ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Σαν σήμερα το ΟΣΦΠ-ΤΣΣΚΑ με τα «μολυσμένα» νερά (Vid)

Μια ημέρα σαν σήμερα το 1995 στο ΣΕΦ, διεξήχθη η περίφημη αναμέτρηση του Ολυμπιακού κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τους φιλοξενούμενους να παρατάσσονται στο παρκέ αποδεκατισμένοι, καθώς η μισή ομάδα είχε δηλητηριαστεί από νερά που είχαν μολυνθεί με ψυχοφάρμακα.

Σαν σήμερα το ΟΣΦΠ-ΤΣΣΚΑ με τα «μολυσμένα» νερά (Vid)

Σαν σήμερα λοιπόν (16/3) το 1995 έγινε το περίφημο ματς ντροπή, με τις δυο ομάδες να διεκδικούν το εισιτήριο σε τρίτο αγώνα, που έστελνε το νικητή στο φάιναλ φορ της Σαραγόσα. Το σκορ μετά τις πρώτες δύο αναμετρήσεις των δύο ομάδων ήταν στο 1-1, με τους Ρώσους να χρειάζονται ακόμα ένα «ροζ» φύλλο αγώνα για την πρόκρισή τους. Το τελικό σκορ μπορεί να έδωσε την πρόκριση στον Ολυμπιακό, όμως έμεινε στην ιστορία σαν το ματς με τα μολυσμένα νερά.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας παρατάχθηκε στη συγκεκριμένη αναμέτρηση με μόλις 5 παίκτες (!), καθώς οι υπόλοιποι είχαν δηλητηριαστεί από κατανάλωση νερού, που περιείχε ισχυρή δόση ψυχοφαρμάκου (αλοπεριντίν ή αλοπεριδόλη, το οποίο σύμφωνα με τους γιατρούς χορηγείται σε περιπτώσεις οξείας διεγερτικής κατάστασης του ασθενούς που θεωρείται ότι πάσχει από ψυχασθένεια).

Οι παρενέργειες στο «στρατόπεδο» των Ρώσων εμφανίστηκαν ανήμερα της τρίτης αναμέτρησης, με πέντε παίκτες τους, να εισάγονται στο νοσοκομείο. Έτσι στο παρκέ παρατάχθηκαν οι άλλοι πέντε, καθώς σε περίπτωση που η ομάδα δεν κατέβαινε ν’ αγωνιστεί θα υπήρχαν κυρώσεις από τη FIBA. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η ομάδα της ΤΣΣΚΑ με την πάροδο του ματς να υποστεί και άλλες απώλειες και χαρακτηριστικό είναι πως στο τελευταίο στάδιο της αναμέτρησης αγωνίστηκαν πέντε εναντίον τριών.

«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί!
«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί! 14.741 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Μετά από αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα το 2005, η ρωσική εφημερίδα «Sport Express» φιλοξένησε αφιέρωμα, με δηλώσεις των πρωταγωνιστών από εκείνο το ματς και αυτά που είπαν οι αθλητές της ΤΣΣΚΑ, αλλά και ο μασέρ της ομάδας, πραγματικά σοκάρουν…

Ερέμιν (προπονητής ΤΣΣΚΑ): «Στη Μόσχα είχαμε διαλύσει τον Ολυμπιακό 95-65. Για να προκριθούμε στο φάιναλ φορ χρειαζόμασταν μία νίκη στα δύο παιχνίδια της Αθήνας. Ο δεύτερος αγώνας έγινε στις 14 Μαρτίου. Ο Ολυμπιακός νίκησε πολύ δύσκολα και όχι χωρίς τη βοήθεια των διαιτητών με 86-77. Την παραμονή του τρίτου αγώνα συνέβη το απίστευτο…».

Μπαρτσό (μασέρ ΤΣΣΚΑ): «Πριν από το πρώτο παιχνίδι οι γηπεδούχοι, ως είθισται, τοποθέτησαν στον πάγκο της ομάδας μας μπουκάλια με νερό τα οποία ήταν σφραγισμένα. Στην προθέρμανση και κατά τη διάρκεια του αγώνα ήπιε από αυτά όλη η ομάδα. Μετά τον αγώνα ζήτησα από τους παίκτες να πάρουν μερικά μπουκάλια στο ξενοδοχείο. Ο Μοργκουνόφ πήρε ένα και όπως το πίεσε για να το σηκώσει, είδε ότι υπήρχε διαρροή. Κανείς μας δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία».

Κισούριν (παίκτης ΤΣΣΚΑ): «Το πρωί με τον Καράσεφ πήγαμε για καφέ. Περπατήσαμε 50 μ. ως την καφετέρια και αισθανθήκαμε κατάκοποι. Καθίσαμε στην καρέκλα. Αν είναι δυνατόν, σκεφθήκαμε. Χθες το βράδυ πετούσαμε. Ο Βασίλι αρχίζει να έχει συσπάσεις στο πρόσωπο. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και πήγαμε κατευθείαν στον γιατρό της ομάδας. Μας έκανε κάποια ένεση η οποία προς στιγμήν μας ανακούφισε. Αμέσως μετά το παιχνίδι αισθανόμουν κατάθλιψη, μελαγχολία. «Αν είχα πιστόλι αυτή τη στιγμή θα αυτοκτονούσα» μου λέει ο Καράσεφ. «Και εγώ το ίδιο» του απάντησα».

Κουντέλιν (παίκτης ΤΣΣΚΑ): «Στο ξενοδοχείο άρχισα να έχω παραισθήσεις. Τη μια το δωμάτιο κουνιόταν σαν λάστιχο, την άλλη εμφανίζονταν μπροστά μου κάτι αρχαία βάζα. Εκείνη τη στιγμή αισθανόμουν ότι είχα πάθει εγκεφαλική παράλυση. Δεν μπορούσα να εκπνεύσω, είχα πρόβλημα στους πνεύμονες και οι κόρες των ματιών μου κόντευαν να πεταχτούν έξω».

Μοργκουνόφ (παίκτης ΤΣΣΚΑ): «Πριν από την προπόνηση όλη η ομάδα έδειχνε νυσταγμένη. Προσωπικά αισθανόμουν ότι στιγμές στιγμές δεν έλεγχα τον εαυτό μου. Κατά την προθέρμανση αρχίζω τα σουτάκια στο ταμπλό, όταν ακούω τον Ερέμιν: «Νικίτα, σταμάτα να κάνεις βλακείες». Τότε συνειδητοποιώ ότι το κεφάλι μου έχει γύρει στον ώμο. Ακολούθησαν συσπάσεις στους μυς των ποδιών και της μέσης. Μπορούσαμε να αναπνεύσουμε, όχι όμως και να εκπνεύσουμε. Σοκαρίστηκα. Το νοσοκομείο στο οποίο μας μετέφεραν (σ.σ.: Γενικό Κρατικό Νίκαιας), θύμιζε κλινική σοβιετικής περιόδου. Οι γιατροί όταν μας είδαν πανικοβλήθηκαν. Στην αρχή νόμισαν ότι ήμαστε ναρκομανείς και άρχισαν να μας ρωτάνε κάποια γελοία πράγματα. Στη συνέχεια έκριναν ότι κάτι είχαμε καταπιεί και μας πήγαν για ακτινογραφίες».

Κόρνιεφ (παίκτης ΤΣΣΚΑ): «Εμένα με μετέφεραν στο νοσοκομείο λίγες ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα. Κατά τη διαδρομή προς το στάδιο αισθάνθηκα σπασμούς στους μύες της πλάτης».

Αβραμένκο (γιατρός ΤΣΣΚΑ): «Για πρώτη φορά στην καριέρα μου αντιμετώπιζα ένα τέτοιο περιστατικό. Είχαν διπλώσει η μέση και τα χέρια του Κουντέλιν και του Μοργκουνόφ, ενώ και οι δύο αισθάνονταν ασφυξία. Οι Έλληνες γιατροί τα είχαν χαμένα. Κανείς δεν ήξερε τι να κάνει».

Γιουρκόφ (διευθυντής ΤΣΣΚΑ): «Μετά την προπόνηση ο Πανόφ ήταν ο τρίτος τον οποίο μετέφεραν με τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο. Δεν γνωρίζαμε σε ποιο νοσοκομείο είχαν μεταφερθεί ο Κουντέλιν με τον Μοργκουνόφ και τον πήγαν σε κάποιο άλλο (σ.σ.: Ερυθρός Σταυρός). Ο Πανόφ εκτός των άλλων, έβγαζε αφρούς από το στόμα. Αναγκάστηκα να φωνάξω με όλη μου τη δύναμη βοήθεια για να ασχοληθούν έγκαιρα μαζί του. Στη Μόσχα μας εξήγησαν αργότερα ότι μπορούσε να είχε πάθει αναπνευστική ανεπάρκεια, να πέσει σε κώμα και να σταματήσει η καρδιά του».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.