ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

«Fight until the end»

Ο Λέτο ως φορ έκανε όσα οι τοπ επιθετικοί του Παναθηναϊκού σε ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ που ΚΑΝΕΙΣ άλλος δεν πλησίασε. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

«Fight until the end»

Ανεξαρτήτως της εξέλιξης της υπόθεσης Λέτο ποτέ στο παρελθόν δεν παρατηρήθηκε στον Παναθηναϊκό τέτοια έκρηξη ενθουσιασμού για μεταγραφή  παίκτη με ιστορικό τραυματισμών και γενική παραδοχή ότι τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του είναι πίσω κι ας μην είναι ο άνθρωπος ούτε 30 ετών!

Διαβάζουμε ότι ο Αργεντίνος όπου να ‘ναι μπαίνει το αεροπλάνο για Αθήνα. Ο λάτιν άσος γνωρίζει πως αν έχει ελπίδες για δεύτερη καριέρα αυτές μπορούν ν’ αποδειχθούν αληθινές MONO στο «προστατευμένο» περιβάλλον του Κορωπίου, εκεί που όλος ο πράσινος οργανισμός θα τον αγκαλιάσει, περιμένοντας υπομονετικά να βγάλει στο χορτάρι το (πολύ) ποδόσφαιρο που ξέρει.

Η προηγούμενη διαδρομή του «Σέμπα» διακόπηκε τον Γενάρη του 2012 όταν άρχισαν οι πρώτες ενοχλήσεις στο γόνατο που τελικά αποδείχθηκαν αξεπέραστες με μπόλικα κακεντρεχή σχόλια για την ανεπάρκεια του ιατρικού τιμ να δηλητηριάζουν την -ήδη τεταμένη -ατμόσφαιρα. Παρατημένος από τους μετόχους του, τον κόσμο παγωμένο, τους παίκτες απλήρωτους και τους άλλους να βάζουν… θεμέλια, ο Λέτο έγινε ο πρώτος στην ιστορία του κλαμπ που πήγε να πάρει πρωτάθλημα ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. Με 15 γκολ σε 17 συμμετοχές, απελευθερωμένο μετά το τρικ Φερέιρα να τον βάλει κορυφή επίθεσης και την ομάδα να φτάνει στο +5, ο ΠΑΟ έδινε την εντύπωση ότι θα πάλευε να πάρει τον πιο μάγκικο τίτλο ever!

Στην πρώτη του καριέρα όλοι τον αποκαλούσαν «φαινόμενο» γιατί δεν θυμόντουσαν ανάλογο παράδειγμα εξτρέμ που να βαφτίστηκε «εννιάρι» με τόση επιτυχία! Με νωπές τις μνήμες εκείνης της σεζόν οι οπαδοί «λιώνουν» στην ιδέα να τον δουν να πατά το χορτάρι της Λεωφόρου, άλλωστε πάντα συγκινούν οι ιστορίες ανθρώπων που αρνούνται να παραδοθούν στη σκληρή τους μοίρα.

Όσα είδαμε προ πενταετίας δικαιολογούν τον τίτλο «φαινόμενο» για τον «Ινδιάνο». Απλώς να υπογραμμίσουμε ότι το παλικάρι έκανε όσα οι τοπ επιθετικοί του κλαμπ σε ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ όμως που ΚΑΝΕΙΣ άλλος δεν πλησίασε κι ας ήταν σβέλτοι π.χ ο Ολιζαντέμπε, ο Σισέ, ο Βλάοβιτς.

Στο γκολ που πέτυχε στον Σέρχιο Ασένχο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ατλέτικο Μαδρίτης (2-3) κανείς από όσους ήταν στο ΟΑΚΑ (νομίζουμε ούτε ο πορτιέρο των «ροχομπλάνκος») κατάφερε να δει το φάλτσο και τη δύναμη που έβαλε στη μπάλα, όντας πολύ πλάγια με τον Σισέ στο πέναλτι ν’ αναμένει πάσα (μεταξύ μας όλοι μας αυτό περιμέναμε να κάνει)!

Σ’ ένα αγώνα με τον Εργοτέλη (4-1) ο λεγάμενος περνά ανάμεσα από στόπερ/ γκολκίπερ  χωρίς να ακουμπήσει το τόπι. Την ώρα που προσποιείται στον  τερματοφύλακα, ο Γρηγόρης Αθανασίου έχει ήδη πλονζάρει βέβαιος ότι ο αντίπαλός του εκτέλεσε, μόνο που αυτό έγινε όταν έσπευσε και τρίτος «Κρητικός» στη φάση, έτσι για το θεαματικό της υπόθεσης!

Στον τελικό κυπέλλου με τον Άρη και σ’ ένα 3-1 επί του ΠΑΣ τρέχαμε στα μόνιτορ για να καταλάβουμε τι είχε κάνει. Την πρώτη φορά σούταρε απ’ την… «Ειρήνη»! Με τους Ηπειρώτες, το μάτι δεν πρόλαβε να παρακολουθήσει την ταχύτητα που έβαλε πλάτη τον μπακ που τον είχε μαν του μαν και κατόπιν εκτέλεσε σε «πρώτο χρόνο» όταν έσπευσε σε βοήθεια δεύτερος παίκτης των Ιωαννίνων περνώντας τη μπάλα πάνω από τα χέρια του πορτιέρο, Καρίμ Φέργκους. Ο Λέτο δεν έτρεχε με τη μπάλα, ΚΑΛΠΑΖΕ, με τα 188 εκατοστά του κορμιού του και την χαίτη ν΄ ανεμίζει να συμβάλλουν στο «εφέ» της υπόθεσης!

Η ευπάθεια στα γόνατα, το απίστευτο ατύχημα στο κεφάλι με όργανο γυμναστικής θαρρείς πως ήταν δοκιμασίες από ψηλά, ακόμα κι ο Θεός του ποδοσφαίρου πρέπει να …τρόμαξε με το διαλεχτό του τέκνο. Το 2011 ήταν τόσο άρτιος, γρήγορος, απολαυστικός που όσα τράβηξε αργότερα θα μπορούσες να πεις ήταν ένα είδος κατάρας, οι Λατινοαμερικάνοι «κολλάνε» με τις υπερφυσικές ιστορίες.

Ο ΠΑΟ τον φωνάζει πίσω για ν’ «ανάψει» περισσότερο την φλόγα στον κόσμο του, θέλοντας από τον ποδοσφαιριστή να καταστεί πολύτιμος (με την αύρα του, την έντονη προσωπικότητα και την εμπειρία του) χωρίς σε -πρώτη φάση- να χρειαστεί να είναι στο γήπεδο ασύλληπτα χαρισματικός. Το σωματείο τον αποκτά ουσιαστικά τζάμπα, ποντάροντας στον εγωϊσμό του!

Είναι βαρύ για τον χαρακτήρα ενός γεννημένου winner να προκαλεί λύπη την στιγμή που δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που άπαντες υποκλίνονταν στο μεγαλείο του. Το λέει ξεκάθαρα άλλωστε το τατουάζ στο αριστερό του χέρι: «Fight until the end». Τα υπόλοιπα στο τερέν…

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ