ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Απολαυστικά «διπλά στον Πειραιά! (vids)

Το panathinaikos24.gr σας παρουσιάζει δώδεκα από τις ωραιότερες ιστορίες που γράφτηκαν με... «πράσινα» γράμματα στην έδρα του αιωνίου αντιπάλου. Από την εποχή του Ανδρέα Παπαεμμανουήλ σε αυτήν του Μάρκους Μπεργκ!

Απολαυστικά «διπλά στον Πειραιά! (vids)

Ο Παναθηναϊκός έχει φροντίσει να «γράψει» εκατοντάδες ένδοξες σελίδες στο «βιβλίο» των κατορθωμάτων του κατά τη διάρκεια της 108άχρονης ιστορίας του. Εντός αυτού του βιβλίου, είναι επίσης καταχωρημένες δώδεκα από τις ωραιότερες, τις πιο μάγκικες ιστορίες και αφορούν τα διπλά των «πρασίνων» στην έδρα του αιωνίου αντιπάλου τους, του Ολυμπιακού.

Το panathinaikos24.gr σας παρουσιάζει τις δώδεκα επικρατήσεις του συλλόγου στο «Γ. Καραϊσκάκης» αλλά και στο ΟΑΚΑ, από καταβολής Α’ Εθνικής μέχρι τις μέρες μας…

«Ποδαρικό» με Παπαεμμανουήλ

Η πρώτη επίσκεψη του Παναθηναϊκού στο Φάληρο συνέπεσε με τις τελευταίες «στροφές» του νεοσύστατου (τότε) πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής. Η αναμέτρηση της 24ης Ιουλίου του 1960 θα έκρινε εν πολλοίς τη μοίρα του πρωταθλητή, με την ΑΕΚ να κρατά την πρώτη θέση περιμένοντας το «στραβοπάτημα» των δύο αιωνίων για να «κλειδώσει» τον τίτλο. Ωστόσο οι «πράσινοι» είχαν εντελώς διαφορετική άποψη για την έκβαση της διοργάνωσης, «βάφοντας» με πράσινο χρώμα το ντέρμπι, χάρη στην εξαιρετική εμφάνιση και το χατ-τρικ του Ανδρέα Παπαεμμανουήλ (1-4). Στη συνέχεια, το ίδιο χρώμα κράτησε και το τρόπαιο, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί και της ΑΕΚ στο μπαράζ τίτλου, κατακτώντας το πρώτο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής!

Ο επόμενος θρίαμβος στο φαληρικό γήπεδο συνέβη δύο χρόνια αργότερα, στην καρδιά του χειμώνα του 1962 (28/1). Τότε, οι «πράσινοι» φρόντισαν να… παγώσουν ακόμη περισσότερο το έκθαμβο «Καραϊσκάκης», σκοράροντας δύο φορές στο πρώτο ημίχρονο με τους Δομάζο (9′) και Παπαεμμανουήλ (24′). Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να επιστρέψει στο παιχνίδι, παρά μόνο να μειώσει σε 1-2 με το γκολ του Παπάζογλου στο 59ο λεπτό.

Η φιέστα του αήττητου

Τη σεζόν 1963/64, η «πράσινη αρμάδα» του Στέφαν Μπόμπεκ ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια εντός Ελλάδος. Υπό την καθοδήγηση του Ούγγρου προπονητή, ο οποίος εισήγαγε το πρωτοποριακό για τα δεδομένα 4-3-3, ο Παναθηναϊκός οδηγούσε αήττητος την κούρσα του πρωταθλήματος. Ο μόνος που μπορούσε να «σπάσει» εκείνο το ρεκόρ ήταν ο Ολυμπιακός που περίμενε πως και πως την αναμέτρηση στην έδρα του για να πάρει μια νίκη γοήτρου. Ωστόσο, τη φόρα εκείνης της ομάδας δεν μπορούσε να την ανακόψει κανείς, όπως φάνηκε και στο ντέρμπι της 24ης Μαΐου του 1964, εκεί που οι «πράσινοι» πέρασαν αλώβητοι από την έδρα του αιωνίου με το γκολ του Πανάκη στο 54ο λεπτό. Η πανέμορφη ιστορία εκείνης της χρονιάς έγραψε το επιμύθιο με τον τρόπο που της άρμοζε… Με φιέστα στο «Καραϊσκάκης»!

Τρεις φορές στα 70’s

Το 1970 είναι μια χρονιά που θα μείνει αξέχαστη στον σύλλογο, καθώς μέσα σε διάστημα έξι μηνών, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φύγει νικητής από την έδρα του Ολυμπιακού, με το ίδιο σκορ μάλιστα (0-1). Η πρώτη συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στο κλείσιμο της σεζόν 1969-70 (11/5) και «σημαδεύτηκε» από το γκολ του «Στρατηγού» Δομάζου στο 56ο λεπτό. Λίγους μήνες αργότερα, ήταν η σειρά του Τότη Φυλακούρη, ο οποίος σκόραρε στο παιχνίδι της 8ης Νοεμβρίου (68′) και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Χρειάστηκε να περάσει μια επταετία ώστε να «ξαναπέσει» η έδρα του Ολυμπιακού. Πράγμα που συνέβη τον Οκτώβριο του 1977 και φάνηκε με το γρήγορο γκολ του Ασλανίδη στο 11ο λεπτό. Ο Κρητικόπουλος ισοφάρισε για τους γηπεδούχους στο 69′, όμως η τελευταία λέξη ανήκε στους «πράσινους» τους οποίους έβαλε ξανά σε θέση οδηγού ο Γιαννακούλας στο 84′, χαρίζοντάς τους παράλληλα τη νίκη (1-2).

Ο «νόμος» του Σαραβάκου

Η δεκαετία του 80′ συνέπεσε με το μεσουράνημα του Δημήτρη Σαραβάκου. Ο «μικρός» ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του Παναθηναϊκού εκείνη την εποχή και όπως ήταν φυσικό, δεν παρέλειπε να το αποδεικνύει ενάντια στον Ολυμπιακό, ο οποίος τότε χρησιμοποιούσε το ΟΑΚΑ ως έδρα. Η πρώτη μεγάλη παράσταση του Μητσάρα στο Φάληρο δόθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1985, όταν και «καθάρισε» τους γηπεδούχους πετυχαίνοντας ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο (26′, 75′), με τον Αναστόπουλο να διαμορφώνει το τελικό σκορ στις καθυστερήσεις (1-2).

Η δεύτερη, η πιο εκθαμβωτική, πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα (8/11/87) ξανά στο ΟΑΚΑ, με τον Σαραβάκο να κάνει ό,τι θέλει την άμυνα των «ερυθρολεύκων», να μοιράζει ασίστ και να σκοράρει στο 46′ σε εκείνο το αλησμόνητο 1-4.

Το ροντέο και οι «επιστήμονες»

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε μεν στη φυσική του έδρα, αλλά του ήταν αδύνατο να ανακόψει τη φόρα του μεγάλου Παναθηναϊκού στην «αυγή» της δεκαετίας του ’90. Η συνάντησή τους τον Φεβρουάριο του 1990 θα μείνει στην ιστορία για το «αγγλικό» σκορ (3-4), τα μεγάλης έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου, αλλά και τον τραυματισμό του νεαρού τότε, Αντώνη Νικοπολίδη. Οι «πράσινοι» κατόρθωσαν να βγουν ζωντανοί από τη «χάβρα των… επιστημόνων» επικρατώντας με γκολ των Καλιτζάκη, Μαραγκού, Αντωνίου και Σαμαρά (στις καθυστερήσεις), παίρνοντας παράλληλα μεγάλο προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου εκείνη τη σεζόν.

Ο Καπουράνης που έκανε «μπου…» το λιμάνι

Η σεζόν 1995/96 τα είχε όλα! Τα τρομερά παιδιά του Ρότσα έφτασαν μια ανάσα από τον τελικό του Champions League ενώ δεν παρέλειψαν να αφήσουν στο στίγμα τους κάνοντας διπλό στο Φάληρο, στις 2 Δεκεμβρίου του 1995. Ο Μπορέλι είχε δώσει το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με γκολ του στο 51′, όμως οκτώ λεπτά αργότερα, ο Καραπιάλης ισοφάρισε για τον Ολυμπιακό. Εν τέλει η λύση φρόντισε να δοθεί με τον πιο γλυκό τρόπο, δύο λεπτά πριν τη συμπλήρωση της κανονικής διάρκειας. Ο Γιώργος Καπουράνης σκόραρε, πανηγύρισε έξαλλα, έγινε και σύνθημα από τη Θύρα 13… Τι άλλο να ζητήσει;

Δημήτρη μου, Δημήτρη μου!

Το σλόγκαν μιας παλιάς διαφήμισης έλεγε πως, ορισμένες φορές, είναι καλύτερο «να μασάς, παρά να μιλάς». Κάτι που δεν έκανε ο Ολυμπιακός τη σεζόν 2006/7, ο οποίος είχε μεν εξασφαλίσει τον τίτλο και υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό (4/3/07) με την πεποίθηση πως θα ταπεινώσει τους «πράσινους». Λίγες ημέρες πριν από το ντέρμπι, οι γνωστές «κόκκινες» εφημερίδες, ανέλυαν τον τρόπο με τον οποίο ο… «θρύλος» θα περάσει «αέρα» από εκείνο το ματς… Στον αγωνιστικό χώρο όμως, γράφτηκε μια άλλη ιστορία προς απογοήτευση όλων των οπαδών του Ολυμπιακού. Στο 88ο λεπτό, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης κλέβει τη μπάλα από τον Ανατολάκη και την κατάλληλη στιγμή τη «σπάει» στον Παπαδόπουλο ο οποίος προκαλεί «νεκρική σιγή» στο γήπεδο…

Ένας Κροάτης, ένας Σουηδός και ένας… τοξοβόλος!

Το ολικό «restart» που πραγματοποίησαν οι «πράσινοι» τη σεζόν 2013/14, έδωσαν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να επαναλάβει τα ίδια λάθη του 2007! Στις 2 Μαρτίου του 2014, οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονταν τον Παναθηναϊκό και το «Καραΐσκάκης» είχε φορέσει τα γιορτινά του περιμένοντας άλλη μια… υπέροχη φιέστα. Ο Γιάννης Αναστασίου και οι παίκτες του, μάλλον ήθελαν «θλιμμένους στη γιορτή τους» τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Το υπέροχο πλασέ του Πράνιτς, η παλικαρίσια ενέργεια του Μπεργκ και το «πονηρό» φάουλ του «τοξοβόλου» Αμπέντ «ξέραναν» το Φάληρο, αποδεικνύοντας πως αυτός ο σύλλογος παραμένει μεγάλος ακόμα και στα «κάτω» του…

Αναλυτικά τα 12 «πράσινα» διπλά

24/07/60 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-4 (15′ Παπάζογλου – 22′, 71’πεν. και 83′ Παπαεμμανουήλ, 42′ αυτ. Λαιμός)

28/01/62 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-2 (59′ Α.Παπάζογλου – 9′ Δομάζος, 24′ Παπαεμμανουήλ)

24/05/64 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-1 (54′ Πανάκης)

11/05/70 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-1 (56′ Δομάζος)

08/11/70 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-1 (68′ Φυλακούρης)

09/10/77 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-2 (69′ Κρητικόπουλος – 11′ Ασλανίδης, 84′ Γιαννακούλας)

09/11/85 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-2 (90′ πεν. Αναστόπουλος – 26′ και 75′ Σαραβάκος)

08/11/87 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-4 (22′ Ζελιλίδης – 13′ Γεωργαμλής, 42′ και 88′ Βλάχος, 46′ Σαραβάκος)

25/02/90 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-4 (50′ Ντέταρι, 69′ Τσαλουχίδης, 88′ Αποστολάκης – 48′ Καλιτζάκης, 61′ Μαραγκός, 74′ Αντωνίου, 91′ Σαμαράς)

02/12/95 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-2 (59′ Καραπιάλης – 51′ Μπορέλι, 88′ Καπουράνης)

04/03/07 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-1 (88′ Παπαδόπουλος)

02/03/14 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-3 (45′ Πράνιτς, 67′ Μπεργκ, 88′ Αμπέντ)

Save

Save

Save

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...

READ MORE