Μηχανή του χρόνου

Λεωφόρος… 94 ετών! (pics, vids)

Λεωφόρος… 94 ετών! (pics, vids)

Σαν σήμερα, στις 13 Απριλίου του 1922, ο Δήμος Αθηναίων παραχώρησε για πρώτη φορά στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το αρχαιότερο και πιο ιστορικό γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Όλα όμως είχαν ξεκινήσει λίγο νωρίτερα, καθώς στις 8 Μαρτίου του 1922, ο Δήμος Αθηναίων, παραχώρησε το χώρο στον Παναθηναϊκό «διά την ανέγερσιν χώρου αθλοπαιδιών», ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή του γηπέδου με πόρους του συλλόγου.

Ο άνθρωπος που έφερε την παραχώρηση

Ο Παντελής Καρασεβδάς, ως βουλευτής των Φιλελευθέρων, ήταν αυτός που δύο χρόνια αργότερα έκανε τα πάντα στη Δ’ Εθνοσυνέλευση ώστε να υπάρξει η οριστική παραχώρηση του οικοπέδου από τον Δήμο Αθηναίων στον Παναθηναϊκό και τα κατάφερε με την ηγετική τετράδα του «τριφυλλιού» (Καλαφάτης, Νικολαΐδης, Παπάζογλου, Πανουργιάς) να τον βγάζει πρόεδρο, μετά τα όσα έκανε.

Το 1924 το γήπεδο της Λεωφόρου ήταν το μοναδικό στη χώρα που μπορούσε να φιλοξενήσει 6.000 θεατές, ενώ από το 1928 είχε πλέον και ξύλινες κερκίδες.

Πρώτο πρωτάθλημα και ιστορικό ντέρμπι «αιωνίων»

Έξι χρόνια αργότερα, το «τριφύλλι» κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα, υπό την ΕΠΟ,  ενώ παράλληλα, στο ιστορικό γήπεδο, στο τέλος της σεζόν εκείνης σημειώθηκε το μεγαλύτερο σκορ σε αγώνα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού με το εντυπωσιακό 8-2, να έχει μείνει στην ιστορία.

Από το 1931, το γήπεδο της Λεωφόρου, υπήρξε το πρώτο ελληνικό όπου τοποθετήθηκαν και τσιμεντένιες κερκίδες, ενώ από την ίδια χρόνια και μέχρι το 1984, η Λεωφόρος έγινε το «σπίτι» και της Εθνικής ομάδας.

Η ανακαίνιση και ο Β’ Παγκόσμιος

Το 1936, με απόφαση του τότε δημάρχου Κωνσταντίνου Κοτζιά το ιστορικό γήπεδο ανακαινίστηκε, αλλά πολύ σύντομα και με τον Β΄ Παγκοσμίο Πολέμο, λειτούργησε ως νοσοκομείο και ορφανοτροφείο.

Η περίοδος μετά τον πόλεμο και η Θύρα 13

Ο Β’ Παγκόσμιος τελείωσε και το 1948 ήρθε ακόμα μία πολύ σημαντική για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, καθώς έγινε το πρώτο στο οποίο μπήκαν προβολείς. Δύο μόλις χρόνια αργότερα, ξεκίνησε η κατασκευή του πετάλου σημείο όπου βρίσκονται οι οργανωμένοι οπαδοί του «τριφυλλιού, ενώ όταν τα έργα έφτασαν επιτέλους στο τέλος τους, η χωρητικότητα του γηπέδου είχε αυξηθεί σε 13.000 θεατές.

Το 1951 δημιουργήθηκε το κολυμβητήριο, ενώ το 1959 δημιουργήθηκε το πρώτο κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ της χώρας, ο γνωστός σε όλους «Τάφος του Ινδού» που πλέον ονομάζεται κλειστό «Π. Γιαννακόπουλος».

Η αλλαγή ονόματος και η πορεία μέσα στα χρόνια

Από το 1981 και μετά, το επίσημο όνομα του γηπέδου είναι «Απόστολος Νικολαΐδης», προς τιμή του ιστορικού πρόεδρου, παράγοντα και αθλητή του συλλόγου. Τα επόμενα χρόνια Παναθηναϊκός συνέχισε να αγωνίζεται στη φυσική του έδρα, μέχρι να μεταφερθεί στο ΟΑΚΑ το 1984, όπου και έμεινε μέχρι το 2000.

Με την εποχή των Ολυμπιακών αγώνων να πλησιάζει, το γήπεδο της Λεωφόρου ανακαινίστηκε και ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην έδρα του, στην οποία πανηγύρισε το πρωτάθλημα του 2004, αλλά και μεγάλες στιγμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αργότερα ήρθε η νέα μετακόμιση στο ΟΑΚΑ, ενώ από τη σεζόν 2013-2014 ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στη φυσική του έδρα, η οποία το καλοκαίρι του 2016 θα ανακαινιστεί και πάλι.

Το «σπίτι» και του Ερασιτέχνη

Όσον αφορά τα υπόλοιπα αθλήματα του Ερασιτέχνη, το γήπεδο μπάσκετ εξακολουθεί να στεγάζει το τμήμα του γυναικείου μπάσκετ, καθώς και τις ακαδημίες μπάσκετ και βόλεϊ του συλλόγου.

Στο χώρο λειτουργεί κολυμβητήριο, ενώ υπάρχει σκοπευτήριο για το τμήμα σκοποβολής, προπονητήρια για τα τμήματα και τις ακαδημίες της πυγμαχίας, πάλης, άρσης βαρών και τοξοβολίας.

Exit mobile version