ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ιστορία «πίσω» από τη μεταγραφή Κουλιμπαλί

Η πρώτη επαφή του Μαΐου, η λύση του Στραματσόνι από το εξωτερικό, η «νίκη» του Αφρικανού επί του Κιβρακίδη, οι φήμες για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και τα μετρητά του Αλαφούζου. Γράφει ο Βασίλης Μοιρώτσος

Η ιστορία «πίσω» από τη μεταγραφή Κουλιμπαλί

Ο Αντρέα Στραματσόνι είχε τονίσει από την πρώτη στιγμή στη διοίκηση του Παναθηναϊκού πως αν πρέπει η ομάδα να πάρει Έλληνες παίκτες, αυτοί θα έρθουν για να κάνουν τη διαφορά. Και όχι μόνο για να γεμίσουν το ρόστερ με το ελληνικό στοιχείο. Γι’ αυτό και προσπάθησε να πάρει παίκτες όπως ο Κονέ και ο Ταχτσίδης. Και γι’ αυτό έβαλε «στοπ» σε περιπτώσεις όπως ο Κιβρακίδης ή δεν «πάλεψε» περιπτώσεις όπως ο Σιώπης. Δύο παιδιά που έχουν προοπτική, αλλά ο Ιταλός θεωρεί πως δεν θα μπορούσαν άμεσα να μπουν και να κάνουν τη διαφορά στον Παναθηναϊκό.

Άλλωστε, τα χρήματα που ζητούσε ο Ατρόμητος για την παραχώρηση του Κιβρακίδη ήταν περίπου τα ίδια με αυτά που ζήτησε ο Πλατανιάς για να δώσει τον Κουλιμπαλί, που τελικά ήταν αυτός που ήρθε στους «πράσινους» ως η εναλλακτική λύση του Μέστο και στο ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα ενθουσίασε τον κόσμο με τα προσόντα του και επιβεβαίωσε τις καταπληκτικές συστάσεις που τον συνοδεύουν. Μια μεταγραφική ιστορία που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο, «πάγωσε» για τα καλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τελικά ολοκληρώθηκε την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου.

Η πρώτη κρούση και ο… Ολυμπιακός Στη μεταγραφική του έκθεση προς τη διοίκηση ο Αντρέα Στραματσόνι είχε μέσα και ένα δεξί μπακ, τον οποίο χρειαζόταν για εναλλακτική λύση του Τζιαντομένικο Μέστο. Οι «πράσινοι» είχαν παρακολουθήσει την πορεία του Ουσμάν Κουλιμπαλί στον Πλατανιά, είχαν πάρει τις καλύτερες συστάσεις γι’ αυτόν και τον περασμένο Μάιο έκαναν την πρώτη κρούση. Στις πρώτες συζητήσεις με τον Πλατανιά η περίπτωσή του ήταν σε καλό δρόμο, αλλά μια μικρή διαφορά που υπήρχε στο οικονομικό στάθηκε ικανή να «παγώσει» το θέμα.

Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ότι έχτιζαν όλο τον χρόνο!
Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ότι έχτιζαν όλο τον χρόνο! 750 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο Πλατανιάς άρχισε να μεγαλώνει τις απαιτήσεις του, θεωρώντας πως για τον παίκτη θα προκύψει ενδιαφέρον και από άλλους συλλόγους και θα μπορέσει να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα. Ο Παναθηναϊκός άρχισε να… φοβάται τη στάση των Κρητικών και το μυαλό των ανθρώπων του «τριφυλλιού» πήγε στον Ολυμπιακό και σε ενδεχόμενη εμπλοκή των «ερυθρολεύκων» στη συγκεκριμένη μεταγραφή, με αποτέλεσμα να σταματήσουν εντελώς τις συζητήσεις και να στραφούν σε άλλες περιπτώσεις.

Ζιλμπέρτο για Κιβρακίδη, «Στράμα» για ξένη λύση Όσο ακόμα ο Παναθηναϊκός είχε «ζεστό» το θέμα της απόκτησης ενός δεξιού μπακ, άρχισε να κοιτάζει εναλλακτικές λύσεις. Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ήταν εκείνος που «έδειξε» την περίπτωση του Κυριάκου Κιβρακίδη από τον Ατρόμητο και έκανε μάλιστα ο ίδιος τις επαφές με τη διοίκηση των Περιστεριωτών. Ο Παναθηναϊκός έκανε δύο κρούσεις προς τον Ατρόμητο, χωρίς όμως να δείξει πως… καίγεται για τον παίκτη, αφού ο Στραματσόνι δεν είχε τον παίκτη ψηλά στις επιλογές του.

Ο Ιταλός είχε βρει άλλη περίπτωση από την ξένη αγορά, την οποία «δούλευε» παράλληλα και ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα. Ο Ιταλός προπονητής είχε βάλει στην κορυφή της λίστας του τον ξένο ποδοσφαιριστή (οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν από την Ιταλία), αφήνοντας δεύτερο στο μυαλό του τον Κουλιμπαλί και ως τρίτη επιλογή τον Κιβρακίδη, για τον οποίο θεωρούσε πως το… ταβάνι των χρημάτων που έπρεπε να δώσει ο Παναθηναϊκός δεν ξεπερνούσε τις 130.000 ευρώ. Χρήματα κατά πολύ λιγότερα απ’ αυτά που ζητούσε ο Ατρόμητος για τον νεαρό δεξιό μπακ. Γι’ αυτό και οι «πράσινοι» μετά τη δεύτερη επαφή τους με τη διοίκηση του Ατρόμητου, σταμάτησαν τις συζητήσεις και δεν «ενόχλησαν» ξανά τον σύλλογο του Περιστερίου.

Οι υποσχέσεις για Τουρκία και ο ΠΑΟΚ Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεταγραφικές υποθέσεις που χειρίστηκε ο Αντρέα Στραματσόνι το καλοκαίρι και είχαν μεγάλη επιτυχία, εκείνη του δεξιού μπακ από την ξένη αγορά δεν κατάφερε να την υλοποιήσει (όπως και του Κονέ). Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ήταν εκείνος που πρότεινε τότε την περίπτωση του Νούνο Ρέις, ως εναλλακτική λύση για τρεις θέσεις (στόπερ, δεξιός μπακ, αμυντικός μέσος), με τον «Στράμα» να δέχεται την εισήγηση του διευθυντή ποδοσφαίρου και να περιμένει την εξέλιξη των προκριματικών. Αν ο Παναθηναϊκός προκρινόταν στους ομίλους, τότε θα άνοιγε και πάλι η συζήτηση για απόκτηση δεξιού μπακ, ως εναλλακτική λύση του Μέστο. Διαφορετικά οι «πράσινοι» θα καλύπτονταν από τον Ρέις και τον Μαρινάκη.

Την ίδια ώρα, ο Ουσμάν Κουλιμπαλί πραγματοποιούσε προετοιμασία με τον Πλατανιά, έχοντας «ξεχάσει» τον Παναθηναϊκό. Όχι όμως και ενδεχόμενη φυγή του από τους Κρητικούς. Αρκετοί ατζέντηδες πλησίασαν τον Αφρικανό ποδοσφαιριστή και του υποσχέθηκαν πως θα του βρουν ομάδα στην Τουρκία. Καμία πρόταση, ωστόσο, δεν έφτασε στα γραφεία της χανιώτικης ΠΑΕ.

Παράλληλα, σύμφωνα με φήμες από την Κρήτη, ο πρώην τεχνικός διευθυντής του Πλατανιά, Γιάννης Βλάχος, ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν ως σκάουτερ στον ΠΑΟΚ, προσπαθούσε να στείλει τον παίκτη στη Θεσσαλονίκη και τον δικέφαλο του Βορρά. Ωστόσο, ούτε η συγκεκριμένη περίπτωση προχώρησε, με αποτέλεσμα να έχει μπει ο Αύγουστος και τόσο ο παίκτης, όσο και ο Πλατανιάς να μην έχουν τίποτα χειροπιαστό στα χέρια τους.

Ο Κουλιμπαλί… κέρδισε τον Κιβρακίδη Το βράδυ της 25ης Αυγούστου ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους ομίλους του Europa League, φεύγοντας με το 1-1 από τη Δανία κόντρα στη Μπρόντμπι. Μια πρόκριση που θα έφερνε έσοδα στα ταμεία της ΠΑΕ, αλλά και περισσότερα παιχνίδια για τον σύλλογο κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Με την επιστροφή της ομάδας στην Ελλάδα, ο Στραματσόνι συζήτησε με τους Αλαφούζο και Ζιλμπέρτο Σίλβα και αποφάσισαν να κινηθεί η ομάδα για την απόκτηση τριών ποδοσφαιριστών. Ενός κεντρικούς αμυντικού, ενώ ακόμα μεσοεπιθετικού και ενός δεξιού μπακ. Οι στόχοι για τους δύο πρώτους ήταν ξεκάθαροι: Σαμπά για την άμυνα, Εμποκού για την μεσοεπιθετική γραμμή. Το θέμα του δεξιού μπακ άνοιξε εκ νέου, με τους ανθρώπους τους «τριφυλλιού» να βάζουν στο τραπέζι δύο ονόματα: του Ουσμάν Κουλιμπαλί και του Κυριάκου Κιβρακίδη.

Ο Στραματσόνι επέμεινε στην περίπτωση του Κουλιμπαλί, ο οποίος έγινε… γκραν φαβορί το Σάββατο στις 27 Αυγούστου. Και ρόλο σε αυτό έπαιξε όχι μόνο η επιθυμία του Ιταλού προπονητή, αλλά και το «θέλω να φύγω» του Διαμαντή Χουχούμη προς τον προπονητή του. Ο Στραματσόνι θεωρούσε πως θα έπρεπε να βρεθεί παίκτης που θα μπορεί να παίζει και αριστερά, αν παραστεί ανάγκη, κάτι που κάνει με μεγαλύτερη ευκαιρία ο Κουλιμπαλί απ’ τον Κιβρακίδη.

Το νέο τηλεφώνημα και τα μετρητά του Αλαφούζου Μετά από 2,5 μήνες που ο Παναθηναϊκός είχε αφήσει την περίπτωση του Κουλιμπαλί, έγινε το νέο τηλεφώνημα. Στις 27 Αυγούστου ο σύλλογος επικοινώνησε με την πλευρά του παίκτη, λέγοντας πως είναι ειλημμένη απόφαση πλέον να πάρει τον ποδοσφαιριστή. Λίγο αργότερα έγινε και η επαφή με τον Πλατανιά, με τον οποίο δόθηκε το ραντεβού για το πρωί της Δευτέρας.

Οι δύο πλευρές προχώρησαν γρήγορα τις διαδικασίες, με τον παίκτη να… αλλάζει κατεύθυνση και τη στιγμή που ετοιμαζόταν να «πετάξει» για την πατρίδα του λόγω παιχνιδιού που είχε η Εθνική του ομάδα, κατέληξε στην Αθήνα και στα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όπου και περίμενε να προκύψει συμφωνία μεταξύ Παναθηναϊκού και Πλατανιά για να υπογράψει το συμβόλαιό του.

Η μεταγραφή λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα, λόγω απαιτήσεων του Πλατανιά για λεφτά «μπροστά», κάτι που ο Παναθηναϊκός αρχικά δεν ήθελε και πρότεινε δόσεις. Τη λύση την έδωσε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Ο Γιάννης Αλαφούζος επικοινώνησε με τη διοίκηση του Πλατανιά μεταφέροντας τους πως θα δώσει 160.000 ευρώ άμεσα ώστε να τελειώσει η μεταγραφή, όπως και έγινε, με τον Ουσμάν Κουλιμπαλί να υπογράφει την τελευταία μέρα των μεταγραφών το τριετές συμβόλαιό του και να γίνεται ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού.

Βασίλης Μοιρώτσος
Βασίλης Μοιρώτσος Ο Βασίλης Μοιρώτσος είναι γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου 1984 και είναι αθλητικός συντάκτης. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 2004 ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΣΠΟΡ FM 94,6. Παρέμεινε εκεί για 12 χρόνια, κάνοντας δεκάδες περιγραφές ελληνικών και ευρωπαϊκών αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ πέρασε απ’ όλες τις ραδιοφωνικές «ζώνες» του σταθμού. Από το 2006 έως και το 2016 ήταν συντάκτης της εφημερίδας Sportday, καλύπτοντας ρεπορτάζ Α’ Εθνικής για 8 χρόνια, ενώ από το 2014 ανέλαβε το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Ακολούθησε η εφημερίδα Sportime από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Sportal.gr και μέλος της αθλητικής συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Τα Νέα». Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.