ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Τα «βαριά χαρτιά» στη μάχη του ΣΕΦ

Η τύχη τα έφερε έτσι, με τον Παναθηναϊκό να διεκδικεί ξανά μια θέση στην τετράδα του κυπέλλου, απέναντι στον Ολυμπιακό, στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν. Η ομάδα του «Σάλε» είναι ανέτοιμη, ωστόσο δείχνει ότι έχει τον τρόπο, να πάρει άλλη μία νίκη απέναντι στον «αιώνιο».

Τα «βαριά χαρτιά» στη μάχη του ΣΕΦ

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται αύριο στο ΣΕΦ (21:00) με τα ερωτηματικά να πλανώνται στην ατμόσφαιρα… για τον τρόπο που θα επιλέξει ο Τζόρτζεβιτς να αντιμετωπίσει τον σαφώς πιο έτοιμο και ομοιογενή Ολυμπιακό, ο οποίος θα είναι και υποψιασμένος μετά το περσινό κάζο.

Ποια είναι τα «κλειδιά» της νίκης για τον Παναθηναϊκό; Πως θα επιτεθεί; Ποια θα είναι η αμυντική του τακτική; Το panathinaikos24.gr, κάνει μια πρώτη προσέγγιση στο μεγάλο ντέρμπι, σημειώνοντας τα… key points, στην άμυνα και επίθεση του Παναθηναϊκού.

Τα key points για τη νίκη του Παναθηναϊκού

Επίθεση

Ραντούλιτσα… απλά

Ένα από τα μεγάλα ατού του φετινού Παναθηναϊκού θα είναι το δίδυμο Καλάθης-Ραντούλιτσα. Ο Νικ θα δημιουργεί και ο «Μίρο» θα τελειώνει… Αυτό το «έργο» θα το δούμε πολλές φορές να παίζεται στα ματς του Παναθηναϊκού.

Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν!
Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν! 47.829 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Στο αυριανό ματς, ο Ραντούλιτσα θα «ταϊστεί» αρκετά, καθώς με την απουσία του Χάντερ, Γιανγκ και Μιλουτίνοφ θα πρέπει να καλύψουν το κενό του. Εκεί ο Παναθηναϊκός θα έχει πλεονέκτημα και θα πρέπει να «χτυπήσει».

panathinaikos24.gr-Ραντούλιτσα Γκομέλσκι Καπ

Η μπαγκέτα στο Νικ…

Ο Νικ Καλάθης ήρθε στον Παναθηναϊκό, προκειμένου να γίνει ο ηγέτης της ομάδας. Και από τα πρώτα φιλικά, έχει δείξει πως όχι μόνο αποδέχεται το ρόλο, αλλά τον επιζητά κιόλας.

Ο Καλάθης είναι ο παίκτης από τα χέρια του οποίου περνούν τα πάντα, ενώ οι δικές του πάσες αποτελούν την αρχή, πολλών καλαθιών της ομάδας. Είτε με απ’ ευθείας… ασίστ, είτε με τελείωμα δικό του (πολύ βελτιωμένος στο επιθετικό κομμάτι), είτε προϊόν εξαιρετικής κυκλοφορίας της μπάλας, που αρχίζει απ’ αυτόν, ο Παναθηναϊκός βρίσκει τον τρόπο για να πάρει σκορ με διάφορους παίκτες και διάφορους τρόπους.

panathinaikos24.gr-Καλάθης

Φελντέιν-Πάβλοβιτς οι παράγοντες «Χ»

Το ντέρμπι διεξάγεται σε μία περίοδο, όπου καμία από τις δύο ομάδες δεν είναι έτοιμη. Κάθε άλλο… Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται μακριά ακόμα από το να θεωρείται έτοιμος, γι’ αυτό και σε τέτοιου είδους παιχνίδια, μετράει πολύ και το ατομικό ταλέντο και ένστικτο κάποιων παικτών.

Ο Δομινικανός αλλά και ο Βόσνιος, βρίσκονται σε αυτή τη κατηγορία. Μπορούν το απρόβλεπτο (ειδικά ο Φελντέιν) και έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μακρινά σουτ, καθώς δεν φοβούνται.

Η ευστοχία από μακριά και οι… εμπνεύσεις παικτών θα παίξουν σημαίνοντα ρόλο, καθώς οι αυτοματισμοί δεν είναι πολλοί, η χρονιά έχει ακόμα δρόμο και παίκτες και προπονητής ψάχνονται ακόμα.

panathinaikos24.gr-Φελντέιν

Επιστρέφει αλλά πως…

Ο Τζέιμς Γκιστ θα φορέσει ξανά τη φανέλα του Παναθηναϊκού μετά από πολύ καιρό. Ο Αμερικάνος τα κρατάει από πέρσι… με τη γκάφα που έκανε και θέλει πάση θυσία να επιστρέψει ξεκινώντας από κει που σταμάτησε.

panathinaikos24.gr-Γκιστ

Ο Γκιστ θα παίξει κανονικά στο ματς του ΣΕΦ, ωστόσο παρότι προπονείται κανονικά, είναι απολύτως υγιής, δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό. Με τους συμπαίκτες του έχει βρεθεί μόνο στο… βοηθητικό του ΟΑΚΑ και πραγματικά αποτελεί ερωτηματικό για όλους (πλην του Τζόρτζεβιτς ενδεχομένως), για το πώς θα είναι στην πρώτη του εμφάνιση μετά από καιρό σε ένα τόσο δύσκολο και κρίσιμο ματς.

Άμυνα

Η άμυνα στο pic’n’roll των Σπανούλη-Γιανγκ

Είναι δεδομένο πως ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να «χτυπήσει» με τον Βασίλη Σπανούλη στην επίθεση, είτε τελειώνοντας μόνος του φάσεις, μετά το σκριν, είτε παίζοντας pick’n’roll με τον ταχύ και δυνατό Γιανγκ.

Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να «σπάσει» το pick’n’roll του Ολυμπιακού, ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένουμε όλοι να δούμε πως θα το προσπαθήσει ο Τζόρτζεβιτς.

Η λογική λέει πως ο Γκιστ θα είναι η «αιχμή» σε αυτό το κομμάτι, ωστόσο δεδομένου πως ο Αμερικάνος δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό, καθώς δεν συμμετείχε στα φιλικά, λόγω της τιμωρίας του, οπότε το δίδυμο που θα αναγκαστεί να πέσει πάνω στους Σπανούλη-Γιανγκ, είναι το Καλάθης-Ραντούλιτσα.

Και εκεί εγείρεται το πρώτο ερώτημα, καθώς ο Σέρβος, είναι μεν «οδοστρωτήρας» στην επίθεση, αλλά στην άμυνα στο pick’n’roll έχει θέματα και ο Ολυμπιακός το γνωρίζει και θα το στοχεύσει.

Άμυνα στον Σπανούλη

Ο Παναθηναϊκός του Πεδουλάκη, βρήκε το γιατρικό, απέναντι στον πρώην «πράσινο» γκαρντ, με τους Λάσμε-Γκιστ, να σηκώνουν… ασπίδα μπροστά από το καλάθι του Παναθηναϊκού.

Πέρυσι ο Ιβάνοβιτς, δεν το χρησιμοποίησε καθόλου αυτό το σχήμα (με Γκιστ εν προκειμένω αφού δεν υπήρχε Λάσμε), προτιμώντας να τοποθετεί στο μαρκάρισμα του αρχηγού του Ολυμπιακού, τον γοργοπόδαρο Σλότερ, αλλά και τον Νέλσον. Η εφαρμογή της άμυνας αυτής απέτυχε (γενικά), ωστόσο φέτος τα «υλικά» είναι τελείως διαφορετικά…

Όσον αφορά τον τρόπο που ο Τζόρτζεβιτς θα προτιμήσει όσον αφορά το μαρκάρισμα του Σπανούλη, το πιθανότερο είναι να πάει πάνω του ο Νικ Καλάθης. Με τα γρήγορα του πόδια και την πίεση στη μπάλα, ο άσος του Παναθηναϊκού, θα «τρέξει» τον Σπανούλη, κουράζοντάς τον, έχοντας μάλιστα το πλεονέκτημα ότι έχει περισσότερες ανάσες από αυτόν και μπορεί να βγάλει μεγαλύτερο διάστημα εντός παρκέ, πιο φρέσκος.

Στις αλλαγές των σκριν, ο Καλάθης έχει την ταχύτητα να ακολουθήσει, ενώ δεν αποκλείεται συχνά-πυκνά, να έρχονται και βοήθειες (Γιάνκοβιτς-Πάβλοβιτς). Σε κάθε περίπτωση ο Καλάθης θα είναι ο παίκτης που θα κληθεί να κυνηγήσει τον Σπανούλη, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του παρκέ στο ΣΕΦ.

«Στόχος» ο Πρίντεζης

Ο Παναθηναϊκός στο αμυντικό κομμάτι και πιο συγκεκριμένα στη θέση «4» θα αντιπαρατάξει απέναντι στον Πρίντεζη, τους Φώτση-Γκιστ.

Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού είναι κομβικός για την ομάδα του, ωστόσο πίσω από αυτόν, υπάρχουν οι Αγραβάνης-Τσαϊρέλης. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αν οι «πράσινοι» καταφέρουν και βγάλουν εκτός του Πρίντεζη, θα έχουν κερδίσει μία μεγάλη «μάχη» μέσα στο παιχνίδι.

Δίδυμο Σπανούλη-Χάκετ

Σε αυτό το κομμάτι, μιλάμε για αχαρτογράφητα νερά… καθώς το νέο δίδυμο των γκαρντ του Ολυμπιακού, είναι «άγνωστο», ως προς τη συμπεριφορά του μέσα στο παρκέ.

Ο Σπανούλης θα είναι αυτός που θα πάρει όλες τις κρίσιμες μπάλες, ωστόσο και ο Χάκετ είναι ένας παίκτης που μπορεί να αλλάξει ισορροπίες (θετικά και αρνητικά…). Ο εκνευρισμός του Ιταλού, μπορεί να τον οδηγήσει σε βιαστικές και τραβηγμένες ενέργειες αλλά και γρήγορα φάουλ. Επ’ ουδενί δεν πρέπει να τον αφήσουν οι «πράσινοι» να βρει ρυθμό ενώ παρά το γεγονός πως είναι επαρκής αμυντικός, πρέπει να στοχευτεί είτε με ποστάρισμα είτε με drive.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.