ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βάιος Τσούτσικας

Με τους πλάγιους τι γίνεται;

Μια ματιά στους αριθμούς των Πάβλοβιτς και Γιάνκοβιτς που μοιάζουν να είναι εγκλωβισμένοι στη σκιά του καλού τους εαυτού. Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας.

Με τους πλάγιους τι γίνεται;

Μπορεί και να τον βοήθησε να ξεμπουκώσει εκείνο το μεγάλο σουτ κόντρα στη Μάλαγα. Ο κάκιστος στο μπάσιμο του TOP 16 Τζέιμς Φελντέιν έβαλε το νικητήριο με τους Ισπανούς και ακολούθως επέστρεψε στα κανονικά του: ήταν ο κορυφαίος παίκτης του Παναθηναϊκού στο ζόρικο ματς με την Κηφισιά. Το σίγουρο είναι ότι ο συγκεκριμένος παίκτης μας έχει δείξει ότι στα περισσότερα παιχνίδια είναι (πολύ) πάνω από το μέσο όρο. Υπομένεις, δηλαδή, το κακό του το φεγγάρι και προσδοκάς… ανάσταση.

Παρά τα δεδομένα προβλήματα στην άμυνα και την προχειρότητα με την οποία χειρίζεται τα φάουλ του, το ίδιο μπορείς να πεις και για τον Ραντούλιτσα. Και αυτός είναι σε κακό φεγγάρι στο μπάσιμο της νέας χρονιάς, και αυτός, όμως, μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς της επίθεσης των «πρασίνων» και άρα καθοριστικός στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων της ομάδας. Ο Κούζμιτς έχει στην επίθεση μικρότερο ρόλο άρα και το πρόβλημα του ντεφορμαρίσματός του (και αυτός το περνά) είναι μικρότερο. Και θα μικρύνει ακόμα περισσότερο όταν ξαναβρεί ρυθμό στην άμυνα.

Κάτι ακόμα ενθαρρυντικό ενόψει συνέχειας παρά την κακή εικόνα της ομάδας εσχάτως είναι ότι το πλάνο ένταξης των «χρυσών» πιτσιρικάδων εξελίσσεται ομαλά. Παπαγιάννης και Χαραλαμπόπουλος βρίσκουν χρόνο και ρόλο στις πεντάδες του Τζόρτζεβιτς. Και όχι μόνο στα εύκολα…

Είναι, όμως, και κάτι που μοιάζει αδιόρθωτο από το ξεκίνημα της σεζόν. Για την ακρίβεια από το 2ο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και μετά. Πάβλοβιτς και Γιάνκοβιτς, οι βασικές επιλογές στη θέση «3», είναι κολλημένοι στη σκιά του καλού τους εαυτού. Ο Μαυροβούνιος αρκείται σε σπάνια ξεσπάσματα και πολλές φορές διστάζει να πάρει ακόμα και τα σουτ, τα ανοιχτά σουτ που του εξασφάλισαν 10ετή παρουσία στο ΝΒΑ. Ο Βλάντο, δε, μοιάζει απορυθμισμένος σε έναν ρόλο που δεν του επιτρέπει να βρει τα γκάζια του. Πέρυσι που έκανε την καλύτερή του χρονιά στον Παναθηναϊκό έπαιζε και περίπου 7 λεπτά περισσότερο στο πρωτάθλημα.

Και είναι εικόνα αυτή που προκύπτει και από το σύστημα αξιολόγησης των παικτών τόσο στην Ευρωλίγκα όσο και στην Basket League. Στην Ευρωλίγκα ο Γιάνκοβιτς στέκει στην 7η θέση του index rating (7.2 μονάδες μ.ο.) και ξεπερνά μόνο τον Φώτση (6.3), τους πιτσιρικάδες που έτσι κι αλλιώς έχουν περιορισμένο χρόνο συμμετοχής και τον Παππά που έχει χάσει μεγάλο μέρος της πρώτη φάσης λόγω του τραυματισμού του. Κάτω από τον Βλάντο στέκει, όμως, και ο Πάβλοβιτς που είναι στην 9η θέση με 5.8! Εντύπωση προκαλεί το κάκιστο 25.8% που έχει ο Μαυροβούνιος στα σουτ τριών πόντων (Γιάνκοβιτς 35%) και το αντίστοιχα κακό 47,1% που έχει ο Γιάνκοβιτς στις βολές (Πάβλοβιτς 64%).

Πάνω – κάτω ίδια είναι η κατάσταση και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Με τη διαφορά ότι μεταξύ του 8ου στη λίστα του ranking Γιάνκοβιτς (71 βαθμοί) και του 10ου Πάβλοβιτς (70 βαθμοί) υπάρχει μόλις ο Χαραλαμπόπουλος και από κάτω οι πιτσιρικάδες και ο Παππάς που έχει πολύ λιγότερα παιχνίδια στα πόδια του. Ο Φώτσης, για παράδειγμα, που στην Ευρωλίγκα στέκει σχετικά χαμηλά στο index rating, στην Basket League είναι 6ος με 95 βαθμούς και ξεπερνά και τον Κούζμιτς. Αν και ο Βλάντο σουτάρει με το αξιοπρεπέστατο 75% στις βολές στο πρωτάθλημα (15/20) ο Πάβλοβιτς είναι κάτω από το 50% (10/22) ενώ στα σουτ τριών πόντων ο Μαυροβούνιος στέκει στο 32% (8/25) ενώ ο Γιάνκοβιτς είναι μόλις στο 16%!

Αν και λένε πως οι αριθμοί είναι ο ευκολότερος τρόπος για να πεις ψέματα στην περίπτωση των δύο απλά βοηθούν την εικόνα να περιγραφεί με μεγαλύτερη ευκολία. Και η εικόνα τους – μέχρι στιγμής – είναι πολύ κατώτερη του αναμενομένου.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ