ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To πράσινο Μίλι

Ριζούπολη: Μια άβολη αλήθεια!

Ο Κώστας Παπαγεωργίου θυμάται τι έγινε το 2003 και ξαναγράφει, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα, την... άβολη αλήθεια της Ριζούπολης. Διαβάστε τη στήλη "Το Πράσινο Μίλι".

Ριζούπολη: Μια άβολη αλήθεια!

Aφού το πάτε έτσι, φέρτε πίσω το χαμένο πρωτάθλημα της Ριζούπολης…  Ναι θα το ανασύρω από το ντουλάπι το φάντασμα ενός ματς ντροπής και ξεφτίλας για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένα παιχνίδι-τίτλος που δεν έπρεπε να γίνει ποτέ στις 11 Μάιου του 2003 με αποτέλεσμα  να μηδενιστεί κανονικά  ο Ολυμπιακός και να στεφθεί ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής, Για να θυμηθούμε όμως τι έγινε εκείνο το απόγευμα.

Ερυθρόλευκοι και πράσινοι τελευταία αγωνιστική παίζουν τα ρέστα τους για τον τίτλο. Το τριφύλλι με νίκη ή ισοπαλία ή ήττα με ένα γκολ διαφορά παίρνει πανάξια τον τίτλο σε μια χρονιά που έφθασε εντυπωσιακά στα προημιτελικά του κυπέλλου uefa κερδίζοντας μεταξύ άλλων και τη μεγάλη Πόρτο του Μουρίνιο μέσα στο σπίτι της!

Όμως εδώ είναι Ελλαδιστάν… Ο Κόκκαλης δε θ άφηνε να χαθεί ένα πρωτάθλημα τελευταία αγωνιστική και ν΄αμφισβητηθεί η αυτοκρατορία του για το έβδομο.

Ο Παναθηναϊκός πάει στη Ριζούπολη χωρίς διοικητική κάλυψη. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ  δε πάει στο γήπεδο. Ο  Πρόεδρος κ. Φιλιππίδης δε συνοδεύει την αποστολή και μάλιστα αποκάλεσε τους παίκτες της ομάδας … “κότες” που έχασαν όπως έχασαν ενώ εκείνος έπρεπε να πάει να κάνει στη Ριζούπολη τον κόκκορα! Μοναδικό στήριγμα της ομάδας οι ηρωικοί οπαδοί που στριμώχνονται στο πέταλο.

Το πούλμαν  της ομάδας με το που στρίβει για να πάει να σταθμεύσει έξω από το χώρο των αποδυτηρίων δέχεται… όλο το οπλοστάσιο των κόκκινων τζιχαντιστών! Μπουκάλια, πέτρες, καπνογόνα εκσφενδονίζονται προς τους παίκτες του τριφυλλιού που για να κατέβουν από το πούλμαν έβαλαν τις αθλητικές τους τσάντες να κάνουν τις ασπίδες λες και παίζουν στους 300 του Λεωνίδα…

Στα αποδυτήρια μετά τους παίκτες υποδέχθηκαν φουσκωτοί, που τους έβριζαν και χτύπαγαν δυνατά την πόρτα και απειλούσαν ότι «θα πεθάνετε εδώ μέσα σήμερα, αν δεν χάσετε». Μόνο… κόλλυβα που δε μοίρασαν.

ImageGen

Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου αρπάζει μια καρέκλα και προσπαθεί ν΄αποτρέψει τους μπράβους . Οι παίκτες είναι σαστισμένοι άλλοι κλαίνε άλλοι δε θέλουν να παίξουν… Ποδοσφαιριστές είναι  διάολε όχι αθλητές του KICK BOXING…

Και μέσα σε αυτό το… φιλόξενο κλίμα οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού κάνουν κάποια στιγμή απόπειρα να βγουν για ζέσταμα. Πάνω από την είσοδο για το γήπεδο οπαδοί του Ολυμπιακού σαν γνήσιοι οικοδεσπότες  έχουν τρυπήσει τη φυσούνα και ρίχνουν σφαλιάρες αβέρτα, έχουν κοντάρια για να δείξουν τις ικανοτήτες τους σαν τη Σακοράφα και τη Βερούλη ενώ τα ΜΑΤ γύρω-γύρω λύνουν sudoku…

Ο Μπασινάς βγήκε να δει τι γίνεται στον αγωνιστικό χώρο  και μόνο στρώμα από κρεβάτι που δεν έφαγε στο κεφάλι! Για αρκετή ώρα οι  άλλοι παίκτες ήταν εγκλωβισμένοι στη φυσούνα  και τελικά όταν βγήκαν για  ζέσταμα  έβρεξε  καπνογόνα και φωτοβολίδες ο αγωνιστικός χώρος.  Σκοπευτήριο Καισαριανής οι πράσινοι…. Το ζέσταμα έγινε μισό αφού την ώρα του έπεφταν συνέχεια διάφορα αντικείμενα γιατί η αρένα πρέπει να είναι έτοιμη για τα θηρία…

184591

Μέσα σε αυτή την ευχάριστη ατμόσφαιρα μια ομάδα που πήγε ΜΟΝΗ επί σφαγής με μοναδικό συμπαραστάτη τον κόσμο που έδινε μάχη στο πλευρό της κανείς δεν έπαιρνε την απόφαση να μη ξεκινήσει ο αγώνας-ντροπή.

Ο διαιτητής της συνάντησης κ. Μποροβήλος  σε συνεννόηση με την ΕΠΑΕ διατάσσει την κανονική ΈΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΜΑΤΣ.  Οι παίκτες του τριφυλλιού σαφώς  επηρεασμένοι από τα επεισόδια ρίχνονται αδύναμοι στη μάχη και παθαίνουν πανωλεθρία με 3-0 από τον… πρωταθλητή  Ολυμπιακό.

Η   συνέχεια γνωστή… Ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε μόνο με κεκλεισμένων των θυρών.

Ο  Αττικάρχης έγινε υπεύθυνος ασφαλείας του Ολυμπιακού… Θαύμα ε; Ούτε ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ δε θα το κατάφερνε…

Ο παρατηρητής της ΕΠΑΕ για το παιχνίδι επιβραβεύτηκε και  έγινε υπάλληλος του Ολυμπιακού επίσης.

Οπαδοί του Παναθηναικού δηλητηριασμένοι από άδικα σχόλια επισκέπτονται την Παιανία και την πέφτουν στους παίκτες… Μέχρι και στον Βαζέχα ένας… (να μη το χαρακτηρίσω ) ρίχνει χαστούκι!

samprakos_2

Παναθηναϊκοί δημοσιογράφοι πετάνε χολή ότι παίκτες επίτηδες είχαν μειωμένη απόδοση(δωροδοκία;;;;) ενώ βρίσκουν ευκαιρία να διαλύσουν μια πολύ πετυχημένη ομάδα με ελληνικό κορμό που είχε πάει μια φορά στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ (με δύο προκρίσεις ομίλων παρακαλώ) και στα προημιτελικά του UEFA ενώ ένα χρόνο αργότερα κατέκτησαν και το EURO της Πορτογαλίας. Είναι η γενιά που τους έκλεψαν τίτλους και τους έβαλαν στάμπες… loοsers! Εδώ βγήκαν οπαδικές  Παναθηναϊκές εφημερίδες την επόμενη της Ριζούπολης και έγραψαν ότι το ήθελε και το πήρε δίκαια ο Ολυμπιακός επιβραβεύοντας ουσιαστικά την καφρίλα και την αλητεία γιατί βόλευε.

Κάποιοι πρωταγωνιστές της Ριζούπολης δηλώνουν χρόνια μετά….

Σέρτζιο Μαρκαριάν:

«Δεν θέλω ούτε να θυμάμαι εκείνη την ημέρα. Είναι η μοναδική ήττα μου στο ελληνικό πρωτάθλημα όπου ήμουν αήττητος για 41αγωνιστικές και ακόμη αναρωτιέμαι τι έγινε και πώς είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο. Δεν έχω προβλήματα και επειδή δεν θέλω να αποκτήσω, δεν πρόκειται να πω τίποτα αναφορικά με το συγκεκριμένο αγώνα».

Γιούρκας Σεϊταρίδης:

«Με το που φτάνουμε στο γήπεδο, βλέπουμε ότι είμαστε περικυκλωμένοι από οπαδούς. Η αστυνομία δεν έκανε τίποτα απολύτως. Από την κερκίδα μάς πέταγαν τεράστια τούβλα. Μερικά από αυτά βρήκαν τα τζάμια του πούλμαν και τα έσπασαν. Επαναλαμβάνω ότι οι αστυνομικοί απλώς κοίταγαν και είχαν κατεβασμένες τις ασπίδες.

Ο φροντιστής της ομάδας τους φώναζε: Δεν ντρέπεστε; Γιατί δεν βάζετε τις ασπίδες να περάσουν οι παίκτες και αυτοί τον κοίταζαν. Δεκαπέντε λεπτά αφού είχαμε μπει στα αποδυτήρια, σπάει η πόρτα και μπαίνουν μέσα τέσσερις φουσκωτοί με διακριτικά εταιρίας σεκιούριτι που αρχίζουν να μας βρίζουν με φράσεις όπως “θα σας γ…….ε”.

Τα υπόλοιπα τα είδατε. Μπήκαμε στο γήπεδο και μας σημάδευαν με πιστόλια με φωτοβολίδες. Ούτε προθέρμανση κάναμε, ούτε παιχνίδι παίξαμε. Είχαμε το μυαλό μας στην κερκίδα. Μη μας πάρει καμιά φωτοβολίδα στο μάτι ή στο λαιμό. Πώς να παίξεις μπάλα μετά;

Και μετά βγαίνει και ο κ. Φιλιππίδης -τότε πρόεδρός μας- και μας λέει: “έχουν δίκιο που σας είπαν κότες”.  Αντί να μας υποστηρίξει, μας εξέθεσε κιόλας. Βέβαια, ο ίδιος δεν ήταν στο γήπεδο, έκατσε στο σπίτι του να δει το ματς. Ο Βαζέχα και ο Καραγκούνης του απάντησαν. Ο Χρήστος του είπε “εμείς τουλάχιστον απ ΄ό,τι θυμάμαι ήμασταν εκεί. Εμείς πήγαμε στο γήπεδο” και ο “Κάρα” πώς να παίζαμε; Κινδυνεύαμε να μας βγάλουν το μάτι με τις φωτοβολίδες”. Πάντως, αυτό το ματς ήταν για να γίνει έτσι. Ήταν για να χάσουμε. Ξέχασέ το».

Aυτή λοιπόν  ήταν η ντροπή της Ριζούπολης που για αρκετούς είναι ο ορισμός του.. Πρωταθλήματος μαγκιάς!

Τα χρόνια πέρασαν αλλά δικαίωση για μια πολύ πετυχημένη πράσινη ομάδα δεν ήρθε ποτέ.. Εγώ πάντως και αυτή τη γενιά 1999-2003 τη βάζω στο πάνθεον των πολύ μεγάλων ομάδων του τριφυλλιού που της στέρησαν πρωταθλήματα. Για μένα όταν γυρίζω πίσω στις πράσινες αναμνήσεις μου το 2003 πρωταθλητής πραγματικός ήταν ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ μας.

Μια άβολη αλήθεια για κάποιους αδέρφια!

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ