ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μηχανή του χρόνου

Το μεγαλείο σου δεν έχει τελειωμό… (pics)

Ο Παναθηναϊκός με τις μεγαλειώδεις πορείες αλλά και νίκες του κόντρα σε μεγαθήρια όπως o Άγιαξ, η Άρσεναλ, η Γιουβέντους, η Μπαρτσελόνα κ.α. έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του ως πρεσβευτής της Ελλάδος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Το μεγαλείο σου δεν έχει τελειωμό... (pics)

Σαν σήμερα πριν από 51 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου 1964, ο Παναθηναϊκός έγραψε για ακόμη μια φορά ιστορία, ως πρεσβευτής της Ελλάδος.

Τότε το «τριφύλλι» αντιμετώπισε την Γκλεντόραν ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας η οποία κατάφερε να δυσκολέψει τον Παναθηναϊκό στο τότε επονομαζόμενο Κύπελλο Πρωταθλητριών ή όπως λέγεται από το 1992 και έπειτα, Τσάμπιονς Λιγκ.

panathinaikos24.gr-Παναθηναϊκός Γκλεντόραν 1964

Οι «πράσινοι» κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης, ούσα η πρώτη ελληνική ομάδα που κατάφερε κάτι τέτοιο.

Το πρώτο ματς το οποίο διεξήχθη στο Μπέλφαστ στις 16 Σεπτεμβρίου, έληξε χωρίς νικητή, καθώς το ματς έληξε ισόπαλο (2-2). Ο Παναθηναϊκός βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 2-0 στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου, με τα γκολ των Γιώργου Γιαννακόπουλου στο 13′ και Κώστα Παπουτσάκη στο 22′.

panathinaikos24.gr-Παναθηναϊκός Γκλεντόραν 1964

Για την Γκλεντόραν μείωσε ο Τέρνερ με εκτέλεση πέναλτι την οποία αρχικά απέκρουσε ο Τάκης Οικονομόπουλος, αλλά ο Ιρλανδός κατάφερε να φτάσει πρώτος στη μπάλα και να κάνει το 2-1 για την ομάδα του, λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου.  Το τελικό 2-2 διαμόρφωσε ο Τόμπσον με κεφαλιά στο 58′.

Έτσι οι «πράσινοι» στον επαναληπτικό της Λεωφόρου στις 30 Σεπτεμβρίου, είχαν την ευκαιρία στα χέρια τους ή καλύτερα στα… πόδια τους, για να πάρουν την πρώτη πρόκριση στην ιστορία της ομάδας και παράλληλα να γράψουν ιστορία.

Στην κατάμεστη από 27.000 κόσμου Λεωφόρο, η πρόκριση δεν γινόταν να χαθεί, αν και η Γκλεντόραν δυσκόλεψε στον Παναθηναϊκό.

Το «τριφύλλι» μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και μόλις στο 18′ ο Τάκης Λουκανίδης άνοιξε το σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Ωστόσο η Γκλεντόραν κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσα με τον Τέρνερ, λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στα αποδυτήρια με το 1-1.

panathinaikos24.gr-Παναθηναϊκός Γκλεντόραν 1964

Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο καθώς ο Λουκανίδης έβαλε εκ νέου τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ στο 70΄, με τους φιλοξενούμενους να ισοφαρίζουν στο 74΄ αυτή τη φορά με τον Ντέιβις κάνοντας το 2-2.

Ο Παπουτσάκης έδωσε το γκολ της νίκης στο 80′, για το τελικό 3-2 δίνοντας παράλληλα και την πρόκριση στον Παναθηναϊκό, για πρώτη φορά στην ιστορία του στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Σούρπης, Ανδρέου, Παπουλίδης, Γιαννακόπουλος, Πιτυχούτης, Δομάζος, Καμάρας, Λουκανίδης, Παπαεμμανουήλ, Παπουτσάκης.

Προπονητής: Στέφαν Μπόμπεκ

panathinaikos24.gr-Παναθηναϊκός Γκλεντόραν 1964

Για την ιστορία να σημειώσουμε πως το «τριφύλλι» αποκλείστηκε από την πρωταθλήτρια Γερμανίας Κολωνία. Το πρώτο ματς που διεξήχθη στην Λεωφόρο έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1. Οι Γερμανοί άνοιξαν το σκορ με τον Μίλερ στο 26΄ ενώ για τον Παναθηναϊκό ισοφάρισε ο Παπουτσάκης στο 74΄.

Στον αγώνα της ρεβάνς αν και ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ με τον Κομιανίδη στο 8΄ η γερμανική ομάδα επικράτησε με 2-1 με τα τέρματα των Τίλεν 24΄ και Μίλερ 66΄.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Πανουσάκης, Ανδρέου, Λουκανίδης, Παπουλίδης, Σούρπης, Καμάρας,, Παπαεμμανουήλ,  Κομιανίδης, Δομάζος, Παπουτσάκης.

Στο βίντεο αναφέρεται ως ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα, η 23η Σεπτεμβρίου, ωστόσο είναι λάθος, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της UEFA, η αναμέτρηση διεξήχθη την 30η του ίδιου μήνα.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ