ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Παναθηναϊκόν Στέκι

Η «Λεωφόρος Ηρώων» στο panathinaikos24.gr

Μιλήσαμε με τον συγγραφέα Ανδρέα Οικονόμου και καταλάβαμε γιατί αυτό το εξαιρετικό βιβλίο δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη των Παναθηναϊκών και όχι μόνο.

Η «Λεωφόρος Ηρώων» στο panathinaikos24.gr

Ένα ξεχωριστό βιβλίο όπως το «Λεωφόρος Ηρώων» του συγγραφέα Ανδρέα Οικονόμου μας ξεναγεί στο παρελθόν και στην δυσάρεστη περίοδο της Κατοχής και μας εξιστορεί την συμμετοχή του Παναθηναϊκού την περίοδο 1940-’44.

Ο συγγραφέας μίλησε στο για την έρευνα που πραγματοποίησε για το βιβλίο, αλλά και για το τι μπορεί να μας διδάξει ο Παναθηναϊκός με την  επιβίωσή του, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.

Τι σας ενέπνευσε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Όλα ξεκίνησαν με την μελέτη για την ιστορία του Παναθηναϊκού. Ήμασταν μια ομάδα δέκα ατόμων και ξεκινήσαμε να κάνουμε μια έρευνα για το ποια είναι η πραγματική ιστορία του Παναθηναϊκού. Αυτό σημαίνει εμπεριστατωμένη έρευνα από πρωτογενείς πηγές όπως παλιές εφημερίδες, έρευνα σε  βιβλιοθήκες, προσωπικό υλικό και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών και αυτό για να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για την ιστορία του Παναθηναϊκού και να την κυκλοφορήσουμε σε κάποια βιβλία.

Για την περίοδο που αναφέρεται το βιβλίο (1940-’44) συνειδητοποίησα πως το υλικό που συγκεντρώθηκε ήταν τόσο μεγάλο και ξέφευγε από το αθλητικό πλαίσιο. Άγγιζε δηλαδή το κοινωνικό επίπεδο του πως ήταν η ζωή εκείνη την περίοδο και πως βίωσε την Κατοχή ο Παναθηναϊκός. Έτσι, έχοντας ήδη έτοιμο το υλικό, εκτίμησα πως αξίζει να βγει ένα ξεχωριστό βιβλίο για αυτή την περίοδο.

Τι μπορεί να μάθει ένας αναγνώστης από αυτό το βιβλίο;  

Μπορεί να μάθει πως ήταν η ζωή στην Αθήνα τα χρόνια της Κατοχής και πως βίωσε ο αθλητισμός σε γενικότερο πλαίσιο αυτή την τόσο άσχημη κατάσταση. Μπορεί να μάθει επίσης και για τον Έλληνο-ιταλικό πόλεμο και ποιοι αθλητές του Παναθηναϊκού, πολέμησαν στο μέτωπο και υπερασπίστηκαν τα σύνορα της Ελλάδας, όπως και αθλητές άλλων συλλόγων.

Να τονίσουμε πως το βιβλίο δεν ακολουθεί κάποια «γραμμή». Δεν υπάρχει καμιά πολιτική χροιά και κατά συνέπεια ο αναγνώστης μπορεί να έχει μια ουδέτερη ματιά για πολύ μεγάλες προσωπικότητες οι οποίες είχαν σχέση με τον Παναθηναϊκό και ποια ήταν η δραστηριότητά τους εκείνη την περίοδο. Όπως παραδείγματος χάρη αθλητές και παράγοντες που βρέθηκαν στη Μέση Ανατολή και στρατεύθηκαν με τον Ιερό Λόχο και έλαβαν μέρος στην απελευθέρωση του Αιγαίου.

Τι μπορεί να μας διδάξει αυτό το βιβλίο;

Το βιβλίο εκτός από μια αναφορά στο παρελθόν, είναι και μια διδαχή για το παρόν. Μέσα από το βιβλίο μαθαίνει ο αναγνώστης πως είναι ο πραγματικός αθλητισμός. Πως μπορείς να βγεις ζωντανός και δυνατός μέσα από τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Όταν ο Παναθηναϊκός επιβίωσε από την Κατοχή και αμέσως μετά το τέλος της, ο Σύλλογος αναπτύχθηκε: έφτιαξε το γήπεδό του, συγκέντρωσε τους παλιούς αθλητές του και πρόσθεσε νέους, δημιούργησε καινούργια τμήματα και προόδευσε. Όταν κατάφερε να επιβιώσει ο Παναθηναϊκός, μέσα από αυτές τις τόσο μεγάλες δυσκολίες της Γερμανικής Κατοχής, τι μπορούμε να πούμε εμείς για όσα περνούμε σήμερα.

*Το βιβλίο «Λεωφόρος Ηρώων» εκδόθηκε το 2014 από την «Κάπα Εκδοτική», υπό την αιγίδα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ