ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Μπεροκάλ: «Υπάρχει έλλειψη σταθερότητας και συνέπειας»

Για την εμπειρία του από το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και την προπονητική του καριέρα, μίλησε ο Τζοζέπ Μπεροκάλ που υπήρξε στο πλευρό του Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Μπεροκάλ: «Υπάρχει έλλειψη σταθερότητας και συνέπειας»

Ο Ισπανός προπονητής, μίλησε στο «eurobasket.com» για την προπονητική και την εμπειρία του στην Ελλάδα, παραδέχτηκε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει συνέπεια στα πρότζεκτ των ομάδων και επέλεξε την ιδανική πεντάδα από τη φετινή διοργάνωση.

Κόουτς, τι προσπαθείς να διδάξεις στους παίκτες σου εκτός από το μπάσκετ;

«Την επιθυμία να βελτιώνονται κάθε μέρα, να αναπτύσσονται όσον αφορά την προσωπικότητα και τον επαγγελματισμό τους. Να απολαμβάνουν το μπάσκετ. Να είναι δυνατοί και γενναίοι στο να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε πρόκληση και εμπόδιο που προκύπτει στη ζωή τους. Οι προπονητές οφείλουν να γνωρίζουν πώς να μιλούν και, κυρίως, να ακούν τους παίκτες τους».

Ποιο είναι το πρότυπό σου όσον αφορά την προπονητική;

«Έχω το δικό μου στιλ. Για την ακρίβεια, έχω δουλέψει με πολλούς σπουδαίους προπονητές και πήρα στοιχεία από όλους. Μου αρέσει το στιλ του Πόποβιτς, συνδυάζει μεγάλο επαγγελματισμό και σωστή διαχείριση της ομάδας».

Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ LIVE STREAMING
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ LIVE STREAMING 5.444 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πως γίνεται ένας προπονητής να βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο;

«Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να μιλάει με άλλους προπονητές και παίκτες. Να ανταλλάσσει απόψεις μαζί τους γύρω από τα ζητήματα της δουλειάς μας. Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι πολύ απαιτητικός, αναλύω συνεχώς τον τρόπο της προπόνησης και προσπαθώ να βελτιώνομαι μέρα με τη μέρα. Ένας σπουδαίος προπονητής έχει δίπλα του το καλύτερο staff. Οποιοσδήποτε κόουτς δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του».

Πως έχει επηρεάσει η προπονητική τη ζωή σου;

«Εντελώς, με δεδομένο ότι είναι αναπόφευκτες οι μετακινήσεις με την οικογένειά από πόλη σε πόλη. Δεν με ενοχλεί. Το βλέπω σαν μια ευκαιρία να γνωρίζω νέες κουλτούρες και διαφορετικές φιλοσοφίες που αφορούν το μπάσκετ. Η υποστήριξη της οικογένειας είναι πολύ σημαντική».

Ποιοι είναι οι προπονητικοί σου στόχοι;

«Να βελτιώνομαι συνεχώς και να απολαμβάνω την προπονητική. Θα ήθελα να δουλέψω σε άλλες χώρες. Επίσης, κάποια στιγμή θα ήθελα να δουλέψω ξανά στη χώρα μου, την Ισπανία».

Η γνώμη σου για την ελληνική λίγκα; Ποιο πρωτάθλημα προτιμάς ως προπονητής;

«Μεγάλο μπάτζετ σημαίνει και διαφορά επιπέδου ανάμεσα στις ομάδες. Υπάρχουν καλοί γηγενείς παίκτες και καλοί Έλληνες προπονητές, υπό μεγάλη πίεση. Υπάρχει, επίσης, έλλειψη σταθερότητας και συνέπειας στα πρότζεκτ. Για μένα, η ACB είναι ακόμα η καλύτερη λίγκα στην Ευρώπη όμως χρόνο με τον χρόνο, πολλά πρωταθλήματα βελτιώνονται».

Ποιους παίκτες θα επέλεγες στην καλύτερη ομάδα, αν είχες απεριόριστο μπάτζετ;

«Από τη φετινή Euroleague θα επέλεγα τους Σέρχιο Ροντρίγκεθ (Ρεάλ), Βασίλη Σπανούλη (Ολυμπιακό), Αντρέι Κιριλένκο (ΤΣΣΚΑ), Νέμανια Μπιέλιτσα (Φενέρμπατχσε/Ούλκερ) και Άντε Τόμιτς (Μπαρτσελόνα)».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.