ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

“Σκακιστής” ολκής

Ο Μάρκους Μπεργκ μαντεύει κινήσεις κι είναι πάντα εκεί που πρέπει δημιουργώντας ντόρο εντός κι εκτός Ελλάδας. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

“Σκακιστής” ολκής

Παρατηρώντας χρόνια τον Κριστόφ Βαζέχα να φορτώνει γκολ τ’ αντίπαλα δίχτυα από κάποια στιγμή κι έπειτα μας παγιώθηκε η αντίληψη πως ο τερματοφύλακας έπαιρνε θέση για ν’ αποκρούσει αφού το τόπι είχε αναπαυτεί στο βάθος της εστίας του. Ήταν τόσο κεραυνοβόλες οι κινήσεις του Πολωνού που είχε παγιωθεί η γνώμη ότι ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας του συλλόγου πρώτα σκόραρε και μετά…σούταρε!

Συγκριτικά με τον Τζιμπρίλ Σισέ (που σ’ ανοιχτό γήπεδο ήταν ασυγκράτητος) και τον “βαρύ” Μιχάλη Κωνσταντίνου, ο Μάρκους Μπεργκ (επόμενος παίκτης που -περισσότερο απ΄ όλους πια-θεωρείται κλώνος του ΜΕΓΑ παλαίμαχου σταρ) έχει δυνατότητα εκτέλεσης έχοντας τη μπάλα σε μικρή απόσταση απ’ το πόδι του. Ανεξαρτήτως αν το τόπι είναι στον αέρα, στο δεξί ή στο αριστερό, ο “Βίκινγκ” δεν χρειάζεται περισσότερο από μισό μέτρο για να κοντρολάρει, να “λοκάρει” τη θέση του γκολκίπερ, να “πυροβολήσει”.

Η ταχύτητα σκέψης/ποδιών χρυσοπληρώνεται, δεν είναι τυχαίο που ο σκάουτερ της Ντιναμό Μόσχας (βρέθηκε Λεωφόρο την Κυριακή) αναχώρησε για την πατρίδα του μ’ ένα σωρό σημειώσεις κυκλωμένες δίπλα απ’ το όνοματα Μπεργκ και (δευτερευόντως) Καρέλη. Οι Ρώσοι είναι από τους λίγους που τα “σπρώχνουν” γερά για μεταγραφές, μαζί με Αμπράμοβιτς, Ρεάλ Μαδρίτης και τους Άραβες Σίτι/Παρί, το τελευταίο ας το κρατήσουμε στην άκρη του μυαλού μας ενόψει καλοκαιριού! Αναρωτιόμαστε τι προσφορά μπορεί να φέρει στην ΠΑΕ ο Μάρκους όταν πέρσι ο Μήτρογλου (με τα μισά προσόντα του Σουηδού) “ακούμπησε” την “δεκαπεντάρα”, πιάνοντας κορόιδα τους Αγγλους.

Το αξιοθαύμαστο με τον Μπεργκ είναι ότι παρότι θεωρητικά το ψηλό κορμί του δεν τον βοηθά, οι κινήσεις του με και χωρίς μπάλα είναι για να διδάσκονται σε σεμινάρια. Μυθικές μορφές του συλλόγου σαν τον Σαραβάκο και τον Βαζέχα έχοντας χαμηλό κέντρο βάρους μετέφεραν γρηγορότερα το βάρος του κορμιού τους προς τη μπάλα μ’ αποτέλεσμα οι τερματοφύλακες να πηγαίνουν άκλαφτοι!

Έχοντας φρέσκες αναμνήσεις από στράικερ με βαρύ σασί (Μάντζιος, Πετρόπουλος, Τοτσέ, Τόργκελε), τους θυμόμαστε να θέλουν μπάλα μπροστά για να πάρουν φόρα πριν το “μπουμπουνήσουν”, δίνοντας (έστω μικρά) περιθώρια στον γκολκίπερ να μαντέψει την πρόθεσή τους και να κινηθεί αναλόγως. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όμως, χαιρετάς το στοιχείο του απρόβλεπτου και του αιφνιδιασμού, πράγματα που ξαναθυμηθήκαμε με τον Μπεργκ. Το τακουνάκι την Κυριακή, το έξοχο γυριστό με τον Αστέρα στην Λεωφόρο πέρσι, η προσποίηση στη φάση του 3-0 στον τελικό και το “ποίημα” που σκάρωσε για να γράψει το 4-1 αποτελούν δείγματα αυθεντικού ταλέντου.

Η ΠΑΕ διαμυνήει ότι ο τύπος δεν πωλείται αλλά ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί αν σκάσει πρόταση που αφορά οκταψήφιο νούμερο; Εκτός από διορατικότητα, απίθανα τελειώματα, ο κορυφαίος παίκτης της λίγκας έχει κι άλλα χαρίσματα. Τρέχει μα όχι σαν κριάρι. Ο Σουηδός δεν είναι Σαλπιγγίδης, τουναντίον έχει σκοπό, κατεύθυνση, όποια ομάδα θελήσει να τον αποδιοργανώσει με τεχνικό οφσάιντ ρισκάρει επικίνδυνα!

Αν πέρσι στο Καραϊσκάκη ο επόπτης δεν τον σταματούσε δύο φορές λανθασμένα στο πρώτο ημίχρονο πριν πάρει παραμάζωμα Μανωλάδες, Αβράμηδες και Μαρκάνους, την επόμενη μέρα στο στρατηγείο του “αιώνιου” θα σέρβιραν καφέ, κονιάκ και παξιμάδι αντί ν’ ασχολούνται με το…θέατρο (!) του Αναστασίου και τους τίτλους των διαδικτυακών Μέσων!

Ο Σκανδιναβός έχει την ικανότητα να μαντεύει που θ’ ανοίξει η τρύπα στην άμυνα σαν τους μεγάλους σκακιστες που ξέρουν να διαβάζουν τις προσεχείς κινήσεις των αντιπάλων τους. Μεγάλος σε όλα!

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ