ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Παναθηναϊκός-Άγιαξ 1-2 (Μπεργκ 5΄, Τραορέ 33΄, Ρίντβελντ 67΄)

Εγκλήματα και τιμωρία…

Ο Παναθηναϊκός δέχτηκε το πρώτο χαστούκι της χρονιάς, στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League, ηττήθηκε από τον Άγιαξ με 2-1 σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι με τρεις αποβολές, και μπόλικη ένταση προς το τέλος. Τραγικά λάθη από τον Ιβανόφ, σε κακή βραδιά και ο Μέστο, δίκαιη η νίκη του Άγιαξ.

Εγκλήματα και τιμωρία...

Με το… αριστερό μπήκε στη σεζόν ο Παναθηναϊκός, ηττήθηκε από τον καλύτερο Άγιαξ με 2-1, παρότι προηγήθηκε νωρίς και θα μπορούσε να πάρει περισσότερα πράγματα, αν συνέχιζε στον ίδιο ρυθμό, στην αρχή του παιχνιδιού, όπου και είχε βάλει στα σχοινιά τον Άιαντα.

Μοιραίος παίκτης ο Ιβανόφ, κάνει το λάθος στο πρώτο γκολ του Άγιαξ, αποβάλλεται στη συνέχεια, δεν προσέφεραν οι αλλαγές του Στραματσόνι, ο οποίος δε διαχειρίστηκε καλά το παιχνίδι, αφού θα μπορούσε να έχει επέμβει νωρίτερα.

Μόνος του ο Μπεργκ στην επίθεση, δε στηρίχτηκε όσο έπρεπε, ο Άγιαξ όταν βρήκε ρυθμό ήλεγξε το ματς και δεν κοίταξε πίσω… Ο Παναθηναϊκός πλέον έχει να ανέβει ένα γολγοθά, αφού καλείται να αντιμετωπίσει Θέλτα και Σταντάρ Λιέγης εκτός έδρας, όπου θα πρέπει να πάρει και βαθμούς, αν θέλει να διεκδικήσει την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Το ματς

Ο Αντρέα Στραματσόνι συνέχισε με την ίδια συνταγή… της Ευρώπης, διατηρώντας τα τρία κεντρικά μπακ στην ενδεκάδα, ωστόσο αναγκάστηκε να αλλάξει τον Βίκτορ Ιμπάρμπο, που εν τέλει έμεινε εκτός αποστολής, με τον Ρόμπιν Λουντ.

Στη σέντρα του αγώνα, βρέθηκε ο Παναθηναϊκός, με τον Κριστιάν Λεντέσμα να δίνει το πρώτο λάκτισμα στην μπάλα, σε μια κατάμεστη Λεωφόρο, με τους «πράσινους» να μπαίνουν μανιασμένοι… στο χορτάρι του «Απ. Νικολαΐδης», πιέζοντας από την αρχή τον Άγιαξ.

Γκολ με το καλημέρα!

Ο Παναθηναϊκός έβαλε φωτιά στη Λεωφόρο στο 6΄, όταν ο Λεντέσμα «έσπασε» όμορφα στον Γουακάσο αριστερά, εκείνος συνδυάστηκε με τον Χουλτ, έβγαλε μια σέντρα ξυράφι, ο Λουντ πήρε το ριμπάουντ, από την ασταθή απόκρουση του Ονάνα, ο Μπεργκ βρέθηκε σε θέση βολής και σε κενή εστία έκανε το 1-0 νωρίς-νωρίς στην αναμέτρηση, με το «Απ. Νικολαΐδης» να φλέγεται!

Στο 8’ μετά από μια ακόμα ωραία συνεργασία των Χουλτ-Γουακάσο, ο Ζέκα σούταρε από καλή θέση, έξω από την περιοχή, ωστόσο η μπάλα πέρασε κόρνερ, μετά από κόντρες. Ο Λεντέσμα εκτέλεσε αριστοτεχνικά, ο Ιβανόφ πήδηξε ψηλότερα απ’ όλους, έπιασε την κεφαλιά, με την μπάλα να περνά λίγο άουτ.

Οι Ολλανδοί έμοιαζαν να τα έχουν χαμένα, η πίεση του Παναθηναϊκού ήταν ασφυκτική, με το ματς να παίζεται μονότερμα… και το γήπεδο να είναι εκστασιασμένο, βλέποντας τους παίκτες του Αντρέα Στραματσόνι να παίζουν με το μάτι να γυαλίζει.

Ο Άγιαξ στα επόμενα λεπτά προσπάθησε να ισορροπήσει, ανέβασε τα ποσοστά κατοχής του, ο Παναθηναϊκός όμως δε κινδύνευσε, αφού το επίμονο πρέσινγκ του έδινε κλεψίματα ή ανάγκαζε τους Ολλανδούς να κάνουν βιαστικές και επιπόλαιες επιλογές.

Ζέκα έκοβε, Λεντέσμα έραβε

Ο Παναθηναϊκός ήλεγχε το ματς, παρότι είχε δώσει χώρο στον Άγιαξ, με τον Ζέκα να κόβει όλες τις μπάλες και τον Λεντέσμα να δημιουργεί με τις εξαιρετικές του πάσες, ενώ και από αριστερά το «τριφύλλι», δημιουργούσε συνεχώς προϋποθέσεις με τους Γουακάσο-Χουλτ, να βάζουν δύσκολα στους αμυντικούς του «Αίαντα».

Ο Άγιαξ όλο και ανέβαζε τις γραμμές του, ο Παναθηναϊκός είχε αφήσει το πόδι από το γκάζι, πράγμα λογικό, αφού δε θα μπορούσε να είναι στα… κόκκινα σε όλο το παιχνίδι, ψάχνοντας πλέον και με την ασφάλεια του 1-0, αντεπιθέσεις, την ίδια ώρα όμως, που έπρεπε να είναι 100% συγκεντρωμένος στην άμυνα, αφού δεχόταν αρκετή πίεση από την Ολλανδική ομάδα.

Ψυχρολουσία…

Στο 33’ ο Άγιαξ επιβεβαίωσε την ανωτερότητα που είχε στα τελευταία λεπτά, όταν μετά από ένα τραγικό λάθος  του Ιβανόφ, ο οποίος έδωσε ασίστ… στον Τραορέ, ο οποίος κινήθηκε μέσα στη περιοχή του Στιλ από αριστερά, ο Άγγλος δε βρέθηκε σε καλή θέση (δέχτηκε το γκολ στην κλειστή του γωνία) με τον παίκτη του Άγιαξ να εκτελεί για το 1-1, αλλάζοντας την εικόνα του αγώνα.

Ο Άγιαξ έφτασε ξανά κοντά στο γκολ στο 36΄όταν μετά από εκτέλεση στημένου, ο Τραορέ βρέθηκε ξανά από αριστερά, έβγαλε την παράλληλη πάσα, η μπάλα πέρασε απ’ όλους, ο Σάντσες βρέθηκε μόνος του απέναντι στην εστία του Στιλ, έσπρωξε την μπάλα προς τα δίχτυα, αλλά ο Βρετανός «κίπερ» πραγματοποίησε μια απίστευτης δυσκολίας απόκρουση και έσωσε το «τριφύλλι».

Σταμάτησε να πιέζει, έχασε τον έλεγχο

Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός σταμάτησε να πιέζει (στο πρώτο τέταρτο περίπου), έδωσε χώρο στον Άγιαξ, ο οποίος με εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, κατάφερε και έφερε το ματς στα ίσια πολύ γρήγορα.

Ο Παναθηναϊκός μετά το γκολ που δέχτηκε, έχασε την αυτοσυγκέντρωση του, έκανε παιδαριώδη λάθη, δίνοντας κι’ άλλες ευκαιρίες στον Άγιαξ (38΄), με το ματς να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Ο Λουντ στο 41΄λίγο έλειψε να «γράψει» το 2-1, όταν μετά από πάσα (από στημένο) του Χουλτ, εκτέλεσε απ’ ευθείας, με τον Μπος να γλυτώνει την τελευταία στιγμή, αφού η μπάλα κόντραρε και απομακρύνθηκε.

Ο Γκούντελι στο 44΄με σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή, έφτασε κοντά στο 1-2 με την μπάλα να περνάει λίγο άουτ, με το ματς να έχει ανοίξει πολύ, καθώς και ο Παναθηναϊκός πίεζε και πάλι αρκετά.

Ρυθμός που ευνοούσε τον Άγιαξ

Χωρίς αλλαγές και για τις δύο ομάδες, άρχισε το Β΄ μέρος, με τον Παναθηναϊκό να πιέζει μεν, τον Άγιαξ να συνεχίζει να κυκλοφορεί ωραία την μπάλα, σε μια συνέχεια του τελευταίου δεκαλέπτου του πρώτου ημιχρόνου.

Στα πρώτα δέκα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, ο Άγιαξ έδειχνε να συνεχίζει από κει που σταμάτησε, ο Παναθηναϊκός έκανε αβίαστα λάθη, ο Λεντέσμα έμοιαζε κουρασμένος, ο Μέστο το ίδιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κυκλοφορήσει την μπάλα το «τριφύλλι», με την πρώτη αλλαγή να έμοιαζε μονόδρομος για τον Στραματσόνι.

Ο Λουντ δεν μπορούσε λόγω ταχύτητας να βγαίνει ως κρυφός φορ, μόλις όμως οι «πράσινοι» έκλεβαν την μπάλα ψηλά, δημιουργούσαν κινδύνους (58΄ Γουακάσο), αλλά πίσω τα πολλά λάθη (ειδικά του Ιβανόφ) έφερναν τον «Άιαντα» κοντά στην περιοχή του Στιλ.

Η ώρα του Λέτο

Ο Αντρέα Στραματσόνι πραγματοποίησε την πρώτη του αλλαγή στο 65΄, βάζοντας τον Σεμπάστιαν Λέτο στη θέση του εμφανώς κουρασμένου, Κριστιάν Λεντέσμα, αλλάζοντας σχηματισμό (3-5-2), με τον Ζέκα να έχει πλέον δίπλα του, τους Γουακάσο-Λουντ.

Ανατροπή…

Ο Μέστο υπέπεσε σε ένα τραγικό λάθος, όταν ανέτρεψε τον Ντάικς, ο Κλάασεν εκτέλεσε, ο Στιλ απέκρουσε, αλλά ο Ρίντβελτ πήρε το ριμπάουντ και σε κενή εστία έκανε το 2-1, ολοκληρώνοντας την ανατροπή για τον Άγιαξ.

Αποβολή και τέλος…

Ο Παναθηναϊκός απώλεσε και τις τελευταίες του ελπίδες να γυρίσει το ματς, όταν στο 69΄ο Ιβανόφ αποβλήθηκε με κόκκινη, μετά από σκληρό μαρκάρισμα στον Γιουνές, φέρνοντας την ομάδα του Στραματσόνι, σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.

Όλα πήγαιναν στραβά για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος δεν ήξερε που πατούσε πια, είχε χρόνο μεν (74΄), αλλά δύσκολα έβλεπε κανείς, πως θα μπορούσε να κάνει κάτι καλό στο υπόλοιπο του αγώνα. Ο Ιταλός τεχνικός έριξε στο ματς και τον Σαμπά, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το ύψος του σε πιθανές σέντρες.

Και ξαφνικά ισορροπία…

Στο 79΄ ήρθε η σειρά του Άγιαξ να μείνει με δέκα, όταν ο διαιτητής απέβαλλε σωστά τον Ζίεχ, μετά από ένα σκληρό μαρκάρισμα πάνω στον Χουλτ, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα στο τριφύλλι, να διεκδικήσει την ισοπαλία στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Παραλίγο το 2-2!

Στο 81΄ο Μπεργκ έβγαλε μια όμορφη σέντρα, προς τον Λέτο, εκείνος δε κατάφερε να βρει την μπάλα προ κενής εστίας, ωστόσο το γήπεδο ζεστάθηκε ξανά, με τον κόσμο να ζητάει ένα γκολ, με τον Παναθηναϊκό πλέον να τα δίνει όλα για ένα τέρμα, που τουλάχιστον θα του έφερνε ένα βαθμό.

Ο Γιούνες στο 85΄έφτασε κοντά στο 3-1, ο Στιλ είπε πάλι όχι, με το ματς να έχει ανοίξει τόσο πολύ, που θα μπορούσε να μπει ένα γκολ, ανά πάσα στιγμή και από τις δύο ομάδες, με τον Αίαντα όμως να είναι καλύτερος. Ο Λέτο που είχε μπει νωρίτερα δεν μπόρεσε να βοηθήσει, ήταν εκτός παιχνιδιού, όπως και ο Βιγιαφάνιες, με αποτέλεσμα οι πράσινοι να μην μπορούν να δημιουργήσουν φάσεις. Ο Μολέντο λίγο έλειψε να χριστεί ήρωας, όταν στις καθυστερήσεις πήρε την κεφαλιά, αλλά ο Ονάνα απέκρουσε από κοντά, κρατώντας το 2-1, με τον Γουακάσο να αποβάλλεται όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί τον Μολέντο σε σκληρό φάουλ που του έγινε.

Ο Παναθηναϊκός την πάτησε… ο Στραματσόνι δε διαχειρίστηκε ορθά το παιχνίδι και μοιραία, η ήττα φέρνει σε δύσκολη θέση το τριφύλλι, ενόψει της πολύ δύσκολης συνέχειας.

Οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός (Στραματσόνι): Στιλ, Μολέντο, Κουτρουμπής (68΄Βιγιαφάνιες), Ιβανόφ, Μέστο, Χουλτ, Λεντέσμα (Λέτο 65΄), Ζέκα, Λουντ (Σαμπά 73΄), Γουακάσο, Μπεργκ.

Στον πάγκο: Κοτσόλης, Κουλιμπαλί, Σαμπά, Βιγιαφάνιες, Εμποκού, Λέτο, Ρινάλντι.

Άγιαξ (Μπος): Ονάνα, Βέιτμαν, Ρίντβελτ, Σάντσες, Τραορέ, Κλάασεν (Σονε 89΄), Γιούνες, Ζίεχ, Βίργκερβερ, Γκούντελι, Ντάικς.

Στον πάγκο: Μπερ, Τέτε, Ελ Γκαζί, Σινκγκράβεν, Βέστερμαν, Σον, Ντόλμπεργκ.

Διαιτητές: Μάρινερ, Κόλιν, Νουν.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ