ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Επιτελικός από Αργεντινή; «Εικόνισμα», αν…

Ο κόσμος θα δει καλύτερο ποδόσφαιρο αν η διοίκηση φέρει στο Κορωπί επιτελικό με διαφορετικά χαρακτηριστικά από του Σωτήρη Νίνη, αποκτηθεί αυθεντικός εξτρέμ και συνέλθει ο Εσιέν. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Επιτελικός από Αργεντινή; «Εικόνισμα», αν…

Με τον Χουάν Ρότσα να έχει λάβει εντολή εντόπισης επιτελικού χαφ στην Αργεντινή και τη μεταγραφή Μαυρία να μετατίθεται για τον Ιανουάριο ο Παναθηναϊκός καλείται ν’ «αγχώσει» το «σύστημα» πριν παρουσιαστεί ακόμα πιο ενισχυμένος-θεωρητικά-από το 2016.

Ο Αναστασίου είναι προπονητής που αρέσκεται στα επιθετικά σχήματα. Παρότι θαυμαστής της ολλανδικής σχολής την τελευταία τριετία δεν δίστασε να βάλει στην άκρη το 4-3-3 για να χωρέσει στην 11άδα Φιγκερόα- Μπεργκ και Μπεργκ-Καρέλη-Πέτριτς. Η αλήθεια είναι πως το 4-4-2 θεωρείται πια παρωχημένο, η μόνη παραλλαγή που έχει επιβιώσει είναι το σχήμα χωρίς κλασικά «εννιάρια» που ξέρουν μπάλα «δεκαριού»! Τέτοιοι ποδοσφαιριστές είναι Μπεργκ-Πέτριτς μα ο τελευταίος δεν είναι πλέον για…πολλά-πολλά, αφήστε που η επιμονή του κόουτς να τον τοποθετεί μπροστά από τα αμυντικά χαφ εκθέτει και τους δύο.

Είδαμε μέχρι σήμερα τον Μάρκους να τραβιέται εκτός περιοχής, τον Καρέλη να τον ακολουθεί, κάτι σαν 4-6-0 δίχως παρουσία βαρύ κυνηγού (τύπου Πετρόπουλου ή Τοτσέ) στο «κουτί». Τελευταίος που δοκίμασε κάτι ανάλογο ήταν ο Ζεσουάλδο Φερέιρα που αν δεν είχε κόντρα «παράγκα» και γκαντεμιά (τραυματισμοί Λέτο, Νίνη, Λάζαρου, Μπουμσόνγκ) το 2012 θα είχε σηκώσει το πιο μάγκικο πρωτάθλημα της Παναθηναϊκής ιστορίας. Η έμπνευση του Πορτογάλου να πάρει τον Αργεντινό από τα πλάγια και να τον χρίσει (ψευτο)φορ έφερε την έκρηξη του Λατίνου που έχοντας δίπλα τον Κλέιτον (σε πιο προωθημένο ρόλο), στην πλάτη τον Κατσουράνη και στα άκρα Κουίνσι, Ζέκα, διέθετε ευχέρεια πάσας, ντρίμπλας, πέταγμα στους κενούς χώρους που άφηναν οι στόπερ κυνηγώντας τους έτερους ποιοτικούς μεσοεπιθετικούς. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε μπαλάρα ως τα Χριστούγεννα και μετά ανέλαβε δράση το παρασκήνιο!

Για να εφαρμόσεις τόσο επιθετικό πλάνο, ακόμα και στην ταπεινή Σούπερ Λιγκ, πρέπει να έχεις αμυντικό χαφ να «δαγκώνει» γι αυτό όλοι στο Κορωπί προσεύχονται ο Εσιέν να παίξει φέτος έστω στο 60% της κλάσης του. Επί Φερέιρα όλη η «βρώμικη» δουλειά γινόταν από τον Σιμάο που «κατάπινε κόσμο», φεύγοντας εκείνο το καλοκαίρι για…Κίνα κι αργότερα για Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Το αβαντάζ για τον «Ολλανδό» είναι ότι οι φορ του ξέρουν τα μυστικά της μπάλας κι επιπλέον με 1-2 παίκτες ακόμα με ευχέρεια στη ντρίμπλα μπορεί να παρουσιάσει σύνολο που θα χορταίνει τον κόσμο ποδόσφαιρο. Απρόβλεπτο απ’ το ρόστερ λες μονάχα τον Κλωναρίδη, θα είναι σπουδαίο ο Βίκτωρας να «σμίξει» με τον Μαυρία, ενώ υπάρχει κι ο Καλτσάς που είναι καλός στο να ξεπερνά τον προσωπικό του αντίπαλο πετώντας τη μπάλα μπροστά!

Ο Ζέκα, ο Αμπέιντ, ο Λουντ, ο Πράνιτς έχουν καλό κοντρόλ και γερά πόδια (στα φιλικά του καλοκαιριού ο Σκανδιναβός ήταν σούπερ στις εκτελέσεις κόρνερ, φάουλ), αλλά η διείσδυση κι η ντρίμπλα δεν είναι το φόρτε τους, κάτι που ισχύει και για τον Σωτήρη Νίνη. Έχοντας αυθεντικούς εξτρέμ δεν χρειάζεται να περιμένεις πότε θα δεήσει ο Μπούρμπος να κάνει ΜΙΑ σωστή ενέργεια, πότε θα ξεψαρώσει ο Βέμερ, που θα βρει ανάσες για να πλαγιοκοπεί ο Πράνιτς. Επιπλέον παύεις να επιτίθεσαι με 2-3 παίκτες κάτι που θα φανεί όταν νιώσει fit o Εσιέν. Αν μάλιστα ο Ρότσα ανακαλύψει κανένα «λαβράκι» στην Αργεντινή με διαφορετικά χαρακτηριστικά από του Νίνη (περισσότερο αθλητικό αν είναι και «υδραυλικός» ακόμα καλύτερα), προβλέπουμε ο Μπεργκ να τον κάνει εικόνισμα πάνω από το κεφάλι του.

Ο κόουτς βλέποντας την ποιότητα του Σουηδού δεν τον βάζει σε καλούπια, ο Μάρκους παίζει σε θέσεις που του επιτρέπουν διαρκώς να συμμετέχει στο ματς, μετά αρκούν 2-3 δικές του ενέργειες για ν’ αλλάξουν τη ροή ενός 90λεπτου. Στο ποδόσφαιρο της αδιάκοπης κίνησης που διδάσκει ο Αναστασίου είναι ευλογία που δεν έχει μπροστά επιθετικό-«περίπτερο» να περιμένει μπάστακας τις πάσες για να βάλει πλάτη τον στόπερ. Ο «μίστερ 9» αλλά κι οι Καρέλης-Κλωναρίδης κάνουν πολλές φορές την απόσταση σέντρα-αντίπαλη περιοχή. Το πραγματοποίησαν με επιτυχία το 2012 Λέτο,  Ζέκα και το κλαμπ βρέθηκε κοντά στην πρωτιά έχοντας απέναντι στον Μαρινάκη τον Δημήτρη Γόντικα!

Βλέποντας τον «βίκινγκ» να ζαλίζει όλα ανεξαιρέτως τα μπακ της Σούπερ Λιγκ παίζοντας ανάμεσά τους ή τραβώντας τα εκτός περιοχής, συμπεραίνει κάποιος πόσες παραπάνω ζημιές θα προκαλέσει αν στελεχωθεί με ποδοσφαιριστές που θα έχουν στο ρεπερτόριό τους την κάλυψη χώρων. Σας θυμίζουμε πόσο απολαυστικός ήταν ο ΠΑΟ στα πλέι-οφ με τον Μαυρία να παίζει … «9άρι» (ασχέτως αν τον έβλεπες να βοηθά και στην άμυνα, να βγαίνει κοντά στον ασβέστη ζητώντας πάσα) και τον Νίνη να οργιάζει στον άξονα, κυνηγώντας ακόμα και χαμένες μπαλιές στις πλάγιες γραμμές. Για να υπάρξει ισορροπία ,όμως, στο επιθετικό παιχνίδι επιβάλλεται να «λυθούν» Λαγός-Κουτρουμπής και κυρίως να «βγει» ο Γκανέζος. Σ’ αυτή την περίπτωση χαραμίζεις μέχρι και τον Ζέκα ως ακραίο αμυντικό αφού δεν θα χρειάζεται να πονοκεφαλιάζεις ποιος θα πάρει στο κυνήγι τους αντίπαλους μέσους.

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ