Οι ελλείψεις μεγάλες και οι συνθήκες διαβίωσης τραγικές. Στον πρόχειρο καταυλισμό με σκηνές που έχει στηθεί δίπλα στα σύνορα, σχηματίζονται ουρές δεκάδων μέτρων για μία ιατρική εξέταση παιδιών που αρρώστησαν από το κρύο.
Μετά από το SOS που εξέπεμπαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», προωθείται μέσω του ΕΚΕΠΥ και της 4ης ΥΠΕ η πλήρης κάλυψη της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στην περιοχή της Ειδομένης, με ευθύνη του συντονιστή του υπουργείου Υγείας για το Προσφυγικό, Γ.Γ του υπουργείου, Γιάννη Μπασκόζου.
Εκτιμάται ότι η προετοιμασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με πολύ αργούς ρυθμούς οι ροές προσφύγων από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο, όπως μεταδίδει στο ΑΜΠΕ, πέρασαν στη γειτονική χώρα περίπου 200 άτομα, ενώ στον καταυλισμό βρίσκονται στην αναμονή περίπου 10.000 πρόσφυγες.
Είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση που ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε σήμερα να κηρυχθεί ο νομός Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να διευκολυνθούν οι ενέργειες για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων.
Ο περιφερειάρχης παρέδωσε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στον Ερυθρό Σταυρό για να τα διανείμει στους πρόσφυγες και ευχαρίστησε τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που τα προσέφεραν για αυτό το σκοπό.
Στην πλατεία Βικτωρίας από την άλλη, η κατάσταση παραμένει δραματική. Περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εκεί, με άτομα κάθε ηλικίας- ανάμεσά τους πολλά παιδιά- να κοιμούνται στο έδαφος, πάνω σε κουβέρτες.
Παράλληλα, περίπου 800 πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν στη Θεσσαλία την Κυριακή, και η Περιφέρεια συγκάλεσε σύσκεψη με τους τέσσερις δημάρχους της περιοχής προκειμένου να εξεταστεί πού θα φιλοξενηθούν. Όπως αποφασίστηκε, προσωρινά θα μεταφερθούν από 200 σε δύο ΣΕΑ (Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητηστών) του Ευαγγελισμού (Λάρισα) και του Αλμυρού (Μαγνησία), ενώ άμεσα θα υποδειχθούν χώροι και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας.
Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, υπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας αποφασίστηκε η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση-διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.
Στο συντονιστικό θα συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι τέσσερις μεγάλοι Δήμοι (Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων), η ΠΕΔ, ενώ όπως γίνεται επίσημα γνωστό, θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή της Εκκλησίας, της 5ης ΥΠΕ και των εθελοντικών οργανώσεων και των ΜΚΟ.