ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερασιτέχνης

«Η ΚΟΕ δεν θέλει δυνατό ΠΑΟ»!

Ο Γιώργος Αφρουδάκης σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο panathinaikos24.gr που θα συζητηθεί! Γιατί ΚΟΕ και διαιτησία δεν σέβονται τους «πράσινους», γιατί ο ίδιος δεν έφυγε από το «τριφύλλι» στους δύσκολους καιρούς και ποιο είναι το όραμά του!

«Η ΚΟΕ δεν θέλει δυνατό ΠΑΟ»!

Ο ζωντανός θρύλος του πόλο, όντας ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, Γιώργος Αφρουδάκης  μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα του Παναθηναϊκού, το κίνητρο που τον έκανε να έρθει στην ομάδα το 2010, αλλά και για την στάση της ΚΟΕ

Ο έμπειρος φουνταριστός αναφέρεται, επίσης, στην προσπάθεια που γίνεται από τη διοίκηση, τη σταθερότητα που υπάρχει στο τμήμα, αλλά και στο όραμά του για το «τριφύλλι»!

Αναλυτικά το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Γιώργου Αφρουδάκη στο panathinaikos24.gr.

Οριστικό για… Βοτανικό!
Οριστικό για… Βοτανικό! 2.286 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Στον Γιώργο Μίχα

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του αθλήματος που το αποδίδεις και πως νιώθεις κάθε φορά που  σκοράρεις;

«Πιστεύω ότι είναι θέμα ταλέντου και στο DNA που λένε. Η αλήθεια είναι ότι από μικρός είχα έφεση στο σκοράρισμα, όχι στο πόλο, αλλά στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ που έπαιζα σε μικρή ηλικία. Έπαιζα τότε σέντερ φορ και στο μπάσκετ πάντα έβαζα τους περισσότερους πόντους.  Στο πόλο επιλέχθηκα να παίζω στη θέση του φουνταριστού, θέση στο κέντρο της επίθεσης δούλεψα βέβαια πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια αλλά θεωρώ πως είχα το ταλέντο   και έβαλα όλα αυτά τα γκολ. Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι είναι ότι ακόμα γουστάρω να σκοράρω, με ιντριγκάρει, με τρελαίνει. Αν το έχεις από μικρός σου βγαίνει ακόμα και τώρα. Έχω ακόμα το πάθος να σκοράρω μέσα μου. Βέβαια όλα αυτά τα γκολ δεν θα τα είχα πετύχει αν δεν είχα και πολύ καλούς συμπαίκτες όλα αυτά τα χρόνια.»

Το 2012 το τμήμα του πόλο ήταν σε κακή κατάσταση, παίκτες απλήρωτοι ωστόσο έμεινες.

«Δεν είναι ακριβώς έτσι, δυστυχώς υπάρχουν ακόμα προβλήματα στον Παναθηναϊκό, απλώς αυτό που έγινε πριν τρία χρόνια ήταν να παίξουμε μια χρονιά τσάμπα. Όλοι οι αθλητές, δίχως να λάβουμε ούτε ένα ευρώ. Παρόλα αυτά, εκείνη τη χρονιά η ομάδα ήταν ανταγωνιστική, κατάφερε και ουσιαστικά βγήκε πέμπτη, δεν μπήκε στη τετράδα του πρωταθλήματος, γιατί δε κατέβηκε να παίξει σε τρία παιχνίδια. Αν κατέβαινε, θα τα κέρδιζε, γιατί ήταν πολύ εύκολα κιόλας. Παρόλο όμως οι αθλητές που ήταν απλήρωτοι και χωρίς δικό τους μέρος για προπόνηση, η ομάδα μπορούσε τη τετράδα.

 «Τώρα δεν είναι ότι τα πράγματα είναι καλύτερα, έχουν αναλάβει κάποια παιδιά το τμήμα, κάνουν κάποιες προσπάθειες, προσπαθούν να τρέξουν το τμήμα, να μπορεί να υλοποιεί κάποιες συμφωνίες ωστόσο, βρίσκουν δυσκολίες μπροστά τους γιατί και η εποχή δεν είναι εύκολη για να μπορεί ο καθένας, να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Η ομάδα έχει μια δυναμική φέτος, έχει καλό ρόστερ, με πολύ χαμηλό μπάτζετ. Δηλαδή πιστεύω, ότι ο Παναθηναϊκός προσελκύει παίκτες καθαρά λόγω του ονόματος του. Το μπάτζετ της ομάδας είναι πολύ χαμηλό και η ομάδα αν καταφέρει να προκριθεί στον τελικό θα είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της και θα έχει κάνει μια τεράστια υπέρβαση».

«Υπάρχει, πλέον, σταθερότητα στον Παναθηναϊκό»

Που πιστεύεις ότι έχει αναγεννηθεί το τμήμα αγωνιστικά τα τελευταία χρόνια;

«Πιστεύω πως όλα ξεκίνησαν πριν πέντε χρόνια με την έλευσή μου στην ομάδα, μπήκε μια τάξη στην ομάδα, παρόλο που ήρθα εγώ ,σταμάτησαν πια τα ανοίγματα του παρελθόντος όπου είχαν γίνει κάποια λάθη και μετά από χρόνια, η ομάδα σταθεροποιήθηκε στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος.  Δηλαδή τα τελευταία πέντε χρόνια είναι η μοναδική πενταετία στην ιστορία του Παναθηναϊκού, που υπάρχει μια σταθερότητα και η ομάδα βρίσκεται πάντα στις τέσσερις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος και εννοώ με πραγματικό ανταγωνισμό.

Έχουν γίνει κάποια σωστά βήματα αλλά θέλει ακόμα δρόμο. Έχουν γίνει πολλά σωστά βήματα πάντως.  Υπάρχουν ακαδημίες πλέον, έχουν έρθει πολλά μικρά παιδιά και λειτουργούν με σωστά πρότυπα, με πολλούς και καλούς προπονητές. Ωστόσο ο Παναθηναϊκός, έχει τον δικό του χώρο για τις ακαδημίες αλλά όχι για την ομάδα αντρών.  Δεν έχουμε δικό μας χώρο για να κάνουμε προπόνηση. Είναι η μοναδική ομάδα στην Α1, που δεν έχει δική της πισίνα και ουσιαστικά φιλοξενείται, όπου βρει.

Έχουμε το ΟΑΚΑ για μία ώρα, έχουμε προβλήματα, απλώς ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει ρίχνοντας το μπάτζετ στο τμήμα του πόλο, να πάρει κάποιους παίκτες με τα δεδομένα της εποχής και τους πήρε με βάση ότι οι παίκτες έρχονται να παίξουν στον Παναθηναϊκό και το brand name(όνομα) του Παναθηναϊκού είναι πολύ μεγάλο και το ξέρουμε όλοι. Ωστόσο τα προβλήματα υπάρχουν ακόμη, η ομάδα αυτή τη στιγμή είναι απλήρωτη τρεις μήνες. Μιλάμε για μισθούς 500-600 ευρώ που οι παίκτες που μένουν στη νότια πλευρά της Αττικής χρειάζονται 45 λεπτά οδήγηση για να προπονηθούν στο ΟΑΚΑ και είναι αυτονόητο ότι δεν είναι εύκολο ούτε καν να πληρώσουν την βενζίνη τους, για να πάνε στην προπόνηση.»

«Γι’ αυτό δεν έφυγα από τον Παναθηναϊκό»

Πως και δεν έφυγες τις δύσκολες εποχές του τμήματος;

«Ήρθα στον Παναθηναϊκό μεγάλος, 34 χρονών ξέροντας ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι ο τελευταίος σταθμός της καριέρας μου. Δεν ήθελα να φύγω άλλωστε. Το κίνητρο μου που ήρθα στην ομάδα, ήταν να αλλάξω το status quo του Παναθηναϊκού, γι΄αυτό ήρθα στην ομάδα. Πιστεύω εν μέρει ότι αν κορυφωθεί φέτος και πάμε σε έναν τελικό πρωταθλήματος, θα το έχω καταφέρει  σε αυτά τα πέντε χρόνια που αγωνίζομαι στην ομάδα. Πέρυσι ή πρόπερσι δεν υπήρχε λόγος να φύγω, έχω αυτό το κίνητρο για τον Παναθηναϊκό να πάμε ψηλά το να πάρουμε πρωτάθλημα βέβαια είναι αρκετά δύσκολο. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει παράδοση στο άθλημα του πόλο, δεν έχει πάρει κύπελλο, δεν έχει πάρει πρωτάθλημα δεν έχει φτάσει καν σε οποιοδήποτε τελικό και αυτό μου έδινε προσωπικό κίνητρο αλλά και για τον σύλλογο να είμαι πάντα εκεί και να προσπαθώ  το καλύτερο για τον Παναθηναϊκό.»

Πως βοήθησε η διοίκηση στην αναγέννηση του τμήματος;

«Θεωρώ ότι η διοίκηση, εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση με την οικονομική κρίση και χαμήλωσε πάρα πολύ το μπάτζετ του τμήματος, όπως συνέβη και  σε όλες τις ομάδες, αλλά πιστεύω πως η κίνηση να με φέρουν πριν πέντε χρόνια, έδωσε κύρος στην ομάδα. Μετά την έλευσή μου, υπήρχαν πολλοί παίκτες που ήθελαν να έρθουν στον Παναθηναϊκό. Ήξεραν πως πλέον η ομάδα μπορούσε να κάνει κάτι καλό και να ανέβει σκαλοπάτι, υπήρχε επίσης και ένας πολύ καλός προπονητής που ήρθε μαζί με μένα, ο Φάνης Κουντουδιός,ο οποίος είχε όραμα για τον Παναθηναϊκό. Δουλέψαμε αρκετά εκείνη την εποχή και σταθεροποιηθήκαμε στις πρώτες τρεις θέσεις του πρωταθλήματος, μετά η ομάδα δεν έκανε ανοίγματα και ήταν μεθοδική, κράτησε χαμηλά το μπάτζετ και έτσι δεν υπήρχαν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Υπήρχε κάποια καθυστέρηση, όμως όχι αρκετή ώστε να μην μπορεί να τρέξει το τμήμα. Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι έχει γίνει καλή δουλειά και σωστές μεταγραφικές κινήσεις. Χωρίς σε καμία περίπτωση γιατί είναι παρεξηγημένο αυτό, να γίνουν μεγάλα ανοίγματα έτσι ώστε ο Ερασιτέχνης να έχει οικονομικά προβλήματα έμμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα στο μέλλον. Με ότι λεφτά συμφωνούσαμε, με αυτά πορευόμασταν στα πέντε χρόνια που βρίσκομαι εγώ στην ομάδα. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια με την έλευση της νέας διοίκησης το τμήμα έχει οργανωθεί πολύ καλά με την οικονομική διαχείριση.»

«Ποτέ η ΚΟΕ δεν ήθελε δυνατό Παναθηναϊκό, δεν μας σέβεται η διαιτησία»!

Τι έχεις να πεις για την ΚΟΕ και για την στάση της απέναντι  στον Παναθηναϊκό;  

«Δε νομίζω να έχει γίνει ποτέ, την μέρα που έχει αγωνιστική μια ομάδα να της επιβληθεί ποινή η οποία να εκτελεστεί επίσης, την ίδια ημέρα. Γενικά η ΚΟΕ δεν έχει ποτέ σχέδιο, είναι μια ομοσπονδία που λειτουργεί χωρίς σχέδιο. Η μόνη καλή κίνηση που έχει κάνει, ήταν πριν δώδεκα χρόνια και αυτό έγινε από παρότρυνση των ίδιων των αθλητών, να προσλάβει τον καλύτερο προπονητή του κόσμου τότε, Σάντρο Καμπάνια στην Εθνική ομάδα, είναι η μόνη καλή κίνηση που έχει κάνει για το πόλο και αυτό πριν δώδεκα χρόνια. Αυτό έγινε επειδή εμείς το επιβάλλαμε οι αθλητές της Εθνικής ομάδας. Η ΚΟΕ το πρωτάθλημα του πόλο δεν το έχει βοηθήσει καθόλου και Παναθηναϊκός και ΚΟΕ δεν είχαν ποτέ καλές σχέσεις. Ποτέ η ΚΟΕ δεν ήθελε δυνατό τον Παναθηναϊκό.»

Τι εννοούσες με τη δήλωσή σου ότι δεν σέβονται τον Παναθηναϊκό;

«Η διαιτησία τον Παναθηναϊκό δεν τον σέβεται. Όσο παίζω εγώ στην ομάδα δεν έχω πετύχει και τις καλύτερες διαιτησίες. Ειδικά την χρονιά(2012) που δεν κατεβαίναμε στα παιχνίδια, επειδή ήξεραν ότι το τμήμα δεν πάει καλά οικονομικά, μας είχαν ισοπεδώσει. Γενικά δεν έχουμε καλή αντιμετώπιση από τους διαιτητές. Δε μιλάμε να έχουμε εύνοια αλλά το 50-50. Νομίζω ότι αυτό το κομμάτι με την ΚΟΕ θα μπορούσαμε να έχουμε  «ζωντανά» παραδείγματα, αν ο Παναθηναϊκός μπορούσε να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός και να είχε ομάδα που να μπορεί να χτυπήσει το πρωτάθλημα. Επειδή αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, να έχει ο Παναθηναϊκός ομάδα φαβορί για το πρωτάθλημα ή ακόμα και διεκδικητής, δεν έχουμε δει σοβαρά παραδείγματα κατά του. Ακόμα και στον Ολυμπιακό λένε ότι η ΚΟΕ δεν κάνει καλό στο άθλημα. Η ΚΟΕ είναι συντηρητική, δε θέλει να προοδεύσει, που έχει κορεστεί, είναι 35 χρόνια Ομοσπονδία, οι ίδιοι άνθρωποι. Ας κάνουν κάποια κίνηση να φέρουν κάτι φρέσκο, το πόλο δεν έχει την ανταπόκριση που θα έπρεπε να είχε.

Είναι το μόνο άθλημα που έχει συμμετάσχει σε Ολυμπιάδες, έχει πάρει μετάλλια, έχει επιτυχίες. Είναι στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, περιβαλλόμαστε σαν χώρα από το νερό, αλλά έχει και μια Ομοσπονδία που ποτέ μα ποτέ δεν έχει προσπαθήσει να κάνει το βήμα παραπάνω για το άθλημα.   Δε μιλάμε για τώρα που πλέον όλα είναι δύσκολα, μιλάω για τις καλές χρυσές εποχές με χρυσές επιχορηγήσεις με πολλά λεφτά που διαχειριζόταν η ΚΟΕ και να μην μπορεί να προωθήσει το άθλημα. Το άθλημα προχώρησε για δύο λόγους. Βρέθηκαν πέντε προπονητές με όραμα τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 και βρήκαν 100 αθλητές που πείστηκαν από το όραμά τους και μετά από σκληρή δουλειά 15ετίας, 20ετίας από το 1985 έως τώρα. Έτσι προχώρησε το άθλημα και η ΚΟΕ δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό.»

Διαβάστε αύριο το δεύτερο μέρος της ενδιαφέρουσας συνέντευξης του Γιώργου Αφρουδάκη στο panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.