Οι τρεις ήττες σ’ έξι εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού επί Αναστασίου αδικούν την εικόνα της ομάδας. Μπορεί πέρσι η επιστροφή του κλαμπ στην Ευρώπη να μην συνοδεύτηκε από καλά αποτελέσματα, μπορεί πρώτη φορά στην ιστορία του στους ομίλους ο σύλλογος να ήταν αποκλεισμένος από την 4η κιόλας αγωνιστική, αλλά οι περισσότεροι περίμεναν ότι οι «πρωτάρηδες» στα ευρωπαϊκά κύπελλα παίκτες- προπονητής έπρεπε να έχουν εύνοια τύχης για να τα καταφέρουν. Δεν την είχαν ούτε κατά διάνοια, φάνηκε από την κλήρωση κιόλας όταν από το 4ο γκρουπ βγήκε η Ντιναμό Μόσχας του διψήφιου αριθμού διεθνών.
Στο ματς με τη Σταντάρ, η ομάδα «κάηκε» από την ταυτόχρονη παρουσία Μπεργκ-Πέτριτς, ειδικά ο Κροάτης ήταν τρισάθλιος, αδυνατούσε ακόμα και να κοντρολάρει. Η είσοδος Ντίνα-Καρέλη… έγειρε το γήπεδο, ο οικοδεσπότης είχε δύο δοκάρια, ο γκολκίπερ Καβασίμα έκανε μεγάλο παιχνίδι σταματώντας τις προσπάθειες Ατζαγκούν, Ντίνα κι η Σταντάρ πήρε την πρόκριση εκμεταλλευόμενη το «νεκρό» διάστημα των πρασίνων στα τέλη του πρώτου ημιχρόνου. Η απουσία του λαβωμένου Τάσου Λαγού από το «6» ήταν αισθητή, ο Μέντες ήταν εξαφανισμένος και με Πράνιτς-Πέτριτς ταυτόχρονα στο βασικό σχήμα ο Παναθηναϊκός έχανε σε αμυντική συνοχή, σκληράδα, όταν ειδικά μετά το αυτογκόλ των Βέλγων οι συνθήκες του αγώνα «φώναζαν» ότι έπρεπε να παίξει παιχνίδι υπομονής.
Με τη Μίντιλαντ (21/08) το γκολ που δέχεται ο Κοτσόλης είναι από τα πιο αστεία στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων αλλά εκείνη τη μέρα ο Μάρκους Μπεργκ ήταν άπιαστος. Ο Σουηδός συμπληρώνει «καρέ», εκμεταλλεύεται τα τρεξίματα του Καρέλη, την πρώτη -και τελευταία μέχρι σήμερα-σέντρα ακριβείας του Τριανταφυλλόπουλου (από θέση δεξιού αμυντικού) στη φάση του 3-1 και στο τέλος η στατιστική υπηρεσία τον φέρνει να μετρά 4/6 προσπάθειες για γκολ. Ταυτόχρονα ο Καρέλης οργιάζει (κερδισμένο πέναλτι κι αποβολή), χάνει (κλασικά) δύο άχαστα τετ-α-τετ, αλλά θέτει βάσεις για μια «γεμάτη» σεζόν που έκανε μπόλικα κλαμπ (Άγιαξ, Γκενκ, Τορίνο, Ουντινέζε, Φροζινόνε) να στρέψουν το βλέμμα τους πάνω του.
Κόντρα στη Ντιναμό Μόσχας (1-2) ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε κάλλιστα να μην χάσει, αφού οι Ρώσοι μετά το 0-2 χαμήλωσαν ταχύτητα, έχοντας μάλιστα και φάουλ του Νομπόα στο κάθετο δοκάρι του Κοτσόλη. Χωρίς τους τραυματίες Βαλμπουενά, Ζιρκόφ, Ντενίσοφ, Κοζλόφ και θεωρώντας ότι το παιχνίδι έληξε νωρίς, οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να παίζουν με το χρόνο, χωρίς όμως να το πληρώσουν. Η είσοδος του Χρήστου Δώνη έδωσε πνοή, ο Ντίνας μείωσε σε 1-2 η ομάδα θα μπορούσε ευκολότατα να ισοφαρίσει έχοντας πέντε τελικές προσπάθειες με πρωταγωνιστή τον γιο του «τρένου». Μεγαλύτερη εκείνη που παρεμβάλλεται και κλέβει το γκολ από τον Μλάντεν Πέτριτς που ήταν έτοιμος να σκοράρει με το κεφάλι, με τον (πράο συνήθως) Κροάτη να ωρύεται! Το σχήμα με Μέντες σέντερ-μπακ δεν δούλεψε, η απουσία του Μπεργκ έβγαζε μάτια…
Με την Αϊντχόβεν (2-3) το ματς είχε διπλή ανάγνωση. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 2-1 στην ανάπαυλα με τον Λουκ Στιλ να σταματά διαρκώς τους «δαίμονες» των Ολλανδών και τους πράσινους να παίρνουν γκολ από Ατζαγκούν, Πέτριτς (υπέροχο τελείωμα). Η ομάδα ισοφαρίστηκε από καραμπινάτο οφσάιντ, είχε ευκαιρίες να σκοράρει τρίτο τέρμα, αλλά πλήρωσε την διαφορά ταχύτητας από τον αντίπαλο και την έξοδο Λαγού στο ημίχρονο. Με τον Μέντες (πάλι) στο «5» οι μπροστινοί της PSV έκαναν πάρτι, ενώ μπροστά με Πράνιτς, Πέτριτς, Δώνη οι αντιδράσεις ήταν πιο αργές κι απ’ το ριπλέι.
Ο αγώνας που πείραξε περισσότερο απ΄ όλους τον ψυχισμό των Παναθηναϊκών ήταν εκείνο με την Εστορίλ (1-1). Ο κόσμος απαιτούσε νίκη για το γόητρο μετά το κάζο (0-2) της Πορτογαλίας, αλλά το τελικό 1-1 άφησε δεύτερη φορά το κλαμπ χωρίς ούτε μια νίκη σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετά το μακρινό 1992. Το χειρότερο ήταν πως στο τέλος οι Πορτογάλοι μπορούσαν να αισθάνονται κι αδικημένοι (!), με τον Στιλ να κάνει την απόκρουση της… 20ετίας σε εξ επαφής πλασέ του Μπαλμπόα από το ένα μέτρο στις καθυστερήσεις. Ο Παναθηναϊκός έχασε ένα… σκασμό γκολ με τον Καρέλη (που ήταν μοιραίος αν και σκόρερ), αλλά με το που μπήκε ο Πράνιτς στο 62’ οι Πορτογάλοι πήραν μέτρα στο γήπεδο και πίεσαν! Ποιος να τους σταματούσε άλλωστε, ο Κροάτης, ο Μπούι ή ο Δώνης;
Απέναντι στη Μπριζ προ εβδομάδων η ομάδα πήρε την πρώτη «κανονική» ευρωπαϊκή νίκη της μετά το έπος της Ρόμα, πέντε χρόνια (!) πίσω… Ποιες Μίντιλαντ, Μάριμπορ και Μακάμπι τώρα! Ήταν το 90λεπτο που μας «έψησε» ότι ο Panathinaikos μπήκε στις ράγες. Με παίκτη λιγότερο από το 44΄, έχοντας τραγικό ξεκίνημα, σπαταλώντας πέναλτι κι όμως ο γηπεδούχος βρήκε τρόπο να υποτάξει ένα ταλαντούχο αντίπαλο, χωρίς μάλιστα να διαθέτει Νάνο, Στιλ… Εσιέν και τον τοπ-Νίνη να γίνεται «θυσία» στο ημίχρονο!
Η νίκη-πρόκριση επί των Αζέρων είναι υποχρέωση αφού η ομάδα επιβάλλεται να προκριθεί στους ομίλους για να ξεκινήσει να «φτιάχνει» την βαθμολογία της που έφτασε σε ιστορικά ναδίρ ελέω της ανύπαρκτης παρουσίας της στις διοργανώσεις της UEFA μετά το 2010.