Για τον Γιώργο Βαρδινογιάννη γράφτηκε κάποτε ότι αποτελούσε τον διασημότερο… άγνωστο Έλληνα. Όντας 21 χρόνια τιμονιέρης του κορυφαίου ελληνικού συλλόγου οι συνεντεύξεις που παραχώρησε ζήτημα να ξεπερνούσαν τις πέντε.
Το 1999, ελάχιστους μήνες πριν ο ιστορικός πρόεδρος της ΠΑΕ πει «αντίο» στο ποδόσφαιρο, ο «πατριάρχης» του πράσινου ρεπορτάζ, Μανώλης Σαριδάκης είχε γράψει ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο «Active», ενθυμούμενος ιστορίες από τον πρόεδρο που ελάχιστοι γνώριζαν. Αναδημοσιεύουμε τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του θέματός του…
«Όσα χρήματα δίνει ο Παύλος, τα δίνω κι εγώ. Εσείς προσθέστε ότι άλλο θέλετε». Ήταν Ιούνιος του ‘79 όταν ο Βαρδινογιάννης είπε την περίφημη φράση και πήρε μέσα από τα χέρια του Παύλου Γιαννακόπουλου το σύνολο των μετοχών της νεοσύστατης ΠΑΕ. Το καλοκαίρι του 1979 άλλαξε η ζωή του και ταυτόχρονα ο ρους της ιστορίας του Παναθηναϊκού.
…Εικοσιένα χρόνια στον σύλλογο ο Βαρδινογιάννης κατέκτησε 6 πρωταθλήματα και 9 κύπελλα, 15 τίτλους συνολικά. Δύο φορές έφτασε την ομάδα στους ημιτελικούς του Πρωταθλητριών (1985, 1996). Άλλες δύο φορές (1991, 1998) έπαιξε σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Όραμά του είναι η συμμετοχή σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης και αν είναι δυνατόν η κατάκτηση του τροπαίου. Μέχρι τώρα δεν τα έχει καταφέρει. Ο πρόεδρος έχει συνδέσει το όνομά του με την σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού. Έκανε πολλά. «Θα μπορούσε να έχει κάνει ακόμα περισσότερα» φωνάζουν οι επικριτές του.
Ο «καπετάνιος» έγινε όλα αυτά τα χρόνια ο κυματοθραύστης της αγανάκτησης του κόσμου αν κι οι μεγάλες κινήσεις περνούσαν από το οικογενειακό συμβούλιο. Για ότι πήγαινε στραβά ο πρόεδρος έφταιγε. Και ο Γιώργος, λεβέντης, ευθύς και πάνω απ΄ όλα φιλότιμος δεν βγήκε ποτέ να πει «κοιτάξτε τα λάθη δεν είναι μόνο δικά μου. Είναι και των άλλων». Σήκωνε όλα τα βάρη επάνω του, ακούγοντας τα εξ αμάξης. Το μεγάλο παράπονο του Βαρδινογιάννη είναι ότι δεν έχει περάσει η σωστή εικόνα του προς τα έξω και σ΄ αυτό φταίει κι ο ίδιος. Δεν τη φρόντισε, δεν την διαφήμισε, δεν υπερασπίστηκε ποτέ δημόσια τον εαυτό του απέναντι στην παραφιλολογία…
…Κάποτε συνέτρωγε αρκετά συχνά με τους ρεπόρτερ. Αντάλλασσε απόψεις, συζητούσε για θέματα της ομάδας αλλά και γενικότερα θέματα. Είναι εξαιρετικά ειλικρινής όταν το θέλει. Όταν έχει τα κέφια του δεν τον χορταίνεις. Δέχεται τις απόψεις σου, τις συζητάει, σπάει πλάκα. Στην παρέα δεν είναι μπαμπούλας. Έχει τραγουδήσει στα μπουζούκια κι έχει παίξει μπαγλαμά και κιθάρα. Μπορείς να τον δεις σε απίθανα σημεία. Στη Θήβα σε γιορτή της ΠΑΛΕΦΙΠ, στο Μενίδι σε ματς Αχαρναϊκού-ΠΑΟ. Έχει παρακολουθήσει πολλά ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη από τον τελευταίο όροφο των δημοσιογραφικών θεωρείων του γηπέδου.
…Κάθε Παρασκευή το 1983 ο Γιάτσεκ Γκμοχ έδινε συνέντευξη κι ο πρόεδρος ερχόταν συχνά για κουβεντούλα με τους δημοσιογράφους. Μια μέρα έβρεχε έξω από την Λεωφόρο. Όταν τέλειωσε η συνέντευξη βγήκαμε όλοι έξω στο δρόμο και ξαφνικά το πιστόλι του έπεσε και γλίστρησε κάτω από ένα αυτοκίνητο. Μέχρι να καταλάβουμε τι έγινε ένας δημοσιογράφος έπεσε μπρούμυτα στην βρεγμένη άσφαλτο, μπήκε ο μισός κάτω από το αυτοκίνητο λες και θ΄ άλλαζε λάδια και πιάνοντας το πιστόλι από την λαβή σαν να κρατούσε ψάρι από την ουρά είπε στον Βαρδινογιάννη «Κύριε πρόεδρε, ιδού το πιστόλι σας»!
Οι ιστορίες με το πιστόλι του «καπετάν-Γιώργη» έγιναν μύθος. Το τράβηξε μια φορά με διαιτητή τον Βοτρό σ΄ ένα ματς ΠΑΟ-Τορίνο, Σεπτέμβρη του 85, στο ΟΑΚΑ. Όχι για να ρίξει. Αλλά γιατί πήρε ανάποδες! Με το πιστόλι ο «καπετάνιος» έκανε και χιούμορ. Το 1984 με τον Γκμοχ προπονητή κάθε Παρασκευή γινόταν σύσκεψη στα γραφεία της οδού Αρματολών και Κλεφτών. Από τη μία πλευρά στο γραφείο ο πρόεδρος, από την άλλη ο Γιάτσεκ. Έβγαζε το σιδερικό το ακουμπούσε πάνω στο τραπέζι με την κάννη γυρισμένη στον Πολωνό:
-Πως παίζει η ομάδα την Κυριακή;
-Νο1 ο Λαφτσής, απαντούσε ο Γιάτσεκ και γύριζε την κάννη προς τον πρόεδρο.
-Νο2; Ρωτούσε πάλι ο Βαρδινογιάννης ξαναγυρίζοντας το πιστόλι προς την πλευρά του προπονητή.
Μέχρι να τελειώσει αυτή η ιδιόμορφη ρώσικη ρουλέτα η κάννη είχε σημαδέψει τον κόουτς έξι φορές κι άλλες πέντε τον πρόεδρο αλλά αυτός το διασκέδαζε .
…Του είπαμε μια φορά σε κάποια ταβέρνα: «Πρόεδρε με τόσους προπονητές που θήτευσες έχεις βγάλει ποδοσφαιρικό πανεπιστήμιο. Πότε θα σε δούμε στον πάγκο;» Ο Βαρδινογιάννης γέλασε. Είκοσι χρόνια στον ΠΑΟ άλλαξε είκοσι προπονητές. Ξεκίνησε με τον Λάκη Πετρόπουλο και συνεχίζει με τον Βασίλη Δανιήλ, 20 χρόνια αργότερα. Ο Βαρδινογιάννη είχε και τεχνικό σύμβουλο στην αρχή τον σερ Αλφ Ράμσεϊ, μάνατζερ της εθνικής Αγγλίας που του ενέπνευσε την ιδέα για την δημιουργία του αθλητικού κέντρου της Παιανίας.
Υπήρξαν όμως κι άλλοι κολοσσοί, προσωπικότητες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που συνεργάστηκε μαζί τους:
-Ο Στέφαν Κόβατς (1982-1983), προπονητής του μεγάλου Αγιαξ και της εθνικής Ρουμανίας. Δεν ολοκλήρωσε την σεζόν. Προς το τέλος είχε βαρεθεί κι έκανε προπόνηση μέσα από το…αυτοκίνητο! Όταν αναβόσβηνε τα φώτα μία φορά οι παίκτες έκαναν σπριντ. Όταν τα αναβόσβηνε δύο, γινόταν παύση. Έξω έβρεχε κι ο συγχωρεμένος φοβόταν μην κρυώσει.
-Ο Χέλμουτ Σενέκοβιτς, προπονητής της εθνικής Αυστρίας ήρθε στο τριφύλλι την περίοδο 1980-81. Εκείνη την εποχή ο νόμος 75/75 όριζε τον μισθό προπονητή σε 124.800 δρχ. Όταν τον ρώτησαν οι ρεπόρτερ ποιος είναι ο μισθός του, ο «Σέκι» απάντησε χωρίς δισταγμό: «Παίρνω 1.000.000 δρχ το μήνα, κύριοι!» Έγινε χαμός! Ο «καπετάνιος» πήρε ανάποδες. «Μα δεν έχει καθόλου μυαλό;» αναρωτιόταν.
Ωστόσο το μεγάλο μπάχαλο με τον Σενέκοβιτς έγινε στις 9 Μαϊου 1981 στη Λεωφόρο. Στο ματς με την ΑΕΚ στην ανάπαυλα ο Βαρδινογιάννης κατέβηκε στα αποδυτήρια κι άρχισε να κάνει παρατηρήσεις στους παίκτες και ιδιαίτερα στον Σπύρο Λιβαθηνό: Ο «Σέκι» βγήκε από τα ρούχα του: «Κύριε πρόεδρε! Η θέση σας είναι έξω από αυτή την πόρτα, η δική μου είναι από μέσα. Περάστε έξω, παρακαλώ!». Ήταν ο πρώτος (κι ο μόνος) που έβγαλε τον πρόεδρο έξω από τα αποδυτήρια.
…Με μεγάλη επιρροή στα Βαλκάνια, επιχειρήσεις, γνωριμίες, δικούς του ανθρώπους παντού θα περίμενε κανείς να αποκτήσει ότι κυκλοφορούσε στην αγορά. Το έπραξε μια φορά με τον Βέλιμιρ Ζάετς, αρχηγό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Έκτοτε τίποτα το εντυπωσιακό (με εξαίρεση την φιλόδοξη περίπτωση Μπορέλι). Πέτυχε διάνα με Βάντσικ-Βαζέχα μα δεν ήταν οι ακριβές, αβανταδόρικες μεταγραφές. Η πολιτική λιτότητας του προέδρου ξεκίνησε το 1987 όταν μπήκε στο ποδόσφαιρο ο Γιώργος Κοσκωτάς. Έλεγε τότε ο πρόεδρος: «Εγώ τα λεφτά δεν τα έχω κλέψει, τα έχω δουλέψει. Δεν πρόκειται να προκαλέσω τον κόσμο. Θα κάνουμε μεταγραφές ουσίας κι όχι εντυπωσιασμού». Πόσοι άσοι μπορούσαν να έρθουν στον Παναθηναϊκό και δεν ήρθαν; Ο Καραπιάλης, ο Νικολαϊδης, ο Μαχλάς λένε. Πιο πρόσφατα οι Τζόρτζεβιτς-Γιαννακόπουλος που η κατάληξή τους στον Ολυμπιακό θεωρήθηκε ήττα, αλλά κι οι Γκιόργκι Χάτζι, Πέτζα Μιγιάτοβιτς, Χρίστο Στόιτσκοφ!
Όσον αφορά τον τελευταίο, στα μέσα Οκτώβρη 1988 με προπονητή τον Γκίντερ Μπένγκτσον και «κατάσκοπο» τον Γιάννη Καλογερά πήγαμε στην Σόφια για να παρακολουθήσουμε την Σρέντετς (τωρινή ΤΣΣΚΑ), αντίπαλο του ΠΑΟ στο κύπελλο Κυπελλούχων. Όταν μπήκαμε στις εγκαταστάσεις των Βούλγαρων ξεχάσαμε την ταλαιπωρία του ταξιδιού αφού είχαμε ανακαλύψει ένα φαινόμενο. Τον φώναζαν «Χρίστο» κι ήταν 22 ετών. Ξεκίνησε το ματς κι επί μιάμιση ώρα είχαμε μείνει με το στόμα ανοιχτό: «Τι φαινόμενο είναι αυτό! Υπάρχει τέτοιος παίκτης στη Βουλγαρία και δεν το πήραμε χαμπάρι;» έλεγε ο Καλογεράς στον προπονητή.
Εκείνη την εποχή ο ΠΑΟ είχε αποκτήσει τον επίσης Βούλγαρο μέσο, Κρίστο Κόλεφ με 120.000.000 δρχ. Ο «Μπεν» είχε μείνει άγαλμα. Μετά το τέλος του αγώνα κατεβήκαμε σ΄ ένα μικρό γραφείο, δίπλα στα αποδυτήρια κι ο Καλογεράς ρώτησε δήθεν αδιάφορα:
-Αυτός με το «νο8» που αποκαλείτε Χρίστο, τι ρόλο παίζει;
Οι Βούλγαροι πρόσφεραν βότκα και σαλάμι Ο αντιπρόεδρος της Σρέντετς μιλούσε ελληνικά:
-Γιατί ρωτάτε;
-Έτσι!
-Εσείς αγοράσατε τον Κόλεφ;
-Εμείς…
-Έχει καμία σχέση ο Κόλεφ με τον Στόιτσκοφ;
-………….
-Αν όντως δώσατε τόσο εκατομμύρια για τον Κόλεφ σας έπιασαν κορόιδα. Δώστε μας τα μισά και πάρτε τον Στόιτσκοφ αύριο, μας είπαν οι Βούλγαροι.
Ο Μπένγκτσον δεν έβγαλε άχνα. Ήταν φανερά προβληματισμένος. Όταν φτάσαμε Αθήνα ο πρόεδρος ζήτησε πληροφορίες.
-Πως τους είδε;ς;
-Το και το, πάρε αυτό τον παικταρά στείλε τον στον ΟΦΗ στην ανάγκη για να μην μειωθεί κι ο Κόλεφ που είναι νιόφερτος.
-Καλά, θα το δούμε…
Στα δύο παιχνίδια ΠΑΟ-Σρέντετς, ο Στόιτσκοφ «έβγαλε μάτια» και γκολ! Δύο ήττες για τον ΠΑΟ και διαβουλεύσεις με τους Βούλγαρους. Η τιμή του παίκτη από τα 80 κ. «πέταξε» στα 300: «Πάρτον έστω και τώρα. Θα τα βγάλει τα λεφτά του» φωνάζαμε στον πρόεδρο. Δεν πρόλαβε ούτε να το σκεφτεί. Η Σρέντετς έπεσε με την Μπαρτσελόνα στον επόμενο γύρο κι ο Γιόχαν Κρόφ τα…είδε όλα με τον πιτσιρικά επιθετικό.
-Πόσο κοστίζει αυτός, κύριοι;, ρώτησε τους Βούλγαρους
-(Οι γείτονες οσμίστηκαν «ψητό») 700 εκ. (!) μίστερ.
-Ορίστε τα λεφτά και φέρτε τον!
Έτσι απλά ο Βούλγαρος άσος κατέληξε «μπλαουγκράνα».
Αυτή είναι μια μικρή αναφορά σε παίκτες που δεν φόρεσαν την πράσινη φανέλα, επεισόδια της μεγάλης ιστορίας του προέδρου στον Παναθηναϊκό. Θα υπάρξουν άλλα; Μέχρι που ο Κόκκαλης αγόρασε τον Ολυμπιακό, ο Πρόεδρος μοίραζε την τράπουλα μόνος του Ο Κόκκαλης αποδείχθηκε ότι έμαθε πιο γρήγορα την πιάτσα απ’ τι την είχε μάθει στο ξεκίνημά του ο «καπετάνιος».
Εν τω μεταξύ ο Γιώργος Βαρδινογιάννης συνεχίζει να γράφει την δική του ιστορία και μαζί με τους Γιώργο Καλαφάτη, ιδρυτή του τριφυλλιού και Απόστολο Νικολαΐδη, φιλοδοξεί να μείνει στο διοικητικό πάνθεο του μεγάλου συλλόγου. Έκανε πολλά. Ίσως μπορούσε περισσότερα….