιάννης Παπαντωνίου είναι κάτοχος του ρεκόρ των περισσότερων νικών απέναντι στον Ολυμπιακό, με 21.

Ο «Δάσκαλος» όπως ήταν το παρατσούκλι του, έχει μείνει στην ιστορία, με πολύ κόσμο να τον θεωρεί τον σημαντικότερο ποδοσφαιριστή του συλλόγου, μαζί με τους Μεσσάρη και Δομάζο.

Σε παλαιότερη συνέντευξη του (στην «Πράσινη»), ο Παπαντωνίου είχε μιλήσει για το ρεκόρ του, τονίζοντας πως το κάθε ματς με τον Ολυμπακό, χαρακτηριζόταν τελικός.

papantoniou.jpg3
papantoniou.jpg4

«Είμαι πολύ χαρούμενος αν το έχω καταφέρει αυτό. Η αλήθεια είναι ότι  εκείνα τα χρόνια παίζαμε πολλές φορές σε μια χρονιά με τον Ολυμπιακό για διάφορους θεσμούς. Πάντως για όποιον λόγο και να παίζαμε οι αγώνες μας είχαν πάντα μεγάλη ένταση και πάθος, ανεξάρτητα με το αν ήταν πρωτάθλημα ή κύπελλο Χριστουγέννων. Πάντα αυτά τα ματς ήταν… τελικοί για εμάς και τον κόσμο».

Για τη σχέση του με τον Παναθηναϊκό είχε πει: «Μεγάλωσα κοντά στο γήπεδο της Λεωφόρου και ο Παναθηναϊκός ήταν τρόπος ζωής για όλους εμάς.  Όταν αγωνιζόταν το Tριφύλλι ήταν θέμα για όλους και άπαντες ήθελαν να πάνε στο γήπεδο. Εμείς είχαμε φτιάξει μια καλή ομάδα εκείνη την περίοδο και ήμασταν πάντα δυνατοί σε όλους τους θεσμούς. Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός είχε επίσης αξιόμαχη ομάδα ωστόσο για αυτούς τα πράγματα ήταν πιο εύκολα.  Υπενθυμίζω ότι για να φτάσουμε στην τελική φάση του πρωταθλήματος εμείς αγωνιζόμασταν κόντρα στην ΑΕΚ, τον Απόλλωνα Αθηνών, τον Πανιώνιο, τον Ατρόμητο κλπ.

Από την άλλη πλευρά οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν εύκολο έργο αφού  από το πρωτάθλημα του Πειραιά περνάγανε δύο ομάδες και πέραν του Εθνικού, μετρούσαν τις δυνάμεις τους με συμπαθείς αλλά… αδύναμες ομάδες όπως ο Αργοναύτης, ο Ατρόμητος Πειραιά κλπ. Έτσι όταν φτάναμε στο εθνικό πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός ήταν ξεκούραστος και συνήθως δεν είχε τραυματίες ή τιμωρημένους ποδοσφαιριστές, σε αντίθεση με εμάς που πηγαίναμε αποδεκατισμένοι.  Παρόλα αυτά τα μεταξύ μας παιχνίδια συνήθως κρίνονταν στο γκολ αποδεικνύοντας ότι μπορούσαμε να παίξουμε κάτω από όλες τις συνθήκες. Ακόμα και  οι ομάδες της Θεσσαλονίκης είχαν μεγαλύτερο ανταγωνισμό καθώς το δικό τους πρωτάθλημα ήταν πιο δυνατό από αυτό του Πειραιά».

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει έναν από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν ποτέ από τον Παναθηναϊκό αλλά και το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Γιάννης Μιχαλάκης

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ