ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερασιτέχνης

«Στρατιώτης του ΠΑΟ για πάντα»! (vids)

Το δεύτερο μέρος της συγκλονιστικής συνέντευξης – εξομολόγησης του Γιώργου Αφρουδάκη στο panathinaikos24.gr. Γιατί θέλει να μείνει για… πάντα στο «τριφύλλι», πως οι «πράσινοι» πεισμώνουν από την αρνητική στάση της ΚΟΕ και γιατί συγκινείται με τον κόσμο.

«Στρατιώτης του ΠΑΟ για πάντα»! (vids)

Δείτε εδώ το πρώτο μέρος της συνέντευξης

Στον Γιώργο Μίχα

Σας πεισμώνει ή σας επηρεάζει η στάση της ΚΟΕ;

«Αυτό γίνεται από τότε που ήρθα εγώ στην ομάδα, μας ιντριγκάρει να φτάσουμε τον Παναθηναϊκό κάπου που δεν έχει φτάσει ποτέ ξανά στην ιστορία του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον κάθε άνθρωπο που έχει φιλοδοξίες. Είμαστε 13 παίκτες με τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε χωρίς λεφτά, δεν έχουμε κολυμβητήριο για προπόνηση, που είναι αρκετά, έχουμε ένα κίνητρο μπροστά μας, να γράψουμε ιστορία. Βέβαια οι ιστορίες γράφονται μόνο με τίτλους  αλλά για να φτάσεις να κατακτήσεις τον τίτλο πρέπει να κάνεις το πρώτο βήμα. Ας γράψουμε πρώτα ιστορία παίζοντας φέτος ή του χρόνου σε ένα τελικό πρωταθλήματος ή ένα τελικό κυπέλλου και έπειτα, θα έρθει και το επόμενο βήμα. Από την αρχή της χρονιάς έχουμε βάλει τα δυνατά μας και έχουμε βάλει από την αρχή τον στόχο μας να φτάσουμε τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά φιναλίστ σε  πρωτάθλημα ή κύπελλο. Γνωρίζαμε ότι θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα τα οποία δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Ξέραμε ότι θα έχουμε τη διαιτησία πάντα κόντρα μας, ότι θα έχουμε την ΚΟΕ ενάντιά μας, ότι θα έχουμε οικονομικά προβλήματα, ότι δεν θα έχουμε δικό μας κολυμβητήριο αλλά είμαστε πεισμωμένοι και συνεχίζουμε τη προσπάθεια να πανηγυρίσουμε την είσοδό μας σε έναν τελικό».

Ολικό rebuilding: Αλλάζουν και 4 ξένοι του Παναθηναϊκού
Ολικό rebuilding: Αλλάζουν και 4 ξένοι του Παναθηναϊκού 2.084 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Προτιμάς ΠΑΟΚ ή Υδραϊκό για αντίπαλο στο Φάιναλ Φορ Κυπέλλου;

«Το κίνητρο είναι μεγάλο. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει φτάσει ποτέ τελικό κυπέλλου, ούτε πρωταθλήματος. Έχουμε μεγάλο κίνητρο και μας παρουσιάζεται μια χρυσή ευκαιρία να παίξουμε με Υδραϊκό ή ΠΑΟΚ που είναι δύο ομάδες στα μέτρα μας, να μπορέσουμε να τις κερδίσουμε και να πάμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας στον τελικό κυπέλλου. Θα μπορούσα να πω αν ήταν οποιοδήποτε άλλο άθλημα, πως δεν μας ενδιαφέρει η κλήρωση, αλλά στο πόλο και στο συγκεκριμένο Φάιναλ Φορ. Αυτό που διακυβεύεται που είναι η είσοδός μας σε ένα τελικό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Άρα θέλουμε είτε με Υδραϊκό είτε με ΠΑΟΚ επειδή είναι ομάδες στα μέτρα μας να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι και να περάσουμε στον τελικό. Από εκεί και πέρα διεκδικείς ακόμα και το κύπελλο γιατί όσο καλύτερος και αν είναι ο Ολυμπιακός, που είναι πολύ καλύτερος, επειδή είναι ο τελικός πρέπει να παίξουμε καλά. Το πόλο έχει ένα κακό, ο ισχυρότερος πάντα επιβεβαιώνεται μέσα στο νερό.

Ο Ολυμπιακός έχει 13 διεθνείς στην Εθνική ομάδα και εμείς ούτε έναν. Έχουν καλύτερο μπάτζετ, άλλες φιλοδοξίες. Εγώ όταν είχα πρωτοέρθει στον Παναθηναϊκό, η ομάδα ήταν μάξιμουμ στην 6η θέση και είχα πει στην τότε διοίκηση, θέλω να έρθω στον Παναθηναϊκό, είμαι στο τελείωμα της καριέρας μου, θα βάλω ένα λιθαράκι  για να κάνουμε το επόμενο βήμα. Είμαι ευτυχισμένος που το κατάφερα αυτό γιατί το επόμενο βήμα ήταν να σταθεροποιηθεί η ομάδα στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος με σωστές κινήσεις όπως  γίνεται και στις ακαδημίες. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Παναθηναϊκός ρίχνει πολύ βάρος στις ακαδημίες. Πέρσι μετά από 30 χρόνια έπαιξε η ομάδα σε τελικό πρωταθλήματος Νέων για πρώτη φορά έχασε και βγήκε δεύτερη. Φέτος η ομάδα Νέων είναι φαβορί για το πρωτάθλημα. Θέλει χρόνο βέβαια, αλλά γίνονται τα σωστά βήματα για να κλείσεις την ψαλίδα από τον Ολυμπιακό και όταν μειωθεί μπορούμε να μιλήσουμε στον Παναθηναϊκό.

Πριν έρθω στην ομάδα παρακολουθούσα την πορεία της. Με ενοχλεί που ένας τόσο μεγάλος σύλλογος δεν έχει καταφέρει να έχει επιτυχίες σε αυτό το τμήμα και το αγαπάει ο κόσμος του Παναθηναϊκού το πόλο. Αν δει ότι η ομάδα πάει πολύ καλά, θα την ακολουθήσει, θα την αγκαλιάσει. Όταν δέκα χρόνια πριν ο Παναθηναϊκός ήταν να υποβιβαστεί στην Α2, με στεναχωρούσε αυτό το πράγμα και πάντα έλεγα σε συζητήσεις ότι το πόλο χρειάζεται δυνατό τον Παναθηναϊκό. Ποτέ όμως δεν βρέθηκε κάποιος να επενδύσει αλλά και να ξέρει και τον χώρο του πόλο. Αν έρθει κάποιος με λεφτά αλλά χωρίς γνώσεις όπως έγινε και όταν η τότε διοίκηση είχε βάλει λεφτά αλλά η ομάδα ήρθε έβδομη. Αυτό γίνεται στο πόλο. Αν είχαμε αυτά τα λεφτά που είχαν επενδυθεί τότε, η ομάδα θα έπαιρνε Τσάμπιονς Λιγκ».

«Συγκινητικός ο κόσμος»

Τι έχεις να πεις για την στήριξη του κόσμου που βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας;

«Ο κόσμος του Παναθηναϊκού μας βοηθάει πάρα πολύ και εκτιμά τους αθλητές που προσπαθούν, είναι συγκινητικό. Αγαπούν το πόλο παρόλο που δεν τους έχει δώσει επιτυχίες και μάλιστα τα τελευταία χρόνια πριν έρθω εγώ, η ομάδα έπαιζε με τον 11ο στην βαθμολογία για να σωθεί, κέρδιζε η ομάδα ο κόσμος χαιρόταν, τώρα αν παίξουμε με τον 10ο οι οπαδοί θεωρούν δεδομένο ότι θα νικήσουμε. Ο κόσμος έρχεται στα ντέρμπι για να μας βοηθήσει να κερδίσουμε με Βουλιαγμένη, Ολυμπιακό, Εθνικό ΠΑΟΚ που τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει πολλά ντέρμπι παρόλα αυτά όμως ο κόσμος του Παναθηναϊκού εκτιμά την προσπάθεια των αθλητών και αυτό είναι συγκινητικό, είναι  από τους λίγους οπαδούς που εκτιμούν όχι τόσο το αποτέλεσμα, όσο την προσπάθεια. Οι αθλητές, για να φτάσουμε ως εδώ, έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια και αυτό ο κόσμος το αναγνωρίζει.

Μας έχει χειροκροτήσει αρκετές φορές μετά από ήττα και αυτό είναι η καλύτερη ηθική ανταμοιβή για τον αθλητή. Έχοντας ένα κακό αποτέλεσμα, να φύγει από το κολυμβητήριο έχοντας χειροκροτηθεί από τους οπαδούς του. Εύχομαι και ελπίζω φέτος στα πλέι-οφ δηλαδή στον ημιτελικό στα παιχνίδια με τον Εθνικό να γίνουν δυνατά παιχνίδια και να μας στηρίξει ο κόσμος και να ζήσει τη μοναδική εμπειρία πρόκρισης της ομάδας στον τελικό. Είναι στενάχωρο να το λες για ένα σύλλογο σαν τον Παναθηναϊκό, να θεωρείς επιτυχία τη πρόκριση σε τελικό αλλά δυστυχώς αυτή είναι η παράδοση του τμήματος στο πόλο.  Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα. Ποτέ δε ξέρεις τι μπορεί να ξημερώσει. Είναι μια λαοφιλής ομάδα με κόσμο και ελπίζω να βρεθεί ένας άνθρωπος να έρθει να βοηθήσει οικονομικά την ομάδα.

Ο κόσμος είναι συγκινητικός πολλές φορές,  γιατί εκτιμά πέραν του αποτελέσματος την προσπάθεια που καταβάλλουμε, ξέρει ότι οι απολαβές μας είναι αστείες και εκτιμά τα όσα κάνουμε» .

Μερικά λόγια για τον κόουτς της ομάδας Κώστα Λούδη;

«Ο Κώστας Λούδης ήταν πολλά χρόνια στην Εθνική ομάδα υπήρξε και συμπαίκτης μου στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ήταν από τους μεγαλύτερους αθλητές του πόλο. Άνθρωπος που ήταν πάντα υπέρ της σκληρής δουλειάς και πιστεύω ότι έχει διατελέσει την προσπάθειά του για να βοηθήσει την ομάδα. Πήρε την ομάδα μετά από την πολύ καλή δουλειά που έκανε ο προκάτοχός του,  Φάνης Κουντουδιός ο οποίος αναβάθμισε και άλλαξε αρκετά τον Παναθηναϊκό και συνεχίζει πάνω στο έργο του. Φέτος ειδικά, δουλεύει ένα μείγμα παλιών και έμπειρων παικτών με νέα παιδιά τα οποία προωθούνται στην ομάδα. Έχουμε έμπειρους παίκτες, όμως η ομάδα στηρίζεται στη φουρνιά 18-19χρονων παικτών που όπως είπα νωρίτερα, τον επόμενο μήνα προετοιμάζονται για τη τελική φάση του πρωταθλήματος για να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα Ελλάδος στην κατηγορία τους.

Ο κόουτς πιστεύει στα νέα παιδιά και στη σκληρή δουλειά  όμως και εκείνος όπως και εμείς σαν αθλητές, θέλουμε να νιώθουμε τη διοίκηση είναι δίπλα μας. Εγώ προσωπικά δεν έχω παράπονο, βλέπω ότι προσπαθούν στη διοίκηση, είναι δύσκολες οι εποχές, σίγουρα μετράει η προσπάθεια αλλά πρέπει να υπάρχει το αποτέλεσμα δε φτάνει μόνο η προσπάθεια.»

Πλησιάζει το τέλος της καριέρας σου;

«Δε θα μου άρεσε να βάλω ένα όριο για το πότε θα σταματήσω, γιατί το να έλεγα ότι θα σταματήσω το 2013 και να μη το τηρήσω δε θα μου άρεσε καθόλου. Θέλω να είμαι σίγουρος όταν θα πω ότι δεν θα ξαναπαίξω άλλο, άρα επειδή δεν το έχω σκεφτεί ολοκληρωτικά και επειδή φέτος υπάρχουν και άλλοι αθλητές μεγαλύτεροι ηλικιακά από εμένα όπως στον Υδραϊκό, που πάει καλά και έχει αθλητές με 39-40 χρονών και δυσκολευτήκαμε να τους κερδίσουμε και σε εντός και σε εκτός έδρας αγώνες .Αυτό μου έδωσε ένα κίνητρο.   Δε θέλω να πω ότι θα είναι η τελευταία μου χρονιά γιατί φοβάμαι ότι μετά από δύο μήνες ξεκούρασης το καλοκαίρι, μπορεί  να το μετανιώσω. Γι’ αυτό δε μπορώ να δώσω μια απάντηση σε αυτό.

Σίγουρα αν βρεθεί κάποιος επενδυτής με όραμα για τον Παναθηναϊκό να τον κάνει πρωταθλητή Ελλάδος και να βάλει λεφτά στην ομάδα για να φτάσουμε στο επίπεδο του Ολυμπιακού, θα είναι  μεγάλο κίνητρο για μένα να παίξω και θα παίξω. Αν τώρα η ομάδα παραμείνει ως έχει, δηλαδή με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και βλέπουμε αν θα πάμε ξανά τελικό όπως φέτος που δεν ξέρω αν θα φτάσουμε στον τελικό (κυπέλλου) δεν ξέρω. Πάντως αν πάρουμε το κύπελλο θα σταματήσω (γέλια).

Αν σου πει κάποιος επενδυτής να βοηθήσεις στο στήσιμο του Παναθηναϊκού θα το κάνεις;

«Κοίτα, έχω παρακολουθήσει αγώνα του Παναθηναϊκού όταν έπαιζε ακόμα στην Γ’ Εθνική και μου προκαλούσε από τότε το ενδιαφέρον πως ένας τόσο μεγάλος σύλλογος, τα περνάει αυτά, επειδή το πόλο το γουστάρω και ο Παναθηναϊκός θεωρείται για το άθλημα ο κρίκος της αλυσίδας ο οποίος έχει σπάσει και είναι ακόμα σπασμένος. Έπαιζε λοιπόν στην Γ’ Εθνική και τον υποστήριζα για να ανέβει στην Α2. Τον παρακολουθούσα χρόνια και ήταν όνειρό μου να παίξω για τον Παναθηναϊκό. Πιστεύω στα παιδιά που είναι στη διοίκηση και σε ότι μου ζητηθεί θα είμαι πάντα στρατιώτης για τον Παναθηναϊκό. Σίγουρα δεν μπορώ να παίξω για πολλά ακόμα χρόνια στην ομάδα, αλλά όσο μείνω θα βάζω τα δυνατά μου για να την βοηθήσω. Πάντως το πόλο υστερεί από παράγοντες που να ξέρουν το άθλημα σε όλες τις ομάδες, είμαι διαθέσιμος λοιπόν, να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό και σε αυτό το κομμάτι. Στα 30 χρόνια που υπηρετώ το άθλημα, πιστεύω ότι έχω αποκτήσει κάποια γνώση και μπορώ να βοηθήσω τη διοίκηση για να γίνει ο Παναθηναϊκός πρωταγωνιστής.»

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.