ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συνεντεύξεις

«Ελληνική καρδιά, σουηδική σκέψη, αγάπη για τον Παναθηναϊκό…»

Ο Γιάννης και ο Σωτήρης Ντάνος, αγαπούν τον Παναθηναϊκό, η καρδιά τους… χτυπάει ελληνικά, αλλά το μυαλό τους «δουλεύει»… σουηδικά. Οι δύο Έλληνες επιχειρηματίες, μιλούν αποκλειστικά στο panathinaikos24.gr, για τα σχέδια τους για τη «Μάνα του Λόχου». Σχέδια που είναι μακρόπνοα και θα ανεβάσουν το σύλλογο σε άλλο επίπεδο.

«Ελληνική καρδιά, σουηδική σκέψη, αγάπη για τον Παναθηναϊκό…»

Ο Γιάννης και ο Σωτήρης, είναι Παναθηναϊκοί από μικροί, ο παππούς τους, το ’69, έφτασε στη Στοκχόλμη, φορώντας μπλούζα με το τριφύλλι και γαλουχήθηκαν από μικρή ηλικία, με τα Παναθηναϊκά ιδεώδη.

Μεγάλωσαν με τον Δημήτρη Σαραβάκο, τον Ντομινίκ Ουΐλκινς και τους άλλους αστέρες του παρελθόντος, ταξιδεύουν συχνά στη χώρα μας, προκειμένου να παρακολουθούν τον αγαπημένο τους Παναθηναϊκό, ενώ πλέον, αποτελούν και… «συμπαίκτες» του Ηλία Μιχαλαριά και της διοίκησης του Ερασιτέχνη, με στόχο την εκτόξευση του συλλόγου, μέσα από πλάνο, μεθοδικότητα και πάνω απ’ όλα, με οδηγό την εμπειρία τους, στις επιχειρήσεις που διοικούν στη Σουηδία, όπου είναι από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες.

DSC_7964

Οι αφοί Ντάνοι, λίγες ώρες πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για να επιστρέψουν στη Στοκχόλμη, μίλησαν στο panathinaikos24.gr, για τη ζωή τους, τις επιχειρήσεις τους, τον Παναθηναϊκό, τα σχέδιά τους για το μέλλον, τον Ηλία Μιχαλαριά και τον ρόλο που έπαιξε εκείνος στο να έρθουν κοντά οι δύο πλευρές, τον φίλο τους και συνεργάτη…, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται, ούτως ώστε ο Παναθηναϊκός, να γίνει ένα ισχυρό brand name και στην Ευρώπη.

Συνέντευξη στο Γιάννη Μιχαλάκη

Ποιοι είναι, που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά.

Γιάννης: «Είμαστε γεννημένοι στη Σουηδία (Στοκχόλμη), από Έλληνες γονείς, η καταγωγή μας είναι από τα Γιάννενα, έχουμε ακόμα μία αδερφή η οποία σπούδασε ιατρική στα Γιάννενα και μένει και αυτή στη Σουηδία.

Είμαστε Παναθηναϊκοί από μικροί, βλέπαμε τον Σαραβάκο στα ματς με τη Γκέτεμποργκ, από τα 19 μας ερχόμασταν και βλέπαμε την ομάδα μπάσκετ, στο κύπελλο πρωταθλητριών. Ερχόμασταν Πέμπτη και φεύγαμε Κυριακή, τακτικά!

DSC_7957

Πριν από δύο χρόνια είχαμε εμπλακεί διοικητικά στον Αθηναϊκό, όταν ο κ. Χαρδαλιάς είχε έρθει στη Σουηδία και μας ζήτησε να βοηθήσουμε. Εμείς αγαπάμε την Ελλάδα και το μπάσκετ ειδικά και δεχτήκαμε και βάλαμε τις εταιρίες μας (Ergosport, X Level) μπαίνοντας στον Αθηναϊκό προκειμένου να ασχοληθούμε με το ελληνικό μπάσκετ.

Οι επιχειρήσεις μας πάνε πολύ καλά, εγώ συγκεκριμένα έχω το μεγαλύτερο café bistro στη Στοκχόλμη, στο κέντρο της πόλης, δίπλα ακριβώς στο βασιλικό παλάτι, όπου καθημερινά, περνά πάνω από 60.000 κόσμος.

Πλέον έχω και μια άλλη επιχείρηση, το Tea Story, το οποίο το έχω κάνει καταπράσινο (γέλια…) και είναι η νέα μου επένδυση, αφού αποσκοπώ στο να γίνει franchise σε όσες περισσότερες χώρες του κόσμου γίνεται.

Για πάνω από δέκα χρόνια είχαμε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη Σουηδία, το Edelweiss, ενώ πλέον ανοίγουμε τους ορίζοντες μας και σε άλλες δραστηριότητες.

DSC_7952

Είμαστε από μικροί εδώ στη Σουηδία, δεν θέλουμε να την αφήσουμε και να φύγουμε από εκεί. Έχουμε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, είμαστε τυχεροί που ζούμε εκεί. Ξυπνάμε χωρίς άγχος κάθε μέρα, είμαστε καλά στα οικονομικά μας, η χώρα είναι δομημένη και οργανωμένη και βοηθά τους επιχειρηματίες. Την αγαπάμε την Ελλάδα και το χωριό που καταγόμαστε, τη Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων, αλλά δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε εδώ. Εμείς απλά θέλουμε να ερχόμαστε εδώ και να δίνουμε την αγάπη μας στον Παναθηναϊκό.

Είμαστε μικροί σε ηλικία, κάτι που είναι σημαντικό, καθώς στη Σουηδία οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες είναι πάνω από 45-50, εμείς ήμασταν τυχεροί γιατί συνδυάσαμε την ελληνική κουλτούρα και ενέργεια με τη σουηδική σκέψη και νοοτροπία.

Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Σκεφτόμαστε όμως Σουηδικά Το ότι μας κατηγορούν κάποιοι από την Ευρώπη, πως δεν είμαστε δουλευταράδες και είμαστε τεμπέληδες, είναι λάθος. Εγώ και ο Σωτήρης, έχουμε πολύ καλό όνομα στη Σουηδία.

Εγώ έχω ανακηρυχθεί δύο φορές ο καλύτερος επιχειρηματίας στη Σουηδία και ο Σωτήρης μία».

DSC_7946

Σωτήρης: «Εγώ ξεκίνησα σαν φυσιοθεραπευτής, αυτό σπούδασα, από κει γνώρισα και τον Βασίλη Οικονομίδη (φυσιοθεραπευτής του Παναθηναϊκού) και αποκτήσαμε αυτή τη φιλική σχέση, αλλά και τη σχέση με τον Παναθηναϊκό γενικότερα. Ερχόμασταν εδώ και μας πήγαινε στους αγώνες, έχουμε την επαφή από τότε.

Πλέον δραστηριοποιούμαι και σαν φυσιοθεραπευτής αλλά και σαν επιχειρηματίας, αφού έχω πελάτες σε όλον τον κόσμο (Τζάνετ Τζάκσον παλιότερα), τον τενίστα Μπέρναρντ Τόμιτς, τον οποίο ανέλαβα μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό που είχε, όντας στο Ν.124 της παγκόσμιας κατάταξης και πλέον είναι στο Top-20.

Πέραν αυτού, έχω την εταιρία Ergosport, η οποία ασχολείται με ειδικά μαξιλάρια φυσιοθεραπείας και πολλά άλλα προϊόντα, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη παθήσεων στη μέση και άλλων μερών του σώματος.

Για παράδειγμα ένα συγκεκριμένο προϊόν, το ειδικό μαξιλάρι, «Ergoplati», χρησιμοποιείται από τους διαιτητές της ATP (τένις) σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Επίσης το προϊόν αυτό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Dubai duty free, το μεγαλύτερο duty free στον κόσμο.

DSC_7938

Υπάρχουν και άλλα προϊόντα που ακολουθούν, όλα δικής μου πατέντας, τα οποία θα μπουν σε όλες τις αγορές του κόσμου και φυσικά κάποια στιγμή και στην Ελλάδα. Η εταιρία πάει εξαιρετικά, δεν αφήνω όμως και τους πελάτες μου, καθώς έχω ιδιαίτερες σχέσεις μαζί τους».

Κεφάλαιο Παναθηναϊκός

Ο Γιάννης και ο Σωτήρης, αναμφισβήτητα είναι δύο μεγάλοι και σοβαροί επιχειρηματίες. Αδιαμφισβήτητο είναι και το γεγονός πως αγαπούν τον Παναθηναϊκό, αλλά εξίσου αγαπούν τις επιχειρήσεις όμως. Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως, είναι το πώς θα «παντρευτούν» αυτά τα δύο.

panathinaikos24.gr-Συνέντευξη Γιαννη και Σωτήρη Ντάνου

Οι Αφοί Ντάνοι, έχουν την απάντηση…

Γιάννης: «Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό, πρέπει να πω, πως βοήθησε πολύ ο Ηλίας (Μιχαλαριάς). Ήρθε δύο φορές στη Σουηδία, είδε τις επιχειρήσεις μας, πως δουλεύουμε, το X-Level, το Σέρατον (ξενοδοχείο), το Ergosport, τα έχει δει όλα, γνωρίζει. Ξέρει ποιοι είναι οι επιχειρηματίες, Γιάννης και Σωτήρης Ντάνος.

Γνωρίζει πλέον καλά ο Ηλίας ο οποίος είναι εξαιρετικός άνθρωπος, ότι δίνουμε και τη ζωή μας για τις επιχειρήσεις μας. Δεν είναι εύκολο να ερχόμαστε κάθε εβδομάδα εδώ να βλέπουμε παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Γνωρίζει καλά, ότι ξέρουμε πως είναι να δουλεύεις υπό πίεση και αυτό μας έφερε πιο κοντά και έτσι αποφασίσαμε για τον Παναθηναϊκό».

Πως έγινε η προσέγγιση με τον Ηλία Μιχαλαριά;

Γιάννης: «Γνωριστήκαμε από τότε που μπήκαμε στον Αθηναϊκό. Αργότερα, βρεθήκαμε σε ένα ματς του Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο και του είπαμε αν ήθελε να συνεργαστούμε σε κάποιο πρότζεκτ που θα αφορά τον Παναθηναϊκό.

Αμέσως ο Ηλίας έτρεξε, ήρθε όπως σου είπα στη Σουηδία, είδε πως λειτουργούμε κλπ. Εγώ έχω να πω, μακάρι ο Παναθηναϊκός σε όλα τα επίπεδα να είχε και άλλους ανθρώπους σαν τον Ηλία.

panathinaikos24.gr-Συνέντευξη Γιαννη και Σωτήρη Ντάνου

Ήρθε στη Στοκχόλμη, μιλήσαμε, του είπαμε τις σκέψεις μας, αυτός τις δικές του και έτσι βρέθηκε η χημεία. Δεν είπε ποτέ, εγώ είμαι πρόεδρος, είμαι στο γραφείο μου, άμα θέλετε ελάτε κλπ, ήρθε, έτρεξε, έδειξε ενδιαφέρον, κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

Ο κομβικός ρόλος του Ηλία Μιχαλαριά…

Γιάννης: «Ο Ηλίας μας σεβάστηκε, τα δύο χρόνια που είμασταν στον Αθηναϊκό. Μας συμπεριφέρθηκε άψογα, δεν μας πίεσε ποτέ να έρθουμε στον Παναθηναϊκό, παρότι εμείς είμασταν σε άλλη ομάδα, από αυτή που αγαπάμε.

Και τότε πολλοί φίλοι του Παναθηναϊκού, μέσω των social media, μας έλεγαν χαριτολογώντας, γιατί ξεχάσατε ένα «Π» και μπήκατε στον Αθηναϊκό! (γέλια) και όχι στον Παναθηναϊκό!

Εμείς είπαμε και στον Ηλία, κάτι που και ο ίδιος είδε όταν ήρθε στη Σουηδία, θα βάλουμε όλη την ενέργεια μας στον Παναθηναϊκό, γιατί τον αγαπάμε. Εδώ έπαιξε κομβικό ρόλο και ο ίδιος. Διότι συμφωνούμε στο πως πρέπει να δουλέψουμε, έχουμε δει πολλά κακά παραδείγματα συνεργασιών στην Ελλάδα.

Είμαστε πολύ σοβαροί επιχειρηματίες, είμαστε μεγαλωμένοι στη Σουηδία, έχουμε τη σουηδική νοοτροπία. Πολλοί, όπως και εσείς, μας παίρνουν τηλέφωνο για να δώσουμε συνεντεύξεις.

Εμείς τους παραπέμπουμε όλους στον Ηλία, πρώτα μιλάμε μαζί του. Αυτό δείχνει επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Αυτό αρμόζει στον Παναθηναϊκό. Εμείς σεβόμαστε όλους τους δημοσιογράφους, αλλά ξέρουμε ότι όλα γίνονται μέσω του Ηλίας και της διοίκησης. Για παράδειγμα και ο Σωτήρης, που ταξιδεύει πιο συχνά σε όλο τον κόσμο, δεν βγαίνει ποτέ στην τηλεόραση αν και θα μπορούσε. Έτσι θέλουμε να δουλέψουμε και στον Παναθηναϊκό».

«Βλέπουμε μακριά, όχι στο σήμερα, αλλά στο αύριο και το μεθαύριο…»

Η αγάπη για τον Παναθηναϊκό, είναι εφάμιλλη με αυτή για τις επιχειρήσεις των δύο αδερφών. Ο Γιάννης και ο Σωτήρης, θέλουν να δουλέψουν στον σύλλογο, με μεθοδικότητα, πλάνο και βήμα-βήμα, να φτάσουν το «τριφύλλι» ψηλά.

Γιάννης: «Εμείς αγαπάμε τον Παναθηναϊκό, αλλά το ίδιο αγαπάμε και τις εταιρίες μας. Θέλουμε να το παντρέψουμε αυτό. Οι επενδύσεις μας στον Παναθηναϊκό, έχουν και θα έχουν πολλές προεκτάσεις. Και σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο μάρκετινγκ, μα πάνω απ’ όλα, ο στόχος είναι να φέρουμε και άλλους επενδυτές από τη Σουηδία.

Είναι βασικό να αλλάξει η νοοτροπία, εκεί αποσκοπούμε. Εδώ στην Ελλάδα, οι φίλαθλοι ζητούν συνέχεια πράγματα και είναι ως ένα σημείο λογικό, γιατί αγαπούν την ομάδα. Εμείς έχουμε άλλη νοοτροπία και ξέρουμε καλά, ότι στη ζωή, έρχονται στην ώρα τους. Αν βιαστείς θα κάνεις λάθη και στις επιχειρήσεις μας τόσα χρόνια έχουμε μάθει να δουλεύουμε σωστά.

panathinaikos24.gr-Συνέντευξη Γιαννη και Σωτήρη Ντάνου

Για παράδειγμα, επενδύσαμε στο τμήμα του μπάσκετ γυναικών και του βόλεϊ γυναικών, ξέρουμε και συμφωνούμε σε αυτό και με τον Ηλία, ότι μπορούμε να βάλουμε λεφτά και σε τρεις μήνες η ομάδα να είναι πολύ δυνατή. Αυτό όμως δεν είναι το πλάνο μας. Εμείς θέλουμε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα.

Αν αγαπάς κάτι πολύ, όπως εμείς τον Παναθηναϊκό, μπορούμε και είμαστε σε θέση να φέρουμε και άλλους επενδυτές από τη Σουηδία. Αρχικά θα φέρνουμε κόσμο, που θα γίνονται μέλη και θα βλέπουν αγώνες.

Και να ξέρεις, ότι αν ο Σουηδός έρθει και του αρέσει αυτό που θα δει τότε θα επενδύσει αμέσως μόνος του. Δεν χρειάζεται να τον πείσεις. Αυτή τη νοοτροπία έχουν. Για μας η διοίκηση του Ηλία, είναι η δικλείδα ασφαλείας για να πάνε όλα καλά.

panathinaikos24.gr-Συνέντευξη Γιαννη και Σωτήρη Ντάνου

Δεν ήρθαμε για τουρισμό εδώ, ούτε για να παίξουμε. Κάθε χρόνο ο σύλλογος θα πηγαίνει όλο και καλύτερα, όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά και στο εμπορικό και στο marketing».

«Επενδύουμε όπου χρειάζεται βοήθεια ο σύλλογος»

Οι αφοί Ντάνοι δεν ήρθαν μόνο για ένα ή δύο τμήματα του συλλόγου. Επένδυσαν στον Παναθηναϊκό, συνολικά.

Γιάννης: «Όσον αφορά τα οικονομικά, θέλουμε να επενδύσουμε χρήματα, ο Ηλίας όμως είναι αυτός που θα μας πει που, σε ποιο τμήμα κλπ. Εμείς μπήκαμε στον Παναθηναϊκό, όχι στο μπάσκετ η το βόλεϊ.

Η σχέση εμπιστοσύνης με τον πρόεδρο, είναι το βασικότερο απ’ όλα. Εμείς αν μας πει ο Ηλίας θέλουμε τόσα γιατί τα χρειαζόμαστε, θα τα δώσουμε. Σε σχέση με τον Αθηναϊκό, εδώ στον Παναθηναϊκό, έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, δεν έχουμε τον «πονοκέφαλο», που πάνε τα λεφτά και άλλα τέτοια».

Στο παρασκήνιο και όχι στο προσκήνιο…

Τα δύο αδέρφια, είναι επιχειρηματίες που τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα στη δουλειά τους. Θέλουν να βρίσκονται πίσω από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, καθώς ο καθένας σε έναν οργανισμό, οποιοσδήποτε και να είναι αυτός, έχει το ρόλο του και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά…

Γιάννης: «Εμείς θέλουμε να είμαστε στο παρασκήνιο και όχι μπροστά. Δεν είναι σκοπός μας αυτό. Πάντα λειτουργούμε έτσι, σε όλη μας τη ζωή, σε όλες μας τις δουλειές.

panathinaikos24.gr-Συνέντευξη Γιαννη και Σωτήρη Ντάνου

Θέλουμε να γίνει μεγάλη δύναμη ο Παναθηναϊκός, ποτέ εμείς δεν θα είμαστε «μεγαλύτεροι» από τον σύλλογο. Πάντα η κάθε μου εταιρία, θα είναι μεγαλύτερη από εμένα. Αυτή είναι η σουηδική νοοτροπία. Πρώτα ο σύλλογος, μετά τα πρόσωπα…

Σεβόμαστε τον καθένα που μπορεί να βοηθήσει, από οποιοδήποτε πόστο. Ο καθένας κάνει το κομμάτι του. Σέβομαι την ελληνική νοοτροπία, αλλά δυστυχώς είναι 30 χρόνια πίσω από τη σουηδική.

Θέλουμε να βοηθήσουμε σε αυτό το κομμάτι. Να βοηθήσουμε τη σκέψη και τη νοοτροπία γενικά στον ελληνικό αθλητισμό, ούτως ώστε να ανοίξει ένα νέο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Παναθηναϊκό από το εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα είναι δύσκολο να βρεις κεφάλαια, αυτή την εποχή.

Εμείς θέλουμε να είμαστε η «γέφυρα» για νέες επενδύσεις στον Παναθηναϊκό, όχι μόνο για ρευστό, αλλά και σε επίπεδο marketing, εμπορικό, χορηγιών κλπ. Θέλουμε να δώσουμε την τεχνογνωσία όχι μόνο τα λεφτά. Ο Ηλίας είναι ένας ανοικτόμυαλος άνθρωπος, ξέρει ας πούμε ότι επενδύοντας κάποια χρήματα για υποδομές και εγκαταστάσεις ή ακαδημίες, στο μέλλον θα κερδίσει πολλά περισσότερα χρήματα ο σύλλογος».

Για το αν θα παίξουν του χρόνου οι ομάδες του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη:

Γιάννης: «Εμείς θέλουμε να παίζουμε Ευρώπη. Το DNA του συλλόγου είναι να παίζει Ευρώπη. Το όραμα μας είναι η Ευρώπη. Γιατί πχ ο Σωτήρης που συνεργάζεται με την Emirates, μέσω της Ergosport, να μην έφερνε αυτό το χορηγό στον Παναθηναϊκό;

Εμείς συζητάμε πάντα το πλάνο μετά από έξι μήνες, ένα χρόνο. Τώρα δηλαδή κουβεντιάζουμε με τον Ηλία, το τι θα γίνει του χρόνου. Κοιτάμε μπροστά.

panathinaikos24.gr-Συνέντευξη Γιαννη και Σωτήρη Ντάνου

Και για να απαντήσω στην ερώτησή σου, ναι θα παίξουμε Ευρώπη, θέλουμε να παίξουμε. Εμείς σκεφτόμαστε επιχειρηματικά, καλό το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά η Ευρώπη είναι για τον Παναθηναϊκό.

Οι εταιρίες μιας είναι διεθνείς, θέλουμε να φαίνονται στην Ευρώπη, ξέρω ότι η ελληνική ομοσπονδία δεν μπορεί και ενδεχομένως δεν θέλει να βοηθήσει. Χρειάζεται ιδιωτική πρωτοβουλία για να προχωρήσεις».

Αν βλέπατε πως ο Παναθηναϊκός σε κάποιο τμήμα, φέτος, βρίσκεται πολύ κοντά στο να κατακτήσει ένα τίτλο, θα βάζατε χρήματα να παίρνατε ένα παίκτη;

Γιάννης: «Ποτέ δεν λέω στον Ηλία «πάρε ένα παίκτη» κλπ. Δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Εμείς έχουμε ένα μπάτζετ, αλλά ξέρουμε ότι πάντα θα χρειαστεί κάτι παραπάνω. Αν μας ζητήσει ο Ηλίας θα του τα δώσουμε. Έτσι λειτουργώ και στις επιχειρήσεις μου. Αν μας πουν τα στελέχη μας, ότι χρειαζόμαστε πχ αυτό το προϊόν, διότι θα μας αποφέρει κέρδος και θα κάνουμε καλύτερη δουλειά, το κάνουμε, προχωράμε.

Ο Ηλίας όμως, κοιτάζει πρώτα την εξυγίανση. Αν χρειαστεί αυτό θα συζητηθεί και θα αποφασισθεί αν συμφέρει όντως να το κάνουμε. Αλλά να μην ξεχνάμε, πως φτάσαμε ως σύλλογος σε αυτό το σημείο (οικονομικά), πως δημιουργήθηκαν όλα τα χρέη.

panathinaikos24.gr-Συνέντευξη Γιαννη και Σωτήρη Ντάνου

Θα ήταν ίσως πιο σημαντικό να φτιάξουμε κάποιες ακαδημίες ούτως ώστε στο μέλλον η ομάδα να έχει περισσότερα έσοδα και να μπορέσει να κάνει πχ καλύτερες μεταγραφές κλπ. Η να ξεχρεώσει με αυτά τα χρήματα που θα δίναμε κάποιες οφειλές. Δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές. Δεν μπαίνουμε σε αυτή τη λογική.

ΟΚ παίρνουμε κάποιον αθλητή… Του χρόνου τι κάνουμε; Πως καλύπτουμε την «τρύπα»; Δεν πρέπει να είσαι μείον στο τέλος της χρονιάς. Πάρτε παράδειγμα τη Μάλμε στη Σουηδία. Εφάρμοσαν ένα πενταετές πρότζεκτ, επένδυσαν πολλά χρήματα στις ακαδημίες, μπήκαν σπόνσορες, έφτιαξαν γήπεδο και μετά έκαναν και μια καλή μεταγραφή. Και μετά, οι υπόλοιπες έγιναν από μόνες τους, διότι, πολύ απλά όλοι στη Σουηδία ήθελαν να πάνε στη Μάλμε, η οποία είχε τις υποδομές και τις συνθήκες. Και πλέον παίζει Τσάμπιονς Λιγκ.

Αν λοιπόν πχ μου ζητήσει ο Ηλίας ένα ποσό, εγώ θα τα δώσω, αλλά θα του πω, ότι καλύτερα είναι να τα επενδύσεις σε κάτι άλλο, πχ εμπορικά, διότι αυτό θα σου φέρει πολλαπλά κέρδη στο μέλλον και μην ξεχνάμε ότι με αυτόν τον τρόπο, δημιουργήθηκαν τα χρέη».

Αν σκοπεύουν να επενδύσουν στο γήπεδο, σε έργα βελτίωσης ή ακόμα και σε εξ’ ολοκλήρου ανακαίνισης:

Σωτήρης: «Ανάλογα με τις δυνατότητες ναι γιατί όχι. Όχι μόνο τις οικονομικές μας δυνατότητες, αλλά και στις δυνατότητες του γηπέδου, το κατά πόσο μπορεί να βελτιωθεί και που».

panathinaikos24.gr-Συνέντευξη Γιαννη και Σωτήρη Ντάνου

Γιάννης: «Εμάς μας ενδιαφέρει να έχουν γήπεδο οι αθλητές του συλλόγου, με όλες τις ανέσεις που χρειάζονται. Να έχουν όλα τα παιδιά στις ακαδημίες τον εξοπλισμό τους, χωρίς να τους λείπει τίποτα.

Για παράδειγμα, συνεργάζομαι με μια εταιρία υπολογιστών στη Σουηδία, μπορώ να φέρω άμεσα 100 lap tops να τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις για να τα χρησιμοποιούν τα παιδιά. Και αυτό επένδυση είναι.

Οι επενδύσεις δεν γίνονται μόνο με τα λεφτά, το ρευστό. Το ένα φέρνει το άλλο. Με τέτοια βήματα η μία επένδυση φέρνει την άλλη. Στον Παναθηναϊκό πάθανε και μάθανε. Πρέπει να μπουν οι βάσεις για το μέλλον.

Πρέπει να φτιαχτούν οι εγκαταστάσεις, οι ακαδημίες με τον σύλλογο να έχει πολλά έσοδα από όλα αυτά. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι θωρακισμένος από παντού. Το γήπεδο σίγουρα θέλουμε να το βελτιώσουμε, ωστόσο μπορούμε να κάνουμε και άλλα πράγματα, όπως εκδηλώσεις που θα προσελκύσουν κόσμο, δεν σκεφτόμαστε μόνο το άθλημα καθ’ αυτό, αλλά γενικότερα το σύλλογο και όλο το πρότζεκτ που έχουμε στο μυαλό μας».

Σας ενδιαφέρει να επενδύσετε και στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό; Έχετε συναντηθεί με τον Γιάννη Αλαφούζο;

Γιάννης: «Όχι δεν έχουμε μιλήσει ποτέ με τον κ. Αλαφούζο. Κοίτα, εμείς θέλουμε να κάνουμε καλή δουλειά με τον Ηλία. Δεν θέλουμε να ανοιχτούμε δυνατά. Πάμε από κάτω προς τα πάνω, σιγά-σιγά.

Χρειάζεται τάιμινγκ, για να κάνεις σωστά τη δουλειά. Εμάς μας ενδιαφέρει η βάση να γίνει καλά. Ο Παναθηναϊκό στη βάση του πρέπει να είναι υγιής. Δεν θέλουμε να βάλουμε λεφτά στη μπάλα πχ για να φαινόμαστε προς τα έξω. Θέλουμε να ξεκινήσουμε από χαμηλά, όπως πχ αν δείτε στον Άγιαξ. Από κάτω μεγάλωσε και έγινε μεγάλη ομάδα. Οι ακαδημίες του τον έφεραν στην κορυφή. Όχι δεν σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο, ακόμα…».

Κεφάλαιο Jesper Wiktrom

Ο Γιάννης και ο Σωτήρης, δεν… παίζουν μόνοι τους. Μαζί με τον Γέσπερ Βίκτρομ, αποτελούν μια «τριανδρία», πολύ ισχυρή, καθώς οι συνεργαζόμενες εταιρίες τους, αποτελούν ένα δυνατό brand, που όχι μόνο θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό, αλλά θα φέρει και έναν αέρα… αλλαγής σε πολλά επίπεδα.

Οι αφοί Ντάνοι, συνεργάζονται πάνω από 12 χρόνια με τον Γέσπερ, στον οποίο ανήκει η δισκογραφική (και όχι μόνο) εταιρία X-Level.

panathinaikos24.gr-Συνέντευξη Γιαννη και Σωτήρη Ντάνου

Μερικοί από τους πελάτες του Γέσπερ, όλα τα χρόνια που δραστηριοποιείται στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας, οι Beatles, η Lady Gaga, Michael Jackson, και ο Måns Zelmerlöw, όπου κέρδισε για λογαριασμό της Σουηδίας, τον πρόσφατο διαγωνισμό της Eurovision.

Η X-Level δεν θα βοηθήσει μόνο οικονομικά τον Παναθηναϊκό αλλά και σε επίπεδο marketing. Το κλειστό «Παύλος Γιαννακόπουλος», θα μετατραπεί σε ένα χώρο όχι μόνο άθλησης αλλά και γιορτής, όπου ο κάθε Παναθηναϊκός, θα διασκεδάζει και θα περνάει ευχάριστα την ώρα του, παρακολουθώντας την αγαπημένη του ομάδα.

Γιάννης: «Με το Γέσπερ συνεργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε κοινή πελατειακή βάση, «ανταλλάζοντας» μεγάλο όγκο πελατών.

Ο Γέσπερ έχει κάνει πολλά για το ελληνικό μπάσκετ, αισθάνεται Έλληνας. Έχουμε σπίτι δικό μας εδώ, του αρέσει πολύ η χώρα και ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε και άλλο. Έχουμε και άλλα επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα.

Πρωτοήρθε εδώ στο κλειστό, πέρσι στα ματς με τον Πρωτέα Βούλας και πραγματικά ενθουσιάστηκε με την ατμόσφαιρα. Γνωρίζει τι εστί… Παναθηναϊκός, μπορεί να βοηθήσει μέσω της εταιρίας του, σε πολλούς τομείς. Όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε εμπορικό, με happenings στο γήπεδο και υλικό εξοπλισμό.

Από την πρώτη στιγμή, κατάλαβε το πόση δυναμική έχει ο Παναθηναϊκός. Έχει ταξιδέψει πολύ, έχει δει μπάσκετ σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στο ΝΒΑ, αλλά σαν την ατμόσφαιρα εδώ, δεν βρήκε πουθενά…

Στην απόφασή του να μπει στον Παναθηναϊκό μαζί μας, έπαιξε ρόλο και ο Ηλίας. Πιστεύει σε αυτόν, θέλει να δουλέψει για τον σύλλογο και μοιραζόμαστε αυτό το κοινό όραμα για την ομάδα.

panathinaikos24.gr-Συνέντευξη Γιαννη και Σωτήρη Ντάνου

Θέλουμε μέσω του Γέσπερ να φέρουμε εδώ ανθρώπους, που να επενδύσουν, είτε φτιάχνοντας τους χώρους, είτε με εκδηλώσεις, πάντα με τη σουηδική σκέψη και μεθοδικότητα.

Η εταιρία του είναι το μεγαλύτερο brand, που έχουμε και μπορεί και θα βοηθήσει πάρα πολύ. Σκεφτείτε μόνο με τον εξοπλισμό που διαθέτει, τι εκδηλώσεις μπορούμε να έχουμε εδώ, σε κάθε ματς. Ηχεία με μουσική, καλλιτέχνες και πολλά άλλα, όπως σας έλεγα και πριν, δεν είναι μόνο τα λεφτά, αλλά οι γενικότερες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε και να φέρουμε επιπλέον έσοδα στο σύλλογο.

Η λογική μας, είναι πως όταν έρθει ένας Σουηδός εδώ και φτάσει στην πόρτα και είναι δυσαρεστημένος, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι να είναι δυσαρεστημένοι και μέσα. Αν όμως είναι ευχαριστημένος, τότε άπαντες θα είναι ευχαριστημένοι και μέσα, διότι αυτός ο άνθρωπος να είσαι σίγουρος θα επενδύσει στον Παναθηναϊκό».

Για το αν υπάρχουν σκέψεις για φιλικά των ομάδων του Παναθηναϊκού στη Σουηδία, ακόμα και για προετοιμασία τους εκεί, το καλοκαίρι:

Γιάννης: «Φυσικά και το θέλουμε αυτό. Είναι μέσα στις σκέψεις μας. Είτε με τουρνουά, είτε με τη δημιουργία ακαδημιών εκεί, ούτως ώστε να φέρνουμε τα παιδιά από τη Σουηδία στην Ελλάδα για να δουν τι σημαίνει Παναθηναϊκός.

Στη Σουηδία έχουμε τις εγκαταστάσεις, μπορούμε να φέρουμε τους αθλητές από την Ελλάδα με χαμηλό κόστος. Έχουμε τα ξενοδοχεία τα εστιατόρια, όλο το πακέτο.

Κοίτα, εμείς θέλουμε χρόνο με το χρόνο να φέρνουμε νέους επιχειρηματίες στην ομάδα με τη μορφή χορηγίας και διαφήμισης. Μέσω αυτού και της Ευρώπης που θα παίζουν οι ομάδες θα διαφημίζουμε και τα προϊόντα μας και ο σύλλογος θα έχει έσοδα».

Ο Ντέγιαν, ο Ντομινίκ και ο Μπατίστ…

Ο Γιάννης και ο Σωτήρης, ήρθαν στην Ελλάδα για λίγες μέρες, μόνο και μόνο για να παραβρεθούν στη μεγάλη γιορτή της ΚΑΕ, η οποία βράβευσε τους καλύτερους πέντε της τελευταίας 25ετίας, αλλά και για την απόφαση του Ερασιτέχνη να τιμήσει τον Παύλο Γιαννακόπουλο, δίνοντας το όνομά του, στο κλειστό της Λεωφόρου.

Ποια είναι κατά τη γνώμη τους η καλύτερη πεντάδα, αν οι ίδιοι αποφάσιζαν;

Σωτήρης: «Ο αγαπημένος μου παίκτης από τους ξένους είναι ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Από τους Έλληνες ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Έχω μάλιστα μια φανέλα του κρεμασμένη στο δωμάτιό του σπιτιού μου (γέλια…).

Νομίζω ότι η πεντάδα που ψηφίστηκε ήταν η καλύτερη».

Ο Γιάννης διαφοροποιήθηκε λίγο σε σχέση με τον αδερφό του αλλά και την ψήφο του κόσμου…

Γιάννης: «Ο αγαπημένος μου ξένος και μένα είναι ο Ντέγιαν…

Όσον αφορά την πεντάδα, εγώ θα έβαζα τους Διαμαντίδη, Μποντιρόγκα, Σισκάουσκας, Μπατίστ και Βράνκοβιτς».

panathinaikos24.gr-Συνέντευξη Γιαννη και Σωτήρη Ντάνου

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ