Θέματα / Αφιερώματα

Βραδιές που «γέννησαν» Παναθηναϊκούς… (vid)

Βραδιές που «γέννησαν» Παναθηναϊκούς… (vid)

Με αφορμή την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, το panathinaikos24.gr σας θυμίζει μερικές μόνο από τις ένδοξες «πράσινες» βραδιές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε βραδιές Παναθηναϊκού μεγαλείου.

Η UEFA φρόντισε με τη δημοσιοποίηση της αναλυτικής βαθμολογικής συγκομιδής των συλλόγων που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, να επιβεβαιώσει (μια και καλή) την ορθότητα του συνθήματος «Ελλάς-Ευρώπη-Παναθηναϊκός».

Τα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσίασε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, αποδεικνύουν πως ο «πρέσβης» της ποδοσφαιρικής Ελλάδας στην Ευρώπη φορά πράσινα, σβήνοντας «μονοκοντυλιά» όλες τις (επιτηδευμένες ή μη) παρανοήσεις από τους υπόλοιπους «μνηστήρες» αυτού του τίτλου.

Με αφορμή την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, το panathinaikos24.gr σας θυμίζει μερικές μόνο από τις ένδοξες «πράσινες» βραδιές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Μια ανάσα πριν από το θαύμα

 Έχοντας «προίκα» τα όσα πέτυχε ως ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού μια δεκαετία πίσω, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα έδειξε πως μπορεί να επαναφέρει στη «ζωή» τις μνήμες από το Γκέτεμποργκ, το Τορίνο και το Λίβερπουλ, αυτή τη φορά σαν προπονητής της ομάδας.Τη σεζόν 95/96 ο Αργεντινός και τα «παιδιά» του, έφτασαν μια ανάσα από τον τελικό του Champions League, προκαλώντας τον θαυμασμό όλης της υφηλίου.

Η ενδοξότερη στιγμή εκείνης της χρονιάς (και όχι μόνο) ήταν φυσικά το «διπλό» στην έδρα του παντοδύναμου τότε Άγιαξ. Όμως τα «θεμέλια» αυτής της «τρελής» πορείας είχαν τοποθετηθεί μερικούς μήνες νωρίτερα, όταν ο Παναθηναϊκός όχι μόνο άντεξε με παίκτη λιγότερο (λόγω αποβολής του Αλεξούδη) αλλά έφυγε με θριαμβευτικό «διπλό» από την Πορτογαλία (1-0) χάρη στη γκολάρα του Δημήτρη Μάρκου.

Μετά την Πόρτο, τα πράγματα είχαν μπει στη σωστή ρότα για την ομάδα, η οποία έφτασε μέχρι τους «4» του θεσμού βρίσκοντας απέναντί της έναν παλιό της «γνώριμο» από την εποχή του Ουέμπλεϊ, τον Άγιαξ. Το ανελέητο επιθετικό «σφυροκόπημα» των «μπέμπηδων» της ολλανδικής ομάδας, έβρισκε πάνω στον Βάντσικ και λίγο πριν το τέλος ο «σπρίντερ» Δώνης πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, σέρβιρε για τον Βαζέχα και εκείνος πέτυχε το μεγαλύτερο γκολ της καριέρας του. Πόσο όμορφο συναίσθημα είναι άραγε το «να παγώνεις το Άμστερνταμ»;

Υποκλίθηκαν στο μεγαλείο του οι Άγγλοι

Η αμιγώς βρετανική σύνθεση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε συνδυασμό με την παρουσία του «φλεγματικού», μα επιτυχημένου Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της, της έδινε τη δυνατότητα να κοιτά τους υπόλοιπους «αφ’ υψηλού».

Κόντρα στον Παναθηναϊκό (σεζόν 00/01) η αλήθεια είναι πως οι -ασταμάτητοι τότε- «Μπέμπηδες» του Μπέκαμ, του Σκόουλς, του Γκιγκς, των αδερφών Νέβιλ και των υπολοίπων, τα βρήκαν «σκούρα». Στο «θέατρο» του «Όλντ Τράφορντ», οι «πράσινοι» του Άγγελου Αναστασιάδη άγγιξαν το δικό τους όνειρο, «στριμώχνοντας» για τα καλά τους γηπεδούχους, οι οποίοι -παρά την τελική επικράτησή τους (3-1) θύμούνται ακόμα. το απευθείας φάουλ του Καραγκούνη. Έπειτα, στο μάτι τους θα έμπαινε και ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, που έλυσε την απορία του Σερ Άλεξ με ένα πανέμορφο γκολ στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ (1-1).

Η αυγή του 21ου αιώνα είχε να επιδείξει δύο «σταθερές» στην πορεία του ευρωπαϊου Παναθηναϊκού. Η πρώτη ήταν το συχνό συναπάντημα του με ομάδες από το Νησί και η δεύτερη οι εκπληκτικές εμφανίσεις του Καραγκούνη απέναντί τους. Μια σεζόν μετά την εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του στο Μάντσεστερ, ήρθε η καρφωτή κεφαλιά-ψαράκι απέναντι στην Άρσεναλ, η οποία έφτανε και περίσσευε για να δώσει τη νίκη στους «πράσινους» στην «καυτή» Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Βρήκαν τον «μάστορά» τους οι Γερμανοί

 Ανάλογη επιτυχία με τις υπόλοιπες εμφανίσεις, είχαν και τα «αλισβερίσια» του «τριφυλλιού» κόντρα στις ομάδες από τη Γερμανία. Πρώτο «θύμα» ήταν το Αμβούργο (σεζόν 00/01), το οποίο αν και ζόρισε την άμυνα των «πράσινων» είδε αποσβολωμένο τον Γιώργο Νασιόπουλο να ξεκινά μια κούρσα από τη σέντρα και να καταλήγει με τη μπάλα στα δίχτυα, περνώντας ακόμα και τον τερματοφύλακα Μπουτ (1-0).

Το σκηνικό επαναλήφθηκε ένα χρόνο αργότερα. Στην ίδια χώρα μεν, αλλά στα βόρεια (Γκελζενκίρχεν), ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την Σάλκε στο νεότευκτο «παλάτι» της, ωστόσο δεν ήταν διόλου… ευγενικός ως επισκέπτης. Το πανέξυπνο απευθείας φάουλ του Γκόραν Βλάοβιτς και το υποδειγματικό τελείωμα του Μπασινά στην αντεπίθεση, έφεραν ένα μεγάλο διπλό (2-0) για την ομάδα του Κυράστα. Με το ίδιο σκορ και τον ίδιο νικητή, έληξε και η αναμέτρηση της «Λεωφόρου» η οποία «σφράγισε» την πρόκριση της ομάδας στην επόμενη φάση του θεσμού.

Η τελευταία μεγάλη παράσταση του Παναθηναϊκού στη Γερμανία, «παίχτηκε» μερικά χρόνια αργότερα (2008), αυτή τη φορά στη Βρέμη. Εκεί που ο «σεληνιασμένος» σε απόδοση και «δήμιος» της Βέρντερ, Βαγγέλης Μάντζιος άνοιξε το σκορ, στη συνέχεια ακολούθησε η γκολάρα του Γιώργου Καραγκούνη, με τον Αλέξανδρο Τζιόλη να βάζει το «κερασάκι» στην «τούρτα» (3-0). Εκείνη η νίκη έδωσε σύνθημα αντεπίθεσης για την ομάδα του Τεν Κάτε, η οποία στη συνέχεια πέτυχε το απόλυτο στον δεύτερο γύρο του ομίλου, εξασφαλίζοντας την πρόκριση για τα νοκ αουτ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Τριάρα στη Σκωτία

Οι Σκωτσέζοι έχουν να υπερηφανεύονται για τα κατορθώματα και τον ηρωισμό του Ουίλιαμ Ουάλας, ο οποίος πέρασε τα πάνδεινα για να εξασφαλίσει την επιβίωση της ιστορικής συνέχειας της χώρας του. Κάπως έτσι αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός το παιχνίδι ορόσημο για την ευρωπαϊκή συνέχεια του στο Άιμπροξ (2003/4) κόντρα στη Ρέιντζερς. Τι κι αν οι παίκτες του Μακ Λις πήραν «κεφάλι» στο σκορ; Ο Ζουτάουτας από μακριά ισοφάρισε, ο Μπασινάς από πιο… μακριά έφερε το παιχνίδι «τούμπα» και ο Κωνσταντίνου απέναντι από τον Κλος «καθάρισε» το παιχνίδι (3-1) δίνοντας στους «πράσινους» το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA

Έμαθαν το «όλε» οι Ισπανοί…

 Συχνά ήταν και τα συναπαντήματα του Παναθηναϊκού με ομάδες προερχόμενες από την Ιβηρική χερσόνησο και δη από την Ισπανία. Κι αν στα παιχνίδια με τη Βαλένθια και τη Λα Κορούνια, η ομάδα στάθηκε εν πολλοίς άτυχη, σε αυτά με τη Ρεάλ και τη Μπαρτσελόνα βρήκε την ευκαιρία να δείξει το ποιόν του.

Τη σεζόν 2001/2, η Ρεάλ Μαδρίτης κατέφθασε στην Αθήνα με όλα της τα «αστέρια» για να αντιμετωπίσει τους «πράσινους» που «καίγονταν» για ένα θετικό αποτέλεσμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρόκριση στη φάση των «8». Παρά το γεγονός πως οι «πράσινοι» προηγήθηκαν δύο φορές, με Λυμπερόπουλο και Γκούμα, οι «Μερένχες» βρήκαν ισάριθμες απαντήσεις στερώντας από την ομάδα μια τεράστια νίκη μπροστά στο κοινό της.

Αργότερα, στην προημιτελική φάση, το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα φάνταζε ανυπέρβλητο. Το πρώτο παιχνίδι στην Αθήνα είχε λάβει το χαρακτήρα του «crash-test» για τους παίκτες του Μαρκαριάν. Εν τέλει, η υποδειγματική λειτουργία της άμυνας, τα κατεβασμένα «ρολά» του Νικοπολίδη και το πέναλτι-γκολ του Άγγελου Μπασινά (1-0), επιβεβαίωσαν πως εκείνη την περίοδο, η ομάδα δεν είχε να φοβηθεί κανέναν αντίπαλο.

Όσο για τη ρεβάνς΄του, το μόνο που μπορεί να σχολιαστεί είναι το παρατεταμένο «γαμώτο» που ξεστόμισαν και ξεστομίζουν ακόμα οι φίλοι της ομάδας. Το γκολ του Μιχάλη Κωνσταντίνου «τρόμαξε» τους «Μπλαουγκράνα» αλλά στη συνέχεια, χωρίς να είναι ιδιαίτερα απειλητικοί ανέτρεψαν την κατάσταση παίρνοντας σκορ πρόκρισης (3-1). Για να το πετύχουν όμως αυτό, έπρεπε να αμυνθούν στο 1/3 του γηπέδου τα τελευταία λεπτά, βλέποντας τις προσπάθειες των Κωνσταντίνου, Ολισαντέμπε και Βλάοβιτς να καταλήγουν πάνω στον Μπονάνο ή (για λίγα χιλιοστά) εκτός εστίας. Παρά το αποτέλεσμα, εκείνη τη βραδιά, «mes que un club» της Καταλωνίας ήταν ο Παναθηναϊκός…

Οι «μαφιόζοι» με τα πράσινα

 Για το κλείσιμο, δε μπορούσαν παρά να συμπεριληφθούν οι δύο μεγάλες αναμετρήσεις της ομάδας κόντρα στη Γιουβέντους (2000) και την Ίντερ (2009). Δύο βραδιές που έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στη μνήμη των φίλων του Παναθηναϊκού.

Όσοι βρέθηκαν εκείνη τη βραδιά του Νοέμβρη στο Ολυμπιακό Στάδιο, είδαν πράγματα που θα διηγούνται μέχρι και τα δισέγγονά τους. Η «Μεγάλη Κυρία» της Ιταλίας, παλιά γνώριμη του Παναθηναϊκού από τη δεκαετία του 80′, υποκλίθηκε άνευ όρων στο «πράσινο» μεγαλείο. Ο Φαν Ντερ Σαρ ακόμα ψάχνει να βρει που πήγε η μπάλα μετά το φάουλ του Σόουζα, ο Νίκος Λυμπερόπουλος έκανε «σμπαράλια» τον Τσίρο Φεράρα με τη φοβερή τρίπλα του και ο Κριστόφ Βαζέχα έκανε το προφανές, δείχνοντας για άλλη μια φορά την κλάση του.

Οκτώ χρόνια αργότερα (2008) ο Παναθηναϊκός ταξίδευε στο Μιλάνο, έχοντας ως πρωταρχικό στοχο την αποφυγή της ήττας από την Ίντερ του Μουρίνιο, ώστε να διατηρήσει ζωντανές τις πιθανότητες πρόκρισής του. Εκείνη τη νύχτα στο «Τζουζέπε Μεάτσα», η σημειολογία και η μοίρα έβαλαν τα δυνατά τους για να γραφτεί ακόμη ένα πράσινο έπος. Οι παίκτες του Τεν Κάτε κράτησαν καλά στα μετόπισθεν και στην επανάληψη ο Γιόσου Σαριέγκι από κοντά έβαλε τη μπάλα στα δίχτυα. Με αυτόν τον τρόπο, ο Παναθηναϊκός πήρε το «διπλό» απέναντι στην ομάδα η οποία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης την ίδια χρονιά.

⚽ Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ