ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Το παράδοξο με τον Καρέλη

Ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού μπορεί ευκολότερα να γίνει βασικός στην... Εθνική ομάδα, απ΄ ότι στο τριφύλλι! Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Το παράδοξο με τον Καρέλη

Βλέπεις Νίκο Καρέλη να χάνει τετ-α-τετ το ένα μετά το άλλο και να μοιάζει έτοιμος να… κλάψει σε κάθε κοντινό πλάνο της TV! Παρόλα αυτά δεν γίνεται να μην τον επαινέσεις που «χτίζει» καριέρα μεγαλύτερη από τις (ας το πούμε έτσι) «φυσικές» προδιαγραφές του στον κορυφαίο  σύλλογο του τόπου. Η παραπάνω πρόταση δεν σκοπεύει να κατηγορήσει τα προσόντα του Κρητικού επιθετικού, ίσα-ίσα που σκοπός είναι ν’ αναδείξουμε την δύναμη της θέλησης, του χαρακτήρα και της ψυχάρας του.

Η πλειοψηφία των Παναθηναϊκών αν τους  ρωτήσετε ποιον γουστάρουν στο πλευρό του Μπεργκ, τον λεγάμενο ή τον Κλωναρίδη θ’ απαντήσουν τον Βίκτωρα. Το γεγονός ότι ο «Βέλγος» είναι πιο ντελικάτος απ’ τον «παλαιστή» (η «Livesport» τον βάφτισε «Hulk», έλα όμως που στην κοψιά φέρνει σε… Σαλπιγγίδη αν και δέκα φορές χρησιμότερος απ’ τον άτεχνο, στρουμπουλό στράικερ του ΠΑΟΚ) παίζει σημαντικό ρόλο! Έλα ντε όμως που όταν κοιτάς πίνακα στατιστικών βλέπεις τον Καρέλη πρώτο σκόρερ με εννιά γκολ, παίζοντας λιγότερο από τον Μλάντεν Πέτριτς (1277 λεπτά έναντι 1440) και λίγο περισσότερο από τον Μπεργκ (1022′)!

Η ψυχική δύναμη όταν θες να ξεφύγεις απ’ την ανωνυμία και τον σωρό της μετριότητας (εκεί που βρέθηκε ο νεαρός με τις φανέλες Εργοτέλη, Αμκαρ) μπορεί να σε πάει μακριά! Το ωραίο είναι πως η καριέρα του Νικόλα δεν έχει καν ξεκινήσει! Είναι άθλος η διαδρομή του παλικαριού που πέρσι το καλοκαίρι ουδείς γνώριζε. Από τα 21 μέχρι τα…22 του χρόνια δεν έκανε λίγα! Από παίκτης κάποιας Αμκαρ έγινε «παίκτης Παναθηναϊκού». Από εκεί «παίκτης εθνικής Ανδρών», με ασύλληπτη γκολάρα στο ντεμπούτο του στη Φινλανδία. Κατόπιν «ακούστηκε» στην Ιταλία, η Τορίνο μήνες τώρα τον παρακολουθεί! Πρόλαβε να προβάρει ηγετικό ρόλο ή για να ακριβολογούμε να μην κωλώσει στιγμή να παρασύρει τον ΠΑΟ τον καιρό που ο μεγάλος σταρ ήταν ντεφορμέ, τιμωρημένος ή καθηλωμένος στο κρεβάτι του πόνου. Τα γκολ του σε Περιβόλια, Τούμπα, Ηράκλειο, με τον Ατρόμητο εντός, σε αναμετρήσεις που το τόπι «έκαιγε», είναι αποδείξεις χαρακτήρα!

Πάλεψε με την ανωριμότητά του, προσαρμόστηκε γρήγορα στη μετάβαση από συλλόγους κωμόπολης (Ηράκλειο) και χωριού (Αμκαρ) στο καμάρι της ελληνικής μεγαλούπολης, αφήστε που το διαρκές κυνηγητό των εξαπτέρυγων του Ολυμπιακού τον «σκληραγώγησαν» γρήγορα. Ήδη θεωρείται χρήσιμος, έχει σκοράρει 20 γκολ (συν εννιά ασίστ) σε 1.5 χρόνο με την πράσινη φανέλα, είναι πρώτος σκόρερ της Ελπίδων, πρόλαβε να γίνει κομβικός στα παρθενικά του ευρωπαϊκά ματς (με Μίντιλαντ εντός, με Αϊντχόβεν εκτός) κι όλα αυτά χωρίς να ξέρουμε ακόμα τι θέση παίζει.

Φορ; Πλάγιος επιθετικός; «Ελεύθερος» πίσω από τον στράικερ; Είναι καλύτερος στο παιχνίδι με πλάτη (ως ο πιο «χτισμένος» του ρόστερ) ή πιότερο ωφέλιμος όταν βρίσκει χώρους κι ανοίγει το σπριντ; Απάντηση ξεκάθαρη δεν έχουμε πάρει ακόμα, το κακό μαζί του είναι πως όπου κι αν παίξει υπάρχει κάποιος καλύτερός του τον οποίο αναπολούμε όταν ο Νικόλας είναι ντεφορμέ, άστοχος, επιπόλαιος ή γκαντέμης.

Π.χ παίζοντας στο «9» τι να λέμε, ο Μπεργκ είναι ανώτερος ακόμα κι αν του δέσεις με μαντίλι τα μάτια! Κοντά στην γραμμή δεν διαθέτει την αέρινη κίνηση και την κοφτή ντρίμπλα του Βίκτωρα. Πίσω από τον στράικερ πάλι, γιατί να μην παίζουν Νίνης, Πέτριτς, Ντίνας που έχουν καλύτερα κοντρόλ κι επαφές με τη μπάλα; Η πλάκα είναι πως σε ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ μπορεί να τους ξεπεράσει ΟΛΟΥΣ σε μερικά χρόνια! Γιατί όχι; Βάζει γκολάκια (αν και θέλει δουλειά στα τελειώματα), σκάει τους μπακ στο πρέσινγκ, δύσκολα τζαρτζάρεται, δεν μασάει σε ΚΑΜΙΑ έδρα, ούτε «μασάει» ακόμα κι αν έχει απέναντι τους πολυδιαφημισμένους άσους της Ντιναμό Μόσχας ή της Αϊντχόβεν.

Για τον Καρέλη από το προηγούμενο καλοκαίρι άρχισε η πραγματική εκκίνηση καριέρας κι αν κάτι μας αρέσει με του λόγου του είναι ότι κλέβει την παράσταση συμφιλιωμένος με την ιδέα ότι άλλοι προηγούνται σε αποδοχή από εξέδρα, Τύπο. Η «ζωηρή» του εμφάνιση στην Κρήτη, πάντως, φανέρωσε πως δεν έχει δα και μεγάλο… χάσμα να διανύσει ώστε να καταξιωθεί! Το αστείο ξέρετε ποιο είναι; Πως ο Νίκος έχει λιγότερες δυσκολίες να γίνει βασικός στην… εθνική ομάδα (Μήτρογλου, Κλάους είναι κυνηγοί περιοχής, ο Σαμαράς αναζητείται στα Εμιράτα, του Σαλπιγγίδη «τελειώνουν τα ψωμιά») απ’ το να βγάλει από την 11άδα του Παναθηναϊκού Μπεργκ και Πέτριτς…

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ