ΚΛΕΙΣΙΜΟ
BLOG

Ο ηγέτης Λέτο, τα ελαφρυντικά της εμφάνισης και τα πλέι οφ

Ο Βασίλης Μοιρώτσος γράφει για τον Αργεντινό που σε όλη του την καριέρα υπήρξε ηγέτης μόνο στον Παναθηναϊκό, δικαιολογεί την κακή εμφάνιση απέναντι στη Βέροια και βάζει τον Παναθηναϊκό σε ρόλο φαβορί απέναντι σε αυτούς τους δικεφάλους.

Ο ηγέτης Λέτο, τα ελαφρυντικά της εμφάνισης και τα πλέι οφ

Το τόλμησε πρώτος ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, την εποχή που ο Παναθηναϊκός έπαιξε (τουλάχιστον για ένα δίμηνο – τρίμηνο) καταπληκτικό ποδόσφαιρο και τον χειροκροτούσαν σε όλα τα γήπεδα. Έχοντας χάσει τον Σισέ λίγους μήνες νωρίτερα, ο Πορτογάλος αποφάσισε: ο Λέτο σέντερ φορ. Τέλος ο αριστερός εξτρέμ που ξέραμε, εκείνος που έπαιρνε τη μπάλα στη γραμμή και διέσχιζε το «δεύτερο» μισό του γηπέδου καλύτερα από κάθε άλλον.

Ο Λέτο τον δικαίωσε. Το ένα γκολ μετά το άλλο. Πραγματικό «πολυβόλο». Μόνος του οδηγούσε τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα, μέχρι που ήρθε ο τραυματισμός του και δεν τον είδαμε ξανά. Ο Αντρέα Στραματσόνι το τολμάει και πάλι. Σίγουρα είχε δει στιγμιότυπα απ’ τον καιρό του «σέντερ φορ» Λέτο. Είναι έξυπνος ο Ιταλός. Πιάνει κλίμα. Οι τελευταίες μνήμες του κόσμου ήταν απ’ τον «Σέμπα» στην κορυφή της επίθεσης. Βρήκε και την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το αγαπημένο του 4-4-2 και κερδίζει πόντους απ’ την συγκεκριμένη κίνηση.

Ο λογαριασμός που άνοιξε το απόγευμα της Κυριακής με τα δύο γκολ – νίκης απέναντι στη Βέροια είναι η αρχή. Το να σκοράρει ο Λέτο είναι το ίδιο σημαντικό με το ότι σιγά – σιγά εμφανίζει ολοένα και περισσότερο στοιχεία του παλιού, καλού του εαυτού. Τα γκολ δίνουν ψυχολογία και αυτοπεποίθηση στον ποδοσφαιριστή, ιδιαίτερα αν έρχονται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα νικητήρια γκολ σε καθυστερήσεις, τα… buzzer beater όπως αυτό που σημείωσε ο Αργεντινός κόντρα στη Βέροια, δίνουν ακόμα περισσότερα πράγματα. Χαρίζουν – σε παίκτες με την ψυχοσύνθεση του Σέμπα – τον ρόλο του ηγέτη, που είχα «χαθεί» από πάνω του στο πέρασμα των χρόνων και παίζοντας μακριά από τον Παναθηναϊκό.

Πολύ σκληρός για να λυγίσει
Πολύ σκληρός για να λυγίσει 1.396 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Μην ξεχνάτε πως ο Λέτο ένιωθε τέτοιος, ηγέτης δηλαδή, στην τελευταία του σεζόν στην Ελλάδα. Δεν το είχε νιώσει ούτε πριν (σε Λανούς, Λίβερπουλ, Ολυμπιακό), δεν το ένιωσε ούτε μετά (σε Κατάνια και Λανούς). Έγινε ηγέτης του Παναθηναϊκού από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι τον Γενάρη του 2013. Έχει τη δίψα να γίνει και πάλι τώρα. Μοιάζει με… κάρμα όλο αυτό που ζει ο Λέτο με τον Παναθηναϊκό και ο Παναθηναϊκός με τον Λέτο.

Κόντρα στη Βέροια ο Αργεντινός δεν έδωσε μια απλή νίκη, όπως φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Γλίτωσε τον Παναθηναϊκό από μια γκρίνια εντελώς αχρείαστη. Οι «πράσινοι» έπαιξαν πολύ άσχημα, ιδιαίτερα στα πρώτα 60 λεπτά της συνάντησης. Χρειάστηκε η είσοδος του Πέτριτς και η αλλαγή του σχήματος για να αρχίσουν να δημιουργούν, να απειλούν, να μπαίνουν σωστά στην περιοχή και εν τέλει να ανατρέψουν το αποτέλεσμα. Τα προβλήματα τόσο στο αμυντικό, όσο και στο δημιουργικό κομμάτι ήταν τεράστια, όμως τούτη τη φορά υπάρχουν και πολλά ελαφρυντικά.

Τελάντερ και Σάντσεθ έπαιξαν έπειτα από καιρό. Δεν πατούσαν καλά, δεν είχαν καλή συνεννόηση μεταξύ τους και ούτε με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο, που έκανε ντεμπούτο. Έχει δρόμο ο μικρός να διανύσει. Έδειχνε «τρακαρισμένος», δεν μιλούσε πολύ, δεν ενέπνεε, δεν έβαλε την παραπάνω φωνή που χρειάζεται. Υπάρχουν ελαφρυντικά και για το θέμα της δημιουργίας. Η τετράδα Μπουμάλ – Εβανζελίστα – Μαμούτε – Λέτο δεν είχε παίξει ξανά μαζί. Πήγαιναν περισσότερο σε ατομική ενέργεια, έψαχναν από μόνοι τους να δημιουργήσουν τα ρήγματα, παρά να συνεργαστούν με τους διπλανούς τους και να γίνει πιο ομαδικά η δουλειά. Εξ ού και οι μηδέν ευκαιρίες του πρώτου ημιχρόνου. Ιδιαίτερα το δίδυμο Μαμούτε – Λέτο απέδειξε πως δεν είναι ταιριαστό. Τιμά τον Στραματσόνι που ομολόγησε «δικό μου λάθος» στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του Τρίπολη και Πανθρακικό για να κλείσει την κανονική διάρκεια, πριν πάει στα πλέι οφ για να παίξει έπειτα από μήνες παιχνίδια με πραγματικό βαθμολογικό ενδιαφέρον. Η εικόνα της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ (αν οι Θεσσαλονικείς μπουν στην πεντάδα) δεν τρομάζει. Όσο περνάει ο καιρός, οι δύο μεγαλύτεροι ανταγωνιστές εν όψει πλέι οφ κάνουν βήματα προς τα πίσω, αντί να βελτιώνονται. Τούτη τη στιγμή μοιάζει με ευκαιρία του Παναθηναϊκού να – παρηγορήσει καταρχάς τον εαυτό του και έπειτα – κερδίσει μια διαδικασία που είναι άχαρη (και αχρείαστη), αλλά που μπορεί να του αποφέρει κέρδη στο μέλλον. Εκτός αν ο Πανιώνιος συνεχίσει και Μάιο μήνα να αποδεικνύει πως αποτελεί πραγματική απειλή για τους μεγάλους.
Βασίλης Μοιρώτσος
Βασίλης Μοιρώτσος Ο Βασίλης Μοιρώτσος είναι γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου 1984 και είναι αθλητικός συντάκτης. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 2004 ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΣΠΟΡ FM 94,6. Παρέμεινε εκεί για 12 χρόνια, κάνοντας δεκάδες περιγραφές ελληνικών και ευρωπαϊκών αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ πέρασε απ’ όλες τις ραδιοφωνικές «ζώνες» του σταθμού. Από το 2006 έως και το 2016 ήταν συντάκτης της εφημερίδας Sportday, καλύπτοντας ρεπορτάζ Α’ Εθνικής για 8 χρόνια, ενώ από το 2014 ανέλαβε το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Ακολούθησε η εφημερίδα Sportime από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Sportal.gr και μέλος της αθλητικής συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Τα Νέα». Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.