ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

«Η ευθύνη στον Παππά και την αστυνομία»

Εκδικάστηκε η έφεση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατά της τιμωρίας που ακολούθησε τα επεισόδια του ντέρμπι της Λεωφόρου. H πλευρά του «τριφυλλιού», υποστήριξε πως για τη μη διεξαγωγή του αγώνα, την ευθύνη έχει ο διαιτητής του αγώνα και η αστυνομία.

«Η ευθύνη στον Παππά και την αστυνομία»

Η έφεση της «πράσινης» ΠΑΕ για την τιμωρία που ακολούθησε τα επεισόδια της Λεωφόρου, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, εκδικάστηκε από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ το απόγευμα της Τετάρτης και  η απόφαση αναμένεται βγει την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί στο διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Θυμίζουμε πως το «τριφύλλι» έχασε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στα χαρτιά, του αφαιρέθηκαν ακόμα τρεις βαθμοί, ενώ παράλληλα δέχτηκε ποινή τεσσάρων αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και πρόστιμο ύψους 190 χιλιάδων ευρώ.

Η απολογία του Παναθηναϊκού στην επιτροπή εφέσεων, κράτησε για παραπάνω από δύο ώρες και εκ μέρους της ΠΑΕ, εκεί βρέθηκαν οι νομικοί εκπρόσωποι, η Αθηνά Μπαλωμένου και ο Γιάννης Κάρμης.

«Έγινε λάθος στην εγχείρηση, τον… διέλυσαν!»: To 8άρι-κομπιούτερ που θα άλλαζε τον Παναθηναϊκό χάθηκε σε μια μέρα
«Έγινε λάθος στην εγχείρηση, τον… διέλυσαν!»: To 8άρι-κομπιούτερ που θα άλλαζε τον Παναθηναϊκό χάθηκε σε μια μέρα 70.451 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η πλευρά των «πρασίνων» υποστηρίζει πως για τη μη έναρξη του ντέρμπι, την ευθύνη έχει ο διαιτητής κ. Παππάς και η αστυνομία.

Αρχικά το λόγο πήρε ο δικηγόρος του Παναθηναϊκού κ. Κάρμης, ο οποίος και τόνισε:

«Έχει ασκηθεί παρέμβαση από την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η οποία όμως δεν παρίσταται. Ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου καταθέσαμε ένσταση σύμφωνα με τους κανονισμούς. Η αντίρρηση μας και πρωτοδίκως είναι ότι δια της συνεκδικάσεως επί του συνόλου της διαδικασίας θεωρούμε ότι η παρέμβαση του Ολυμπιακού ήταν απαράδεκτη. Υποστηρίξαμε ότι η ένσταση έπρεπε να γίνει δεκτή καθώς η απόφαση του διαιτητή δεν είχε έρεισμα σε κανένα κανονισμό του ΚΑΠ. Υπάρχει λεπτομερή επεξεργασία στον ΚΑΠ για τη μη τέλεση ή διακοπή του αγώνα.

Το αν θα τελεστεί η όχι ένας αγώνας καθορίζεται από τη συγκεκριμένη στιγμή που θα παρθεί η απόφαση. Ο διαιτητής είχε την διαβεβαίωση του Αστυνομικού διευθυντή ότι μπορούσε να γίνει ο αγώνας αλλά έκρινε ότι υπήρχε τεταμένη ατμόσφαιρα. Μία ώρα και 20 λεπτά μετά τα απαράδεκτα περιστατικά όλα ήταν ήσυχα στο γήπεδο. Τα όσα συνέβησαν έγιναν μετά την απόφαση του διαιτητή περί μη διεξαγωγής του αγώνα».

Οι πειθαρχικές παραβάσεις για μη τέλεση αγώνα αναφέρονται στο άρθρο 15 του πειθαρχικού κώδικα. Αυτά τα οποία αναφέρονται από τον αθλητικό δικαστή για δικαιολογητικούς λόγους όσον αφορά τη μη έναρξη είναι παντελώς αβάσιμα. Τα όσα έκαναν οι οπαδοί μας ήταν απαράδεκτα, καταδικαστέα αλλά μη ελεγχόμενα.

Στη συνέχεια, η Αθηνά Μπαλωμένου, ζήτησε να διεξαχθεί κανονικά το ντέρμπι:

«Ο ΚΑΠ στο άρθρο 21 που αφορά την διακοπή ή μη τέλεση, αναφέρεται σε περιπτώσεις τεχνικού αγωνιστικού χαρακτήρα. Δεν μπορούμε μια πράξη πειθαρχικού να την εντάξουμε στο κατά τα λοιπά μιας διατάξεως που αναφέρεται στη διακοπή του αγώνα. Φυσικά δεν γίνεται να αποφασίζει ο διαιτητής να μην τελέσει τον αγώνα λόγω τεταμένης ατμόσφαιρας. Επιζητούμε την κρίση σας και ζητάμε την διεξαγωγή του αγώνα και να νικήσει όποιος είναι μέσα στο γήπεδο».

Μετά την παρέμβαση της κ. Μπαλωμένου, ο Γιάννης Κάρμης, συνέχισε:

«Πέρα από την επιλεκτική εφαρμογή των διατάξεων την οποία έχουμε προσβάλει, η απόφαση πέφτει και σε άλλα σφάλματα. Δέχεται ότι ο διαιτητής μπορούσε να λάβει την απόφαση να μην τελεστεί ο αγώνας και για λόγο μη αναφερόμενο στις σχετικές διατάξεις. Μάλιστα ο λόγος είναι υποθετικός και τα συνδέει κακώς με τα επεισόδια τα οποία έλαβαν χώρα μετά την απόφαση. Θεωρούμε ότι βάση της αρχής της αναλογικότητας η επιτροπή σας θα πρέπει να λάβει τη σωστή απόφαση καθώς όπως φαίνεται και από την έκθεση η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αλλά και η Αστυνομική διεύθυνση έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για την ασφάλεια του αγώνα. Αν είχε αρχίσει ο αγώνας δεν θα είχαμε τα επεισόδια τα οποία έγιναν».

Σε εκείνο το σημείο, η νομική εκπρόσωπος της ΠΑΕ, πήρε και πάλι το λόγο:

«Η διάταξη του άρθρου 15 αναφέρει ότι για τις κυρώσεις του άρθρου 6 πρέπει να υπάρχει σημαντικός αριθμός ατόμων. Επίσης ορίζει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο τα οποία γίνονται εκτεταμένα επεισόδια. Το χρονικό πλαίσιο είναι προ, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς δεν διεξήχθη ο αγώνας τότε δεν μπορούμε να έχουμε επεισόδια ούτε κατά τη διάρκεια ούτε μετά τον αγώνα. Το «προ του αγώνα» ορίζεται από την άφιξη της ομάδας μέχρι το σφύριγμα της έναρξης του αγώνα. Αν είχαν γίνει επεισόδια πριν τις 20:10, όταν και ανακοινώθηκε η μη τέλεση του αγώνα. Μάλιστα στις εκθέσεις αναφέρεται ξεκάθαρα ότι όλα τα επεισόδια έλαβαν χώρα από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η μη διεξαγωγή του αγώνα. Η άσκηση πειθαρχικής δίωξης είναι εσφαλμένη. Η απόφαση πάσχει ως προς τη δικαιολογία της . Υπάρχει έλλειψη στην απόφαση καθώς δεν αναφέρει το πότε έλαβαν χώρα. Είναι ελλιπής η δικαιολογία της απόφασης.

Η απόφαση οδηγεί σε μια δυσθεώρητη οικονομική ζημιά στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός το οποίο αγγίζει το 1 εκατομμύριο καθώς οι κυρώσεις της παραγράφου 6 είναι βαρύτατες. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε αυτά κυρίως για να εξετάσετε αν αυτά τα περιστατικά υπάγονται στους συγκεκριμένους κανόνες δικαίου. Θα ήθελα εκ μέρους της ΠΑΕ ΠΑΟ να λάβετε υπόψη σας ότι και για την περίπτωση των εκτεταμένων δεν συντρέχουν όλα τα στοιχεία για την υπαγωγή τους στο άρθρο 15 και ειδικά για τις ποινές οι οποίες είναι άκρως εξαντλητικές για μια ομάδα και να μην την καταδικάσουμε ελαφρά τη καρδία».

Ως μάρτυρας, κλήθηκε από πλευράς «πρασίνων», ο υπεύθυνος ασφαλείας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Απόστολος Κασκάνης, που δήλωσε:

«Με την αστυνομία έχουμε άριστες σχέσεις και είχαμε πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ελέγξουμε τον κόσμο που θα μπει στο γήπεδο. Μάλιστα η αστυνομία είχε δύο μπλόκα ελέγχου και επειδή υπήρχαν κάποιοι που θέλανε να περάσουν χωρίς εισιτήριο για αυτό και είχαμε κάποια περιστατικά τα οποία όμως δεν ήταν τόσο κοντά στο γήπεδο. Το στυλό φωτοβολίδα είναι εύκολο να περάσει από τους ελέγχους γιατί δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί. Το ίδιο ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις και για τους πυρσούς. Στους 100 ελέγχους 10 ίσως και παραπάνω μπορεί να περάσουν. Από τη στιγμή που έπεσαν οι φωτοβολίδες και μετά δεν έγινε απολύτως τίποτα. Μόνο κάποιες αψιμαχίες έγιναν στην θύρα 11 τα οποία όμως είναι ανάξια λόγου. Όλοι είχαν την αίσθηση ότι ο αγώνας θα γίνει κανονικά. Ακόμα και στις θύρες που μας κατηγορούν ότι είχαμε ελλιπής ασφάλεια και ανοίξανε, ο κόσμος όμως δεν έσπασε τα λουκέτα από την ένταση που είχαν ξερίζωσαν την πόρτα. Η ατμόσφαιρα σε σχέση με άλλα ντέρμπι ήταν σχετικά ήρεμη. Μπορώ να πω ότι στο ντέρμπι με την ΑΕΚ υπήρχε μεγαλύτερη ένταση. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν έγινε ο αγώνας. Ακόμα και ο Διευθυντής της Αστυνομίας είχε εγγυηθεί την διεξαγωγή του». Ανέφερε και πρόσθεσε αστειευόμενος πως «αυτό που έκανε ο κ. Παππάς πρέπει να καταδικαστεί σε θάνατο. Η απόφασή του ήταν η αφορμή για να γίνουν τα επεισόδια».

Τον τελευταίο λόγο είχε η κυρία Μπαλωμένου: «Η ΠΑΕ τήρησε σε απόλυτο μέτρο τις οδηγίες και τα μέτρα της Αστυνομίας και μάλιστα με πρόταση της ΠΑΕ για διπλό έλεγχο. Τηρήσαμε τα νόμιμα και αναγκαία. Ήδη η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με δική της πρωτοβουλία είμαστε σε αναζήτηση να πάρουμε αυτά τα μηχανάκια ανιχνευτών μετάλλου».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...