ΚΛΕΙΣΙΜΟ
BLOG

Αυτή η φανέλα, διάολε…

Ακόμα και με 100-0 διαιτησία, ακόμα και με διαλυμένο Παναθηναϊκό, στα πιο μαύρα και πέτρινα χρόνια του «τριφυλλιού», ακόμα κι αν έχουν κριθεί τα πάντα, ακόμα κι αν το άσος ημίχρονο-άσος τελικό δίνει 1.50, πάντα οι «πράσινοι» έχουν τον τρόπο. Γράφει, ο Πάνος Φραγκουλάκης.

Αυτή η φανέλα, διάολε…

Είναι αλήθεια, ότι είτε χάσει το «τριφύλλι», είτε πάρει ισοπαλία είτε νικήσει στο Φάληρο το βράδυ της Κυριακής, κανένας τίτλος δεν θα χαθεί και κανένας τίτλος δεν θα κερδηθεί. Κανένα βαθμολογικό όφελος ή ζημιά δεν θα επέλθει και η ζωή την επόμενη μέρα θα συνεχιστεί κανονικά.

Σε περίπτωση νίκης φυσικά, θα υπάρχει η χαρά για μια-δυο εβδομάδες στις τάξεις των οπαδών, ίσως μία κάποια ψυχολογική ανάταση, αλλά στο βάθος του χρόνου αυτό το «διπλό» δεν θα σημαίνει και πολλά πράγματα. Το αυτό και για την ήττα: Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι η εσωστρέφεια και η μουρμούρα αλλά λίγο πολύ το μέλλον του Παναθηναϊκού ως το καλοκαίρι είναι προδιαγεγραμμένο: Play-off και μάχη για την καλύτερη δυνατή θέση που οδηγεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είτε έτσι είτε αλλιώς.

Είναι ακόμα αλήθεια, ότι ο Ολυμπιακός είναι σε καλύτερη κατάσταση. Αποδείχθηκε βέβαια με το πιο τρανό τρόπο ότι τα περί «καλύτερου της 20ετίας» γράφτηκαν και λέχθηκαν καθ’ υπερβολή. Είναι μια ομάδα με πολλές αδυναμίες, χωρίς κανένα αγωνιστικό ενδιαφέρον εδώ και μήνες που απλώς εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για να εισπράξει το καλοκαίρι άλλα 20-25 εκ. ευρώ. Δεν τρομάζει, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους «πράσινους».

Πόσα και πόσα ντέρμπι όμως, δεν έχουν διεξαχθεί με αυτή την αίσθηση; Με την εκτίμηση ότι εύκολα ο Ολυμπιακός θα επικρατήσει, ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα πάρει αυτό που θέλει;

Αμ το άλλο! Οι «αστείες» δημοσκοπήσεις του ερυθρόλευκου ιντερνετικού Τύπου, με ερωτήματα του στυλ, «πόσα θα φάει ο βάζελος την Κυριακή;» και πιθανές απαντήσεις «τρία, τέσσερα, πέντε ή και περισσότερα γκολ».

Πόσες υποσχέσεις έχουμε ακούσει από τον Τάκη Τσουκαλά και τους απανταχού Τσουκαλάδες για «σουρωτήρια», για «από μπρος και από πίσω» για «την Κυριακή τελειώσατε»;

Πόσα και πόσα εμετικά πρωτοσέλιδα έχουμε δει κρεμασμένα στο περίπτερο με κόκκινο φόντο και προτροπές προς την ομάδα του Πειραιά όπως «τελειώστε τους», «διαλύστε τους», «χωρίς σάλιο»;

Κι όμως, τίποτα από αυτά δεν συνέβη ποτέ και δεν μπορεί να συμβεί. Είτε με πρωτοπόρο τον Παναθηναϊκό, είτε τις δυο ομάδες κοντά στη βαθμολογία, είτε με τον Ολυμπιακό 30 και πλέον βαθμούς μπροστά, οι «πράσινοι» έχουν τον τρόπο.

Ακόμα και με 100-0 διαιτησία – βλέπε Καλόπουλο το 2011 -, ακόμα και με διαλυμένο Παναθηναϊκό – βλέπε εποχή Βονόρτα το 2013-, στα πιο μαύρα και πέτρινα χρόνια του «τριφυλλιού», ακόμα κι αν έχουν κριθεί τα πάντα, ακόμα κι αν ο άσος ημίχρονο-άσος τελικό δίνει 1.50, πάντα οι «πράσινοι» έχουν τον τρόπο.

Γιατί τελικά, δεν είναι ούτε οι παίκτες ούτε οι συνθήκες. Ούτε οι προπονητές, ούτε το γήπεδο ούτε τα βαθμολογικά «πρέπει». Δεν είναι ακόμα η αγωνιστική κατάσταση των ομάδων ούτε οι ευσεβείς πόθοι των οπαδών.

Είναι η φανέλα, διάολε. Η πράσινη με το τριφύλλι, ο πραγματικός θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου που έχει ταξιδέψει και διαπρέψει σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Είναι αυτό που λέμε, το ειδικό βάρος αυτής της ομάδας, το πραγματικό μέγεθος μια ένδοξης ιστορίας 108 ετών.

Αυτό το μέγεθος είναι που αναμετριέται την Κυριακή στο Φάληρο και ακόμα μια φορά θα αποδειχθεί ότι στη σύγκριση αυτή, το φαβορί είναι ένα, ξεκάθαρο και φοράει πράσινα.

Πάνος Φραγκουλάκης
Πάνος Φραγκουλάκης Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι, λέει ο Πάνος Φραγκουλάκης που αντιλαμβάνεται τη δημοσιογραφία ως λειτούργημα και ως φετίχ. Παρότι πολιτικός συντάκτης, η αγάπη του για τον Παναθηναικό τον έφερε στο panathinaikos24. Γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα κι έκανε τα πρώτα του βήματα στην εφημερίδα Η ΑΥΓΗ το 2007. ALPHA TV, Αθηναικό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και www.thinkover.gr οι επόμενοι σταθμοί του, πιστεύει βαθιά στην ελευθερία του λόγου και στη σημασία της ενημέρωσης και της κριτικής.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ