Μηχανή του χρόνου

Το μεγαλείο σου δεν έχει τελειωμό… (pics)

Ο Παναθηναϊκός με τις μεγαλειώδεις πορείες αλλά και νίκες του κόντρα σε μεγαθήρια όπως o Άγιαξ, η Άρσεναλ, η Γιουβέντους, η Μπαρτσελόνα κ.α. έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του ως πρεσβευτής της Ελλάδος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Σαν σήμερα πριν από 51 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου 1964, ο Παναθηναϊκός έγραψε για ακόμη μια φορά ιστορία, ως πρεσβευτής της Ελλάδος.

Τότε το «τριφύλλι» αντιμετώπισε την Γκλεντόραν ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας η οποία κατάφερε να δυσκολέψει τον Παναθηναϊκό στο τότε επονομαζόμενο Κύπελλο Πρωταθλητριών ή όπως λέγεται από το 1992 και έπειτα, Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι «πράσινοι» κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης, ούσα η πρώτη ελληνική ομάδα που κατάφερε κάτι τέτοιο.

Το πρώτο ματς το οποίο διεξήχθη στο Μπέλφαστ στις 16 Σεπτεμβρίου, έληξε χωρίς νικητή, καθώς το ματς έληξε ισόπαλο (2-2). Ο Παναθηναϊκός βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 2-0 στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου, με τα γκολ των Γιώργου Γιαννακόπουλου στο 13′ και Κώστα Παπουτσάκη στο 22′.

Για την Γκλεντόραν μείωσε ο Τέρνερ με εκτέλεση πέναλτι την οποία αρχικά απέκρουσε ο Τάκης Οικονομόπουλος, αλλά ο Ιρλανδός κατάφερε να φτάσει πρώτος στη μπάλα και να κάνει το 2-1 για την ομάδα του, λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου.  Το τελικό 2-2 διαμόρφωσε ο Τόμπσον με κεφαλιά στο 58′.

Έτσι οι «πράσινοι» στον επαναληπτικό της Λεωφόρου στις 30 Σεπτεμβρίου, είχαν την ευκαιρία στα χέρια τους ή καλύτερα στα… πόδια τους, για να πάρουν την πρώτη πρόκριση στην ιστορία της ομάδας και παράλληλα να γράψουν ιστορία.

Στην κατάμεστη από 27.000 κόσμου Λεωφόρο, η πρόκριση δεν γινόταν να χαθεί, αν και η Γκλεντόραν δυσκόλεψε στον Παναθηναϊκό.

Το «τριφύλλι» μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και μόλις στο 18′ ο Τάκης Λουκανίδης άνοιξε το σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Ωστόσο η Γκλεντόραν κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσα με τον Τέρνερ, λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στα αποδυτήρια με το 1-1.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο καθώς ο Λουκανίδης έβαλε εκ νέου τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ στο 70΄, με τους φιλοξενούμενους να ισοφαρίζουν στο 74΄ αυτή τη φορά με τον Ντέιβις κάνοντας το 2-2.

Ο Παπουτσάκης έδωσε το γκολ της νίκης στο 80′, για το τελικό 3-2 δίνοντας παράλληλα και την πρόκριση στον Παναθηναϊκό, για πρώτη φορά στην ιστορία του στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Σούρπης, Ανδρέου, Παπουλίδης, Γιαννακόπουλος, Πιτυχούτης, Δομάζος, Καμάρας, Λουκανίδης, Παπαεμμανουήλ, Παπουτσάκης.

Προπονητής: Στέφαν Μπόμπεκ

Για την ιστορία να σημειώσουμε πως το «τριφύλλι» αποκλείστηκε από την πρωταθλήτρια Γερμανίας Κολωνία. Το πρώτο ματς που διεξήχθη στην Λεωφόρο έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1. Οι Γερμανοί άνοιξαν το σκορ με τον Μίλερ στο 26΄ ενώ για τον Παναθηναϊκό ισοφάρισε ο Παπουτσάκης στο 74΄.

Στον αγώνα της ρεβάνς αν και ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ με τον Κομιανίδη στο 8΄ η γερμανική ομάδα επικράτησε με 2-1 με τα τέρματα των Τίλεν 24΄ και Μίλερ 66΄.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Πανουσάκης, Ανδρέου, Λουκανίδης, Παπουλίδης, Σούρπης, Καμάρας,, Παπαεμμανουήλ,  Κομιανίδης, Δομάζος, Παπουτσάκης.

Στο βίντεο αναφέρεται ως ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα, η 23η Σεπτεμβρίου, ωστόσο είναι λάθος, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της UEFA, η αναμέτρηση διεξήχθη την 30η του ίδιου μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Exit mobile version