ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η στιγμή της αλήθειας… (pics & vids)

Ο Νίκος Παππάς απέδειξε με την εξαιρετική εμφάνισή του κόντρα στη Ζαλγκίρις, πως φέτος αναμένεται να είναι η χρονιά του. Αφιέρωμα του panathinaikos24.gr.

Η στιγμή της αλήθειας... (pics & vids)

Για ένα διάστημα περίπου τριών γεμάτων δεκαλέπτων, ο αγχωμένος και ανέτοιμος Παναθηναϊκός Superfoods «αγκομαχούσε» απέναντι στο «ορχηστρικά» στημένο σύνολο του ικανότατου Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος εξάντλησε όσες πιθανότητες είχε για να φύγει με το διπλό από το κλειστό του ΟΑΚΑ, στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας.

Κι ενώ όλα έβαιναν βάσει σχεδίου για τον Λιθουανό κόουτς και τη Ζαλγκίρις Κάουνας, το ξέσπασμα των «πράσινων» με μπροστάρη τον Νίκο Παππά, αρκούσε για να αποκαταστήσει (έστω μετά πολλών κόπων και βασάνων) τις ισορροπίες. Η εμφάνιση του 26χρονου γκάρντ/φόργουορντ, ήταν καταλυτική ώστε να έρθει το αίσιο τέλος για τον «εξάστερο», τελειώνοντας το παιχνίδι με συγκομιδή 19 πόντων (2/3 διπ., 3/4 τρίπ., 6/6 βολές), 3 ασίστ και 2 ριμπάουντ.

https://www.youtube.com/watch?v=HwVMQRZ91Cg

Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν!
Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν! 46.437 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το panathinaikos24.gr πραγματοποιεί μια σύντομη αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της τετραετούς συνύπαρξης του Παναθηναϊκού Superfoods και του Παππά, ο οποίος μετά από μια σειρά ατυχιών και λαθών, δείχνει έτοιμος να εκπληρώσει τις «προφητείες» όλων όσων τον βλέπουν ως ηγετική φιγούρα της ομάδας στο προσεχές μέλλον.

Η αρχή της ιστορίας

pap-gian-thumb-large

Παρά τις αρχικές δυσκολίες, η μετάβαση του «εξάστερου» από την πολυετή και συνάμα επιτυχημένη «εποχή Ομπράντοβιτς» στο απαιτητικό μέλλον είχε happy end, με τους «πράσινους» του Αργύρη Πεδουλάκη στην άκρη του πάγκου τους να κατακτούν το νταμπλ της σεζόν 2012/13. Η επόμενη ημέρα, είχε οριοθετηθεί πολύ πριν την ολοκλήρωση της περιόδου, με τον ισχυρό άνδρα της ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, να κάνει άμεσα πράξη (σε πρώτη φάση) το πρότζεκτ της σταδιακής ελληνοποίησης του ρόστερ που είχε εξαγγείλει από κοινού με τον προπονητή.

Πριν καλά καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί στο «στρατόπεδο» του Παναθηναϊκού Superfoods, ο πρόεδρος της ΚΑΕ κινούμενος αστραπιαία, απέσπασε τις υπογραφές δύο φερέλπιδων και ταλαντούχων Ελλήνων προερχόμενων από τον Πανιώνιο, του Νίκου Παππά και του Βλαδίμηρου Γιάνκοβιτς. Λίγες ημέρες αργότερα, το δρόμο της επιστροφής σε… γνώριμα λημέρια έπαιρνε και ο Αντώνης Φώτσης.

Οι «πράσινοι» είδαν στο πρόσωπο του Παππά έναν ιδανικό combo guard με έφεση στο σκοράρισμα και στο παιχνίδι «ένας εναντίον ενός», ο οποίος την προηγούμενη σεζόν είχε πραγματοποιήσει «όργια» στο κλειστό της Αρτάκης με τους «κυανέρυθρους», έχοντας στα χέρια του τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην κανονική περίοδο, όντας επίσης μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης. Ο ίδιος, στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του Παναθηναϊκού Superfoods, δεν έκρυψε τη χαρά του για τη νέα μεγάλη ευκαιρία που ανοιγόταν μπροστά του:

«Το να γίνεσαι μέλος της κορυφαίας ομάδας αναμφισβήτητα σου προκαλεί έντονο συναίσθημα χαράς. Ταυτόχρονα όμως σε φορτώνει με τεράστια ευθύνη και το γνωρίζω καλά. Δεν μπορώ όμως να κρύψω ότι ήταν όνειρο ζωής για μένα να φορέσω τη φανέλα του Παναθηναϊκού και να κατακτήσω τίτλους μ’ αυτή την ομάδα. Έχω τη θέληση ν’ ανταποκριθώ στη μεγάλη πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μου και υπόσχομαι ότι καθημερινά θα δουλεύω σκληρά ώστε να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της και να δικαιώσω όσους πίστεψαν σε μένα, τον πρόεδρο και τον προπονητή κατά κύριο λόγο ενώ ανυπομονώ να βρεθώ στο γήπεδο για να δουλέψω με τους συμπαίκτες μου. Τώρα δεν είναι ώρα για λόγια, αλλά για δουλειά».

«Άνθισε» με τον Ιβάνοβιτς

pappas1

Η πρώτη του σεζόν με τα «πράσινα» (2013/14) αποτέλεσε για εκείνον μιας πρώτης τάξης ευκαιρία  ώστε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις μιας ομάδας η οποία στόχευε (και στοχεύει) στη μάξιμουμ συγκομιδή τίτλων. Ο Αργύρης Πεδουλάκης διαχειρίστηκε με πολύ προσοχή τον Παππά, έχοντας κατά νου πως ο ίδιος προερχόταν από μια ομάδα με εντελώς διαφορετική δομή και στόχους όσον αφορά το αγωνιστικό αλλά και το πνευματικό κομμάτι. Έτσι, η πρώτη (μεταβατική) χρονιά του ταλαντούχου γκαρντ/φόργουορντ, έκλεισε με τον ίδιο να μετρά 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (7π., 1.7 ασ., 1.1 λάθη) και 13 στην Ευρωλίγκα (4.8π).

Ωστόσο, το πρώτο «ξεπέταγμα» του Παππά ως παίκτη του Παναθηναϊκού Superfoods συνέβη επί των ημερών του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Ο ιδιόρρυθμος προπονητής από το Μαυροβούνιο, εντόπισε εξ αρχής τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, καταγόμενου από την Εύβοια, καλαθοσφαιριστή, αυξάνοντας το χρόνο συμμετοχής του. Από την πλευρά του, ο Παππάς του το ξεπλήρωσε πραγματοποιώντας μεστές εμφανίσεις στη regular season της Ευρωλίγκας, ξεπερνώντας το φράγμα των διψήφιων πόντων κόντρα στις Τούροφ (16 και 14), Αρμάνι Μιλάνο (11) και Μπάγερν Μονάχου (10).

Η ανοδική πορεία του επιβεβαιώθηκε στο Top 16 της εν λόγω διοργάνωσης. Συστήθηκε με επιτυχία κόντρα στη Ζαλγκίρις (14π.) και στη συνέχεια «πλήγωσε» με επιτυχία τα καλάθια της Μακάμπι Τελ Αβίβ (15), της Ζαλγκίρις ξανά (21), αλλά και της Ρεάλ Μαδρίτης (22). Η φόρα που είχε αποκτήσει δεν «κοβόταν» ούτε με… λάσο, συνεχίζοντας σε φουλ παραγωγικούς ρυθμούς στα προημιτελικά κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Σε εκείνη τη σειρά, αλησμόνητη θα μείνει η εμφάνισή του στο τρίτο παιχνίδι της σειράς στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου «έσπασε» όλα τα κοντέρ πετυχαίνοντας 25 πόντους, έχοντας επίσης 5 κλεψίματα και 4 ασίστ σε 31 λεπτά συμμετοχής (31 index rating). Δικαίως λοιπόν, μετά από αυτή την ολοκληρωτική εμφάνιση, αναδείχθηκε ως ο MVP του Game-3.

https://www.youtube.com/watch?v=aE77I3apARI

Από την ανανέωση συμβολαίου στη ρήξη μηνίσκου

Οδεύοντας προς το τέλος της δεύτερης σεζόν του με τον Παναθηναϊκό Superfoods, η μοίρα φρόντισε να «παίξει» στον Νίκο Παππά ένα άσχημο παιχνίδι. Ό,τι κατάφερε να «κεφαλαιοποιήσει» μέσω των εμφανίσεών του τον Απρίλιο του 2015, το απώλεσε (χωρίς να το θέλει φυσικά) ένα μήνα αργότερα στο πανέμορφο νησί της Ρόδου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σωστή χρονική του σειρά.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το «κολοσσιαίο» παιχνίδι που πραγματοποίησε απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στο ημίχρονο του τέταρτου (και τελευταίου όπως αποδείχθηκε) παιχνιδιού του Final-8, οι φίλοι του «εξάστερου» μαθαίνουν από τα μεγάφωνα του γηπέδου πως ο Νίκος Παππάς ανανέωσε το συμβόλαιό του με την ομάδα για τρία ακόμη χρόνια (2018), προκαλώντας (όπως ήταν φυσικό) «ντελίριο» ενθουσιασμού στις τάξεις των οπαδών της ομάδας οι οποίοι είχαν προλάβει να δεθούν με τον Έλληνα καλαθοσφαιριστή, υπολογίζοντας τον ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ρόστερ.

Ωστόσο, η ίδια η ζωή απέδειξε πως «ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει». Κάτι που διαπίστωσε και ο ίδιος ο Παππάς όταν αποχωρούσε υποβασταζόμενος στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου στην αναμέτρηση με τον Κολοσσό Ρόδου για την πρώτη φάση των play-off του πρωταθλήματος. Η διάγνωση των γιατρών επιβεβαίωσε τους αρχικούς φόβους που έκαναν λόγο για «χοντρή» ζημιά στο γόνατο του άτυχου παίκτη, ο οποίος πάνω στο καλύτερο σημείο της καριέρας του υπέστη ρήξη προσθίου χιαστού και μηνίσκων. Ένας τραυματισμός που τον κράτησε έξι μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης, κόβοντας του τα φτερά. Όμως εκείνος, παρά τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, δήλωσε αποφασισμένος να παλέψει και να επανέλθει στα γνώριμα για εκείνον επίπεδα.

Τονωτική ένεση» η επιστροφή Πεδουλάκη

BASKET LEAGUE / ÐÁÏ -ÁÑÇÓ / PANATHINAIKOS - ARIS

Στο διάστημα της αποθεραπείας του Νίκου Παππά από τον σοβαρό τραυματισμό του, άλλαξαν πολλά στην ομάδα. Ο 25χρονος γκαρντ/φόργουορντ, ο οποίος είδε το «άστρο» του να «λάμπει» επί Ιβάνοβιτς, ήταν υποχρεωμένος να βάλει μπρος τις «μηχανές» του για το restart υπό τη «σκέπη» ενός διαφορετικού καθοδηγητή, του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Οι ημέρες δυστυχίας και αγωνίας, έλαβαν προσωρινό (όπως φάνηκε στη συνέχεια) τέλος στις 11 Φεβρουαρίου του 2016, όταν και ξαναπάτησε το παρκέ απέναντι στο Λαύριο (2π.).

Στο μυαλό του Παππά, είχε έρθει η κατάλληλη ευκαιρία για την ολική επαναφορά του, όμως δε συνέβαινε το ίδιο στην κοσμοθεωρία του Σέρβου προπονητή του. Οι σχέσεις του Σάλε με τον Παππά άρχισαν να διαταράσσονται με τον καιρό, καθώς όπως φάνηκε στη συνέχεια, ο 49χρονος κόουτς δεν συμπεριελάμβανε τον Έλληνα παίκτη στις βασικές επιλογές του. Στις επίμονες ερωτήσεις των ΜΜΕ αναφορικά με τη χρησιμοποίηση του 26χρονου, ο Τζόρτζεβιτς απαντούσε πως δε μπορούσε να ρισκάρει τη συμμετοχή ενός «ιατρικά ανέτοιμου» παίκτη, παραγκωνίζοντας τον με συνοπτικές διαδικασίες.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, το μέλλον του Παππά στον Παναθηναϊκό Superfoods προβλεπόταν ως κάτι παραπάνω από δυσοίωνο, με τις φήμες για αποχώρησή του στην αμέσως επόμενη μεταγραφική περίοδο να οργιάζουν. Ωστόσο η ιστορία είχε γράψει έναν διαφορετικό επίλογο όσον αφορά τη συνύπαρξη του Παππά με τον σύλλογο. Η επιστροφή του ανθρώπου που τον καλωσόρισε στην ομάδα, τον περασμένο Απρίλιο, άλλαξε άρδην τον ρου των γεγονότων. Ο Αργύρης Πεδουλάκης επιχείρησε να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, για να διασωθεί η χρονιά. Βγάζοντας από το «ψυγείο» τον Παππά (αλλά και τον Χαραλαμπόπουλο) κόντραρε στα «ίσια» τον Ολυμπιακό, χάνοντας το πρωτάθλημα στα σημεία, στην τελευταία χρονιά του Δημήτρη Διαμαντίδη στην ενεργό δράση.

Με τον Πεδουλάκη, ο Παππάς άρχισε να βρίσκει τα πατήματά του, κάτι που φάνηκε και στη σειρά των τελικών. Η σχέση των δύο αντρών, όπως παραδέχονται εξάλλου και οι ίδιοι, έχει περάσει από «σαράντα κύματα», απόρροια των διενέξεων που είχαν δημιουργηθεί στην πρώτη θητεία του «Άρτζι» στον πάγκο του «εξάστερου». Προς το παρόν τα πράγματα έχουν κυλήσει με εντελώς διαφορετική σειρά. Έχοντας καταφέρει να βάλουν στην άκρη τις όποιες διαφορές τους, πορεύονται προς μια νέα αρχή, για το καλό της ίδιας της ομάδας.

Πλέον, ο Πεδουλάκης μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον συγκεκριμένο παίκτη, με αποκορύφωμα τις χθεσινές δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα με τη Ζαλγκίρις, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του 26χρονου: «Ο Παππάς μας βοήθησε στο κομμάτι της εκτέλεσης. Έπαιξε και πόιντ γκαρντ και πρέπει να μάθει για να γίνει ακόμα καλύτερος παίκτης». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ίδιος ο παίκτης: «Ο Πεδουλάκης είναι έμπειρος, ταλαντούχος και ξέρει να παίρνει αποφάσεις…».

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Η θητεία του Νίκου Παππά στον Παναθηναϊκό Superfoods μπορεί να χαρακτηριστεί και ως… κυκλοθυμική, καθώς τα διαστήματα της επιτυχίας και της λάμψης τα έχουν διαδεχθεί αυτά της απογοήτευσης και της λύπης. Όμως η φετινή χρονιά μοιάζει σαν να κουβαλά μια διαφορετική «χροιά» για τον παίκτη και για τον σύλλογο. Κόντρα στη Ζαλγκίρις, ο Νίκος απέδειξε πως με σωστή καθοδήγηση και αρκετά αποθέματα εμπιστοσύνης από τον προπονητή του είναι ικανός να βγει μπροστά, ξεκολλώντας τον ανέτοιμο μέχρι στιγμής Παναθηναϊκό.

Ταλέντο και αντίληψη διέθετε και διαθέτει, το έχει αποδείξει αρκετές φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτό που τίθεται υπό αμφισβήτηση μέχρι στιγμής, είναι η διάρκεια στο παιχνίδι του. Φέτος, έχοντας αποδεδειγμένα την πλήρη εμπιστοσύνη του προπονητή του, παράλληλα με την αγάπη του κόσμου της ομάδας, δείχνει πως είναι ικανός για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα με τον «εξάστερο», εφόσον παραμείνει υγιής. Τα σημεία των καιρών πάντως, «φωνάζουν» πως φέτος θα είναι η χρονιά του…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.