ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΘΥΡΑ 13

Ξέρω ένα μέρος που δεν μοιάζει με κανένα… (vids + pics)

Αν υπάρχει συνώνυμο του Παναθηναϊκού, αυτό είναι η Θύρα 13. Ο ιστορικότερος σύνδεσμος στο ελληνικό οπαδικό κίνημα κλείνει σήμερα 50 χρόνια «ζωής» και το panathinaikos24.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω.

Ξέρω ένα μέρος που δεν μοιάζει με κανένα... (vids + pics)

Πόσα χρόνια έχουμε ζήσει σ’ αυτό το πέταλο; Πόσες απίστευτες στιγμές με coreo, αλλά και με εμπνευσμένα συνθήματα μας έχει χαρίσει είτε στο Απόστολος Νικολαΐδης, είτε στο ΟΑΚΑ;

Το πρώτο οργανωμένο οπαδικό κίνημα στην Ελλάδα έκλεισε 50 χρόνια ζωής και θα συνεχίσει ακάθεκτο για όσο πάει. Η δική μας Θύρα 13 θα γιορτάσει για ακόμη μια φορά την επέτειό της στο πέταλο που έχει μεγαλουργήσει και όλοι όσοι αγαπούν την ομάδα, οφείλουν να παρευρεθούν σ’ αυτό το ιστορικό για τον Σύλλογο γεγονός.

Τα πρώτα χρόνια

Όλα ξεκίνησαν όταν οπαδοί της ομάδας ήθελαν να στεγάσουν την αγάπη τους για τον Παναθηναϊκό και να τον ακολουθούν οργανωμένα σε όλα τα γήπεδα. Έτσι, με ιδρυτές τους Τα (26) ιδρυτικά μέλη τα οποία έχουν γίνει γνωστά από το βιβλίο «Η ιστορία της Θύρας 13» ήταν οι: Ι.Παπουτσής, Σπ.Κυριάκης, Μ.Λιαράκος, Β.Γιαννακός, Δ.Σαραντάκης, Α.Παπαγεωργίου, Στ.Κατάκης, Κ.Πετρόπουλος, Σπ.Κατάκης, Π.Μανούρης, Απ.Ιωαννίδης, Γ. Ποντόπουλος, Γ.Οικονομόπουλος, Αγγ.Μυλωνάς, Αν.Κούστας, Αλ.Σταυρόπουλος, Δ.Παπάζογλου, Σ.Φλώρος, Ι.Λουκάς, Γ.Ατσάλης, Δ.Ξιφαράς, Δ.Κουτσούκος, Β.Αλεξόπουλος, Δ.Σάρλος, Αθ.Κακατσάκης, Γ.Πίκουλας. Έτσι, ιδρύθηκε ο «Σύνδεσμος ΦΙΛΩΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ «Η ΘΥΡΑ 13». Τα πρώτα γραφεία, βρίσκονταν στην οδό Κολωνού 68 στο Μεταξουργείο και η πρώτη μέρα λειτουργίας του συνδέσμου, ήταν στις 19 Νοεμβρίου του 1966. Στις αρχές του 1967 εκδόθηκε και το καταστατικό της Θύρας 13 από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

a

Θύρα 13 χωρίς οργανωτή δεν γίνεται, έτσι αυτό τον ρόλο ανέλαβε ο Ηλίας Γιούλης ή αλλιώς Λάκης Ρουλαλάς.

Τα χρόνια περνούσαν και τα μέλη της  13 αυξάνονταν όπως και οι σύνδεσμοι ανά τη χώρα. Η Θύρα 13 οργανώθηκε καλύτερα και γνώρισε το 1971 παράλληλα με την πορεία της ομάδας προς τον τελικό του Γουέμπλεϊ. Στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι ταξίδεψαν περισσότεροι από 15.000 πράσινοι οπαδοί ενώ για τον τελικό ταξίδεψαν περισσότεροι από 20.000.

Ασυμβίβαστη

Η πρώτη φορά που η Θύρα 13 είχε άποψη και την εξέφρασε για το καλό του συλλόγου (κάτι που συνέχισε να κάνει διαχρονικά όπως φάνηκε μετέπειτα), ήταν όταν υπήρχε το ενδεχόμενο ο Στέφαν Μπόμπεκ να φύγει από τον Παναθηναϊκό. Η 13 δεν έμεινε άπραγη και έτσι αναρτήθηκε το εξής πανό.

 Οι διαξιφισμοί μεταξύ Θύρας 13 και των εκάστοτε διοικήσεων, συνεχίστηκε και στην μετέπειτα ιστορία της, με χαρακτηριστικότερο  παράδειγμα την κόντρα με την οικογένεια Βαρδινογιάννη και φυσικά το μεγάλο συλλαλητήριο του 2008, το οποίο ήταν το μαζικότερο που έγινε ποτέ από οπαδούς στην Ελλάδα. Πάνω από 40.000 φίλοι του “τριφυλλιού” διαδήλωσαν κατά του Γιάννη Βαρδινογιάννη και των πρακτικών του.
b
vardinogiannis-601x350

Διαχωρισμοί

Το 1980 το οπαδικό κίνημα αποκτά νέα υπόσταση, όπως και το ελληνικό πρωτάθλημα καθώς έγινε επαγγελματικό ένα χρόνο νωρίτερα.  Η Θύρα 13 άρχισε να αποκτά νέα μέλη με διαφορετικές αντιλήψεις όπως ήταν το πνεύμα της εποχής. Ο επηρεασμός από τους χούλιγκαν της Αγγλίας και όχι μόνο, είχαν ως αποτέλεσμα να γίνονται βίαια επεισόδια μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού με θύμα αρκετές φορές την ομάδα.

Στα κάγκελα της 13 έκαναν την εμφάνισή τους και πανό με το σήμα της αναρχίας στο όνομα της ομάδας, όπως υπήρχαν στο ίδιο πέταλο και ελάχιστα μέλη της «ΝΟΠΟ» (Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών) η οποία αποβλήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την πλατιά μάζα του οργανωμένου κόσμου της ομάδας. Απλά και… Παναθηναϊκά!

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 ιδρύθηκε η ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π. η οποία αριθμούσε 3.500 μέλη ωστόσο δεν κατάφερε να προσελκύσει περισσότερο κόσμο.

Σύγκρουση με την Οικογένεια

Το 1998 υπήρχαν 150 σύνδεσμοι του Παναθηναϊκού πανελλαδικά. Την ίδια χρονιά και πιο συγκεκριμένα στις 25 Απριλίου 1998, συνέβη ένα θλιβερό περιστατικό το οποίο είχε αρνητικό αντίκτυπο στην Θύρα 13. Εκείνη την ημέρα, δολοφονήθηκε ο Νιγηριανός μικροπωλητής Ουτσέ Οκμπουέζι από οπαδό του Παναθηναϊκού μέλος του συνδέσμου Περιστερίου.

Ο πρόεδρος της ομάδας Γιώργος Βαρδινογιάννης, έλαβε μέτρα αντιμετώπισης του συμβάντος και με την βοήθεια της Αστυνομίας, κατασχέθηκαν καταστατικά αρκετών συνδέσμων με αποτέλεσμα να κλείσουν. Να σημειώσουμε πως τα προηγούμενα χρόνια η δυσαρέσκεια της 13 προς το πρόσωπο του Γιώργου Βαρδινογιάννη ήταν εκτεταμένη με κύριο λόγο την οικονομική πολιτική που ασκούσε στην ενίσχυση της ομάδας.

Δέκα χρόνια αργότερα, η κόντρα με την Οικογένεια και κυρίως με τον Τζίγκερ, όπως σας γράψαμε και παραπάνω, γιγαντώθηκε με την πορεία των περισσότερων από 40.000 κόσμου από το Πεδίον του Άρεως έως το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αυτή η πορεία ήταν και η αρχή της αποχώρησης της οικογένειας Βαρδινογιάννη από τα δρώμενα του Συλλόγου. Αρχικά με την δημιουργία της Πολυμετοχικότητας και στην συνέχεια με την παραχώρηση των μετοχών στην Παναθηναϊκή Συμμαχία.

c

Υπολογίσιμη οπαδική δύναμη

Η Θύρα 13 υπολογίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα οπαδικά κλαμπ της Ευρώπης ενώ μετρά και αδελφοποιήσεις  όπως με τους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης, της Ραπίντ Βιέννης, της Ντιναμό Ζάγκρεμπ αλλά και της Ρόμα. Ένα ακόμη δείγμα σεβασμού που έχουν οι οπαδοί των ευρωπαϊκών ομάδων, φάνηκε και στην υποστήριξη που έδειξαν με πανό τους στα γήπεδα ανά την Ευρώπη για την απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή να κλείσει το πέταλο της Θύρας 13 μετά τα επεισόδια της 21 Νοεμβρίου.

d

Πρωτοπόρος ως Ultras

Η Θύρα 13 είναι ο πρώτος οργανωμένος οπαδικός σύνδεσμος ωστόσο δεν είναι το μόνο κομμάτι στην ιστορία της που υπήρξε πρωτοπόρος. Την δεκαετία του ’60 έκαναν την εμφάνισή τους πανό από περιοχές που υποστηρίζουν την ομάδα, όπως υπήρξαν και πανό δυσαρέσκειας προς τις εκάστοτε διοικήσεις. Τα banner των περιοχών και τα πλακάτ έκαναν την εμφάνισή τους στο «Απόστολος Νικολαΐδης» πολύ νωρίτερα από ότι σε άλλα γήπεδα.

e

Φυσικά η πιο φαντασμαγορική πρωτοπορία για τα ελληνικά δεδομένα για την Θύρα 13 ήρθε με τα απίστευτα coreo αλλά και τα τεράστια πανό που σηκώθηκαν τόσο στο «Απόστολος Νικολαΐδης» όσο και στο ΟΑΚΑ αλλά και στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Επίσης απέκτησε και στέγη. Το τριώροφο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που στεγάζει τον Κεντρικό σύνδεσμο της Θύρας 13, μετρά πλέον 5 χρόνια ζωής και αποτελεί μια ακόμη πρωτοπορία για τα ελληνικά δεδομένα.

Η κοινονικό-πολιτική άποψη της 13

Η Θύρα 13 δεν αποτελεί άβουλο οργανισμό. Έχει άποψη και την εκφράζει όποτε χρειάζεται. Αυτό έκανε με τα όσα γινόντουσαν στο Ιράκ με την πορεία κατά της Αμερικάνικής Πρεσβείας. Αυτό έκανε μετά την δολοφονία του μικρού Άλεξ στην Βέροια, αλλά και του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Όπως το ίδιο έκανε και για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Επίσης είναι σημαντικό να προσθέσουμε πως στα χρόνια της κρίσης, αρκετοί σύνδεσμοι έχουν βοηθήσει άπορες οικογένειες με συγκέντρωση τροφίμων.
 
t

Μισός αιώνας ζωής

Η Θύρα 13 έζησε πολλά μέσα σε μισό αιώνα ζωής. Είχε πολύ καλές στιγμές, αλλά και πολύ  άσχημες. Έκανε αρκετά λάθη και τα πλήρωσε όπως τα πλήρωσε και η ομάδα. Πολεμήθηκε και ωστόσο συνεχίζει αλώβητη. Όλα αυτά τα χρόνια η Θύρα 13 ήταν δίπλα στον Σύλλογο. Δεν άφησε σε κανένα παιχνίδι την ομάδα μόνη της και πάντα την υποστήριζε με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Η δική μας 13 γιορτάζει σήμερα και οφείλουμε όλοι να δώσουμε το «παρών» στο «Απόστολος Νικολαΐδης» σ’ αυτή την ιστορική για τον Παναθηναϊκό γιορτή.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ