ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βαγγέλης Νεραντζιάς

Αυτή η διαφορετικότητα…

Ο Βαγγέλης Νερατζιάς γράφει στο panathinaikos24.gr για την 107η επέτειο του Παναθηναϊκού και αναλύει το DNA συλλόγου…

Αυτή η διαφορετικότητα...

Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας -και απόλυτα φυσιολογικά- έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα για την ιστορία του Παναθηναϊκού, τις πολλές μεγάλες του στιγμές σε όλα τα αθλήματα, αλλά και τις τεράστιες προσωπικότητες που έχουν φορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι.

Πρωτοπόρος μια ζωή ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος… Θέλετε να σταθούμε στον ΝΑΟ της Λεωφόρου που ήταν το πρώτο γήπεδο με χορτάρι, κερκίδα και προβολείς, στις μεγάλες πορείες του ποδοσφαιρικού τμήματος εκτός συνόρων με αποκορύφωμα αυτή του 1971, στους ευρωπαϊκούς τίτλους του μπάσκετ, στα πολλαπλά τμήματα σε όλα τα αθλήματα, τους αμέτρητους τίτλους, είναι πολλά…

Και οι οπαδοί του στον ίδιο δρόμο. Κορεό, πλακάτ και σημαίες εμφανίστηκαν πρώτα στην πράσινη εξέδρα, την ώρα που οι άλλοι ήξεραν μόνο τα κασκόλ. Τώρα τα αντιγράφουν…

Ποιο είναι όμως το σημαντικότερο επίτευγμα αυτού στου συλλόγου. Μα φυσικά η συνολική φιλοσοφία και η ανωτερότητα. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει ένα βασικό συστατικό που αγνοούν οι υπόλοιποι, ξέρει να νικάει, αλλά και να χάνει. Ασκεί κριτική παίρνει θέση, έχει άποψη και δεν τρώει κουτόχορτο.

Ο μέσος φίλος του Παναθηναϊκού στηρίζει περισσότερο στα δύσκολα παρά στα εύκολα. Γεμίζει εδώ και χρόνια τα γήπεδα όπου παίζουν τα τμήματα του Ερασιτέχνη, όταν χρειαστεί βγάζει χιλιάδες κόσμου στον δρόμο για να εκφράσει την αντίθεση του σε τακτικές παραγόντων (Βαρδινογιάννης) και κρατά αποστάσεις με χίλια άτομα σε προπόνηση όταν κάποιοι γίνονται άδικοι (βγάλτε τις φανέλες και φύγετε από εδώ… Γιαννακόπουλος). Όλα αυτά είναι ακατανόητα για τους άλλους… που τους έμαθαν να λένε σε όλα «ναι».

Αν θα μου έλεγαν να ξεχωρίσω μια «διαφορετική» στιγμή που μου έμεινε χαραγμένη όλα αυτά τα χρόνια θα επέλεγα εκείνη που ο Μητσάρας έστηνε την μπάλα στη βούλα του πέναλτι φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ και χιλιάδες Παναθηναϊκοί τον προέτρεπαν να βγάλει τη φανέλα. Τη συνέχεια τη γνωρίζετε. Είπαμε είμαστε Παναθηναϊκός και δεν κρατάμε μόνο τους τίτλους, αλλά αυτές τις λεπτομέρειες …

Υ.Γ. Ο μπαγάσας ο Μοιρώτσος με συγκίνησε με το σημερινό του άρθρο και μου θύμισε ανάλογες στιγμές με τον δικό μου πατέρα που έχασα πέρσι. Ας είναι παρεάκι εκεί ψηλά και να καμαρώνουν μαζί τον Παναθηναϊκό ρε Μπίλι.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ