Θέματα / Αφιερώματα

«Πράσινοι πύργοι» (pics)

«Πράσινοι πύργοι» (pics)

Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα μαζί με τον Όγκνιεν Κούζμιτς, θα αποτελέσουν το νέο δίδυμο… πύργων κάτω από τη ρακέτα του Παναθηναϊκού, για την επόμενη σεζόν. Το panathinaikos24.gr, σας θυμίζει τους… «πράσινους πύργους» από το 1992 και μετά.

Πολλοί από τους κορυφαίους ψηλούς της Ευρώπης έχουν περάσει από τον Παναθηναϊκό. Κάποιοι ήρθαν… μεγάλοι, κάποιοι γιγαντώθηκαν μέσα στο «τριφύλλι». Σε κάθε περίπτωση, παραδοσιακά, ο «εξάστερος» είχε μερικούς από τους κορυφαίους στη θέση «5», αθλητές που κατέκτησαν τίτλους, γράφοντας ιστορία με την πράσινη φανέλα.

Το panathinaikos24.gr, επιχειρεί μια αναδρομή στο παρελθόν, από την εποχή της καθιέρωσης του επαγγελματισμού, θυμίζοντάς σας, τα «δίδυμα» του Παναθηναϊκού, στο «ζωγραφιστό».

Βράνκοβιτς-Πετσάρσκι

Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς αποτέλεσε τον πρώτο «πύργο» του Παναθηναϊκού, με τον Κροάτη γίγαντα να μένει στους «πράσινους» από το ’92 μέχρι το ’96, με αποκορύφωμα την Ευρωλίγκα στο Παρίσι, με το κόψιμο στον Μοντέρο.

Ο Δαλματός, συνεπικουρούμενος από τον συμπατριώτη του, Μίροσλαβ Πετσάρσκι, οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε… υψηλές πτήσεις, σε ένα μπάσκετ πολύ διαφορετικό από το σημερινό.

Χρονιά με αλχημείες…

Η σεζόν 1996-1997, είναι η χειρότερη του Παναθηναϊκού στη σύγχρονη ιστορία του. Με μοναδικούς Έλληνες, τους Αλβέρτη-Οικονόμου και πολλούς ξένους που είτε δεν «κούμπωσαν» ποτέ, είτε δεν άξιζαν να βρίσκονται στο ρόστερ του πρωταθλητή Ευρώπης, ο Παναθηναϊκός πέρασε μια χρονιά χιλίων-μυρίων προβλημάτων.

Ο Τζον Αμίτσι με τον Φεράν Μαρτίνεθ αποτέλεσαν το δίδυμο των ψηλών του Παναθηναϊκού, με τον πολύ… ΝΒΑer Τζον Σάλει να περνάει για έναν περίπου μήνα τις πόρτες του ΟΑΚΑ, ωστόσο το «τριφύλλι» δεν κατάφερε απολύτως τίποτα εκείνη τη σεζόν, αποτελώντας το έναυσμα για την μεγάλη αυτοκρατορία που θα ξεκινούσε την πορεία της, από την επόμενη χρονιά.

Ράτζα και τα… μυαλά στα κάγκελα

Η «πράσινη αυτοκρατορία» έθεσε τις βάσεις της, τη σεζόν 1997-1998, με τους Αφούς Γιαννακόπουλους, να τινάζουν τη μπάνκα στον αέρα, φέρνοντας τον μεγάλο Ντίνο Ράτζα στο «τριφύλλι».

Ο Κροάτης άσος, αμέσως μπήκε στο mood, λατρεύτηκε από την πράσινη κερκίδα, η οποία βρήκε τον ήρωα της, που έβγαλε την ομάδα από το τούνελ, οδηγώντας τη (μαζί με τον τεράστιο Σκοτ) στο πρώτο πρωτάθλημα, μετά από 14  στείρα χρόνια.

Στο πλευρό του Ντίνο Ράτζα τη διετία που έμεινε στο «τριφύλλι», ήταν ο Γερμανός γίγαντας Σάσα Χούπμαν, ο οποίος έκανε τα… ρεπό του Ράτζα, παίρνοντας μικρό χρόνο συμμετοχής, ωστόσο πάντα ήταν θετικός και έδινε ότι είχε, μοιραία όμως βρισκόταν πάντα στη σκιά του Κροάτη.

Ρέμπρατσα-Μίντλετον

Εχθρός του καλού, το καλύτερο, λένε. Ο Ζέλικο Ρέμπρατσα συνδυάστηκε με την πρώτη του Ομπράντοβιτς, με τον Σέρβο να ψάχνει έναν ψηλό που να κάνει τη διαφορά. Οι Γιαννακόπουλοι δεν του χάλασαν χατίρι, φέροντας του, τον συμπατριώτη του Ζέλικο Ρέμπρατσα.

Ο Ρέμπρατσα έκανε εκπληκτικές σεζόν (2000-2001), έχοντας στο πλευρό του τον Πάτρικ Μπερκ (την πρώτη σεζόν) και τον Ντάριλ Μίντλετον (ήρθε το 2001).

Μπορεί οι δύο τους να συνεργάστηκαν μόλις μία χρονιά, ωστόσο αμφότεροι άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα της παρουσίας τους στον Παναθηναϊκό.

Ο Ρέμπρατσα οδήγησε (μαζί με τον Μποντιρόγκα) στην κούπα του 2000, ενώ ο Ντάριλ Μίντλετον σε αυτή του ’02, ένας παίκτης που σαν όνομα αρχικά, δεν ενθουσίασε κανέναν, ωστόσο με την παρουσία του και τις επιδόσεις του, έμεινε στην «πράσινη» ιστορία.

Μίντλετον-Λάζαρος

Η σεζόν 2001-2002, έμεινε για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων των «πράσινων» οπαδών. Σε μια περίεργη χρονιά, η κατάκτηση της Ευρωλίγκας στη Μπολόνια, άφησε άναυδη όλη τη μπασκετική Ευρώπη, με τους Ντάριλ Μίντλετον και Λάζαρο Παπαδόπουλο να παίρνουν… ταυτότητες από τους ψηλούς της Κίντερ Μπολόνια στον μεγάλο τελικό.

Εποχή Μπατίστ…

Ο Μάικ Μπατίστ έγραψε ιστορία στην Ευρώπη με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, όντας ο πρώτος undersized ψηλός, στη μόδα… που καθιερώθηκε μετά από λίγα χρόνια και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Γρήγορα πόδια, δύναμη, εξαιρετικό pick ‘n roll παιχνίδι, ο «μπουλντόζας» ηγήθηκε της πράσινης φροντ λάιν, για δέκα περίπου χρόνια, έχοντας ως συμπαραστάτες του, μερικούς από τους κορυφαίους ψηλούς…

Μπατίστ-Τομάσεβιτς

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς με αυτό το δίδυμο έφτασε στο 4ο Ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού το 2007. Δύο ψηλοί εκ διαμέτρου αντίθετοι στα χαρακτηριστικά, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα και μία από τις κορυφαίες φροντ λάινς στην Ευρώπη.

Μπατίστ-Πέκοβιτς

Αν ο Αμερικάνος με τον Τομάσεβιτς έκαναν… παπάδες, αυτά που έκανε ο Μπατίστ με τον Πέκοβιτς… δεν περιγράφονται. Μακράν το καλύτερο δίδυμο ψηλών, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, παίκτες παγκόσμιας κλάσης, οδήγησαν το «τριφύλλι» σε νέες μεγάλες επιτυχίες.

Μπατίστ συν… δύο

Ο «Πέκο» μοιραία πήγε στο ΝΒΑ, καθώς η Ευρώπη δυσκολευόταν να χωρέσει το τεράστιο ταλέντο του και παράλληλα με τα μεγάλα πορτοφόλια των ΗΠΑ, έστειλαν τον Σέρβο στην Αμερική, όπου διανύει σπουδαία καριέρα.

Ο Παναθηναϊκός σε μια χρόνια όπου έχασε σημαντικούς πάικτες, επέλεξε να αντικαταστήσει τον Πέκοβιτς, με δύο… αθλητές. Ίαν Βουγιούκας και Άλεξ Μάριτς ήρθαν στο «τριφύλλι».

Ο Βουγιούκας κατάφερε να βοηθήσει αρκετά, ενώ ο Αυστραλοσέρβος λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού, δεν μπόρεσε να αποδώσει τα αναμενόμενα και έκτοτε η πορεία του είναι φθίνουσα.

Ας όψεται όμως ο Μπατίστ… με το 6ο Ευρωπαϊκό να κοσμεί στο τέλος της σεζόν, τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Τέλος εποχής…

Το καλοκαίρι του ’12, αποτέλεσε αυτό λέμε… τέλος εποχής, καθώς η ομάδα άλλαξε άρδην. Με τη φυγή Ομπράντοβιτς, και σχεδόν όλου του ρόστερ, ο Αργύρης Πεδουλάκης, στηρίχθηκε στους Λάσμε και Σχορτσανίτη.

Ο «Άρτζι» επέμενε για πολύ καιρό στον Γκαμπονέζο και στο τέλος δικαώθηκε, αφού η συμβολή του αποδείχθηκε, καταλυτική. Νταμπλ με «σκούπα» με μειονέκτημα έδρας επί του πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού…

Λάσμε-Μαυροκεφαλίδης

Η σεζόν ’13-’14 παρότι ήταν… περίεργη, στο τέλος αποδείχθηκε επιτυχημένη. Άλλο ένα νταμπλ για το «τριφύλλι», με front line τον Λάσμε και τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος δεν πήρε και πολύ χρόνο συμμετοχής στη διάρκεια της χρονιάς, ωστόσο στα πλέι οφ, αποδείχθηκε πολύ χρήσιμος.

Μπατίστα-Μαυροκεφαλίδης

Η χειρότερη σεζόν τα τελευταία 18 χρόνια, ήταν η περσινή, παρότι ξεκίνησε ιδανικά. Με προπονητή τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς και προσωπική επιλογή του, για τη θέση «5» τον γνώριμό του από την Κάχα, Εστέμπαν Μπατίστα, συνεπικουρούμενο με τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, απέδωσε αρκετά, επιθετικά, ωστόσο η αχίλλειος πτέρνα ήταν η άμυνα.

Σε βάθος χρόνου κόστισε… η επιλογή, με τον Παναθηναϊκό να μένει με το κύπελλο, ως μοναδικό τίτλο μετά το τέλος της σεζόν.

Εποχή Τζόρτζεβιτς και Ραντούλιτσα-Κούζμιτς

Ο Παναθηναϊκός αλλάζει… με τη διοίκηση να επιστρατεύει τον ομοσπονδιακό προπονητή της Σερβίας, Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς. Προσωπική επιλογή του «Σάλε», ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα.

Θηριώδης, εξαιρετικός στο λόου ποστ, θα αποτελέσει τη βασική αιχμή στο «ζωγραφιστό» για τον Παναθηναϊκό. Πλάι του θα έχει τον συμπατριώτη του, Όγκνιεν Κούζμιτς, ο οποίος έρχεται από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, φορώντας το δακτυλίδι του πρωταθλητή, με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς.

Ο Κούζμιτς είναι ένας ακόμα 7footer ψηλός, ωστόσο έχει αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Ραντούλιτσα, αφού είναι πιο σβέλτος και παίζε αρκετά το pick ‘n’ roll, όπως και ο συμπατριώτης του, ενώ στη φαρέτρα του έχει το καλό κοντινό σουτ.

Σε κάθε περίπτωση, στο παρκέ θα φανούν όλα, με τον Παναθηναϊκό να αλλάζει… πρόσωπο στο παιχνίδι ρακέτας, με τον Τζόρτζεβιτς να καλείται να «κουμπώσει» τους ψηλούς του, κρύβοντας τις αδυναμίες τους και βγάζοντάς τους όλα τα θετικά (και είναι πολλά) στοιχεία στο παιχνίδι του «εξάστερου».

Exit mobile version