ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΘΕΜΑ

Πόσο άλλαξες…;

Στις 8 Ιανουαρίου του 2015, ο Παναθηναϊκός έπαιξε κόντρα στα Χανιά, για το θεσμό του κυπέλλου, με 11 Έλληνες στην ενδεκάδα του. Ένα χρόνο και κάτι… μετά, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, εκπροσώπησε το ελληνικό στοιχείο στο «τριφύλλι», σε επίσημο αγώνα.

Πόσο άλλαξες…;

Είχαν περάσει 25 χρόνια, όταν στις 8/1/15, ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αναστασίου, στο ματς για το κύπελλο με τα Χανιά (2-2), παρέταξε την ομάδα του με 11 γηγενείς ποδοσφαιριστές.

Συγκεκριμένα, στο χορτάρι του γηπέδου, «κατέβηκαν» οι Κότσαρης, Σπυρόπουλος, Χουχούμης (77′ Νάνο), Κουτρουμπής, Τριανταφυλλόπουλος, Κλωναρίδης (70′ Μπαϊράμι), Λαγός (70′ Μπούι), Δώνης, Καρέλης, Νίνης και Ντίνας.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ο Παναθηναϊκός, έπαιξε εναντίον της Βέροιας για τη Σούπερ Λιγκ (3/4/16, 3-2), με τον νυν προπονητή της ομάδας, να παρατάσσει μια ενδεκάδα, με μόλις  έναν Έλληνα. (Βλαχοδήμος Οδ., Λέτο, Ζέκα, Λουντ (71’ Αμπέντ), Νάνο, Σάντσεθ, Τελάντερ, Μέστο, Μπουμάλ (61’ Πέτριτς), Μαμούτε (45’ Κλωναρίδης), Εβαντζελίστα).

«Το 4ο σε κάνει μύθο»: Όταν ο Παναθηναϊκός σήκωσε το ευρωπαϊκό μέσα στο σπίτι του!
«Το 4ο σε κάνει μύθο»: Όταν ο Παναθηναϊκός σήκωσε το ευρωπαϊκό μέσα στο σπίτι του! 460 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το ελληνικό πλάνο και η αλλαγή πλεύσης…

Το καλοκαίρι του ’13, ο Γιάννης Αλαφούζος, έδωσε τα κλειδιά της ομάδας, στον Νίκο Νταμπίζα και τον Γιάννη Αναστασίου, προκειμένου να χτίσουν ένα νέο Παναθηναϊκό, με βάση Έλληνες ποδοσφαιριστές, που θα προέρχονταν κυρίως από τις ακαδημίες του «τριφυλλιού» και όχι μόνο.

Λαγός, Τριανταφυλλόπουλος, Χουχούμης, Δώνης, Ρισβάνης, Ντίνας (μεταγραφή), Κλωναρίδης (μεταγραφή), Καρέλης (μεταγραφή), Μαρινάκης, Χουχούμης, Καπίνο, Σπυρόπουλος (μεταγραφή), Κουτρουμπής (μεταγραφή), Αλέξανδρος Ταμπάκης, Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος, Κωνσταντίνος Κότσαρης, οι περισσότεροι εξ’ αυτών.

Οι «πράσινοι» με συγκεκριμένες μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών που άλλοι βγήκαν και άλλοι όχι (Μπεργκ, Πράνιτς, Σίλντενφελντ, Μέντες, Πέτριτς, Μπαϊράμι, Αμπεντ, Ατζαγκούν, Νάνο), δημιούργησαν ένα καλό σύνολο που έφτασε στην κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος, κάτι που δεν περίμενε κανείς.

Με βάση αυτό το ελληνικό πλάνο, ο… μνημονιακός Παναθηναϊκός, προσπάθησε με μειωμένο μπάτζετ, αλλά νοοτροπία μαχητική και με τον κόσμο να στέκεται στο πλάι της ομάδας, να χτίσει μια ομάδα, ικανή να κάνει πρωταθλητισμό σε βάθος τριετίας.

Αστοχίες και… «αφελληνισμός»

Η δεύτερη σεζόν δεν κύλησε το ίδιο, αφού οι προσθήκες από το εξωτερικό δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα και η εξέλιξη των νέων Ελλήνων παικτών, φαινόταν στάσιμη και βαλτωμένη.

Η λογική της 3ης σεζόν που ξεκίνησε, ήταν οι Έλληνες του «τριφυλλιού» να στηριχθούν με καλές προσθήκες από το εξωτερικό, με τον Γιάννη Αλαφούζο να αυξάνει το μπάτζετ κατά πολύ, προκειμένου να φέρει παίκτες που θα μπορούσαν να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα αλλά και να λειτουργήσουν και ως «δάσκαλοι» των μικρών, άλλα έμπειρων πλέον Ελλήνων παικτών.

Το… πείραμα απέτυχε, ο Παναθηναϊκός κλυδωνίστηκε από τις αποτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο πρόεδρος της ομάδας, προχώρησε σε αλλαγή προπονητή και επιτελείου, δίνοντας το χρίσμα στον Ιταλό Αντρέα Στραματσόνι, του οποίου έκανε-και θα κάνει- όλα τα… χατίρια.

Που πήγαν οι… μικροί

Η αλήθεια πάντα είναι κάπου στη μέση. Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή, στηρίζεται κυρίως σε ξένους ποδοσφαιριστές, με τους μικρούς των ακαδημιών να… αγνοούνται.

Πιο συγκεκριμένα:

Τάσος Λαγός: Μεταξύ πάγκου και εξέδρας, δεν αποκλείεται να αποχωρήσει το καλοκαίρι.

Κώστας Τριανταφυλλόπουλος: «Μαύρο πρόβατο» από ήρωας, ο κεντρικός αμυντικός δεν ανταπεξήλθε στις προσδοκίες και μετά από σωρεία λαθών σε κομβικά ματς, αποχώρησε τον Ιανουάριο που πέρασε, για τον Αστέρα Τρίπολης.

Σπύρος Ρισβάνης: Έφυγε για τον Πανιώνιο (17/7/15) ως ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό υπογράφοντας για δύο χρόνια με τους «κυανέρυθρους», αφού δεν έπεισε τον Αναστασίου, πως μπορεί να κάνει το… μεγάλο βήμα.

Διαμαντής Χουχούμης: Με 28 συμμετοχές από το 2012, όπου προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα, ο νεαρός μπακ-χαφ, δεν έχει δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε υψηλό επίπεδο. Βρίσκεται προς το παρόν στην ομάδα, ωστόσο δεν αποκλείεται είτε να δοθεί δανεικός, είτε να αποχωρήσει ως ελεύθερος.

Χρήστος Δώνης: Παρότι ξεκίνησε δυνατά και αποτελούσε τον πιο βελτιωμένο παίκτη της ομάδας, μετά τον Νίκο Καρέλη, μετά την ήττα-αποκλεισμό από την Ξάνθη στη Λεωφόρο (29/1/15), «χάθηκε», παρά το γεγονός πως είχε υπογράψει για τρία χρόνια ακόμα.

Στέφανος Καπίνο: Σε αυτήν την περίπτωση, τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς ο νεαρός τερματοφύλακας, πουλήθηκε στη Μάιντς, το καλοκαίρι του 2014, φέρνοντας στα ταμεία του Παναθηναϊκού, περίπου 2,3 εκ. ευρώ.

Νίκος Μαρινάκης: Έχει πάρει αρκετές ευκαιρίες ο νεαρός δεξιός οπισθοφύλακας, αλλά δεν έχει δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και αυτός. Κομβικό σημείο στην καριέρα του, το χτύπημα στο «Κλεάνθης Βικελίδης», που λίγο έλειψε να του κοστίσει και τη ζωή! Έκτοτε, δεν ήταν ποτέ ο ίδιος…

Εκτός των παιδιών από τις ακαδημίες, αποχώρησαν οι Ντίνας, Νίνης, Καρέληςκαι Σπυρόπουλος.

Αλλαγή και το τέρμα…

Οι «πράσινοι» άλλαξαν και τους τερματοφύλακές τους, με τους Ταμπάκη και Αναγνωστόπουλο να αποτελούν παρελθόν, με το «τριφύλλι» να τους έχει αντικαταστήσει με τους Οδυσσέα Βλαχοδήμο και Νίκο Γιαννακόπουλο.

Οι δύο «γκολκίπερ» δεν πήραν ποτέ ευκαιρίες, παρότι συχνά-πυκνά, αναφερόταν το πόσο ταλαντούχοι είναι.

Οι επόμενες κινήσεις και οι εναπομείναντες Έλληνες…

Στον Παναθηναϊκό, υπάρχουν αυτή τη στιγμή, 14 Έλληνες ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων όπως θα διαπιστώσετε, δύο, άντε τρεις εξ’ αυτών, αποτελούν παίκτες ενδεκάδας.

Αναλυτικά:

Στέφανος Κοτσόλης, Νίκος Γιαννακόπουλος, Οδυσσέας Βλαχοδήμος, Κωνσταντίνος Κότσαρης, Διαμαντής Χουχούμης, Γιώργος Κουτρουμπής, Νίκος Μαρινάκης, Στάθης Ταυλαρίδης, Τάσος Λαγός, Βασίλης Αγγελόπουλος, Πασχάλης Στάϊκος, Βίκτωρ Κλωναρίδης, Νίκος Καλτσάς, Παναγιώτης Βλαχοδήμος.

Οι «πράσινοι» στοχεύουν σε Έλληνες ποδοσφαιριστές ενόψει της νέας σεζόν, ενώ κατά καιρούς έχουν πραγματοποιήσει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση (Καλτσάς, Κλωναρίδης, Καρέλης κλπ).

Το θέμα όμως που προκύπτει, είναι το τι γίνεται με τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, που σαφώς δεν βρίσκονται στο επίπεδο όπου ήταν πριν από χρόνια, κάτι που αποτελεί μείζον ζήτημα για τον σύλλογο, που παραδοσιακά, αποτελούσε τον βασικό τροφοδότη της Εθνικής, αλλά και της ίδιας της ομάδας του Παναθηναϊκού.

11 Έλληνες ξανά, το 1991!

Στις 10 Νοεμβρίου του 1991, ο Παναθηναϊκός του Βασίλη Δανιήλ, παρατάχθηκε απέναντι στην Παναχαϊκή στην Πάτρα, με 11 Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Αναλυτικά η ενδεκάδα: Αμπαδιωτάκης, Καραγεωργίου, Μαυρίδης, Γεωργαμλής, Καλιτζάκης, Χριστοδούλου, Καλαντζής, Αντωνίου, Αθανασιάδης (45′ Δώνης), Μαραγκός (64′ Φρατζέσκος), Σαραβάκος.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.