ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Συμπλήρωσε 100 και συνεχίζει.. (pics)

Τα τμήματα μπάσκετ του Παναθηναϊκού έφτασαν τους 100 τίτλους. Με αφορμή αυτό το γεγονός το panathinaikos24.gr, σας αναλύει τα κατορθώματα όλων των τμημάτων του μπασκετικού Παναθηναίκού.

Συμπλήρωσε 100 και συνεχίζει.. (pics)

Το τμήμα του μπάσκετ του Παναθηναϊκού έχει προσφέρει αμέτρητες χαρές στους φιλάθλους της ομάδας. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος της ΕΣΚΑ από τις Κορασίδες του «τριφυλλιού», θα φέρει τα κορίτσια του Αποστόλη Παναγόπουλου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο. Οι «πράσινες» κέρδισαν στον τελικό τον Άρη Πετρούπολης με 54-52 (17/3) και ετοιμάζονται πλέον για το μεγάλο ραντεβού του Ιουνίου.

Έτσι ο Παναθηναϊκός σ’ όλα τα τμήματα μπάσκετ έφτασε τους 100 τίτλους με τους 62 απ’ αυτούς να είναι στο τμήμα των ανδρών.

Ο «εξάστερος» και τα αμέτρητα πρωταθλήματα

Είναι ευρέως γνωστό και αποδεχτό ότι η ομάδα μπάσκετ των ανδρών του Παναθηναϊκού είναι η κορυφαία ομάδα στην Ελλάδα και για μια χρονική περίοδο μεγάλη ήταν και η καλύτερη στην Ευρώπη. Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός ιδρύθηκε το 1922 και κατέκτησε τον πρώτο του Πρωτάθλημα το 1948 και από τότε ακολούθησαν άλλα 33 μέχρι σήμερα.

Στον θεσμό του Κυπέλλου έχει κάνει εξίσου αισθητή την παρουσία του κατακτώντας το πρώτο το 1979 και το τελευταίο το 2014.

basket team 1946

Οι «πράσινοι» έχουν φτάσει ήδη τα 15 τρόπαια με τα περισσότερα απ’ αυτά να κατακτώνται το 2000 και μετά, την εποχή του Ομπράντοβιτς δηλαδή. Όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο Παναθηναϊκός τα τελευταία 20 χρόνια είναι πρωταγωνιστής.

Έχει κατακτήσει 6 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και κύριος λόγος  γι΄αυτά είναι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς που εκτόξευσε τον Παναθηναϊκό και τον έκανε ένα από τα μεγαθήρια της Ευρώπης. Σε όλα αυτά οφείλουμε να προσθέσουμε το διηπειρωτικό του 1996.

ÃÉÁÍÍÁÊÏÐÏÕËÏÓ ÏÌÐÑÁÍÔÏÂÉÔÓ ÉÔÏÕÄÇÓ / ÊÉÍÔÅÑ ÌÐÏËÏÍÉÁ - ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ (ÔÅËÉÊÏÓ ÖÁÉÍÁË ÖÏÑ ÅÕÑÙËÉÃÊÁ 2001)

Βέβαια είναι σημαντικό να τονίσει κανείς και τις «σημαίες» του «τριφυλλιού», δηλαδή αθλητές όπως οι Φραγκίσκος Αλβέρτης, Κώστας Τσαρτσαρής και Δημήτρης Διαμαντίδης.

Αισθητή παρουσία και στο μπάσκετ γυναικών

Επίσημο έτος ίδρυσης της γυναικείας ομάδας είναι το 1937. Μετά τις ενέργειες που είχε κάνει πολλά χρόνια νωρίτερα ο Γιώργος Καλαφάτης, ο Παναθηναϊκός διέθετε το υλικό και τις γνώσεις να καλλιεργήσει το γυναικείο μπάσκετ.

Το 1950 η ομάδα κατέκτησε το Πρωτάθλημα Κέντρου Γυναικών. Μέχρι και τη δημιουργία του εθνικού πρωταθλήματος το 1967, η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του «τριφυλλιού», στελεχωνόταν κυρίως από αθλήτριες που ανήκαν στις οικογένειες των αθλητών ή των παραγόντων και μελών του Παναθηναϊκού.

Το 1959 κατασκευάστηκε στο Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης το κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ γνωστό και ως «Τάφος του Ινδού» και από τότε είναι η έδρα της γυναικείας ομάδας μπάσκετ.

Η πρώτη διάκριση του συλλόγου έλαβε χώρα την περίοδο 1997-98 οπότε και αναδείχτηκε Πρωταθλητής (4 Απριλίου 1998) της τότε Α’ Εθνικής Κατηγορίας, με προπονητή τον Γιώργο Ζευγώλη. Στην ομάδα αγωνίζονταν οι Καλέτζου, Παπαμιχαήλ, Τσένκινς, Μαμπίκα, Τσέρου, Παπαδήμου, Τσομπανάκη, Γεωργιάδου, Πομόνη, Νικολαίδου, Τριαλώνη.

Έτσι η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού έχει προσφέρει πράγματα στον Σύλλογο και όλοι προσδοκούν να προσφέρει και άλλα έτσι ώστε να μεγαλώσει την τροπαιοθήκη της.

pao-elliniko telikos (25)

Τα περισσότερα οι Έφηβοι

Και οι υποδομές του Παναθηναϊκού έχουν κατακτήσει αρκετούς τίτλους. Πιο συγκεκριμένα τα περισσότερα τα έχουν οι Έφηβοι οι οποίοι μετρούν 15 τίτλους (1 Πρωτάθλημα Ελλάδας, 6 Πρωταθλήματα ΕΣΚΑ, 6 Πρωταθλήματα Αθήνας, 1 Υπερ – Πρωτάθλημα Γ΄ ΕΣΚΑ, 1 Υπερ – Πρωτάθλημα Δ΄ ΕΣΚΑ).

efiviko-pao

Την ίδια στιγμή επιτυχίες υπάρχουν και στα άλλα τμήματα, δηλαδή οι Παίδες έχουν 8 τίτλους. Πιο συγκεκριμένα έχουν ένα Πρωτάθλημα Ελλάδος, 6 Πρωταθλήματα ΕΣΚΑ και τέλος ένα πρωτάθλημα Αθήνας. Επιπλέον αν κοιτάξει κανείς σε μικρότερες κατηγορίες οι Παίδες του Παναθηναϊκού μετράνε 5 Πρωταθλήματα ΕΣΚΑ.

Τέλος, οι Νεανίδες και οι Κορασίδες μετρούν από ένα Πρωτάθλημα ΕΣΚΑ.

Αφού έγινε ανάλυση των μπασκετικών τίτλων του Παναθηναϊκού που έφτασαν τους 100 καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα: Ο Παναθηναϊκός ήταν είναι και θα είναι η καλύτερη ομάδα στο μπάσκετ( όπως και στα άλλα αθλήματα στην Ελλάδα). Όταν οι επιτυχίες ειδικά ξεκινάνε από τις υποδομές τότε όλοι καταλαβαίνουν πως χτίζονται αυτοί οι ηγέτες και αυτοί οι νικητές.

Θάνος Νικολογιάννης

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.