ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blog

Προτιμότερη η κλάση από την ψυχή

Ο Παναθηναϊκός –καιρό τώρα- στηριζόταν σε «εργάτες» μπροστά, που βασίζονταν στο πάθος και στην ενέργεια που έβγαζαν ασχέτως αν ήταν τσακωμένοι με την τεχνική. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Προτιμότερη η κλάση από την ψυχή

Αμέτρητες χθες οι κραυγές επιδοκιμασίας στα λακτίσματα του Λεντέσμα, στα σπριντ Γουακάσο, Χουλτ, στις no look πάσες του «Βίγια», στις «ποικιλίες» του Ιμπάρμπο. Ο Παναθηναϊκός απέναντι σε ομάδα του ολλανδικού πρωταθλήματος ήταν οργανωμένος μπροστά, με σωστή τακτική διάταξη όταν έπαιζε χωρίς μπάλα, πήρε την κατοχή που έπρεπε και κέρδισε άνετα επειδή μετά από χρόνια διαθέτει ποδοσφαιριστές που όταν εκτελούν δεν κοιτούν το… χορτάρι αλλά την κίνηση της αντίπαλης άμυνας.

Το τριφύλλι κάνοντας ποιοτικές ενέσεις ποιότητας στις μεταγραφές θέλει να ξαναβρεί την ποδοσφαιρική του ταυτότητα που ειδικά στην Ευρώπη αγνοείται, γεγονός που πληγώνει τους οπαδούς που στα «σαλόνια» έχουν γευτεί παραστάσεις των οποίων των άλλων ούτε τα τρισέγγονα δεν πρόκειται να βιώσουν.

Το 4-2-3-1 εμπεριέχει ρίσκο στα ευρωπαϊκά ματς ειδικά όταν δεν διαθέτεις «6άρι» τύπου Σιμάο που θα πέσει στον καλύτερο αντίπαλο μέσο και θα τον «καταπιεί». Ο Αντρέα Στραματσόνι πρέπει να είναι από τους λίγους Ιταλούς προπονητές που δείχνει ότι τον ενδιαφέρει πρωτίστως πόσα γκολ θα βάλει αντί για πόσα θα δεχθεί γι αυτό πίεζε φορτικά για τον Κριστιάν Λεντέσμα που σε ποδοσφαιρικό στυλ φέρνει σε Πάολο Σόουζα. Όπως ο φινετσάτος Πορτογάλος έτσι κι ο Αργεντινός έχει φοβερή αίσθηση του χώρου, τέλεια χτυπήματα, μαζί με τον «Βίγια» συνθέτουν ένα υπέροχο δίδυμο μαέστρων που έλειπε χρόνια από το κλαμπ. Τ’ ανεβάσματα του Χουλτ (εντυπωσιακός ο ξανθομάλλης στα πρώτα δείγματα γραφής) κι η έφεση στο ένας εναντίον ενός των Λέτο, Κλωναρίδη, Μπουμάλ, Βλαχοδήμου, Ιμπάρμπο, Γουακάσο δίνουν στο τριφύλλι πλουραλισμό ανάπτυξης με παιδιά που γνωρίζουν άριστα καλά τα μυστικά της στρογγυλής θεάς.

Που να ήταν και ντοπαρισμένος…
Που να ήταν και ντοπαρισμένος… 1.325 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ο Παναθηναϊκός –καιρό τώρα- στηριζόταν σε «εργάτες» μπροστά, που βασίζονταν στο πάθος και στην ενέργεια που έβγαζαν ασχέτως αν ήταν τσακωμένοι με την τεχνική. Μια χαρά λύσεις για παιχνίδια σε τοπ επίπεδο που η ομάδα θα έπαιζε την περισσότερη ώρα άμυνα μα ακατάλληλοι για τα «κλειστά» ματς της λίγκας μας που εκτός από «ταμπούρια» έχεις να αντιμετωπίσεις και τα πρωτοπαλίκαρα της «Ε.Ο». Σε τέτοιες συνθήκες προτιμότερη από την ψυχή (σε πόστα που απαιτούν ΠΟΙΟΤΗΤΑ) είναι η κλάση!

Ο προπονητής είναι αξιέπαινος που μέσα σ’ έξι μήνες γέμισε το ρόστερ μπαλαδόρους ασχέτως αν στους περισσότερους ξινίζει το γεγονός ότι τους Έλληνες τους ψάχνουμε με το τουφέκι. Με αθλητές ταχείς και τεχνίτες ο ΠΑΟ έπαψε να παίζει με παίκτη λιγότερο (παρατηρήθηκε αρκετές φορές με Εσιέν, Πέτριτς, Πράνιτς). Βλέποντας την αρχική ενδεκάδα τα ερωτήματα ήταν αν θα δέσουν τα δύο δίδυμα (Κουτρουμπής-Ιβάνοφ, Ζέκα-Λεντέσμα) που δεν έχουν «πολυβρεθεί», αν ο Ζέκα με τον Λουντ θα καλύψουν ανασταλτικά τους χώρους κι αν ο τέως αρχηγός της Λάτσιο θα βρει τρόπο να φθάνει η μπάλα στην κίνηση των επιθετικογενών ποδοσφαιριστών.

Στο ημίχρονο μας απασχολούσε μονάχα ο βαθμός ετοιμότητας του Βούλγαρου, η διαρκής κίνηση των ακραίων και του Ζέκα μίκρυνε τους χώρους ενώ παρότι ο γηπεδούχος έπαιζε χωρίς κλασικό δημιουργό η μπάλα έφθανε ορθόδοξα στους μπροστινούς χάρις την μαεστρία του Λεντέσμα. Στο διάστημα 1-45΄ οι πράσινοι απειλούσαν από άξονα, πλάγια, με στημένα, με ατομικές εξάρσεις των σολιστών «ζεσταίνοντας» τον κόσμο που χάρισε το πιο ζεστό χειροκρότημα στον Λεντέμα. Ο λάτιν χαφ παίζει σε χώρο που πρέπει να λειτουργείς καλά με μπάλα και χωρίς, αλλά ο ίδιος είναι απολαυστικός όταν η ομάδα επιτίθεται. Ασυζητητί για το ελληνικό ποδόσφαιρο η μπαλιά του μπορεί ν’ αποδεχτεί πολυτέλεια. Επειδή όμως δεν είναι το «ωμό» 6άρι (τύπου Βιτόλο) στην Ευρώπη πρέπει απαραιτήτως να παίζει σε σχηματισμό με τρεις κεντρικούς χαφ. Με αυτόν τον τρόπο τον απελευθερώνεις δημιουργικά αφού δεν θα χρειάζεται να μένει αρκετή ώρα χαμηλά, ενώ επειδή παίζει και με μικρές πάσες έχοντας δίπλα τον Ζέκα κερδίζεις σε ιδανικό ξεδίπλωμα επίθεσης.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.