ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Συμφωνούμε όλοι μας ότι ο Παναθηναϊκός έχασε μια μεγάλη ευκαιρία στα παιχνίδια με την Κλαμπ Μπριζ και δεν κατάφερε, ξανά, να εξασφαλίσει περίπου 7,3 εκατ. ευρώ «ζεστά». Συμφωνούμε, επίσης, ότι η εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου στο Βέλγιο και η μη αντίδραση μετά το 2-0, πειράζει, πονάει, απογοητεύει τον κόσμο, που φέτος πιστεύει πολύ στην ομάδα και το κάτι παραπάνω που χρειάζεται. Συμφωνούμε, ακόμα, ότι ο πήχης έχει ανέβει και οι στόχοι φέτος δεν είναι απλά και μόνο η κατάληψη της 2ης θέσης στα πλέι οφ.

Για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, η κριτική στον Γιάννη Αναστασίου και τους παίκτες του είναι αναγκαία. Αλλωστε, όταν αποτυγχάνεις, σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής, θα υποστείς και τις συνέπειες. Συνεπώς, επιβάλλεται να κριτικάρουμε τον τεχνικό του «τριφυλλιού» και τις επιλογές του, επιβάλλεται να του επιρρίψουμε ευθύνες (όχι, φυσικά, τις μοναδικές), όχι, όμως, και να τον σταυρώσουμε.

Στην Ελλάδα της υπερβολής, ο Παναθηναϊκός μετά το 2-1 της Λεωφόρου έγινε «η νέα μεγάλη δύναμη», ο προπονητής του με το άριστο στήσιμο της επανάληψης «αρχιτέκτονας». Μια εβδομάδα μετά, η ομάδα έγινε «μικρή» και ο Αναστασίου «άχρηστος». Ούτε το πρώτο ισχύει, φυσικά, ούτε το δεύτερο.

Το να ζητούν αρκετοί το κεφάλι το Γιάννη Αναστασίου, την απόλυσή του, δηλαδή, αποτελεί την υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο και μια απόλυτη ανθρωποφαγία. Σαφώς και έχει ευθύνες, αλλά δεν μπορείς να ακυρώσεις τη δουλειά που έχει κάνει, μέσα σε ένα βράδυ. Σαφώς και κάνει λάθη, αλλά δεν σβήνεις μονομιάς και τα σωστά του.

Αυτό που χρειάζεται τώρα στον Παναθηναϊκό είναι ηρεμία, αυτοκριτική και ορθή διαχείριση της κατάστασης. Αυτό, φυσικά, δεν θα γίνει ούτε με «κραυγές», ούτε με παράλογες αποφάσεις, ούτε με σπασμωδικές κινήσεις. Μα με ψυχραιμία, καθαρό μυαλό και συνέχεια στο πλάνο που έχει φτιαχτεί.

Ναι, χάθηκε ένας στόχος. Υπάρχουν, άλλοι, όμως, που περιμένουν και για να τους πετύχεις θα πρέπει να μη χάσεις την ηρεμίας σου και έρθεις σε πανικό. Διότι, σε μια τέτοια περίπτωση και θα τα χάσεις όλα και θα γυρίσεις στο σημείο μηδέν.

Υ.Γ: Για τα ματς με την Καμπάλα, δεν χρειάζεται, νομίζω, να πούμε κάτι. Οποιοδήποτε άλλο «σενάριο» πλην της πρόκρισης, είναι καταστροφικό.