ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Μπεργκ: «Βλέπω το μέλλον μου στον Παναθηναϊκό»

Ο Μάρκους Μπεργκ δίνει μία διαφορετική συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», λίγες ώρες πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Λεωφόρο.

Μπεργκ: «Βλέπω το μέλλον μου στον Παναθηναϊκό»

Ο Σουηδός στράικερ του «τριφυλλιού» που θα ηγηθεί αύριο της επιθετικής γραμμής της ομάδας, μιλάει για την Ελλάδα, τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας και την μεγάλη δύναμη του Έλληνα που είναι ο ήλιος…

Αναφέρεται στην πατρίδα του και στο πως μεγάλωσε στην Σουηδία, μιλάει για το μέλλον του που όπως λέει το βλέπει «πράσινο», ενώ αρχίζει την κουβέντα αυτή δείχνοντας το πόσο δεμένη είναι η ομάδα του Παναθηναϊκού, εντός και εκτός γηπέδου.

Διαβάστε την απολαυστική συνέντευξη του Μάρκους Μπεργκ στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

Βόμβα μεγατόνων: «Του χρόνου ο Ικάρντι θα παίζει στην Ελλάδα» (vid)
Βόμβα μεγατόνων: «Του χρόνου ο Ικάρντι θα παίζει στην Ελλάδα» (vid) 1.888 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

«Μα είμαστε ομάδα! Τα γκολ είναι ο στόχος. Η κορύφωση της συνύπαρξης με τους συμπαίκτες στο τραπέζι που τρώμε, στα αποδυτήρια και στο παιχνίδι! Και βέβαια μου αρέσει να γιορτάζω τα γκολ και με τους οπαδούς μας, γιατί συμμετέχουν και αυτοί. Αλλά τα γκολ είναι και αποτέλεσμα όσων προηγήθηκαν πριν μπούμε στο γήπεδο! Αυτή η λογική έχει γίνει η συνείδηση μου για κάθε συνύπαρξη ειδικά στο γήπεδο, γενικότερα στην ζωή μου. Άρα μόλις πετυχαίνω γκολ, προέχει η ανάγκη να ευχαριστήσω αυτόν ή αυτούς που γέννησαν την φάση! Αν εξαιρέσει τα γκολ που βάζουν οι Ρονάλντο και ο Μέσι, αφού έχουν ντριμπλάρει τρεις-τέσσερις παίκτες, τα υπόλοιπα είναι αποτέλεσμα συνεργασιών. Επομένως έτσι οφείλω να σκέπτομαι!»

Η δύσκολη εποχή μας απαιτεί συννενοήσεις

Κοσμοθεωρία!

«Ναι. Από παιδί στο σπίτι μας, οι γονείς και οι παππούδες μας έτσι με έμαθαν να σκέπτομαι…Να σέβομαι κάθε μορφής συνύπαρξη και συνεργασία. Αυτός είμαι και μου αρέσει! Ίσως μπορώ να παίξω και εγώ, πιο συχνά, μόνο με ντρίμπλες όπως ο Μέσι και ο Ρονάλντο, αλλά το μυαλό οδηγεί αλλού! Χαίρομαι το ίδιο, όχι μόνο όταν πετυχαίνω γκολ, αλλά και όταν δίνω την μπάλα για να το βάλει ένας συμπαίκτης… Εννοώ τα λόγια μου».

Αγωνιστική συμπεριφορά με κοινωνικό μήνυμα στη δύσκολη εποχή μας, που απαιτεί συννενοήσεις…

«Σίγουρα. Και οι τρόποι συνεργασίας δεν είναι ανάγκη μόνο των Ελλήνων που ζείτε δύσκολα στην εποχή μας, αλλά όλων μας! Ως κοινωνία έτσι αντιμετωπίζεις προβλήματα. Αλλά και αν έχεις ακμή έτσι την διατηρείς! Νιώθω την ίδια χαρά είτε  πετυχαίνω εγώ γκολ είτε βοηθώ να το βάλει κάποιος άλλος! Βλέπω κάθε ομάδα που αγωνίζομαι ως μικρή κοινωνία, άρα αναπόφευκτα σκέπτομαι έτσι…»

Μικρή κοινωνία, πόλη 5.000 κατοίκων είναι και η γενέτειρα, το Τόρσμπι, στη Σουηδία…

«Εκεί διδάχθηκε αυτές τις αρχές. Μεγάλωσα σε απλό, μεγάλο σπίτι με πολλούς ελεύθερους χώρους και κατοικίδια ζώα. Στον πατέρα μου άρεσε να χάνεται μόνος του ή μαζί μας στο δάσος, για να κόψουμε ξύλα, ή για να περιηγηθούμε με πολλή κουβέντα. Διδάχθηκα σεβασμό στην κατάλληλη ηλικία… Για να σε σέβονται οι άλλοι, οφείλεις να σέβεσαι και εσύ. Έτσι μας έλεγε στις μεγάλες βόλτες στο δάσος».

Ανανεώσατε το συμβόλαιο. Η καλή σας απόδοση, αλλά και ο ακέραιος χαρακτήρας οδηγούν οπαδούς του Παναθηναϊκού να υποθέτουν πως ίσως βρήκαν…«τον νέο Βαζέχα» τους. Τον γνωρίζετε;

«Με τιμούν αν με παραλληλίζουν μαζί του! Δεν τον θυμάμαι να παίζει. Ξέρω όμως πολλά γι’ αυτόν, επειδή μιλούν συχνά για την αξία του και τον χαρακτήρα μου… «Νέος Βαζέχα» όμως, όχι! Αν και με τιμά, νιώθω στον Παναθηναϊκό μόνο ως Μπεργκ και όχι αντανάκλαση κάποιου άλλου! Κάθε παίκτης είναι διαφορετικός κόσμος. Χαίρομαι αν με συγκρίνουν, γιατί ο Βαζέχα ήταν και καλός χαρακτήρας. Αυτό είναι διπλό κέρδος! Με ενδιαφέρει η εντύπωση που δίνω, γιατί οι ποδοσφαιριστές είμαστε δημόσια πρόσωπα. Ίσως και ινδάλματα. Άρα είτε είσαι… Μπεργκ είτε Ιμπραϊμοβίτς, οφείλεις να σκέπτεσαι έτσι».

Ιμπραϊμοβίτς λοιπόν… Επιβλητική μορφή! Θα συνυπάρξετε και πάλι στην Εθνική Σουηδίας;

«Το ελπίζω! Τον Μάρτιο θα ξαναρχίσουμε… Υπάρχει νέα αγωνιστική λογική, που διευκολύνει την επάνοδο μου… Ο Ιμπραϊμοβίτς είναι ισχυρή προσωπικότητα! Νοιάζεται για όλους στην Εθνική, ενώ θέλει πάντα να είναι νικητής με σκληρή δουλειά! Και πατέρας γιατί στηρίζει και καθοδηγεί τους νέους. Ενώνει! Αυτό που χρειάζεται κάθε ομάδα. Να… μιλάμε πάλι για τη σημασία που έχει η αρμονία κάθε ποδοσφαιρικής ομάδας, γιατί είναι μικρή κοινωνία».

Παλαιότερα τι σήμαινε η λέξη «Ελλάδα»;

«Όμορφα νησιά!»

Περίμενα να ακούσω «όμορφες γυναίκες»!

«(σ.σ γελάει) Δεν υπήρχε λόγος να το πω! Είμαι ερωτευμένος και παντρεμένος με όμορφη Σουηδέζα».

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είναι ερωτευμένοι… με τον Μπεργκ, γιατί ελπίζουν πως ίσως μπορείτε να ηγηθείτε μιας νέας εποχής, μετά από πολλά χρόνια παρακμής…

«Ξέρω τι θέλουν! Το ίδιο θέλω και εγώ. Προέχει να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα στο φετινό πρωτάθλημα… Να δούμε σαν τελικό κάθε παιχνίδι ως το τέλος! Έτσι το βλέπουν και οι συμπαίκτες».

Ακολουθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο αυτοσκοπός κάθε οπαδού σας…

«Το ξέρω! Όταν ήρθα στην ομάδα, οι οπαδοί με συναντούσαν και έλεγαν: «Νίκες με τον Ολυμπιακό!». Ξέρω ότι αυτό το παιχνίδι απασχολεί… γονείς, αδελφούς, συγγενείς (σσ γελάει). Κι’ αυτό με κάνει πεινασμένο για νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό, γιατί θα μοιράσει χαρά στους φίλους μας, που μας θεωρούν πρότυπα και ήρωες τους».

Ποιο ήταν το ποδοσφαιρικό πρότυπο του νεαρού Μπεργκ;

«Ήμουν οκτώ χρονών το 1994, όταν η Εθνική Σουηδίας έφτασε στη τρίτη θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και με μαγνήτιζε η παρουσία του Μπρολίν. Επίσης Νταλίν, Άντερσον, αλλά κυρίως Μπρολίν! Είμαι οπαδός της Άρσεναλ και πάντα με μαγνήτιζε και ο Ντένις Μπέργκαμπ. Και ο Τιερί Ανρί! Τους παρατηρούσα, ενθουσιαζόμουν, μάθαινα. Τώρα μ’ αρέσει το καλό ποδόσφαιρο, όπου κι’ αν παίζεται! Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και όχι μόνο…».

Τότε οκτώ ετών, τώρα στα 28… Η καλύτερη «ποδοσφαιρική ηλικία»! Διεθνής Σουηδός, με εμπειρία στο ολλανδικό και στο γερμανικό πρωτάθλημα. Η λογική υπαγορεύει ότι παίκτης με τα ίδια στοιχεία θα προτιμούσε να αναζητήσει την τύχη του σε ομάδα πρωταγωνίστρια άλλου πρωταθλήματος και όχι στον Παναθηναϊκό της εποχής μας, που ψάχνει, χρόνια τώρα, τον καλό του εαυτό…

«Νιώθω καλά στον Παναθηναϊκό. Το κάρμα μου ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία της ομάδας! Είναι θέμα χημείας… Και το λέω καθαρά. Είμαι 28 χρόνων και βλέπω το μέλλον μου στον Παναθηναϊκό! Να είμαι και εγώ μέλος αυτού του δυνατού Παναθηναϊκού, που θα έχει πιο ψηλούς στόχους από σήμερα και ξέρω ότι τον νοσταλγούν οι φίλοι του! Αυτόν τον Παναθηναϊκό, πιστέψτε με, τον χτίζουμε από τώρα. Ο Παναθηναϊκός πρωταγωνιστής στην Ελλάδα και στο Τσάμπιονς Λιγκ, μου ταιριάζει απόλυτα ως «κάρμα» όπως είπα! Υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Εγκαταστάσεις, η δύναμη των οπαδών, η διάθεση! Άρα μοιάζει θέμα χρόνου η επάνοδος και αυτό μ΄αρέσει!».

Δεν νοσταλγείτε τον ανταγωνισμό του ολλανδικού η του γερμανικού πρωταθλήματος;

«Όχι! Εκεί, ναι. Περισσότερος κόσμος πάει στο γήπεδο, αλλά στην Ελλάδα υπάρχει μεγαλύτερο πάθος για το ποδόσφαιρο και μ’ αρέσει».

Υπάρχει νέος πολιτικός υπεύθυνος του αθλητισμού… Τι του προτείνετε, με κριτήριο την εμπειρία σας, στα γήπεδά μας;

«Κατ’ αρχάς, καλύτερους αγωνιστικούς χώρους στα γήπεδά σας! Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να διορθώσετε το χόρτο. Φέτος, η κατάσταση των αγωνιστικών χώρων είναι χειρότερη από πέρυσι! Καλύτερα γήπεδα, που δεν θα επηρεάζονται από μια βροχή, όπως συμβαίνει. Και καλύτερους διαιτητές. Αυτά θα του έλεγα, λοιπόν. Δεν βλέπω ελληνική τηλεόραση, αλλά μαθαίνω ότι κάθε Κυριακή υπάρχουν παράπονα για τη διαιτησία… Έτσι καταστρέφεται το ποδοσφαιρικό προϊόν σας! Αν σκεφτούν οι υπεύθυνοι ότι και το ποδόσφαιρο σας είναι εθνικό προϊόν, που η εικόνα του εξάγεται, ίσως βρουν τη λύση. Προϋπόθεση είναι να συμφωνήσετε όλοι όσοι ασχολείστε με το ποδόσφαιρο σας, ότι κοινός στόχος είναι κάθε χρόνο να κερδίζει το πρωτάθλημα η καλύτερη ομάδα. Μόνο έτσι…»

Άρα γιατί διαλέξατε να είναι «εδώ το μέλλον μου», όπως είπατε πριν; Εδώ δηλαδή στο άρρωστο ποδόσφαιρο μας;

«Αυτοπροστατεύομαι. Το μόνο που κοιτάω είναι η απόδοση μου στο γήπεδο, γιατί με νοιάζει η αυτοσυγκέντρωση. Λειτουργώ έτσι γιατί αλλιώς θα τρελαθώ. Έχω και τον προσωπικό νόμο όπως και άλλοι συμπαίκτες: Αν παίξω εγώ καλά, όποια προβλήματα και αν μου δημιουργήσει η απουσία δικαιοσύνης θα μπορέσω να φτάσω στον στόχο μου».

Είναι δύσκολο να πει «νιώθω ωραία» και ο Έλληνας πολίτης της εποχής μας.

«Το ξέρω και το σέβομαι. Μου αρέσει στον απλό Έλληνα ότι προσπαθεί σκληρά και παράλληλα βρίσκει αιτίες να χαμογελά. Σέβομαι τις δύσκολες μέρες και του λέω να μείνει δυνατός, να προσέχει την υγεία του και να φροντίσει αυτή η δύσκολη περίοδος να τον βελτιώση, να τον ωριμάσει».

Ευχαριστώ για τον σεβασμό που εκπέμπουν τα λόγια σας.

«Δεν μπορώ να μιλήσω αλλιώς, γιατί έτσι με έμαθαν οι γονείς και οι παππούδες μου, αλλά και γιατί πολλά πρωινά εδώ στο προπονητικό κέντρο με περιμένουν μικρά παιδιά… Ζητούν στην αρχή να βγάλουμε φωτογραφίες και μετά χρήματα. Μου λένε πως είναι δύσκολα, ότι πεινάνε. Μακάρι να μπορούσα να τους βοηθήσω όλους. Νιώθω πίκρα, αλήθεια λέω… Γιατί ζω άνετα και βλέπω δίπλα μου μικρούς Έλληνες να ζητιανεύουν».

Ελπίζουμε πως θα αλλάξει η καθημερινότητα μας.

«Σας το εύχομαι. Προϋπόθεση είναι μέσα από την κρίση, να μάθετε να σκέφτεστε ως κοινωνία και όχι ως άτομα. Καίρια παρατήρηση! Αν και ιστορικά είμαστε δοκιμασμένος λαός, ψάχνουμε σε βάθος χρόνου το μέσο, ώστε να πετύχουμε την αμοιβαιότητα…

Το έχετε το μέσο! Ο ήλιος! Είναι συνέχεια πάνω από τα κεφάλια σας. Και γω που μεγάλωσα συχνά χωρίς ήλιο στη σκοτεινή Σουηδία, ξέρω ότι ο ήλιος είναι ικανός να καλλιεργήσει θετική σκέψη και αισιοδοξία. Στο χέρι σας είναι…»

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.