ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Διονύσης Δεσύλλας

Εκλεισες τη «13». Ε, και…;

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού να βάλει «λουκέτο» στη «Θύρα 13» και αναρωτιέται ποιο μπορεί να είναι το κέρδος...

Εκλεισες τη «13». Ε, και...;

Αν η Πολιτεία έχεις ως σκοπό απλώς και μόνο να τιμωρεί, έχει καλώς. Με το να κλείσεις τη «Θύρα 13», μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, όπως αποφάσισε ο Σταύρος Κοντονής, πετυχαίνεις τον στόχο σου. Τιμωρείς και τίποτε περισσότερο. Το πρόβλημα δεν το λύνεις. Διότι, αν κάποιος ισχυριστεί ότι η βία και οι γενικότερες παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου θα εξαφανιστούν με κλεισίματα θυρών, τότε είναι βαθιά νυχτωμένος και μπορεί να πετύχει τα αντίθετα αποτελέσματα…

Αν ως κράτος, ως αθλητική ηγεσία θες να καταπολεμήσεις τα παραπάνω φαινόμενα, τέτοιες αποφάσεις δεν έχουν καμία, μα καμία λογική. Αντε και την κλείνεις τη «Θύρα 13» και το οποιοδήποτε πέταλο, σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον. Τι θα κερδίσεις με αυτό; Θα αποβάλλεις τους κάφρους από το γήπεδο; Οχι, θα πάνε απλώς σε άλλη θύρα. Θα εξαφανίσεις τα φαινόμενα βίας; Οχι, διότι αυτοί που προχωρούν σε τέτοιες πράξεις θα είναι πάλι μέσα στο γήπεδο, αλλά σε άλλη… γωνιά. Την κουβέντα για την πάταξη της διαφθοράς δεν τη βάζουμε μέσα, διότι είναι διαφορετική, πολύ, πολύ μεγάλη και αφορά σε μεγάλο βαθμό η δικαιοσύνη.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, με όλη τη σοβαρή προσπάθεια που κάνει σε έναν χώρο που δεν γνώριζε προηγουμένως, υπέπεσε σήμερα σε ένα μεγάλο λάθος. Λάθος που θα φανεί στη συνέχεια και το καταλάβει ο ίδιος, όταν θα αντιληφθεί ότι δεν θα πετύχει απολύτως τίποτα απ’ αυτά που πιστεύει.

Η λογική «πονάει χέρι, κόψει χέρι» ήταν, είναι και θα είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ποτέ με «λουκέτα» δεν έλυσες ένα πρόβλημα. Αντιθέτως, πέρα από την απόλυτη αποτυχία στον στόχο σου, έχεις αρκετές πιθανότητες να κάνεις χειρότερη την κατάσταση, εξαγριώνονας τους πολλούς, που τους πετάς έξω λόγω των λίγων. Και δείχνεις αδυναμία να κάνεις το απλό: Να καλέσεις τους παράγοντες των ομάδων και να τους δώσεις τελεσίγραφο να αποβάλλουν δια παντός αυτούς τους 200-300 που κάνουν τη ζημιά και που τους γνωρίζουν οι ίδιοι.

Τη συζήτηση για το τι προκαλεί τη βία στα γήπεδα, θα την κάνουμε άλλη φορά. Ο Υφυπουργός, όμως, θα πρέπει να έχει στο μυαλό του το εξής: Για άμεσα αποτελέσματα, πετάς έξω τους κάφρους. Για έμμεσα, καταπολεμάς τη διαφθορά, σε σημείο εξαφάνισης και φτιάχνεις ένα σοβαρό πλάνο πρόληψης, σε συνεργασία με φορείς και σωστούς παράγοντες. Το «κλείνω τη 13» για ένα διάστημα έχει απλώς τιμωρητικό χαρακτήρα. Αλλά αν δεν υπάρχει σχέδιο…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ