ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Οι «τριψήφιοι» του Παναθηναϊκού

Μπορεί το ρόστερ των «πράσινων» να έχει υποστεί εκατοντάδες προσθαφαιρέσεις τα τελευταία χρόνια, ωστόσο μια τετράδα παικτών έχει καταφέρει να διατηρηθεί στον βασικό κορμό της ομάδας, ξεπερνώντας τις εκατό συμμετοχές με το «τριφύλλι» στο στήθος.

Οι «τριψήφιοι» του Παναθηναϊκού

Το panathinaikos24.gr σας παρουσιάζει μέσω στατιστικών στοιχείων την πορεία των Κάρλος Ζέκα, Μάρκους Μπεργκ, Σεμπαστιάν Λέτο και Γιώργου Κουτρουμπή στον Παναθηναϊκό.

Κάρλος Ζέκα

(209 συμμετοχές)

 Όταν το καλοκαίρι του 2011 άφηνε τη Βιτόρια Σετούμπαλ για τον Παναθηναϊκό, ουδείς περίμενε πως μια εξαετία αργότερα, ο Πορτογάλος μέσος όχι μόνο θα παρέμενε στην ομάδα, αλλά θα φορούσε μάλιστα κα το περιβραχιόνιο του αρχηγού, αποτελώντας βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι του «πράσινου» ρόστερ όλα αυτά τα χρόνια.

Το ντεμπούτο του με τους «πράσινους» πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, καθώς συνέπεσε με την εφιαλτική βραδιά της ομάδας στο Ισραήλ, κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ (3-0) στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης των ομίλων του Europa League. Έκτοτε, ο Ζέκα, χάρη στις σταθερές εμφανίσεις του κέρδισε την εμπιστοσύνη του τότε προπονητή του Ζεσουάλδο Φερέιρα και μονιμοποιήθηκε στη βασική ενδεκάδα. Έναν ρόλο τον οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα, συμπληρώνοντας 209 συμμετοχές (17.584 αγωνιστικά λεπτά), 17 τέρματα και 22 ασίστ με τον Παναθηναϊκό.

Ο Παναθηναϊκός έχει πέντε μάχες μπροστά του για να πάρει το πιο καρυδάτο πρωτάθλημα!
Ο Παναθηναϊκός έχει πέντε μάχες μπροστά του για να πάρει το πιο καρυδάτο πρωτάθλημα! 520 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρότι ήταν ένας από τους κύριους συντελεστές της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδος τη σεζον 2013/14, η καλύτερη (προσωπική) του στιγμή με τα «πράσινα» είναι αναμφίβολα το γκολ που πέτυχε στο Φάληρο, στο ματς πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό (1-1) στις 19 Νοεμβρίου του 2011, «παγώνοντας» προσωρινά το «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Μάρκους Μπεργκ

(114 συμμετοχές)

 Το καλοκαίρι του 2013, οι Γιάννης Αναστασίου και Γιώργος Νταμπίζας έφεραν στην Ελλάδα τον Μάρκους Μπεργκ, ευελπιστώντας πως θα καλύψει με επιτυχία τη θέση του σέντερ φορ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η συνεργασία του Σουηδού με τον σύλλογο κρίνεται… κάτι παραπάνω από ωφέλιμη, με τον ίδιο να αποτελεί εδώ και λίγα χρόνια τη «σημαία» της ομάδας.

Το πρώτο δείγμα της πολύτιμης συνεισφοράς του το έδειξε με το «καλημέρα», σκοράροντας στο ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα κόντρα στον Παναιτωλικό (2-0) στο γήπεδο της «Λεωφόρου» για την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Superleague, στις 18 Αυγούστου του 2013. Έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Μπεργκ έχει προλάβει να σκοράρει 70 γκολ και να μοιράσει 22 ασίστ στις 114 συμμετοχές του με τον Παναθηναϊκό. Οι επιδόσεις αυτές τον τοποθετούν στον πίνακα με τους κορυφαίους σκόρερ της ιστορίας του συλλόγου από καταβολής Α’ Εθνικής, με τον Σουηδό να συγκατοικεί με τον Χάρη Γραμμό στη 18η θέση της λίστας.

Η επιλογή του «highlight» της μέχρι τώρα πορείας του με τους «πράσινους» ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, τον ατύπο αυτόν τίτλο θα κατακτήσει το «One Berg show» και το χατ τρικ που σημείωσε στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον ΠΑΟΚ (4-1), στις 26 Απριλίου του 2014, χαρίζοντας στον Παναθηναϊκό το τρόπαιο.

Σεμπάστιαν Λέτο

(113 συμμετοχές)

 Παρά το γεγονός πως η παρουσία του «Σέμπα» στον Παναθηναϊκό καταμετράται σε δύο «δόσεις» (2009-2013 και 2016-…), ο Αργεντίνος μεσοεπιθετικός έχει παρόλα αυτά καταφέρει να ξεπεράσει το όριο των εκατό συμμετοχών με το «τριφύλλι». Στην πρώτη του θητεία μεγαλούργησε πλάι στον Τζιμπρίλ Σισέ και τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, κατακτώντας το ντάμπλ τη σεζόν 2009-10, μετά από έξι χρόνια «ανομβρίας».

Η πρώτη του επίσημη συμμετοχή με την ομάδα πραγματοποιήθηκε στην ήττα του Παναθηναϊκού από τη Σπάρτα Πράγας (3-1) στην Τσεχία, όταν και αντικατέστησε τον Γκάμπριελ στο 59ο λεπτό, χωρίς ωστόσο να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του. Από τότε «κύλησε» πολύ νερό στ’ «αυλάκι» και ο Λέτο έφτασε να μετρά 113 συμμετοχές με τους «πράσινους», σκοράροντας  34 φορές και «σερβίροντας» άλλα 28 με τη μορφή των ασίστ.

Oι ενέργειες του Λέτο έχουν αφήσει αρκετές φορές τους φίλους της ομάδας με «ανοιχτό» το «στόμα». Έπειτα, ουδείς μπορεί να λησμονήσει τον εξαιρετικό πρώτο γύρο πρωταθλήματος που έκανε επί Ζεσουάλδο Φερέιρα, τη σεζόν 2012-13, τον οποίο διέκοψε ο βαρύς τραυματισμός του. Τα «highlights» του με το «τριφύλλι» στο στήθος είναι πάμπολλα, αλλά το «χρίσμα» θα πάρει (δικαιωματικά) το «χρυσό» γκολ-τίτλου που σημείωσε κόντρα στον Άρη, στον τελικό Κυπέλλου το 2010 (1-0).

Γιώργος Κουτρουμπής

(108 συμμετοχές)

 Το καλοκαίρι του 2013, οι ιδιαίτερες περιστάσεις που επικρατούσαν στα οικονομικά του συλλόγου, καθιστούσαν απαγορευτικά τυχόν «ανοίγματα» στο μεταγραφικό πεδίο. Έτσι, οσχεδιασμός της ομάδας προσανατολίστηκε στη δημιουργία ενός «κορμού», αποτελούμενου κατά κύριο λόγο από εγχώριες και φθηνές λύσεις σε νεαρή ηλικία.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της «πολιτικής» ήταν και η έλευση του Γιώργου Κουτρουμπή.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Παναθηναϊκός έχει σχεδόν «καθαρίσει» από τις οικονομικές αμαρτίες του παρελθόντος, η συντριπτική πλειοψηφία του τότε ρόστερ αγωνίζεται σε άλλους συλλόγους, αλλά ο Κουτρουμπής παραμένει στη θέση του. «Αθόρυβα» έχει συμπληρώσει 108 συμμετοχές με το «τριφύλλι», καλύπτοντας τις θέσεις του σέντερ μπακ και (σε ορισμένες περιπτώσεις) αυτή του αμυντικού χαφ. Η πρώτη του εμφάνιση με τον Παναθηναϊκό πραγματοποιήθηκε στο 2-0 κόντρα στον Παναιτωλικό (18/8/13), με τον «Κούτρου» να κερδίζει το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Νάνο αμέσως μετά (3′), ανοίγοντας το σκορ.

Ο ίδιος, φύσει και θέσει αμυντικογενής παίκτης, παραμένει προσηλωμένος στα αμυντικά του καθήκοντα (2 γκολ και 4 ασίστ σε 8.112 λεπτά συμμετοχής) με αποτέλεσμα να μην έχει καταφέρει να «υπογράψει» με το όνομά του κάποια νίκη του Παναθηναϊκού στο διάστημα που αγωνίζεται στην ομάδα. Γι’ αυτό το λόγο, επιλέγουμε το πρώτο του γκολ με τους «πράσινους» στο εκτός έδρας 2-0 επί του Εργοτέλη (26/10/13).

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...