ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Παναθηναϊκόν Στέκι

Η μέρα που την «άκουσαν» οι τσολιάδες στο Σύνταγμα

Πήγαμε στο πρώτο φεστιβάλ κάνναβης στο Σύνταγμα και σας μεταφέρουμε εικόνες και... ντουμάνια.

Η μέρα που την «άκουσαν» οι τσολιάδες στο Σύνταγμα

Καπνός, «ζαλιστικές» μυρωδιές, αντιφασιστικός λόγος, μουσική, χορός και καλή διάθεση είναι όσα μπορούν να περιγράψουν σε μία γραμμή τι συνέβη το Σάββατο 9 Μαΐου, στην πλατεία Συντάγματος, στο πλαίσιο της 1ης γιορτής κάνναβης. Το Athens Cannabis Protestival, όπως είναι ο δόκιμος όρος της διοργάνωσης, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα «ομάδων» όπως οι Ηλιόσποροι, ο Σύλλογος θεραπευομένων Ο.ΚΑ.ΝΑ. Αθήνας & Βορείου Ελλάδος, η Νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι Νέοι Πράσινοι, η Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης Θεσσαλονίκης και άλλων 20 περίπου ομάδων, οργανώσεων και υποστηρικτών.

Με βασικό μότο το «Απαγορεύσεις στις απαγορεύσεις», η γιορτή για την αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών και τη νομιμοποίηση της θεραπευτικής/ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης ξεκίνησε δειλά-δειλά, κατά τις 3.00 το μεσημέρι, αντί για 1.00 μ.μ. όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, καθώς εκείνη την ώρα στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήθηκε τελικά ένα εντελώς διαφορετικό event – αγώνες άλματος επί κοντώ.

Τα πρώτα σημάδια έναρξης του φεστιβάλ, το οποίο συνέπεσε χρονικά με την 70η επέτειο από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την πτώση του ναζισμού, ήταν λίγο πριν τις 3.00 μ.μ., όταν άρχισαν να βγαίνουν από το μετρό κοπέλες με ριγέ παντελόνες, τζιβάτοι τύποι και παρέες που φορούσαν μπλούζες με το σύμβολο της κάνναβης.

Λίγα λεπτά αργότερα τα πρώτα ντουμάνια ήταν γεγονός. Με τον κόσμο -ντυμένο κυρίως στα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικα- να αρχίζει να σχηματίζει παρέες κάτω από τα δέντρα της πλατείας Συντάγματος, η εικόνα θύμιζε κάτι από Ολλανδία. Το πρωτόγνωρο της κατάστασης έκανε πολλούς να δειλιάσουν να «πιουν» αμέσως και να προτιμήσουν, για αρχή, μία μπίρα.

Ο χώρος άρχισε να γεμίζει με πανό, ηχεία, μίνι περίπτερα διάφορων ομάδων -οργανώσεων, πάγκους μικροπωλητών με κοσμήματα και, εννοείται, με περισσότερο κόσμο- Έλληνες και ξένους, νέους και μεσήλικες. Άλλοι κατέφθαναν με τα πόδια, άλλοι έβγαιναν από το μετρό, άλλοι έρχονταν με ποδήλατα· άλλοι μόνοι και άλλοι με την παρέα ή το «ταίρι» τους. Ήταν γύρω στις 4.00 μ.μ. όταν τα πρώτα σύννεφα καπνού αιωρούνταν πάνω από τα σκαλάκια του Συντάγματος.

Περίπου εκείνη την ώρα καλωσόρισε τον κόσμο στο Athens Cannabis Protestival ο Άλεξ, μέλος των Ηλιόσπορων και εκ των βασικών διοργανωτών της 1ης γιορτής κάνναβης.«Στόχος του φεστιβάλ είναι να σπάσουν τα ταμπού και οι προκαταλήψεις. Το Athens Cannabis Protestival είναι η συνέχεια της περσινής κανναβικής πορείας. Ελπίζω με τη νέα κυβέρνηση, η οποία έχει στηρίξει τον αγώνα μας μέσω ερωτήσεων στη Βουλή και των θέσεών της, να αλλάξει η πολιτική για τις ουσίες. Είναι μία καυτή πατάτα, τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά. Αλλά είμαστε κι εμείς κομμάτι αυτής της κοινωνίας. Οι χιλιάδες κόσμου που είναι σήμερα εδώ- από Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ιθάκη, Κύπρο- είναι ένα μωσαϊκό της κοινωνίας», τόνισε ο Άλεξ.

Ταυτόχρονα με το καλωσόρισμα του Άλεξ, εμφανίστηκαν οι πρώτες δηλώσεις κατά του φεστιβάλ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, τον Άδωνι Γεωργιάδη, να twittάρει «Πρώτη φορά Αριστερά με μπάφους για να ξεχνάμε μάλλον το τί κάνουν στη Χώρα μας». Το κόμμα της αντιπολίτευσης εξέφρασε πιο επίσημα την εναντίωσή του στη γιορτή της κάνναβης, με τον Υπεύθυνο του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ., κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, να εκδίδει ανακοίνωση, όπου έκανε λόγο για κακόγουστη φάρσα και δραματικό πολιτικό κατήφορο. Φυσικά δεν περιμέναμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλοδεχτεί το φεστιβάλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ