ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Οι γνωστοί σου Άσοι

Ένας μεγάλος… στη σκιά των μεγάλων (vid)

Λένι Ουίλκενς: «Αυτός ο παίχτης είναι τετραπέρατος». Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς: «Είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους παίχτες που παίζουν μπάσκετ στην Ευρώπη». Κώστας Μίσσας: «Το μοναδικό που δε μπορεί να κάνει μέσα στο γήπεδο είναι να βάλει κουστούμι και να δίνει οδηγίες από τον πάγκο». Ντίνο Ράτζα: «Ο ένας χρόνος που έπαιξα μπάσκετ μαζί του ήταν ίσως ο πιο εύκολος της καριέρας μου».

Ένας μεγάλος... στη σκιά των μεγάλων (vid)

Αν αναρωτιέστε, για ποιον μιλούν οι παραπάνω… είναι για τον Φάνη Χριστοδούλου, τον «μπέμπη» του Ελληνικού μπάσκετ, όπου και ο Παναθηναϊκός είχε την τύχη (γιατί ήταν τύχη για τον Παναθηναϊκό…), να τον έχει στο ρόστερ του, έστω και στη «δύση» της καριέρας του.

Ο Φάνης Χριστοδούλου έκλεισε σήμερα 50 χρόνια ζωής, μια ζωής, διαφορετικής από όλους τους άλλους συναδέλφους του. Αυτοκαταστροφικός; Μπορεί. Σε κάθε περίπτωση, ο Φάνης, όπως μάθαμε όλοι να τον λέμε, θα μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη μας, για τα πεπραγμένα του εντός παρκέ.

Ο Φάνης ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Αυτά που θαυμάζουμε στις μέρες μας από τον Δημήτρη Διαμαντίδη, τα βλέπαμε και πριν από 25 χρόνια από τον Φάνη. Μοντέρνος, απρόβλεπτος, «σιγανοπαπαδιά»… δεν ήξερες από πού, θα στο «μπουμπουνίσει». Πάντα στη «σκιά» του Γκάλη και του Γιαννάκη, ωστόσο δεν τον ένοιαζε καθόλου, Ο ίδιος έλεγε πως αυτοί ήταν οι μεγαλύτεροι αθλητές της χώρας και όχι μόνο, εκείνη την εποχή. Δεν ήταν ήρωας. Του άρεσε να δημιουργεί ήρωες.

Βαριόταν αφόρητα την προπόνηση, ξυπνούσε αργά, κάπνιζε, ναι ο βίος του, δεν ταίριαζε σε έναν αθλητή μεγάλης εμβέλειας. Και όμως, παρόλα αυτά, ήταν ο πιο ολοκληρωμένος μπασκετμπολίστας που είδε ποτέ η Ελλάδα (ίσως μαζί με τον Διαμαντίδη). Ο Έλληνας Λάρι Μπερντ, όπως έλεγαν πολλοί.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης κάποτε είπε: «Ο Αργύρης Πεδουλάκης είπε κάποτε πως “Ο Φάνης ήταν αυτός που άλλαξε την εικόνα του κόσμου για το μπάσκετ, αποδεικνύοντας πως για να είσαι μεγάλος παίκτης δεν χρειάζεται να βάζεις 30 πόντους», αυτός ήταν ο Φάνης Χριστοδούλου.

«Ο καβγάς που έγινε στο συγκεκριμένο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ, έγινε γιατί όλα αυτά τα χρόνια τρώγαμε αυτό το παραμύθι και με τον Πανιώνιο μας έκλεβαν τον ιδρώτα… Δεν το ανέχτηκα να γίνει και με τον Παναθηναϊκό, που ήταν οικονομικά εύρωστος… Εκείνη τη στιγμή ένιωσα πως ο Ιωαννίδης πήγε να κλέψει πάλι το παιχνίδι και έκανα την βαβούρα για να γυρίσει το παιχνίδι. Είχαμε μία μεγάλη διαφορά και έκανε μανούρα, με αποτέλεσμα η διαφορά να μειωθεί… Εκείνη τη στιγμή λοιπόν αποφάσισα να κάνω το ίδιο για να μην χάσουμε… Και να ξέρεις ότι δεν ήθελα να τον χτυπήσω… Απλά αντέδρασα για να μην χάσουμε», αναφέρει ο Φάνης, για τον Γιάννη Ιωαννίδη, σε παλαιότερη συνέντευξη του (Sport24).

panathinaikos24.gr-Φάνης Χριστοδούλου

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος είχε πει κάποτε πως ο Φάνης είναι ο μοναδικός αθλητής που έφερε λεφτά στον Παναθηναϊκό, «σπάζοντας» το συμβόλαιό του με τους «πράσινους», αφού δεν μπορούσε πια το ταλαιπωρημένο του κορμί από τραυματισμούς να προσφέρει μέσα στο παρκέ, άλλη μια απόδειξη, ότι ο Φάνης, ήταν διαφορετικός από τους άλλους.

Ο Φάνης Χριστοδούλου δεν κρύφτηκε ποτέ, ήταν ένας γνήσιος άνθρωπος, ήξερε ότι έκανε λάθη, ωστόσο συνειδητά επέλεγε να τα συνεχίζει, άλλωστε οι περισσότεροι άνθρωποι ορίζουν τη μοίρα τους, όπως αυτοί θέλουν.

Χωρίς λεφτά, με αποτυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ο Φάνης ζει στην Πάρο, μακριά απ΄ όλους και όλα, μόνο με την οικογένειά του. Ποτέ δεν ζήτησε κάτι, ποτέ δεν παρακάλεσε κανέναν. Ο Φάνης Χριστοδούλου βρίσκεται στο πάνθεον της Ελληνικής αθλητικής ιστορίας και ο Παναθηναϊκός θα έχει πάντα την τιμή, να έχει ανάμεσα στους παίκτες που αγωνίστηκαν στον σύλλογο, αυτόν τον πολύ μεγάλο μπασκετμπολίστα.

Χρόνια πολλά και καλά Φάνη, Panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ