Το προσύμφωνο που είχε συμφωνηθεί, η παγωμάρα του Παύλου Γιαννακόπουλου και το κλάμα του επί 15 λεπτά. Αυτά αναφέρονται μέσα στο υποκεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στον Παναθηναϊκό, όπως τα αποκάλυψε ο Τάσος Στεφάνου στο βιβλίο.
«Τα χρόνια του Δράκου» – «Years of the Dragon» θα τιτλοφορείται η αγγλική έκδοση – Godine Zmaja Drazen στα Κυριλλικά. Αυτός είναι ο τίτλος ενός νέου βιβλίου που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 3 Ιουνίου στην Κροατία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας για τον αείμνηστο Ντράζεν Πέτροβιτς.
Ο διάλογος του Παύλου με τον Τάσο Στεφάνου:
“Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Χτύπησε στις 7:15 το τηλέφωνο μου και είναι ο κ. Παύλος.
“Τον χάσαμε Τάσο” μου λέει, δεν κατάλαβα τι εννοούσε.
“Μα του λέω, ποιον χάσαμε” και μου απαντά: “Τον Ντράζεν”
“Μα μου έχεις πει ότι έχουμε τόσο προφορική συμφωνία μαζί του, όσο και ένα γραπτό προσύμφωνο το οποίο έχεις στη τσέπη σου;”.
“Τράκαρε με το αυτοκίνητο σήμερα το πρωί και σκοτώθηκε”, μου απάντησε.
Κοκάλωσα. Δεν ήξερα τι να πω. Ο πρόεδρος έκλαιγε επί δεκαπέντε λεπτά”.
Ο “μεγάλος”, αν και ο Άτσο ήταν ηλικιακά μεγαλύτερος, Ντράζεν ήταν επιλογή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος τον λάτρευε και είχε ζήτησε από τον πατέρα του να τον φέρει στην ίδια ομάδα με Νίκο Γκάλη, όπως εκμυστηρεύτηκε ο κ. Στεφάνου.
Ο “Μότσαρτ του μπάσκετ” είχε αποφασίσει πριν το αυτοκινητικό του δυστύχημα -που στέρησε από το παγκόσμιο μπάσκετ έναν από τους κορυφαίους, αν όχι τον κορυφαίο, παίκτες του πλανήτη- να επιστρέψει στην Ευρώπη. Πρώτη του επιλογή ήταν ο Παναθηναϊκός, αν κι οι προτάσεις από ευρωπαϊκούς συλλόγους έπεφταν “βροχή”.
Στο βιβλίο επίσης, το οποίο ανήκει στους συγγραφείς Marjan Crnogaj και Vlado Radicevic αποκαλύπτεται για πρώτη φορά, η πρόθεση του να μείνει στην Ελλάδα ένα με δύο χρόνια και να επιστρέψει στο ΝΒΑ για λογαριασμό των Μπόστον Σέλτικς. Ο “γιος του διαβόλου” λέγεται ότι είχε μεγάλη λατρεία στις ομάδες με σήμα το “τριφύλλι” (Notre Dame, Παναθηναϊκός, Μπόστον Σέλτικς) και δεν το έκρυβε.Η μοίρα όμως, του έπαιξε άσχημο παιχνίδι.
Το νέο βιβλίο θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 3 Ιουνίου στην Κροατία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Δεκάδες συνεντεύξεις με μεγάλες προσωπικότητες τόσο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όσο και του ΝΒΑ φιλοξενούνται στις σελίδες του βιβλίου. Ντίβατς, Ντρέξλερ, Ντ. Έλις, Φρατέλο, Κουρτινάιτις, Μαρτσουλιόνις, Σαμπόνις, Σμιντ, Σρεμπφ, Μπ. Στάνκοβιτς, Βλ. Στάνκοβιτς, Ντ. Στέρν, Τάνιεβιτς, Βολκόφ, Ζντοβτς, Αντζούλοβιτς, Άτσο και Μπισέρκα Πέτροβιτς, Παβλίσεβιτς, Ράτζα, Σκάνσι, Σπάχια, Βράνκοβιτς, Σούμποτιτς, αλλά και πολλοί ακόμη είναι εκείνοι που “σκάλισαν” τις αναμνήσεις τους και θυμήθηκαν κάτι από τη ζωή του.