ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΘΕΜΑ

Η ώρα του (Ευρωπαίου) Μπεργκ (vids)

Η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Άγιαξ (15/9, 22:05) σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της προσπάθειας επανάκτησης του ευρωπαΐκού brand name της ομάδας. Περίοπτη όμως θέση λαμβάνει και στο προσωπικό «καλεντάρι» του Μάρκους Μπεργκ...

Η ώρα του (Ευρωπαίου) Μπεργκ (vids)

Αν μπορούσαμε να εισέλθουμε στο μυαλό του Σουηδού σούπερσταρ των «πράσινων», μάλλον θα τρομάζαμε από τα τρομακτικά αποθέματα «δίψας» για διακρίσεις με τον Παναθηναϊκό. Ο 30χρονος φορ από το Τόρσμπι, έχοντας ήδη τρία «γεμάτα» χρόνια στην Ελλάδα, έχει ικανοποιήσει άπαντες με τις επιδόσεις του στο γήπεδο (73 γκολ σε Superleague και Ευρώπη), ωστόσο είναι φανερό πως οι βασικοί στόχοι του με την ομάδα παραμένουν ανεκπλήρωτοι.

Ο πρώτος (και βασικός) έχει να κάνει με την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος με το «τριφύλλι», ωστόσο χρονικά, ο δεύτερος  (πορεία στην Ευρώπη) λαμβάνει -προσωρινά- άμεση προτεραιότητα, τόσο για εκείνον, όσο και για τον σύλλογο.

Την τελευταία τριετία, Μπεργκ και Παναθηναϊκός διάγουν «βίους παράλληλους» όσον αφορά τις προσπάθειες για μια καλή ευρωπαϊκή πορεία. Ειδικά για τον Σουηδό, η μέχρι στιγμής παρουσία του με την ομάδα εκτός των συνόρων, του αφήνει μια «γλυκόπικρη γεύση», όπως θα θυμηθούμε στις παρακάτω γραμμές.

Περίοδος 14/15: Το «στοιχειωμένο» καρέ…

 Έχοντας ήδη προλάβει να μας συστηθεί για τα καλά στην πρώτη του χρονιά με τα πράσινα, αποτέλεσε το σημείο αναφοράς στον «διαολεμένο» δεύτερο γύρο του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα, με «τερματικό σταθμό» το χατ-τρικ στον τελικό κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Αν μη τι άλλο, η απόδοσή του «φώναζε» πως ήταν ο κατάλληλος ώστε να βοηθήσει τους «πράσινους» στα προκριματικά του Champions League.

Ωστόσο, τα όνειρα για το «σεντόνι» έσβησαν από βέλγικο «χέρι» το βράδυ της 5ης Αυγούστου του 2014, όταν η Σταντάρ Λιέγης περνούσε νικηφόρα (2-1) από τη «Λεωφόρο», στέλνοντας τον Παναθηναϊκό στα play-off του Europa League. Κόντρα στη Μίντιλαντ (21/8), ο Σουηδός επιθετικός «σκότωσε» μόνος του τη δανέζικη ομάδα, σημειώνοντας ένα αλησμόνητο καρέ τερμάτων στο παιχνίδι της Αθήνας, κάνοντας «δώρο» στο σύλλογο την παρουσία του στους ομίλους της διοργάνωσης.

Μια διοργάνωση την οποία ο ίδιος δε χάρηκε σχεδόν καθόλου. Η πρεμιέρα του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν κόντρα στον Λεβαδειακό, μόλις τρεις ημέρες μετά τον επαναληπτικό της Δανίας, έμελε να βάλει «φρένο» στο εκρηκτικό ξεκίνημα του Μπεργκ. Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης τραυματίζεται στον ώμο και τίθεται εκτός ομάδας για έντεκα παιχνίδια, μεταξύ αυτών και οι πέντε από τις έξι ευρωπαϊκές «μάχες» των «πράσινων».

Χωρίς τον πολύτιμο Μάρκους, ο Παναθηναϊκός αν και πάλεψε στα περισσότερα παιχνίδια (πλην Εστορίλ), δεν κατάφερε παρά να αποσπάσει μόλις δύο βαθμούς στον Ε’ όμιλο της διοργάνωσης. Όταν δε, ο Μπεργκ επανήλθε στο γήπεδο, φρόντισε να το πράξει με εμφατικό τρόπο, ανοίγοντας το σκορ στο 14ο λεπτό της αναμέτρησης με τη Ντινάμο στη Μόσχα, όμως ήταν πλέον αργά για εκείνον αλλά και για την ομάδα…

Περίοδος 15/16: Προσπάθεια μεν, Καμπάλα δε!

 Η δεύτερη προσπάθεια του Παναθηναϊκού στο δρόμο για τους ομίλους του Champions League είχε για ακόμη μια φορά την ολοκληρωτική συμπαράσταση του Μάρκους Μπεργκ. Παρά την τρίμηνη απουσία του την περασμένη σεζόν, εκείνος βρήκε σταδιακά τα πατήματά του στο πρωτάθλημα, σκοράροντας «κατά ριπάς» στις τελευταίες «στροφές» της Superleague, πράττοντας το ίδιο και στα play-off, ώστε να πάρει η ομάδα την πρώτη θέση στη «μίνι διοργάνωση».

Στα της Ευρώπης, οι οιωνοί «σημάδεψαν» τον Παναθηναϊκό, ρίχνοντας στο διάβα του μια βελγική ομάδα (Κλαμπ Μπριζ). Παρά τις διαβεβαιώσεις του τεχνικού επιτελείου και των παικτών πως είναι πλέον υποψιασμένοι και την «Πύρρειο νίκη» της Αθήνας (2-1) με τον Μπεργκ να ισοφαρίζει με κεφαλιά στο 37′, ένα καταστροφικό δεύτερο ημίχρονο στο Βέλγιο, αρκούσε για να ρίξει στο καναβάτσο την ομάδα του Αναστασίου.

Τα πρώτα «καμπανάκια» είχαν σημάνει για τα καλά στις τάξεις της ομάδας, ενώ οι πρώτες «στάλες» απογοήτευσης για τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του Champions League, έγιναν ολόκληρη… καταιγίδα στα δύο ματς με την Καμπάλα. Εκεί οπού ο Παναθηναϊκός, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του Σουηδού (ένα γκολ) αποκλείστηκε χάρη στα εκτός έδρας γκολ της ομάδας από το Καζακστάν (0-0 εκτός, 2-2 εντός) βλέποντας το «τρένο» της Ευρώπης να αποχωρεί δίχως εκείνον.

Δίχως να είναι το ίδιο θεαματικός με την πρώτη του σεζόν, ο Μπεργκ συνέχισε τις «τυπικές» του σχέσεις με τα αντίπαλα δίχτυα στα τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας του την προηγούμενη σεζόν. Όμως το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε στο ελάχιστο, περιορίζοντάς τον για άλλη μια χρονιά εντός Ελλάδας.

Ιδού η ευκαιρία!

Φέτος, τα πράγματα φαντάζουν να είναι παντελώς διαφορετικά για τον Μάρκους Μπεργκ, ο οποίος είναι έτοιμος να συνδράμει τα μέγιστα στην τρίτη και… φαρμακερή προσπάθεια του συλλόγου να επανακάμψει σε ένα πεδίο που προτάσσει το ίδιο το «DNA» του.

Το «πρελούδιο» της πρεμιέρας κόντρα στον Άγιαξ, έχει ακουστεί αρκετά μελωδικά στα αυτιά του 30χρονου επιθετικού που είδε την ομάδα του να ενισχύεται τα μέγιστα στη μεσοεπιθετική γραμμή και να περνά με σχετική άνεση τα εμπόδια της ΑΪΚ και της Μπρόντμπι στα προκριματικά του Europa League.

Αλλά και ο ίδιος ο Μπεργκ φαίνεται φέτος πιο «διψασμένος» από ποτέ, για να πάρει πίσω όσα του στέρησαν σε Ελλάδα και Ευρώπη διάφοροι ενδογενείς αλλά και… εξωγενείς παράγοντες. Μετά από όλα όσα πέρασε, έφτασε επιτέλους η ώρα να συνδεθει ο… Panathinaikos με τον Μάρκους Μπεργκ, δύο έννοιες ταυτόσημες.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...