ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Ο Τούρκος μαχητής (Pics, Vids)!

Χέρι «φαρμάκι» και απαράμιλλη τέχνη. Το Panathinaikos24.gr σας παρουσιάζει τον αγαπημένο «Ίμπο» της «πράσινης» εξέδρας, που η ΚΑΕ Παναθηναϊκός έχει τη χαρά να βραβεύει στην αναμέτρηση με την Νταρουσάφακα για την προσφορά του στον Παναθηναϊκό και στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο Τούρκος μαχητής (Pics, Vids)!

Ο Ιμπραήμ Κουτλουάι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μπασκετμπολίστες που έχουν περάσει ποτέ. Με σουτ φαρμακερό κατάφερε να μείνει αξέχαστος σ΄όλους τους φίλους της “πορτοκαλί” μπάλας. Από όσες ομάδες πέρασε ήταν το αγαπημένο… παιδί της κερκίδας και ο λόγος ήταν απλός. Ήταν το πάθος, η επιμονή και η δύναμη που έδειχνε στον αγωνιστικό χώρο. Όλα αυτά χαρακτηρίζουν τον ένα και μοναδικό Ιμπραήμ Κουτλουάι.

ibrahim-kutluay-panathinaikos24

Το ξεκίνημα

Ο Ιμπραήμ Κουτλουάι γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1973. Από μικρός ήταν…τρελός με το μπάσκετ και γι αυτό το λόγο αγωνιζόταν από μικρή ηλικία στις ακαδημίες της Φενέρμπαχτσε. Ο Τούρκος στην καριέρα του αγωνίστηκε ως γκαρντ με το σουτ του να είναι φαρμακερό. Τη σεζόν 1993-94 έπαιξε για πρώτη φορά με την φανέλα της Φενέρ. Από τα πρώτα του βήματα όλοι οι προπονητές του μιλούσαν για έναν αθλητή που θα αφήσει εποχή, όπως και έγινε.

Τόσο το 1993 όσο και το 1995 η Φενέρμπαχτσέ με τον Ιμπραήμ Κουτλουάι στο ρόστερ της, έφτασε στους τελικούς του τουρκικού πρωταθλήματος, αλλά δεν κατάφερε να το κατακτήσει. Ταυτόχρονα, τη σεζόν 1997-98 με μπροστάρη τον Κουτλουάι η Φενερμπαχτσέ, με την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Στη Φενέρ αγωνίστηκε μέχρι και τη σεζόν 1998-99. Στα αξιοσημείωτα το πρώτου περάσματος του από την Φενέρ ήταν οι 41 πόντοι που πέτυχε απέναντι στην Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ. Την επόμενη σεζόν πήρε μεταγραφή στην Εφές Πίλσεν, στην οποία αγωνίστηκε για ένα χρόνο, βγήκε πρώτος σκόρερ στην Ευρωλίγκα, έχοντας 21 πόντους μέσο όρο. Εκείνη τη σεζόν ο Κουτλουάι, έφτασε στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας με την Εφές, κατακτώντας την τρίτη θέση.

ibrahim_kutluay

Το βήμα στην Ελλάδα με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό!

Η σεζόν 2000-01 είναι κομβική για την καριέρα του Τούρκου. Ο “Ίμπο” πήρε μεταγραφή από την Εφές στην ΑΕΚ και μετακόμισε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στην ΑΕΚ αγωνίστηκε για ένα χρόνο και είχε πάρα πολύ καλή παρουσία. Για την ακρίβεια στον τελικό με τον Παναθηναϊκό, ο Τούρκος ήταν ο κορυφαίος και συνέβαλε τα μέγιστα πετυχαίνοντας 22 πόντους. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς από την άλλη τον παρακολουθούσε καιρό, αλλά η απόδοσή του στον τελικό με την ΑΕΚ, τον… έπεισε ότι πρέπει να τον φέρει στους “πράσινους”.

KOUTLOU

Στο “τριφύλλι” αγωνίστηκε από το 2001 έως το 2003. Την πρώτη του σεζόν με το “τριφύλλι” στο στήθος, ο Ιμπραήμ Κουτλουάι, συνέβαλε όσο μπορούσε, για να κατακτήσουν οι “πράσινοι” το πρωτάθλημα. Στη σειρά με τον Ολυμπιακό ήταν καθοριστικός. Στην Ευρωλίγκα από την άλλη, την πρώτη του χρονιά, είχε κατά μέσο όρο 10,7 πόντους στους 18 αγώνες που συμμετείχε.

ιβο

Η σημαντικότερη του επιτυχία όμως με την φανέλα του Παναθηναϊκού, ήρθε το 2002 με την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Τότε ο Παναθηναϊκός είχε “πάει” στο φάιναλ φορ όντας το μεγαλύτερο αουτσάιντερ. Στον ημιτελικό ο “Κούτλου” είχε καλή παρουσία απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, πετυχαίνοντας 9 πόντους. Την μεγάλη παράσταση όμως την έδωσε απέναντι στην Κίντερ Μπολόνια στον τελικό, όπου ήταν πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού με 22 πόντους.

Η επόμενη σεζόν (2002-03) ήταν εξίσου επιτυχημένη για τον Ιμπραήμ Κουτλουάι με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Κατ’ αρχήν στον τελικό κυπέλλου απέναντι στον Άρη πέτυχε 20 πόντους και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση αυτού! Την ίδια χρονιά ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το κύπελλο και ο Ιμπραήμ Κουτλουάι ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο το πρώτο του πέρασμα από το “τριφύλλι”.

obradovic_kutluai

Η Ούλκερ, το NBA και ξανά στους “πράσινους”!

Ο Τούρκος γκαρντ έφυγε από τον Παναθηναϊκό και συνέχισε την καριέρα του στην πατρίδα του για λογαριασμό της Ούλκερ. Στην Ευρωλίγκα αγωνίστηκε 19 φορές και είχε μέσο όρο 13,3 πόντους ενώ κατάφερε να κατακτήσει και το κύπελλο της Τουρκίας. Οι επιδόσεις του την τριετία εκείνη (2002-2005) ήταν πραγματικά εντυπωσιακές και αυτές ήταν που του… άνοιξαν την πόρτα για τον “μαγικό” κόσμο του NBA.

ulker_kutluay

Σε ηλικία 30 ετών λοιπόν ο Ιμπραήμ Κουτλουάι πέρασε στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Ο Τούρκος πήγε με τις καλύτερες προοπτικές στην Αμερική. Όλοι περίμεναν να επαναλάβει τις επιδόσεις που είχε στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Για την ακρίβεια, κατάφερε να παίξει πέντε παιχνίδια με την φανέλα των Σιάτλ Σουπερσόνικς και έμεινε για μόλις 6 μήνες.

kutluaaaay

Τους επόμενους 6 μήνες επέστρεψε στην δεύτερη πατρίδα του, όπως έχει και ουκ ολίγες φορές, στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Στο δεύτερο πέρασμα του από τους “πράσινους” μπορεί να ήταν πολύ μικρό αλλά αυτό δεν σημαίνει, πως δεν ήταν και επιτυχημένο. Με το “τριφύλλι” λοιπόν, κατέκτησε το νταμπλ, πρωτάθλημα και κύπελλο, και αποχώρησε το καλοκαίρι του 2005.

Η Τουρκία, ο… ΠΑΟΚ και το τέλος!

Ο Τούρκος γκαρντ, μετά το μικρό πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό επέστρεψε πάλι στα… πάτρια εδάφη για λογαριασμό της Ούλκερ (στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με την Φενέρ και μετονομάστηκε σε Φενέρμπαχτσέ Ούλκερ, τώρα πλέον είναι πάλι Φενέρ). Εκεί αγωνίστηκε για δύο σεζόν και κατέκτησε 2 πρωταθλήματα με την φανέλα της Ούλκερ και ένα κύπελλο.

φενερ

Το επόμενο βήμα του στον ΠΑΟΚ ήταν κατά μία βάση…αναγκαστικό. Το Δεκέμβριο του 2007 ο Ιμπραήμ Κουτλουάι έφυγε “άρον- άρον” για να… αποφύγει στρατιωτικές του θητείες στην Τουρκία. Τελικά αγωνίστηκε για 6 μήνες στον ΠΑΟΚ χωρίς να κάνει κάτι ιδιαίτερο, μιας και ταλαιπωρήθηκε από έναν σοβαρό τραυματισμό το χέρι. Τελικά την καριέρα του την ολοκλήρωσε τη σεζόν 2008-09 στην Τεκνίκ.

koutlouai_090108

Το κεφάλαιο Εθνική!

Ο Ιμπραήμ Κουτλουάι αγωνιζόταν για περίπου 16 χρόνια με την Εθνική του ομάδα. Για την ακρίβεια ξεκίνησε το 2001 σε ηλικία 18 ετών και η τελευταία διοργάνωση, που συμμετείχε, ήταν το 2007. Ο “Ίμπο” ήταν ένας πιστός στρατιώτης της Εθνικής του, που έδινε και την… ψυχή του για τη νίκη. Για πολλά χρόνια ήταν αρχηγός ενώ ήταν βασικό στέλεχος στην μεγάλη επιτυχία της Εθνική Τουρκίας το 2001 (κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που έγινε στην Τουρκία).

ibo

Η νέα καριέρα

Πλέον ο Ιμπραήμ Κουτλουάι, μπορεί να έχει σταματήσει το μπάσκετ, αλλά είναι μάνατζερ στην Νταρουσάφακα και προσπαθεί να ξεκινήσει με επιτυχία ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του.

2-ibrahim-kutluay

Εν κατακλείδι, ο Ιμπραήμ Κουτλουάι αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους μπασκετμπολίστες, που έχουν περάσει τόσο από τον Παναθηναϊκό όσο και από το Παγκόσμιο μπάσκετ. Το σημαντικότερο και πιο αξιοσημείωτο απ’όλα ήταν το δέσιμο του με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

pao6

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.