ΚΛΕΙΣΙΜΟ
BLOG

Όταν τον παίρνει η κατηφόρα

Το διαπιστωμένο πρόβλημα με τα κενά που εμφανίζει ο Παναθηναϊκός στην απόδοσή του και η λογική λύση με τη διεύρυνση του ροτέισον. Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας.

Όταν τον παίρνει η κατηφόρα

Θυμηθείτε ένα – ένα τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού στη φετινή Ευρωλίγκα για να διαπιστώσετε ότι όχι μόνο δεν είναι σπάνια τα κενά που παρουσιάζει στην απόδοσή της η ομάδα του Πασκουάλ αλλά είναι ταυτισμένα με τη ρουτίνα της.

 Στην πρεμιέρα του Παναθηναϊκού απέναντι στη Ζαλγκίρις ξεχώρισε το ξεπέταγμα του Παππά μεν αλλά… Οι Λιθουανοί έτρεξαν ένα επί μέρους 0-12 (από το 22-15 ως το 22-27) στο διάστημα μεταξύ του 11ου και του 14ου λεπτού.

Στη Μόσχα, λίγες μέρες μετά τη συντριβή από τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα, αρκούσε σε αρκετούς ο υψηλός βαθμός ανταγωνιστικότητας του Παναθηναϊκού απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Οι «πράσινοι» πήγαν να πάρουν ένα παιχνίδι στο οποίο όλοι τους είχαν χαμένους αλλά τελικά ηττήθηκαν με 81-77. Και το έπαθαν διότι είδαν πάλι εμπρός τους… μαύρη οθόνη: στο 34’ ήταν μπροστά στο σκορ με 63-68 και 4 λεπτά αργότερα έχαναν με 6 πόντους (74-68). Σαν να λέμε 11-0…

Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ό,τι έχτιζαν όλο τον χρόνο!
Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ό,τι έχτιζαν όλο τον χρόνο! 1.191 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κλακάζ και μάλιστα εις διπλούν παρουσιάστηκε και στη Γερμανία, στο πρώτο ματς του Πασκουάλ. Ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει το πρώτο καλάθι του δευτέρου ημιχρόνου και γράφει το 39-44 για να δεχτεί ως το 24ο λεπτό ένα σερί 15-0 που τον άφησε 10 ολόκληρους πόντους πίσω. Αργότερα, στο ίδιο ματς, αφήνει την Μπάμπεργκ μέσα σε 2 λεπτά (31’-33’) να μετατρέψει το 66-64 σε 73-64!

Επιστρέφουμε στο ΟΑΚΑ και στο ματς κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, στον οποίο ο Παναθηναϊκός κάνει πλάκα για ένα ημίχρονο. Ανεβάζει τη διαφορά πολύ ψηλά, τη συντηρεί στους 20 πόντους με το φινάλε της τρίτης περιόδου (61-41) πριν δεχτεί ένα σερί 9-0 σε 4 λεπτά που προκάλεσε (έστω και στιγμιαία) ανησυχία.

Μπορεί η νίκη να μη του γλίστρησε στο σπίτι του, πλήρωσε, όμως, το επαναλαμβανόμενο πρόβλημά του στην Πόλη. Παιχνίδι που μοιάζει πολύ με εκείνο στην έδρα της Μπάμπεργκ. Παιχνίδι στο οποίο η Εφές αρπάζει την ευκαιρία και κάνει δύο καίρια σερί στο ματς που δεν επιτρέπουν στον Παναθηναϊκό να ξεφύγει ακόμα περισσότερο: από το 14’ ως το 17’ μετατρέπει το 22-32 σε 30-32 και από 20’ ως το 24’ το 35-42 σε 46-42!

Λογικό κι επόμενο, λοιπόν, όσο και εντυπωσιακό αυτό που έγινε και το βράδυ της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός ξεφεύγει, σεληνιάζεται και ξαφνικά βγαίνει από την πρίζα επιτρέποντας στη Μακάμπι να κάνει δύο τεράστια σερί (από 52-38 σε 52-50 και από 64-52 σε 64-67) με αποτέλεσμα να χρειαστεί ολίγη από ηρωισμό και μπόλικη τύχη για να μην πληρώσει ακριβά το τίμημα με μια εντός έδρας ήττα.

Διαπιστωμένο, λοιπόν, είναι το πρόβλημα. Διαπιστωμένη και η αιτία. Ή μία από τις αιτίες του προβλήματος. Πέρα από το πρώιμο της σεζόν, πέρα από την αλλαγή προπονητή που πάντα φέρνει ανακατατάξεις στο ροτέισον της ομάδας, πέρα από το φορμάτ της διοργάνωσης που ταλαιπωρεί κάθε μία από τις 16 συμμετέχουσες – με τις ελληνικές ομάδες πάντως να έχουν τη μικρότερη ταλαιπωρία απ’ όλες τις άλλες – σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι στο ξεκίνημα της σεζόν ο Παναθηναϊκός πάει με… λίγους να κάνει πολλά.

Το βάρος μοιάζει να έχει πέσει πάνω στους καλούς αθλητές της ομάδας (Καλάθη, Φελντέιν, Νίκολς, Ρίβερς, Σίνγκλετον, Γκιστ)  που έχουν από 24’ ως 33’ λεπτά μέσο όρο συμμετοχής σε κάθε ματς της με τους Μπουρούση, Παππά και Φώτση να ακολουθούν (από 11’ ως 17’ λεπτά συμμετοχής). Αν βγάλει κανείς έξω από την εξίσωση τον Μποχωρίδη που έπαιξε για πρώτη φορά πάνω από 10 λεπτά κόντρα στη Μακάμπι, διαπιστώνει ότι στην πιο απαιτητική διοργάνωση που έχει συμμετάσχει ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να επιβιώσει με ένα ροτέισον 9 παικτών.

Ακόμα και αν μοιάζει αρκετό σήμερα, ακόμα και αν έστω κι έτσι, ο Παναθηναϊκός έχει ένα εξαιρετικό 4-2 αύριο μπορεί να αποβεί μοιραίο. Οι βασικοί του φορτώνονται με πολλή κούραση ακόμα και σε ματς που έπρεπε να τα πάρει η ομάδα συμβατικά, επιβάρυνση που ίσως προκαλέσει προβλήματα μελλοντικά.

Με άλλα λόγια… Παρά την επικείμενη επιστροφή του Τζέιμς είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ένα ακόμα γκαρντ που να μπορεί να κουβαλά την μπάλα και να στέλνει στον πάγκο τον Καλάθη για καθαρά χρονικά διαστήματα. Δεν φτάνει, όμως, αυτό. Το πιο δύσκολο έργο του Πασκουάλ είναι να μπορέσει να συνδυάσει το πυραυλοκίνητο μπάσκετ που θέλει να παίξει η ομάδα με το ευρωπαϊκό μπάσκετ που ξέρουν να παίζουν Παππάς, Μπουρούσης, Φώτσης. Από το ποσοστό επιτυχίας του Ισπανού στο συγκεκριμένο κομμάτι θα εξαρτηθεί και το αν ο Παναθηναϊκός θα επιβεβαιώσει όσους τον τοποθετούν μεταξύ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης. Για τον Μπουρούση, πάντως, η επιστροφή του Τζέιμς ίσως αποδειχθεί ευεργετική…

Βάιος Τσούτσικας
Βάιος Τσούτσικας Γεννήθηκε τον Απρίλη του 1978 με τη σιγουριά ότι θα παίξει μπάσκετ υψηλού επιπέδου αλλά ευτυχώς για τον ίδιο και το άθλημα αναθεώρησε νωρίς. Και έπιασε το μικρόφωνο. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική ζωή του στον ΣΠΟΡ FM το 1997 και συνεχίζει εκεί πάντα «με στυλ αθλητικό». Έχει συνεργαστεί με το Eurosport, το Channel 9, ενώ διετέλεσε αρχισυντάκτης της SportDay από το 2003 μέχρι τον Απρίλιο του 2014. «Ορφανός» από εφημερίδα πλέον το έριξε στο internet και βρήκε στον δρόμο του το panathinaikos24.gr του φίλου Διονύση…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.