ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Παναθηναϊκός… «made in Italy»

Ο Αντρέα Στραματσόνι, είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, εδώ και λίγες ώρες. Το Panathinaikos24.gr, σκιαγραφεί το προφίλ του 38χρονου Ιταλού προπονητή, που αναλαμβάνει το «τιμόνι» των «πράσινων», στη μετά-Αναστασίου εποχή.

Παναθηναϊκός… «made in Italy»

Ο Παναθηναϊκός έψαχνε έναν τεχνικό, ο οποίος θα μπορέσει να προσαρμοστεί στο υπάρχον ρόστερ και όχι κάποιον, ο οποίος θα προσάρμοζε το έμψυχο δυναμικό της ομάδας, στα δικά του θέλω…

Πρακτικά, και τα δύο θα γίνει προσπάθεια να συμβούν, αφού ο Ιταλός προπονητής έρχεται κουβαλώντας μαζί του, συστάσεις που κάνουν λόγο, για έναν τεχνικό ο οποίος προσαρμόζεται στον αντίπαλο, έχοντας την έφεση να «δημιουργεί» σχήματα και ενδεκάδες, κατάλληλες να αντιμετωπίσουν τον εκάστοτε αντίπαλο.

Ο Στραματσόνι  είναι ένας κόουτς (σύμφωνα πάντα με τους Ιταλούς που τον γνωρίζουν άριστα),  ο οποίος φτιάχνει την ταυτότητα που θέλει στην ομάδα του, σύμφωνα με το ρόστερ, την ποιότητα αυτού και την ικανότητα των ποδοσφαιριστών που διαθέτει.

Το ποδοσφαιρικό bullying Μπακασέτα-Ιωαννίδη στα playoffs και το… 76% συμμετοχής στα γκολ του Παναθηναϊκού!
Το ποδοσφαιρικό bullying Μπακασέτα-Ιωαννίδη στα playoffs και το… 76% συμμετοχής στα γκολ του Παναθηναϊκού! 846 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η πιο σύντομη ποδοσφαιρική καριέρα…

Ο Αντρέα Στραματσόνι, ανήκει στο… «κλαμπ» (αν υπάρχει αυτό…) των ποδοσφαιριστών που έχουν στην καριέρα τους μόλις ένα παιχνίδι (σε επαγγελματικό επίπεδο)! Κι’ όμως είναι αλήθεια. Ο Ιταλός, στα  18 του, έβαλε τέλος στη σύντομη καριέρα του, μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό.

Ήταν το καλοκαίρι του 1994, όταν ο 18χρονος πιτσιρικάς (κεντρικός αμυντικός)  με τη φανέλα της Μπολόνια, ξεκινάει βασικός στο ματς με την Έμπολι (21/8). Λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης, μετά από σύγκρουση με αντίπαλο ποδοσφαιριστή, ο Στραματσόνι θα υποστεί ρήξη χιαστών.

Προπονητής από τα… τσικό

Μη μπορώντας να ξεπεράσει το πρόβλημα του, ο Στραματσόνι, άφησε το ποδόσφαιρο, ωστόσο το μικρόβιο δε βγήκε ποτέ από το αίμα του, έτσι λίγα χρόνια μετά (2000) σε ηλικία 24 ετών, θα ενταχθεί στο προπονητικό τιμ μια άσημης ομάδας της Ρώμης (AZ Sport), ενώ το 2002 αναλαμβάνει τη ομάδα νέων της Ρομουλέα.

panathinaikos24.gr-Στραματσόνι Αντρέα

Ρωμαίος οπαδός…

Ο Αντρέα Στραματσόνι, πιστός οπαδός της Ρόμα, λόγω και καταγωγής, καλείται από την αγαπημένη του ομάδα (2005), όντας 29 ετών, αναλαμβάνοντας τις «μικρές» ομάδες των «τζιαλορόσι».

Ο πρόεδρος της Ίντερ, Μάσιμο Μοράτι, τον εντοπίζει και τον… υπογράφει, το 2011, «ντύνοντάς» το στα… «νερατζούρι». Με την Ίντερ, κατακτά το κοινώς λεγόμενο Τσάμπιονς Λιγκ των ομάδων νέων της Ευρώπης (Next Gen Series).

Η απόλυση Ρανιέρι του άνοιξε το δρόμο

Δεν είχαν κοπάσει καν, οι πανηγυρισμοί από την κατάκτηση του τίτλου, από τους νέους των «νερατζούρι», όταν ο Μοράτι απολύει τον Κλαούντιο Ρανιέρι, από την μεγάλη ομάδα της Ίντερ, τοποθετώντας τον Στραματσόνι, στη θέση του, ως υπηρεσιακό, μέχρι και το τέλος της σεζόν.

panathinaikos24.gr-Στραματσόνι Αντρέα

Η Ίντερ «βγαίνει» 6η στη βαθμολογία, παίρνει το εισιτήριο για το Europa League και ο ενθουσιασμένος Μοράτι, τον «δένει» με τριετές συμβόλαιο.

panathinaikos24.gr-Στραματσόνι Αντρέα

Από «Μουρίνιο»… αποδιοπομπαίος τράγος

Η νέα σεζόν ξεκινά ιδανικά. Σερί νικών, «τριάρα» επί της Γιουβέντους (πρώτη ήττα για τη μεγάλη κυρία μετά από 49 παιχνίδια!) και αποθέωση. Η συνέχεια ωστόσο δεν είναι ανάλογη. Οι πολλοί τραυματισμοί βασικών στελεχών της Ίντερ, αλλά συνάμα και η απειρία του ίδιου του Στραματσιόνι, αποδεικνύονται αρκετά, για να καταρρεύσει το οικοδόμημα στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος. Η Ίντερ στο τέλος της σεζόν, μένει εκτός Ευρώπης, μετά από 15 χρόνια, γεγονός που δεν μπορεί να περάσει έτσι απλά…

Παρέα με Καρνέζη-Κονέ

Μετά από μία σεζόν, όπου ο Στραματσόνι δεν εργάστηκε, η Ουντινέζε του έδωσε το καλοκαίρι του 2014, τη δυνατότητα να επανέλθει στους πάγκους.

panathinaikos24.gr-Στραματσόνι Αντρέα

Η χρονιά δεν πάει καλά για τον Ρωμαίο προπονητή, η Ουντινέζε τερματίζει 16η και μοιραία ο Στραματσόνι (έχοντας βοηθό τον Στάνκοβιτς) αποτελεί παρελθόν, στο τέλος της σεζόν.

panathinaikos24.gr-Στραματσόνι Αντρέα

Ο εκρηκτικός κύριος Στραματσόνι

Αν δεν ήταν ο Ιβάν Κόρντομπα, να τους χωρίσει, Στραματσόνι και Κασάνο θα έπαιζαν ξύλο μέχρι… σήμερα. Σε μια προπόνηση της Ίντερ (2/3/2013), διαπιστώνοντας πως ο Κασάνο το έπαιζε… λούφα και παραλλαγή, του έκανε παρατήρηση και τον έστειλε στα αποδυτήρια, με τον ποδοσφαιριστή να μουρμουρίζει… «ο… Μουρίνιο σφύριξε τη λήξη», κάνοντας έξαλλο τον Στραματσόνι.

panathinaikos24.gr-Στραματσόνι Αντρέα

Το τι έγινε στα αποδυτήρια, δεν περιγράφεται, με τον Ιβάν Κόρντομπα να μπαίνει στη μέση, προκειμένου να σταματήσει ο καυγάς.

Μετρ της τακτικής, προσαρμοστικός, χωρίς… συγκεκριμένη ταυτότητα

Ο Αντρέα Στραματσόνι, δεν ανήκει στο κλαμπ των προπονητών, που δουλεύουν εμμονικά σε ένα μόνο σύστημα. Αντιθέτως, διαθέτει την ικανότητα να προσαρμόζεται ανάλογα με τους παίκτες του, αλλά και τον αντίπαλο.

Το 3-5-2 του δίνει τη λύση στο πρόβλημα της άμυνας της Ίντερ, όταν έχοντας ξεκινήσει η σεζόν, με δύο ήττες μέσα στο «Μεάτσα», από Σιένα και Ρόμα., πραγματοποιώντας στην πορεία ένα εξαιρετικό πρώτο γύρο στη Serie A.

Έχοντας βρει τη λύση στα μετόπισθεν, προσαρμόζει και αλλάζει το σύστημα του μπροστά, κατά το δοκούν και αναλόγως τις ανάγκες του εκάστοτε παιχνιδιού.

Τα ίδια και στην Ουντινέζε, με τον Στραματσόνι να ξεκινά πάντα με το 3-5-2 και ανάλογα την εξέλιξη του αγώνα, το μετέτρεπε πότε σε 4-2-3-1 και 4-3-2-1, χωρίς να έχει συγκειρμένη ταυτότητα σαν προπονητής, πράγμα που αποτελεί δίκοπο μαχαίρι, διότι αφενός μπορεί να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο, αλλά και να μπερδέψει τους ίδιους του τους παίκτες.

Το συμπέρασμα

Ο Αντρέα Στραματσόνι δεν αποτελεί έναν εγνωσμένης αξίας προπονητή. Είναι νέος, φιλόδοξος, έχει δουλέψει σε ομάδες του Ιταλικού πρωταθλήματος, που σε κάθε περίπτωση είναι πιο ανταγωνιστικό από το Ελληνικό. Το προφίλ του, ταιριάζει στον Παναθηναϊκό, καθώς οι “πράσινοι” έψαχναν για έναν τεχνικό, νέο, φιλόδοξο, που να μπορεί να δουλέψει και με μικρούς και εξελίξιμους ποδοσφαιριστές, αλλά και με πιο έμπειρους σταρ.

Από την άλλη, η απειρία του στο υψηλό επίπεδο και η αποτυχία του σε Ίντερ και Ουντινέζε με εμφατικό τρόπο μάλιστα, καθιστούν υψηλού ρίσκου την πρόσληψή του, από τον Παναθηναϊκό, ωστόσο ο καθρέπτης του καθενός, είναι το γήπεδο και στην προκειμένη ο πάγκος, αφού ο «εκλεκτός» τω διοικούντων τον Παναθηναϊκό, θα καθίσει σε μια ηλεκτρική καρέκλα, με τον χρόνο να μην είναι σύμμαχός του, αλλά τουναντίον αντίπαλος.

Η δυσκολία της πρεμιέρας…

Ο Ιταλός προπονητής, θα ντεμπουτάρει στον «πράσινο» πάγκο, σε ένα ματς… τελικό για τον Παναθηναϊκό, απέναντι στον αιώνιο αντίπαλό του. Θα βρει ηρεμία και συσπείρωση, την οποία έφερε το «διπλό» στο Περιστέρι, ωστόσο είναι πάρα πολύ μικρό το χρονικό διάστημα, στο οποίο θα βρίσκεται στο «τριφύλλι», συνεπώς, τακτικά δεν θα μπορεί να αλλάξει και πολλά πράγματα, ωστόσο πνευματικά και ψυχολογικά, θα δώσει ώθηση και κίνητρο στους παίκτες του.

Μία πιθανή νίκη επί του Ολυμπιακού, θα δώσει αρκετό χρόνο σε ήρεμο κλίμα, στον Ιταλό, να δουλέψει και να προσπαθήσει να διορθώσει τα… κακώς κείμενα, στην ομάδα, με τη χρονιά να έχει πολύ δρόμο μπροστά.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.