ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΘΕΜΑ

Τα τρία «ξόρκια» που λύνονται…

Το πρώτο βήμα της νέας εποχής για τον Παναθηναϊκό του Μαρίνου Ουζουνίδη είχε θετικό πρόσημο. Κόντρα στον ΠΑΟΚ, οι«πράσινοι» κατάφεραν να «λύσουν» ορισμένα «μάγια» που τους ταλαιπωρούσαν εδώ και πολύ καιρό.

Τα τρία «ξόρκια» που λύνονται...

Το βράδυ της Κυριακής, ο Παναθηναϊκός έδειξε απέναντι στον ΠΑΟΚ πως είναι ικανός να αρχίσει να «ξεφεύγει» εν καιρώ από το τέλμα που είχαν δημιουργήσει ο Στραματσόνι από κοινού με τους ποδοσφαιριστές του και είχε ως αποτέλεσμα το (σχεδόν) ολικό «παραστράτημα» από τους στόχους του πριν ακόμη μπει το νέο έτος.

Η έλευση του Μαρίνου Ουζουνίδη ήταν φανερό πως θα λειτουργούσε ως «ηλεκτροσόκ» στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, όπως συμβαίνει άλλωστε λίγο πολύ σε όποιον σύλλογο αποφασίσει να αλλάξει προπονητή μεσούσης της σεζόν.

Η επίδραση του 48χρονου τεχνικού στην ομάδα είναι σχεδόν μηδαμινή, εάν λάβουμε υπόψιν μας πως ο Εβρίτης τεχνικός καθοδήγησε τους «πράσινους» σε ένα κρίσιμο ντέρμπι έχοντας μόλις δύο προπονήσεις στην «πλάτη» του. Παρόλα αυτά, στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ φάνηκαν ορισμένα σημάδια επανάκαμψης, τα οποία «μπολιάζουν» με αισιοδοξία τον Παναθηναϊκό ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Παναθηναϊκός: H επικρατέστερη ενδεκάδα στην Τούμπα
Παναθηναϊκός: H επικρατέστερη ενδεκάδα στην Τούμπα 8.609 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ο Ουζουνίδης δεν είναι κανένας θαυματοποιός, ούτε κάποιος «μάγος». Ωστόσο, με την δική του παρέμβαση, φάνηκε πως οι «πράσινοι» βρίσκονται σε καλό δρόμο για να «λύσουν» κάποια «ξόρκια» που είτε ο Στραματσόνι είτε οι ίδιοι άθελα τους τους «έδεναν» το προηγούμενο διάστημα.

«Έσπασε» το αρνητικό σερί

Το «χρυσό» γκολ του Ρόμπιν Λουντ κατάφερε να επαναφέρει τον σύλλογο στις νίκες μετά από πέντε συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες. Συγκεκριμένα, πριν την «σωτήρια» όπως αποδείχθηκε, 4η Νοεμβρίου, ο Παναθηναϊκός αγνοούσε τη νίκη για 35 ολόκληρες ημέρες. Η τελευταία του επικράτηση συνέβη ξανά στο γήπεδο της Λεωφόρου την 30η Οκτωβρίου, απέναντι στον Ηρακλή, με τους Λέτο και Εμποκού να οδηγούν την ομάδα τους στο τελικό 2-0 επί του «Γηραιού».

Έκτοτε, ακολούθησαν οι δύο «τριάρες» με Σταντάρ Λιέγης και Ολυμπιακό, η ήττα με «κάτω τα χέρια» από τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ (2-0), η ισοπαλία της τελευταίας στιγμής ελέω… Βιγιαφάνιες στη Νέα Σμύρνη (1-1) και η ήττα-ντροπή με ανατροπή στον «βούρκο» του Ηρακλείου με τον ΟΦΗ (2-1). Εάν θελήσουμε να «ανοίξουμε» το «κάδρο», τότε θα διαπιστώσουμε το μέγεθος της -μέχρι πρότινος- κατρακύλας, καθώς κόντρα στον ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός πέτυχε μόλις τη δεύτερη νίκη του στους τελευταίους έντεκα αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεδομένης και της κατάστασης που επικρατούσε, στον Ουζουνίδη πιστώνεται μία μικρή αλλά πολύ σημαντική λεπτομέρεια για τον σύλλογο. Το άμεσο αποτέλεσμα που χρειαζόταν τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα προκειμένου να κρατήσει τη διαφορά από τον Ολυμπιακό στους επτά βαθμούς και να διατηρήσει τις ισχνές ελπίδες της για το κυνήγι της πρωτιάς ήρθε με το «καλημέρα».

Ο τρόπος πανηγυρισμού του γκολ

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αναλύσεις την πορεία ενός παιχνιδιού ή μίας ομάδας ξεχωριστά. Ο πρώτος και ο πιο ενδεδειγμένος είναι να «πέσεις» με τα «μούτρα» στο τακτικό στήσιμο της ομάδας, στις αδυναμίες του αντιπάλου αλλά και στα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις στατιστικές μετρήσεις. Ο δεύτερος είναι να παρατηρήσεις τις μικρές, ανθρώπινες και μη λεπτομέρειες, οι οποίες συνθέτουν το «παζλ» μίας ομάδας και δείχνουν το αν αυτή πορεύεται «μαζί» ή… χώρια!

Ο τρόπος με τον οποίο πανηγύρισαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού το γκολ του Λουντ είναι μια από αυτές τις λεπτομέρειες. Τη στιγμή που η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Μπρκιτς, σύσσωμη η ενδεκάδα έτρεξε προς το πλευρό του Φινλανδού, συνθέτοντας ένα πανέμορφο και πανευτυχές «πράσινο»… μπουλούκι, το οποίο «ξεσπούσε» μετά από πολύ καιρό.

Όποιος συγκρίνει την εικόνα αυτή με την αντίστοιχη στιγμή της επίτευξης της «δραματικής» ισοφάρισης από τον Βιγιαφάνιες στη Νέα Σμύρνη θα διαπιστώσει αμέσως τη διαφορά. Στη Λεωφόρο ήταν όλοι μαζί και στην «Πλατεία» ο Βιγιαφάνιες… χώρια! Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει πως όσοι συνθέτουν το ρόστερ της ομάδας έγιναν μέσα σε τρεις ημέρες «αδέρφια», αλλά για πρώτη φορά μετά από καιρό φάνηκε πως κάποιος (ο Ουζουνίδης εν προκειμένω) τους «πότισε» αρκετές δόσεις… κινήτρου, ώστε να διορθωθεί η κατάσταση.

Ο Οδυσσέας και ο Ολιβιέ…

Ένα από τα «μηνύματα» που πρόλαβε να δώσει ο Μαρίνος Ουζουνίδης πριν καν στηθεί η μπάλα στη σέντρα της Λεωφόρου ήταν η αξιοποίηση όλου του υπάρχοντος δυναμικού του ρόστερ, στο μέτρο του δυνατού. Το πρώτο δείγμα φάνηκε από την ανακοίνωση της ενδεκάδας, με τον Έλληνα τεχνικό να στηρίζει τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο αντί του Λουκ Στιλ. Το δεύτερο ήρθε στο 61ο λεπτό, όταν ο Ουακάσο παραχώρησε τη θέση του στον Ολιβιέ Μπουμάλ, ο οποίος είχε να αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι από τα τέλη Μαΐου.

Η αλλαγή προπονητή σε έναν σύλλογο, ιστορικά φέρνει ορισμένες «ανακατατάξεις» στη στελέχωση της βασικής ενδεκάδας, ωστόσο στην περίπτωση του Ουζουνίδη, αυτό το μικρό «ανακάτεμα» είχε προαναγγελθεί τη μέρα της επίσημης παρουσίασής του. Συν τοις άλλοις η πλήρης αξιοποίηση του ρόστερ, ήταν μία από τις τελευταίες «επιταγές» του Γιάννη Αλαφούζου προς τον Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος είχε ήδη δώσει το «ΟΚ» για την παραχώρηση μιας «τετράδας» παικτών (Οδυσσέας Βλαχοδήμος, Παναγιώτης Βλαχοδήμος, Ρινάλντι, Μπουμάλ).

Αντίθετα, ο Μαρίνος Ουζουνίδης έδειξε με το «καλημέρα» πως όλοι θα λάβουν τις ευκαιρίες τους πριν βγει το τελικό συμπέρασμα για το αν μπορούν να συνεχίσουν να φοράνε την «πράσινη» φανέλα. Το βράδυ της Κυριακής, ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού έδωσε νέα ευκαιρία στους «παραγκωνισμένους» Βλαχοδήμο και Μπουμάλ, αφήνοντας παράλληλα εκτός αποστολής τον Λαουτάρο Ρινάλντι. Έδωσε εν ολίγοις «σήμα» στους υπόλοιπους παρολίγον «εκδιωχθέντες» πως υπάρχει… ζωή στο άμεσο μέλλον.

Εν τέλει, οι ικανότητες του Ουζουνίδη μόνο μαγικές δεν είναι. Ούτε τα τρία παραπάνω βήματα που ακολούθησε βρέθηκαν σε κάποιο εγχειρίδιο ποδοσφαίρου. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας συνολικότερης αλλαγής, από πλευράς τακτικής αλλά και φιλοσοφίας, την οποία θα επιχειρήσει να περάσει σταδιακά στους παίκτες του, ώστε να επέλθει το «ξεκλείδωμα».

Εάν η διαδικασία αυτή «στολιστεί» παράλληλα με τα ανάλογα αποτελέσματα (το μέχρι στιγμής ζητούμενο), τότε η «μεταμόρφωση» του Παναθηναϊκού θα συντελεστεί γρηγορότερα…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.