Οι ημέρες που ακολούθησαν μετά την βαριά ήττα του Παναθηναϊκού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, έδωσαν την ευκαιρία σε πολλούς «εχθρούς», αλλά και «φίλους» να βάλουν στο «στόχαστρο» τον Νικ Καλάθη. Η απογοήτευση που συνόδευσε τον σύλλογο μετά από εκείνο το τραυματικό βράδυ της 17ης Οκτωβρίου, πήρε «παραμάζωμα» (μεταξύ άλλων) και τον Έλληνα γκαρντ.
Οι φωνές που έκαναν λόγο για έναν υπερεκτιμημένο καλαθοσφαιριστή, ο οποίος αδυνατεί να σηκώσει στους «ώμους» του τον Παναθηναϊκό και αμείβεται πολύ παραπάνω από την πραγματική αξία του, έδιναν και έπαιρναν στην «μπασκετική πιάτσα».
Η αλήθεια συνηθίζει να βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση των δεδομένων, πράγμα που φρόντισε να μας «διδάξει» η έλευση του Τσάβι Πασκουάλ στο «τιμόνι» της ομάδας, που φρόντισε με πολύ απλά τρικ και άπλετη ψυχολογική τόνωση να αντιστρέψει την κοινή γνώμη όσον αφορά την αξία του Καλάθη, σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα.
Πέραν από τις όποιες τοποθετήσεις, η «μεταμόρφωση» και η πλήρης αξιοποίηση του Καλάθη θα φανεί καλύτερα μέσα από τα «μάτια» της στατιστικής και ως μέσο μέτρησης θα παρθούν οι οκτώ -μέχρι τώρα- παρουσίες του στην Ευρωλίγκα.
Νο4 στο Index Rating
Για τους μη γνωρίζοντες, το Performance Index Rating, αποτελεί έναν πολύπλοκο αλλά διαφωτιστικό τρόπο μέτρησης και αξιολόγησης της πλήρους παρουσίας ενός παίκτη σε έναν αγώνα. Στη «σούμα» μπαίνει η οποιαδήποτε ενέργεια του «δείγματος» (παίκτη) η οποία μπορεί να καταγραφεί στην στατιστική, όπως είναι η ευστοχία, η ασίστ, οι πόντοι, σε συνάρτηση με τον χρόνο συμμετοχής του.
Σύμφωνα με τον δείκτη αυτόν, ο Νίκος Καλάθης έχει το τέταρτο υψηλότερο PIR στη διοργάνωση, καταγράφοντας 19.13 πόντους. Θα μπορούσε βέβαια να έβλεπε το όνομα του στην πρώτη τριάδα της κατάταξης, η οποία περιλαμβάνει ονόματα όπως του Κιθ Λάνγκφορντ (24.88), του Νάντο Ντε Κολό (23.57) και του Σέρχιο Γιουλ (19.25), εάν ο τελευταίος εξ αυτών δεν διένυε μία εβδομάδα «οργίων».
Νο3 στα λεπτά συμμετοχής
Το γεγονός πως ο Νικ Καλάθης είναι για τον φετινό Παναθηναϊκό πιο απαραίτητος από ποτέ, φαίνεται και στα λεπτά τα οποία έχει περάσει αγωνιζόμενος στο παρκέ. Για να το θέσουμε αλλιώς, ο Έλληνας γκαρντ κάθεται στον πάγκο κάτι λιγότερο από επτά λεπτά ανά παιχνίδι και τα υπόλοιπα 33:14 τα περνά κρατώντας τη «μπαγκέτα» της δημιουργίας των «πρασίνων».
Πάνω από αυτόν βρίσκεται ο Ταΐρίς Ράις της Μπαρτσελόνα, έχοντας παίξει ένα δευτερόλεπτο παραπάνω από τον Καλάθη (33.1′), ενώ η πρώτη θέση είναι «καπαρωμένη» από τον Κιθ Λάνγκφορντ, ο οποίος είναι «όλη» η Ούνικς Καζάν στο πρώτο μισό του πρώτου γύρου της Ευρωλίγκας (35.2′ μ.ο).
Νο2 στις ασίστ
Οι υψηλές επιδόσεις του Νικ Καλάθη συνεχίζονται και στον τομέα των ασίστ. Ο 27χρονος γκαρντ κάνει «ευτυχισμένους» τους συμπαίκτες του γύρω στις 7.8 φορές ανά παιχνίδι, αριθμός που τον τοποθετεί στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας της Ευρωλίγκας. Η διαφορά του από τον «εξωγήινο» φέτος, Μίλος Τεόντοσιτς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι ελάχιστη (8). Έπειτα, τον ακολουθεί «κατά πόδας» ο Βασίλης Σπανούλης με 7.5 ασίστ κατά μέσο όρο.
Ο αγαπημένος αριθμός του Νικ, όσον αφορά τις ασίστ είναι το «9». Τόσες μοίρασε απέναντι στη Μπάμπεργκ, στη Ρεάλ αλλά και το χθεσινό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, ενώ το φετινό ρεκόρ του είναι οι 12 κόντρα στην Αναντολού Εφές.
Τα «συγκεντρωτικά» αποτελέσματα
Έχοντας ήδη αναφερθεί στις επιμέρους διακρίσεις του διεθνή γκαρντ τη φετινή σεζόν στην Ευρωλίγκα, ήρθε η ώρα να περάσουμε στο «γενικό» πλάνο, το οποίο καταγράφει πως ο Καλάθης μετρά 13.3 πόντους, 7.8 ασίστ, 5.5 ριμπάουντ, 1.6 κλεψίματα, 3.1 κερδισμένα φάουλ και 1.9 λάθη κατά μέσο όρο σε οκτώ αναμετρήσεις.
Τα highlights της μέχρι τώρα παρουσίας του είναι τα παρολίγον triple-double στη Μόσχα (10 πόντοι – 9 ριμπάουντ – 8 ασίστ) και στο Μπάμπεργκ (13 πόντοι – 11 ριμπάουντ – 9 ασίστ) το double-double με την Εφές (1ο πόντοι – 12 ασίστ) αλλά και η χθεσινή εμφάνισή του κόντρα στον Ολυμπιακό όπου κατέγραψε 16 πόντους και 9 ριμπάουντ.
Με άλλα λόγια, η «all around» παρουσία του που παρατηρείται εκ πρώτης όψεως στο παρκέ, αποτυπώνεται λεπτομερώς και στα «κιτάπια» της στατιστικής υπηρεσίας. Στην προκειμένη περίπτωση, τα νούμερα του Καλάθη όχι απλά «λένε», αλλά ενισχύουν κιόλας την πραγματική αλήθεια. Αυτή που τον «χρίζει» με κάθε επισημότητα ως μια ηγετική μορφή του Παναθηναϊκού του μέλλοντος, παρά τα όσα του προσάπτουν.
Αντικειμενικά, ο Καλάθης δεν είναι υπεράνθρωπος, ούτε η «μετενσάρκωση» του Κόμπε Μπράιαντ. Οι αδυναμίες του είναι λίγες, αλλά «χτυπητές», όπως για παράδειγμα το χαμηλό ποσοστό του στα τρίποντα (29.7%) αλλά και η πενιχρή συγκομιδή του από τη γραμμή των βολών (σουτάρει με 59.1%), πράγμα «αδιανόητο» για έναν γκαρντ.
Ουδείς τέλειος, πόσο μάλλον εκείνος. Ωστόσο, βάσει αριθμών και συνολικής εικόνας, είναι ό,τι «τελειότερο» έχει να επιδείξει η φετινή «βερσιόν» του Παναθηναϊκού.
Κι αν ακούγονται ακόμη οι φωνές των κατηγόρων του, η συμβουλή που πρέπει να του δοθεί είναι η εξής: «Άστους να λένε Νικόλα…»