ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βαγγέλης Νεραντζιάς

Η αλήθεια πρέπει να καταγραφεί

Μετά από μία τέτοια… εμπειρία όπως αυτή του Σαββάτου στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας μπορείς να γράψεις πολλά πράγματα. Το ντέρμπι δεν έγινε ποτέ και ως συνήθως οι περισσότερες ευθύνες θα πέσουν στον Παναθηναϊκό. Γράφει ο Βαγγέλης Νεραντζιάς.

Η αλήθεια πρέπει να καταγραφεί

Από χθες όλοι τα ξέρουν όλα -σχετικά με όσα συνέβησαν στη Λεωφόρο- άσχετα αν παρακολούθησαν την επιλεκτική κάλυψη της συνδρομητικής τηλεόρασης από το σπίτι τους. Έτσι αποφάσισα σήμερα να μην εκφέρω άποψη αλλά να σας μεταφέρω τα γεγονότα το ρεπορτάζ, όσα έζησα από τις τέσσερις το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα μέσα και γύρω από το γήπεδο. Ξεκαθαρίζω ότι δεν είναι δικαιολογίες, απλά η αλήθεια που πρέπει κάποια στιγμή να καταγραφεί…

Για τρίτη συνεχόμενη σεζόν (από την τελευταία επιστροφή του τριφυλλιού στο «Απόστολος Νικολαΐδης» ) σε ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού ζήσαμε τον απόλυτο παραλογισμό, με τους φίλους των πράσινων να νιώθουν αφιλόξενα στο ίδιο τους το σπίτι και τα μέτρα να είναι από υπερβολικά έως ακατανόητα…

Από τις 15.00 το μεσημέρι σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το γήπεδο νέκρωσαν τα πάντα, αποκλείστηκαν όλοι οι δρόμοι και το μόνο που έβλεπες ήταν κλούβες των ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις. Λεπτομέρεια: η αποστολή των ερυθρόλευκων έφτασε στις 18.00, δηλαδή τρεις ώρες μετά… Επίσης παρά το γεγονός ότι οι Πειραιώτες αναχώρησαν λίγο μετά τις 23.00, όπως και ο διαιτητής, η Λεωφόρος Αλεξάνδρας και οι γύρω δρόμοι παρέμειναν κλειστοί ως τις 00.00 τα μεσάνυχτα… Απίστευτη ταλαιπωρία για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο για τους Παναθηναϊκούς.

Και συνεχίζουμε… Στις 18.00 και αφού έφτασε και μπήκε στην Λεωφόρο χωρίς κανένα πρόβλημα η αποστολή του Ολυμπιακού, η αστυνομία αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να κάνει την… χάρη στους φίλους του τριφυλλιού να τους αφήσει να μπουν στο γήπεδό τους! Λεπτομέρεια: Μετά από 1-2 ώρες αναμονής πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ ο κόσμος του Παναθηναϊκού στήθηκε για άλλη 1,5 ώρα έξω από τις θύρες, καθώς οι ουρές έξω από αυτές συγκέντρωναν χιλιάδες κόσμου, λόγω της διαδικασίας των τουρνικέ.

Όσοι βρεθήκαμε στη θύρα 11 κάτω από τα δημοσιογραφικά και πάνω από τη φυσούνα, λίγο έλειψε να ποδοπατηθούμε αφού οι αστυνομικές δυνάμεις χτυπούσαν και έσπρωχναν ανελέητα σε μια θύρα που δεν έχει δική της έξοδο, παρά μόνο έναν μικρό διάδρομο.

Η πραγματικότητα είναι ότι το μόνο σχέδιο της Αστυνομίας ήταν τα χημικά, τα δακρυγόνα το ξύλο και όποιον πάρει ο χάρος… Οι ίδιοι που μου ζήτησαν και διαπίστευση αγώνα και δημοσιογραφική ταυτότητα και αστυνομική ταυτότητα σε τρείς ελέγχους (ούτε σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ), επέτρεψαν σε κάποιους κάφρους να περάσουν αυτά που χρειάζονταν μέσα στην 13, την οποία σημειωτέον οι Αρχές είχαν στη διάθεση τους να ελέγξουν από τις 14.00 το μεσημέρι, αλλά μάλλον δεν ασχολήθηκαν. Οι ίδιοι που δεν άφηναν τους κατοίκους της περιοχής να πάνε στα σπίτια τους (επειδή δεν είχαν εισιτήριο!!!) δεν ασχολήθηκαν καν με την πρόληψη…

Με λίγα λόγια εκτιμώ ότι όλο το σχέδιο ήταν λάθος, το γιατί είναι μια άλλη ιστορία. Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι με όλα αυτά να επαναλαμβάνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε αιώνιο ντέρμπι κάποια στιγμή θα έρχονταν η «έκρηξη» και ελπίζω κάποιοι να κατάλαβαν τώρα γιατί έπεφτε ξύλο ταυτόχρονα σε πέντε θύρες του γηπέδου, ακόμη και δίπλα από τα VIP…

Φυσικά πέρα από τις προκλήσεις που δέχτηκε ο κόσμος του Παναθηναϊκού από την Αστυνομία, πρέπει να σταθούμε και στα… καλόπαιδα που έσπευσαν να πετάξουν όσα πέταξαν μόλις μπήκε ο Ολυμπιακός στο γήπεδο. Λες και δεν ήξεραν που πήγαινε η κατάσταση τσίμπησαν το… τυράκι και καταδίκασαν την ομάδα τους. Είναι άδικο ολόκληρο πέταλο 5-6 χιλιάδων οπαδών να το παίρνουν στον λαιμό τους 10-20 ανεγκέφαλοι και αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί, διαφορετικά ο Παναθηναϊκός θα παίζει μονίμως κεκλεισμένων των θυρών και δεν πρόκειται να σηκώσει ποτέ κεφάλι.

Από κει και έπειτα για να τα λέμε όλα, όσα έγιναν με την μαζική είσοδο των οπαδών μετά την οριστική ματαίωση του αγώνα και την ζούγκλα που ακολούθησε, είναι απολύτως καταδικαστέα και κατά την ταπεινή μου άποψη δεν τα θέλει κανένας «φυσιολογικός» Παναθηναϊκός, αυτό δεν σηκώνει κουβέντα.

Υ.Γ. Κάποιοι ήρθαν στο γήπεδο με την βεβαιότητα ότι δεν θα χρειαστεί να παίξουν… Κάτι παραπάνω θα γνώριζαν από εμάς…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ