Σοβαρές υπόνοιες για το ματς του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα Σμύρνης για το Κύπελλο, τον Δεκέμβριο του 2015, άφησε ο πρώην παίκτης του Απόλλωνα, Ζοναταν Παρπέξ. Ο 26χρονος Γάλλος, που είχε μπει σαν αλλαγή, είπε πως η ομάδα του θα μπορούσε να κερδίσει το συγκεκριμένο ματς, αλλά δεν… προσπάθησε να το κάνει, ενώ ο προπονητής γελούσε με τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια. Δηλώνει σοκαρισμένος απ’ όσα βίωσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και λέει πολλά που θα συζητηθούν.
Αναλυτικά:
Για την Αθήνα και τις ομάδες της, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ: «Ο Παναθηναϊκός είναι δημοφιλής. Οι οπαδοί του είναι θερμοί και παθιασμένοι. Η ΑΕΚ πτώχευσε κι έπεσε στην τρίτη κατηγορία. Και πέρυσι που ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία, τερμάτισε στην τρίτη θέση. Στη Γαλλία είναι παράξενο μια ομάδα που ανεβαίνει από τη δεύτερη κατηγορία να βγαίνει στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν. Είναι όμορφο, αλλά και ιδιαίτερο».
Σε ερώτηση για το αν έχεις δει πράγματα που τον σόκαραν στην Ελλάδα: «Παίξαμε με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο. Χάναμε 1-0 και ισοφαρίσαμε. Μπορείς να κερδίσεις το ματς, αλλά κάνεις τα πάντα για να χάσεις. Είναι ακατανόητο. Ο προπονητής γελούσε με τους παίκτες στα αποδυτήρια. Δεν έχω δει κάτι τέτοιο στην καριέρα μου. Γνώρισα δέκα προπονητές στη Νιμ και ποτέ δεν είδα τέτοιο».
Για την ηγεμονία του Ολυμπιακού και αν δημιουργεί μία «άσχημη αίσθηση» στην πρωτεύουσα: «Η Αθήνα είναι η διοικητική πρωτεύουσα, αλλά ο Πειραιάς η βιομηχανική πρωτεύουσα. Είναι τεράστιο λιμάνι, η αντιπαλότητα με τον Παναθηναϊκό είναι μεγάλη. Είναι ανάλογη με ένα Μπόκα – Ρίβερ. Ακόμη κι αν η ασφάλεια των ποδοσφαιριστών δεν είναι εξασφαλισμένη, όλοι οι παίκτες θέλουν να παίζουν σε αυτά τα ματς. Υπάρχει ένταση, πίεση.
Σου δίνεται η εντύπωση ότι δεν υπάρχουν όρια. Οι οπαδοί μπαίνουν με καπνογόνα και βόμβες. Το Κράτος δεν έχει τα μέσα. Αν έχεις 150 αστυνομικούς για 20.000 ανθρώπους σε ένταση, τι θα κάνεις; Και οι πρόεδροι είναι εντελώς μαφία, οπότε όλα περνούν από πίσω».
Για τον Εργοτέλη και τις ομάδες που αποχωρούν από το πρωτάθλημα: «Στην Ελλάδα βλέπουν το πρόβλημα διαφορετικά από τη Γαλλία. Πάρτε μια ομάδα σαν την Τουλούζ, η οποία είναι καταδικασμένη να πέσει. Στην Ελλάδα, η ομάδα κήρυξε πτώχευση πριν το τέλος της σεζόν, για να εξοικονομήσει τους μισθούς των ποδοσφαιριστών.
Ξέρει ότι θα πέσει ήρεμα στην τρίτη κατηγορία και θα ανέβει γρήγορα. οι ομάδες ανήκουν σε πλούσιους ιδιοκτήτες που κάνουν ότι θέλουν με τα χρήματά τους. Πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα»
Για τα περιστατικά με προέδρους: «Στην Ελλάδα, όταν έχεις τα χρήματα, έχεις και την εξουσία. Μερικοί από τους συμπαίκτες μου, μου έχουν διηγηθεί περιπέτειες από άλλες ομάδες. Σε μια ομάδα οι ποδοσφαιριστές δεν είχαν πληρωθεί και αποφάσισαν να μην προπονηθούν. Ο πρόεδρος επέστρεψε στα αποδυτήρια με έναν κάλυκα.. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει στον αθλητισμό. Αλλά στην Ελλάδα αναμιγνύουν τα πάντα.».
Για τη δική του θητεία στον Απόλλωνα: «Είχα την τύχη να πέσω σε ένα κλαμπ κι έναν πρόεδρο σοβαρό. Πάντα πληρωνόμουν στην ώρα μου. Ένας άνθρωπος που ήταν επιφορτισμένος με τα οικονομικά μου, μου είχε ότι από τους 10 ανθρώπους που είχε στείλει στην Ελλάδα, μόνο εγώ δεν είχα οικονομικό πρόβλημα. Στην Ελλάδα όλα είναι προς συζήτηση, ακόμη κι αν έχουν γραφτεί στο συμβόλαιο. Ανάμεσα σε αυτά που υπόσχονται οι πρόεδροι κι αυτό που κάνουν υπάρχει μεγάλη διαφορά.».
Για την Ελλάδα: «Υπάρχουν πράγματα που δεν θα δεις σε ένα γαλλικό χωριό, ακόμη κι αν είσαι σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Είναι σε καθυστέρηση, παντού. Σε επίπεδο υπαλλήλων, αστυνομίας. Είναι στην Ευρώπη, αλλά δεν θα το έλεγα. Είναι το… «μπουρδέλο».
Η Αθήνα έχει 5.000.000 κατοίκους, όπου και να είσαι δεν νιώθεις ασφάλεια. Οι Έλληνες ανησυχούν για το πού θα εγκατασταθούν οι μετανάστες, αλλά όσο ήμουν εγώ υπήρχαν πορείες εναντίον της κυβέρνησης πολύ πιο θορυβώδεις από το πρόβλημα των μεταναστών».
Για τον Τσίπρα: «Όταν ζητάς από τον ελληνικό λαό να σου πει γιατί τον ξαναψήφισε, σου λέει ότι είναι το λιγότερο μηδενικό από τα μηδενικά. Ότι δεν έχουν άλλες επιλογές. Ότι είναι κλέφτες. Όταν βλέπεις τον λογαριασμό ρεύματος 300% αυξημένο, είναι γιατί η χώρα πρέπει να επιστρέψει χρήματα στην Ευρώπη.
Ο μέσος μισθός μειώθηκε 40%. Καταστήματα που ανοίγαν όλες τις ημέρες, ανοίγουν μόνο το Σαββατοκύριακο (σ.σ. μπουζούκια). Η ζωή είναι πιο ακριβή. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε 10%. Δυστυχώς, κάνουν ό,τι τους πει η Ευρώπη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σκότωσαν την Ελλάδα. Πήραν πολλά χρήματα, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με τις εγκαταστάσεις».