ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΘΕΜΑ

Η τετραετία της αναζήτησης (Vid)

Η ήττα από τον Άγιαξ στη Λεωφόρο, επέκτεινε ένα διόλου ευχάριστο σερί για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος, μετά και το ματς της Πέμπτης, μένει για όγδοο συνεχόμενο παιχνίδι σε φάση ομίλων μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης χωρίς νίκη, με την τελευταία του επιτυχία να χρονολογείται προ τετραετίας.

Η τετραετία της αναζήτησης (Vid)

Παρά το γρήγορο προβάδισμα χάρη στο γκολ του Μάρκους Μπεργκ (5΄), οι Τραορέ (34′) και Ρίντεβαλντ (67′) γύρισαν «τούμπα» την αναμέτρηση για λογαριασμό του Άγιαξ, στερώντας από την ομάδα του Στραματσόνι τη δυνατότητα να πανηγυρίσει μια νίκη σε φάση ομίλων, μετά από οκτώ «άνομβρες» αναμετρήσεις.

Η τελευταία φορά

 

Θα πρέπει να μεταφερθούμε (σχεδόν) τέσσερα χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στις 22 Νοεμβρίου του 2012 για να εντοπίσουμε την τελευταία φορά που το «τριφύλλι» πήρε τρεις βαθμούς σε ευρωπαϊκό όμιλο. Τότε, ο Παναθηναϊκός με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα ως υπηρεσιακό προπονητή (ο Ζεσουάλδο Φερέιρα είχε αποχωρίσει από το σύλλογο μια εβδομάδα νωρίτερα) και τους Τοτσέ, Ζέκα, Μαυρία, Καρνέζη, Κουίνσι μεταξύ άλλων στη σύνθεσή του, επικράτησε της Μάριμπορ με 1-0, στο πλαίσιο της προτελευταίας αγωνιστικής του 10ου ομίλου στο Europa League.

https://youtu.be/5zWLU_cjsSg

Σε ένα μέτριο παιχνίδι στο «παγωμένο» ΟΑΚΑ (9.390 άτομα η προσέλευση), το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Βίκτορ Βιτόλο στο 67′ επέτρεψε στο σύνολο του Ρότσα να κερδίσει, κρατώντας παράλληλα ζωντανές όσες ελπίδες πρόκρισης του είχαν απομείνει. Στα τέσσερα προηγούμενα ματς, ο Παναθηναϊκός είχε μεν καταφέρει μεν να αποσπάσει δύο σημαντικές ισοπαλίες εντός έδρας με το ίδιο σκορ (1-1) κόντρα σε Λάτσιο και Τότεναμ, αλλά τα άσχημα αποτελέσματα στη Σλοβακία και την Ιταλία (3-0) δυσχέρανε τη θέση του, όσον αφορά την υπόθεση πρόκριση.

Από το Λονδίνο στην Αθήνα

 

Η Μάριμπορ ήταν η τελευταία ομάδα που αποχώρησε με σκυμμένο το κεφάλι κόντρα στον Παναθηναϊκό, καθώς από εκείνο το σημείο και έπειτα, ο απολογισμός της ομάδας στα παιχνίδια ομίλων, κρίνεται αρνητικός.

Το δυστυχές σερί ξεκίνησε στις 6 Δεκεμβρίου του 2012, όταν το «τριφύλλι» έπαιξε τα «ρέστα» του για την πρόκριση στους «32» του θεσμού κόντρα στην Τότεναμ, έχοντας βάλει δύσκολα στους «Σπερς», με τον Ζέκα (54′) να ισοφαρίζει το γκολ του Αντεμπαγιόρ (29′), αλλά στο τελευταίο τέταρτο του παιχνιδιού, το αυτογκόλ του Καρνέζη (76′) και το δεξί πόδι του Ντεφόε (83′) διαμόρφωσαν το τελικό 3-1 υπέρ της αγγλικής ομάδας.

Η συνέχεια δόθηκε με καθυστέρηση μιας σεζόν, καθώς την περίοδο 2013/14, οι «πράσινοι» είχαν τεθεί εκτός Ευρώπης. Με τον Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο του, ο Παναθηναϊκός μπήκε με φόρα στον 5ο όμιλο του Europa League, έχοντας αποκλείσει εύκολα τη Μίντιλαντ, αλλά η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη. Στην πρεμιέρα, η Ντινάμο Μόσχας πήρε το «διπλό» στην Αθήνα (2-1), ενώ έπειτα ακολούθησε η ήττα-σοκ στο Εστορίλ (2-0). Στις back-to-back αναμετρήσεις με την Αϊντχόφεν, η ισοπαλία στην Ολλανδία (1-1) αναπτέρωσε τις ελπίδες της ομάδας για πρόκριση, αλλά στη «Λεωφόρο», παρά το γεγονός πως ο Ατζαγκούν (11′) και ο Πέτριτς (43′) έδωσαν δύο φορές το προβάδισμα στην ομάδα, οι παίκτες του Φιλίπ Κοκού κατάφεραν να ανατρέψουν τα δεδομένα με τους Ντε Γιονγκ και Βαινάλντουμ (3-2). Στη Ρωσία, οι «πράσινοι» γνώρισαν την ήττα από τη Ντινάμο (2-1), παρά το γκολ του Μπεργκ ενώ στο φινάλε, δεν κατάφεραν να κερδίσουν ούτε την (επίσης) αδιάφορη Εστορίλ (1-1) στην Ελλάδα.

Συνοπτικά

Φτάνοντας στο σήμερα, η νέα αποτυχημένη προσπάθεια του Παναθηναϊκού να «σπάσει» την κακοδαιμονία, διευρύνει ένα αρνητικό σερί που κρατά για οκτώ συνεχόμενες αναμετρήσεις, ή διαφορετικά, για 3 χρόνια και 10 μήνες. Σε αυτό το διάστημα, ο απολογισμός της ομάδας σε φάση ομίλων στην Ευρώπη είναι στο 0-2-6. Όμως, όπως έχει αποδείξει πολλάκις η ίδια η ζωή και το ποδόσφαιρο, οι παραδόσεις και τα σερί είναι για να σπάνε, οπότε είναι στο χέρι της ίδιας της ομάδας να αντιστρέψει το κλίμα και να επανέλθει στα γνωστά ευρωπαϊκά της στάνταρ.

 

6/12/12 Τότεναμ – Παναθηναϊκός 3-1 18/9/14 Παναθηναϊκός – Ντινάμο Μόσχας 1-2 2/10/14 Εστορίλ – Παναθηναϊκός 2-0 23/10/14 Αϊντχόφεν – Παναθηναϊκός 1-1 6/11/14 Παναθηναϊκός – Αϊντχόφεν 2-3 27/11/14 Ντινάμο Μόσχας – Παναθηναϊκός 2-1 11/12/14 Παναθηναϊκός – Εστορίλ 1-1

15/9/16 Παναθηναϊκός – Άγιαξ 1-2

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.